8/11/24

Μήνυμα Πούτιν προς Τραμπ. Ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να τελειώσει τον πόλεμο και να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με βάση την πραγματικότητα.Τα νέα σύνορα της Ουκρανίας θα εξαρτηθούν από τη δυναμική των συνεχιζόμενων γεγονότων και τη γνώμη των κατοίκων των ιστορικών εδαφών της Ρωσίας.


 

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας της Λέσχης Βαλντάϊ είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, στη βάση των σημερινών πραγματικοτήτων και στη βάση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη .
«Δεν πρέπει να μιλάμε για εκεχειρία μισής ώρας ή έξι μηνών, ώστε να ανεφοδιαστούν με οβίδες εκεί, αλλά για να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την αποκατάσταση των σχέσεων και της συνεργασίας του μέλλοντος προς το συμφέρον των δύο λαών, οι οποίοι, φυσικά, είναι αδελφικοί, ανεξάρτητα από τη ρητορική, και τα σημερινά τραγικά γεγονότα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν
Στην ομιλία του , ο Βλάντιμιρ Πούτιν περιέγραψε τις θεμελιώδεις Αρχές για την οικοδόμηση μιας νέας διαρκούς ειρήνης, για τη διαμόρφωση της οποίας εκτυλίσσεται τώρα ένας ασυμβίβαστος αγώνας. 
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος.  είπε ότι η προηγούμενη παγκόσμια τάξη έχει χαθεί. Είπε ότι δεν υπάρχει επιστροφή  και ότι, « ένας σοβαρός, ασυμβίβαστος αγώνας εκτυλίσσεται για το σχηματισμό μιας νέας».
 «Αυτή είναι μια σύγκρουση των ίδιων των αρχών πάνω στις οποίες θα οικοδομηθούν οι σχέσεις μεταξύ χωρών και λαών στο επόμενο ιστορικό στάδιο».
 «Εξαρτάται από το αποτέλεσμά της αν θα είμαστε όλοι σε θέση να οικοδομήσουμε ένα σύμπαν που θα επιτρέψει σε όλους να αναπτυχθούν, να επιλύσουν τις αναδυόμενες αντιφάσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των πολιτισμών και των πολιτισμών, χωρίς εξαναγκασμό και χρήση βίας. Τέλος, αν η ανθρώπινη κοινωνία θα είναι σε θέση να παραμείνει μια κοινωνία με τις ηθικές ανθρωπιστικές αρχές της, και ένα άτομο θα είναι σε θέση να παραμείνει ένα άτομο», εξήγησε ο Πούτιν.
Όπως είπε,  «οι δυτικές εκκλήσεις για μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας, της χώρας με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, αποδεικνύουν τον εξωφρενικό τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών»
«Μια τέτοια τυφλή πίστη στη δική τους ατιμωρησία, η ιδιαιτερότητα μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμια τραγωδία. Ταυτόχρονα, οι πρώην ηγεμόνες, συνηθισμένοι να κυβερνούν τον κόσμο από την εποχή της αποικιοκρατίας, εκπλήσσονται όλο και περισσότερο όταν διαπιστώνουν ότι δεν υπακούουν πλέον», τόνισε 

 Ο Πούτιν είπε ότι « Η μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο παρεμποδίζεται από δυνάμεις που έχουν συνηθίσει να κυριαρχούν», και αποκάλεσε τον SCO και τους BRICS βασικούς πυλώνες της νέας παγκόσμιας τάξης Ο Πούτιν θεωρεί ότι η ποικιλομορφία αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του κόσμου.
 «Η διεθνής κοινότητα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, η αξία και η μοναδικότητα του οποίου βρίσκεται στην πολιτισμική ποικιλομορφία του. Το διεθνές δίκαιο είναι προϊόν συμφωνιών όχι καν μεταξύ χωρών, αλλά μεταξύ λαών, διότι η νομική συνείδηση αποτελεί αναπόσπαστο και πρωτότυπο μέρος κάθε πολιτισμού και κάθε πολιτισμού. Η κρίση του διεθνούς δικαίου για την οποία μιλάμε τώρα είναι, κατά μία έννοια, κρίση ανάπτυξης», δήλωσε ο Πούτιν. 
 Η νέα ισοροπία είναι δυνατή μόνο με τις αρχές της πολυφωνίας, του αρμονικού ήχου όλων των μουσικών θεμάτων.
 «Αν θέλετε, κινούμαστε προς μια παγκόσμια τάξη που δεν είναι τόσο πολυκεντρική όσο πολυφωνική, στην οποία όλες οι φωνές ακούγονται και, το σημαντικότερο, πρέπει να ακούγονται. 
Όσοι έχουν συνηθίσει και θέλουν να κάνουν αποκλειστικά σόλο θα πρέπει να συνηθίσουν το νέο παγκόσμιο «σκορ», δήλωσε ο πρόεδρος.
 "Ο νέος κόσμος μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία μόνο με βάση τις αρχές της μέγιστης αντιπροσωπευτικότητας", είπε. 
Η συνήθεια των «μεγάλων δυνάμεων» να υπαγορεύουν πραγματικά στους άλλους τα εθνικά τους συμφέροντα με βάση τα δικά τους όχι μόνο παραβιάζει τις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, αλλά επίσης «δεν επιτρέπει μια πραγματική λύση σε πιεστικά προβλήματα». 
 Ο Πούτιν επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο ερχόμενος κόσμος δεν θα είναι απλός ακριβώς λόγω της ποικιλομορφίας του. "Όσο πιο πλήρεις συμμετέχοντες στη διαδικασία, τόσο πιο δύσκολο, φυσικά, είναι να βρεθεί η καλύτερη επιλογή που ταιριάζει σε όλους. Αλλά όταν βρεθεί, υπάρχει ελπίδα ότι η λύση θα είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη», δήλωσε .
 Οι περιφερειακοί οργανισμοί θα αρχίσουν να διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο μέλλον, επειδή οι γειτονικές χώρες «είναι πάντα ενωμένες από ένα κοινό ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
 «Οι συμβιβασμοί είναι απλώς ζωτικής σημασίας για να επιτύχουν τις βέλτιστες συνθήκες για τη δική τους ανάπτυξη», εξήγησε ο Πούτιν. Επιπλέον, ο πρόεδρος επεσήμανε τη βασική αρχή της ασφάλειας για όλους ανεξαιρέτως. 
 «Η ασφάλεια ορισμένων δεν μπορεί να διασφαλιστεί εις βάρος της ασφάλειας άλλων. Δεν λέω τίποτα καινούργιο εδώ. Όλα περιγράφονται στα έγγραφα του ΟΑΣΕ. Είναι απαραίτητο μόνο να εφαρμοστεί αυτό», υπενθύμισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση του μπλοκ έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του νέου διεθνούς συστήματος, ανοιχτού και ευέλικτου. 
 Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ είναι το μόνο μπλοκ στον κόσμο που είναι «συγκολλημένο με τη λεγόμενη υποχρέωση, τα άκαμπτα ιδεολογικά δόγματα και κλισέ» και δεν σταματά να επεκτείνεται στα ανατολικά της Ευρώπης. 
Ο Πούτιν τόνισε ότι στο πλαίσιο των BRICS, διαμορφώνεται ένα πρωτότυπο μιας νέας, ελεύθερης και εκτός μπλοκ φύσης των σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών. 
«Αυτό δείχνει επίσης ξεκάθαρα το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν εκείνοι, όπως γνωρίζετε, που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στενά με τις BRICS. Δεν αποκλείω ότι στο μέλλον άλλα κράτη θα σκεφτούν κοινή, στενότερη συνεργασία με τις BRICS», δήλωσε ο Πούτιν. 
 Ο πρόεδρος κάλεσε τη δικαιοσύνη για όλους ένα άλλο σημείο.
 «Η ανισότητα είναι μια πραγματική μάστιγα του σύγχρονου κόσμου. Εντός των χωρών, η ανισότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια. Στην παγκόσμια σκηνή, το χάσμα στο επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ του «χρυσού δισεκατομμυρίου» και της υπόλοιπης ανθρωπότητας είναι γεμάτο όχι μόνο με αύξηση των πολιτικών αντιφάσεων, αλλά πάνω απ 'όλα με την εμβάθυνση των μεταναστευτικών προβλημάτων», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους. Αλλά την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε σταθερή διεθνής τάξη «μπορεί να βασίζεται μόνο στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας». Ο Πρόεδρος αντιτάχθηκε σε εκείνους που αποκαλούν την πλήρη ισότητα απατηλή. Η ιδιαιτερότητα του σύγχρονου κόσμου είναι «ότι τα κράτη δεν είναι τα πιο ισχυρά, τα μεγαλύτερα, συχνά παίζουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από τους γίγαντες». «Παραφράζοντας τους φυσικούς νόμους: χάνοντας στο νόημα, μπορείτε να κερδίσετε στην απόδοση», τόνισε ο Πούτιν. Ο Πούτιν αποκάλεσε την αλαζονεία την πιο επιβλαβή και καταστροφική εκδήλωση στον σημερινό κόσμο, «Μια στάση απέναντι σε κάποιον από πάνω, μια επιθυμία για ατελείωτες και εμμονικά διαλέξεις». «Η Ρωσία δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό, δεν είναι χαρακτηριστικό του. Και βλέπουμε ότι η προσέγγισή μας είναι παραγωγική. Η ιστορική εμπειρία δείχνει αδιάψευστα ότι η ανισότητα, είτε στην κοινωνία, στο κράτος, στη διεθνή σκηνή, οδηγεί αναγκαστικά σε κακές συνέπειες», δήλωσε ο Πούτιν. Ο σύγχρονος κόσμος, πρόσθεσε ο πρόεδρος, δεν ανέχεται όχι μόνο την αλαζονεία, αλλά και την κώφωση στις ιδιαιτερότητες και την πρωτοτυπία των άλλων. "Για να οικοδομήσετε κανονικές σχέσεις, πρέπει πρώτα απ 'όλα να ακούσετε τον συνομιλητή, να κατανοήσετε τη λογική του, την πολιτιστική του βάση και να μην του αποδώσετε τι σκέφτεστε γι 'αυτόν. Διαφορετικά, η επικοινωνία μετατρέπεται σε ανταλλαγή κλισέ, σε ταμπέλες και η πολιτική σε συζήτηση κωφών», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. Ο Πρόεδρος υπενθύμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού και της αντίληψης των διαφορετικών κοσμοθεωριών: «Το να αντιλαμβάνεσαι δεν σημαίνει να αποδέχεσαι και να συμφωνείς σε όλα. Αυτό, φυσικά, δεν είναι αλήθεια. Πρώτα απ 'όλα, αυτό σημαίνει αναγνώριση του δικαιώματος του συνομιλητή στη δική του κοσμοθεωρία. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να αρχίσουμε να βρίσκουμε αρμονία μεταξύ αυτών των κοσμοθεωριών. Η διαφορά και η ποικιλομορφία πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως πλούτος και ευκαιρίες, και όχι ως λόγος σύγκρουσης. Αυτή, επίσης, είναι η διαλεκτική της ιστορίας». Ο Πούτιν υπενθύμισε επίσης ότι στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και της αντιπαράθεσης με τη Δύση, η Ρωσία αγωνίζεται όχι μόνο για την ελευθερία της, «όχι μόνο για τα δικαιώματά της, όχι μόνο για την κυριαρχία της, αλλά υπερασπίζεται οικουμενικά δικαιώματα και ελευθερίες, ευκαιρίες για την ύπαρξη και την ανάπτυξη της απόλυτης πλειοψηφίας των κρατών». 
 «Σε κάποιο βαθμό, το βλέπουμε αυτό ως αποστολή της χώρας μας. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους: είναι ανώφελο να ασκούμε πίεση σε εμάς, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τα αμοιβαία νόμιμα συμφέροντα. Το έχουμε ζητήσει και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στη διεθνή επικοινωνία», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου