2/9/24

32,8% στην Θουριγγία η Αλτερνατίβα και 30,6% στην Σαξονία

Τα αποτελέσματα είναι τα πραγματικά μετά την καταμέτρηση όλων των εκλογικών τμημάτων.

Ο Φαλακρός Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «πικρά» τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Θουριγγία και την Σαξονία και κάλεσε τα  κόμματα του «Ομοφυλοφιλικού και Ευρωατλαντικού Τόξου»  να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς «δεξιούς εξτρεμιστές». 

Το μονοψήφιο ποσοστό του Κόμματός του (SPD) και η εξαγφάνηση Πράσινων και Φιλελέδων δεν τον απασχόλησε και δεν του πέρασε από τα μυαλό να παραιτηθεί

Οι Γερμανοί, στην Θουριγγία και στην Σαξονία είπαν στον Σολτς και την Αναλένα: «Φύγετε». 

Το κόμματα του τρικομματικού Συνασπισμού πήραν 533 440 ψήφους από τους 3.585. 889 που πήγαν στην Κάλπη. Ποσοστό 14,9%.   

Οι Γκαλοπατζήδες στο έξιτ πολ ρώταγαν και βιογραφικά στοιχεία. Έτσι βρήκαν και ανακοίνωσαν ότι  στη Θουριγγία το 37% των ανδρών ψήφισαν την Αλτερνατίβα (AfD), αλλά μόνο το 26% των γυναικών. Στις ψήφους για το CDU,  η κατανομή των φύλων είναι αρκετά ισορροπημένη:  23% των ανδρών και το 25% των γυναικών. 

Η Αλτερνατίβα  είναι επίσης μακράν το ισχυρότερο κόμμα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Το 37% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών ψήφισαν Αλτερνατίβα. Η «Αριστερά» (Ντι Λίνκε) ψηφίστηκε από το 15% , η CDU από το 13% η Σάρα από το12%. 

Το πιο αδύναμο κόμμα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων είναι οι Πράσινοι με 6%. Η Αλτερνατίβα, έχει δυσκολίες με τις  ομάδες ηλικιωμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ των ατόμων άνω των 70 ετών, το κόμμα έλαβε το 18% των ψήφων. 

Η CDU, από την άλλη πλευρά, ψηφίστηκε από το 33% σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το Αριστερό Κόμμα και η Σάρα ψηφίστηκαν από το 19%. Στη Σαξονία, το 35% των ανδρών ψήφισαν για την Αλτερνατίβα  και το 26% των γυναικών. Η αναλογία είναι σχεδόν ακριβώς η αντίθετη για το CDU: το 34% των γυναικών ψήφισαν τους Χριστιανοδημοκράτες, και το 29% των ανδρών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου