13/8/24

Ο Μασόνος Τσάρος Αλέξανδρος που απαγόρευσε τις Στοές

 

Στις 13 Αυγούστου 1822, 16 ημέρες πριν παραιτηθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Τσάρος  Αλέξανδρος Α ́ που ήταν υποχείριο της Στοάς του Λονδίνου, που τον έσερνε στο Παλάτι του πατέρα του το βράδυ που τον δολοφόνησαν  υπέγραψε ένα Ουκάζιο «Περί απαγορεύσεως των μυστικών εταιρειών και των τεκτονικών Στοών».

Το διάταγμα αφορούσε στις «Μυστικές Εταιρείες» τις οποίες φοβόταν . Η Ιερά Συμμαχία άλλωστε αφορούσε τους «Επαναστάτες», Ιακωβίνους και Καρμπονάρους  που ήταν όλοι  Μασόνοι.

Στη συνέχεια εγκατέλειψε αυτή την ιδέα.

 

Οι πρώτες μασονικές στοές στη Ρωσία εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1730.  Οι μασονικές στοές στη Ρωσία διώχθηκαν επανειλημμένα. Υπήρξαν τρεις προσπάθειες απαγόρευσής τους. Από την Αικατερίνη Β, τον Παύλο Α και τον Αλέξανδρο Α. Η κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Α επέτρεψε αρχικά τις δραστηριότητές τους, επιδιώκοντας να θέσει τον Ελευθεροτεκτονισμό υπό εποπτεία προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα. Ωστόσο, σύντομα άρχισαν να εμφανίζονται συνωμοτικές στοές των "ανώτερων βαθμών" και ο ίδιος ο Ελευθεροτεκτονισμός αποδείχθηκε στενά συνδεδεμένος με επαναστατικές ιδέες.

Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις των αρχών, οι Στοές στη Ρωσία συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1918 όταν καταργήθηκαν από τη σοβιετική κυβέρνηση.

Η αναβίωση των μασονικών στοών στη Ρωσία ξεκίνησε το 1991. Το 1992-1993, η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας ίδρυσε τις Στοές Αρμονία και Λωτός στη Μόσχα, τη Νέα Astrea Lodge στην Αγία Πετρούπολη και τη Στοά Gamayun στο Voronezh.

3 σχόλια:

  1. Ο Πούτιν σε ποιά Στοά είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα καλά, όλα τα βλήματα οι μπαντριώτες, γνωρίζουν ότι τα σοβιέτ ήσαν δημιούργημα της μασονίας... Οι καλοί (άπαντες μασόνοι) τσάροι ήσαν τα θύματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή