25/11/24

25 Νοεμβρίου 1940. Η 29η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Το μήνυμα Φον Κανάρη προς Μεταξά. «Δεν είναι πιθανή μια γερμανική στρατιωτική επέμβαση στην Ελλάδα, έκτος εάν η Αγγλία εγκατασταθεί εις Θεσσαλονίκη και ή Ελλάς παραχωρήσει βάσεις διά προσβολή πηγών πετρελαίου».

Η 29η ημέρα του Πολέμου ήταν Δευτέρα . Η 25η Νοεμβρίου . 

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε. «Κούρασις μεγάλη. Τίποτα νέον. Σαν σήμερα δραπέτευσα από την Κορσική». Στο ημερολόγιο δεν σχολίασε το μήνυμα από το Βερολίνο του Φον Κανάρη.

O Έλληνας ναυτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο επισκέφτηκε τον αρχηγό της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ναύαρχο Κανάρη και «Έγένετο δεκτός μετά εξαιρετικής εγκαρδιότητος». 

 Ο Ναύαρχος, «εξέφρασε καταφανή ικανοποίηση διά ελληνικάς νίκας», και είπε ότι, «δυσκόλως προβλέπεται στάσις Γερμανίας έναντι συρράξεως». 
 Ο έλληνας ναυτικός ακόλουθος τον ρώτησε για την παρουσία των Άγγλων στην Κρήτη και την «έχαρακτήρισε ζήτημα ανωτέρας βίας διά τήν Ελλάδα». 
 Ο Ναύαρχος ερωτήθηκε για την περίπτωση απόβασης αγγλικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ή τη Λήμνο και απάντησε ότι «αν τούτο δεν αποδειχθεί αληθές η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ήρεμη»

 Ο Ναύαρχος βεβαίωσε τον Έλληνα ναυτικό ακόλουθο ότι η Ιταλία ουδόλως συνεβουλεύθη το Βερολίνο και ενήργησε αυτοβούλως.

 Ο Ναύαρχος Κανάρης τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια γερμανική στρατιωτική έπέμβαση στην Ελλάδα, έκτος εάν η Αγγλία εγκατασταθεί εις Θεσσαλονίκην και ή Ελλάς παραχωρήσει βάσεις διά προσβολήν πηγών πετρελαίου

 Το τηλεγράφημα της Ελληνικής Πρεσβείας προς το Κέντρο, με εντολή Μεταξά κοινοποιήθηκε στην Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ώστε να ενημερωθεί για αυτό η αγγλική πλευρά. 

 Στο Μέτωπο , η 8η Μεραρχία συνέχισε να μάχεται για τη διάνοιξη της διαβάσεως Κακαβιάς.

Οι Ιταλοί και το Τάγμα των Αλβανών εθελοντών «Τιμόρ», επιτέθηκαν και ανακατέλαβαν το σταυροδρόμι στο Δελβινάκι. 

Η 2α Μεραρχία του Α΄ ΣΣ επιτέθηκε προς την κατεύθυνση Δρυμάδες – Πολιτσάνι και στη συνέχεια προς την στενωπό της Σούχας (μήκους 8 χιλιομέτρων και πλάτους 200 – 600 μέτρων). 

Στον παραλιακό τομέα το Απόσπασμα Λιούμπα, που για είκοσι ημέρες δεν είχε ρίξει σφαίρα συνέχιζε να περπατάει προς αναζήτηση επαφής με τους Ιταλούς 

 Η Ταξιαρχία Ιππικού χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των τμημάτων της άρχισε το πρωί της 25ης Νοεμβρίου να κινείται στην κατεύθυνση Μπόροβα – Ναβοσέλα – Φράσερι και μέχρι τις βραδινές ώρες έλαβε επαφή με τον εχθρό

 Η Ομάδα Αναγνωρίσεως του 3ου Συντάγματος Ιππικού συγκρούστηκε με Ιταλούς στην περιοχή Λεσκοβικίου. Σκοτώθηκε ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Λιοδήμος Ηλίας του Ευσταθίου.

  Στον Τομέα του Γ΄ ΣΣ η 13η Μεραρχία ξεκίνησε την επιθετική ενέργεια στις 25 Νοεμβρίου και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταληφθεί ο αυχένας Γραμποβίτσας. 

Οι μονάδες του Γ΄ Σώματος έβλεπαν το Πόγραδετς.

 Η ομάδα Μεραρχιών «Κ» μελετούσε τις επόμενες κινήσεις της . 

 Η 9η Μεραρχία εγκαταστάθηκε αμυντικά στη γραμμή, χωριό Τρέσκα υψωμα Κουρόρα µε αποστολή να καλύψει τις κατευθύνσεις από Οστραβίτσα και κοιλάδα Αψού προς την Κορυτσά.

 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σχολίασε: «Η καταδίωξις έχει χαλαρωθεί;»

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό ανακοινωθέν Νο 171 ανέφερε: «Στο ελληνικό μέτωπο, αποτελεσματικές αντεπιθέσεις από τις δυνάμεις μας . Η αεροπορία μας πραγματοποίησε βομβιστικές επιδρομές σε εχθρικές θέσεις, ιδιαίτερα κατά μήκος των ακτών της Ηπείρου. Εχθρικά αεροπλάνα εισέβαλαν στο Δυρράχιο, προκαλώντας κάποιους τραυματισμούς και μικρές ζημιές. Ένα εχθρικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε». Μεγάλη έκταση δόθηκε στις αεροπορικές επιδρομές στην Αλεξάνδρεια. 


  Εν Μαρτίνω τη 25 Νοεμβρίου 1940...


 

Εν Μαρτίνω τη 25 Νοεμβρίου 1940. 
«Παιδί μου μου ζητάς την διεύθυνση του αδελφού σου. Σου την γράφω. «Πάνθεον Ηρώων». Σφύξε την καρδιά σου. Σε φιλώ .Ο Πατέρας σου Ν. Χαραλάμπους

Γράφτηκε στις 25 Νοεμβρίου 1940,  από τον γιατρό Νικόλαο Χαραλάμπους από το Μάζι, που έμενε εκείνη την περίοδο στο
Μαρτίνο και στάλθηκε στον γιο του Γιάννη ,(δάσκαλο), 
που πολεμούσε στο μέτωπο ως έφεδρος Ανθυπίλαρχος. 
Ο Ήρωας πατέρας, με την συγκεκριμένη επιστολή ενημέρωνε 
τον γιο του Γιάννη, για τον θάνατο του αδερφού του Σταμάτη. 
 Ο Σταμάτης Χαραλάμπους ήταν αεροπόρος και βρήκε
 ηρωικό θάνατο καθώς βομβάρδιζε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς 
στις 14 Νοεμβρίου 1940.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου