16/12/24

Η 16η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 16η Δεκεμβρίου είναι η 351η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 15 μέρες ως το τέλος του έτους. 

1237. Έναρξη της πολιορκίας του Ριάζαν από τους Μογγόλους του Χαν Μπάτι. Σύμφωνα με ρωσικά χρονικά, οι Μογγόλοι προσέγγισαν την πόλη στις 16 Δεκεμβρίου. Στο Ριάζαν δεν υπήρχε ισχυρή φρουρά, αφού ο Στρατόςε του Πριγκιπάτου είχε καταστραφεί στη μάχη στον ποταμό Βορονέζ. Την πόλη, επομένως, υπερασπίστηκαν οι λίγοι επιζώντες στρατιώτες, η προσωπική φρουρά της πριγκιπικής οικογένειας, οι κατοίκους της πόλης και οι χωρικοί από τα γύρω χωριά που ζήτησαν προστασία πίσω από τα τείχη. Η ακριβής διάρκεια της πολιορκίας παραμένει θέμα της συζήτησης στην ιστοριογραφία. Σύμφωνα με ρωσικά χρονικά και , η επίθεση διήρκεσε από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 1237. Σύμφωνα με την κινεζική πηγή Γουάν Σι διήρκεσε επτά ημέρες. Σύμφωνα με τον Ρασίντ αλ-Ντιν, η Άλωση του Ριάζαν έγινε μετά από τρεις ημέρες μάχης. 

1431. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο , ο Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας στέφθηκε σε ηλικία 10 ετών βασιλιάς της Γαλλίας στην Παναγία των Παρισίων.

1631.Η έκρηξη του Βεζούβιου.

1653. Ο Όλιβερ Κρόμγουελ έγινε Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας.

1707.Εκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.

1740. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας εισέβαλε στη Σιλεσία, και άρχισε ο πρώτος πόλεμος για τη Σιλεσία και την Αυστριακή διαδοχή.

1742. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της αυστριακής διαδοχής, άρχισε η πολιορκία της Πράγας.

1761. Κατά τον επταετή πόλεμο , μετά από τετράμηνη πολιορκία, οι Πρώσοι στο φρούριο του Κόλμπεργκ, (σήμερα στην Πολωνία) παραδόθηκαν στους Ρώσους που διοικούσε ο Πιότρ Ρουμιάντσεφ.

1773 . Το Τσάι Πάρτι της Βοστώνης . Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των εποίκων κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σχετικά με τη φορολογίας των εμπόρων, στο λιμάνι της Βοστώνης , καταστράφηκαν πολλά κιβώτια του τσαγιού. Ήταν Τρίτη, 16 του Δεκεμβρίου 1773 και θεωρείται από πολλούς ως η σπίθα που ξεκίνησε την Αμερικανική Επανάσταση.

1794. Ο αποκεφαλισμός στο Παρίσι του σφαγέα της Ναντ, Ζαν Μπαπτίστ Καρριέρ

1803. Εξήντα Σουλιώτισσες στο  Ζάλογγο έπεσαν χορεύοντας στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1812. Οι τελευταίοι 18.000 Γάλλοι επιζώντες της Μεγάλης Στρατιάς πέρασαν τον ποταμό Μέμελ και πάτησαν στην Ανατολική Πρωσία. 

1912. Στις 3/16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων η ναυμαχία της Έλλης μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου.

1916. Μια ομάδα Ρώσων ευγενών εκτέλεσε στην Αγία Πετρούπολη τον Γρηγόρη Ρασπούτιν.

1920. Η Βουλγαρία έγινε μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1922. Στην Πολωνία, μια εβδομάδα μετά την εκλογή του δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Γκάμπριελ Ναρούτοβιτς , τον οποίο οι καθολικές εφημερίδες κατηγορούσαν σαν άθεο, μασόνο και εβραίο.

1923 Στις 16 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν οι εκλογές για την Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση πού είχε προκηρύξει η Επαναστατική κυβέρνηση των Πλαστήρα – Γονατά. Ο κύριος σχηματισμός των αντιβενιζελικών, η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις , (Λαϊκό κόμμα και σύμμαχοι) έκανε αποχή .
Στην Αθήνα,  τον Πειραιά και τις «Νέες Χώρες» χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια και στην υπόλοιπη Ελλάδα  σφαιρίδια. Στην Παλιά Ελλάδας καθορίστηκε η Επαρχία ως εκλογική περιφέρεια  ενώ στις Νέες Χώρες ο Νομός.
Το Κόμμα Φιλελευθερων έβγαλε 250 Βουλευτες. Η Δημοκρατική Ένωση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου 120. Ακόμα εξελέγησαν: 6 μεμονωμένοι Αντιβενιζελικοί, 3 Αγροτικοί 3, 3 Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης ,4 Εβραίοι Θεσσαλονίκης 4, 7 Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί , ενας Σοσιαλιστής 1, και 3 Ανεξάρτητοι. Σύνολο 397. Ψήφισαν 694,448.

1931. Στη Γερμανία δημιουργήθηκε το σιδηρούν Μέτωπο των Συνδικαλιστών ενάντια στους Εθνικοσοσιαλιστές και τους κομμουνιστές. Ο Τέλμαν τους αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση του κοινωνικού φασισμού».

1934 . Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η πρώτη γέφυρα στον Σάβα , που ονομάστηκε «Γέφυρα του βασιλιά Αλεξάνδρου». Ανατινάχθηκε τον Απρίλιο του 1941 και το 1957 χτίστηκε στη θέση της η κρεμαστή γέφυρα του Μπράνκο.

1938. Ο Αδόλφος ανακοίνωσε την επίδοση του Μεγαλόσταυρου της μητρότητας στις πολύτεκνες μητέρες.
1940. Στις 16 Δεκεμβρίου 1940 .49η ημέρα του πολέμου το LIFE αφιέρωσε το εξώφυλλό του στους μαχόμενους έλληνες. Οι βρετανοί κατέλαβαν το λιμάνι του Σαλούμ, 145 χλμ από το Τομπρούκ και τη νύχτα η ΡΑΦ βομβάρδισε το Μανχάϊμ .

1941. Ο Κόκκινος Στρατός διέσπασε την πολιορκία της Τούλα αλλά ανακόπηκε η επίθεση στο  Μέτωπο Καλίνιν δυτικά της Μόσχας. 
 
1942 .Ο Χίμλερ υπέγραψε τη διαταγή για την εξόντωση των Αθίγγανων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η ανώτατη διοίκηση της ναζιστικής Γερμανίας εξέδωσε οδηγία για την καταπολέμηση των γιουγκοσλάβων ανταρτών.

1943. Η Ιταλική 1η μηχανοκίνητη Μεραρχία που πολεμούσε στο πλευρό των συμμάχων νίκησε του γερμανούς στη μάχη του Monte Lungo βόρεια της Νάπολης. Στη Γιουγκοσλαβία στην Μπάνιτσα Ντούμπιτσα εκτελέστηκαν  96 Σέρβοι αμάχοι, εκ των οποίων 40 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

1944 . Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την τελευταία επίθεση τους στις Αρδέννες με στόχο να διαχωρίσουν τις δυνάμεις των Συμμάχων κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Κατά την 13η ημέρα της μάχης της Αθήνας, σημειώθηκαν μόνον αψιμαχίες στου Ψυρρή, στο Νέο Κόσμο (Δρουγούτι) γύρω από το εργοστάσιο ελαστικών της ΕΘΕΛ, την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη. Ο αντιστράτηγος Χώκσγουορθ ανέθεσε σε δυο ταξιαρχίες την 139η και την 5η Ινδική την εκκαθάριση του Πειραιά και στην 4η Μεραρχία την εκκαθάριση της περιοχής από το Φάληρο προς το Κέντρο των Αθηνών. Την επίθεση ανέλαβαν δυο ταξιαρχίες η 12η και η 28η που τις υποστήριζαν 6 άρματα και εκδηλώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου. 

1946. Ο εβραίος Λεβ (Λεων) Μπλουμ ξαναέγινε πρωθυπουργός στη Γαλλία.

1949. Ο ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία Αχμέντ Σουκάρνο εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Ινδονησίας μετά την ανεξαρτησία από την Ολλανδία. Στην Ελλάδα άρση  του στρατιωτικού νόμου στην περιοχή Αθηνών και Πελοποννήσου και στα νησιά. 

1955.  Παγκύπριες μαθητικές εκδηλώσεις για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Χαράλαμπο Μούσκο. Στη Γιαλούσα, 12 ένοπλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ υπό τον Λοϊζο Χατζηλοϊζο επετέθηκαν κατά του αστυνομικού σταθμού. Ακολούθησε μάχη . Εφονεύθη Άγγλος υπολοχαγός.

1963 .Έναρξη των εργασιών της Α' Συνόδου της Ζ' Περιόδου της ελληνικής Βουλής. Ο βασιλιάς Παύλος, εκφώνησε τον λόγο του θρόνου.

1964.Ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Αλεξέι Κοσίγκιν με μήνυμά του προς τον Γεώργιο Παπανδρέου πρότεινε την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων.

1966.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας ψήφισε ομόφωνα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Ιαν Σμίθ στη Ροδεσία.

1969. Η Βουλή των Κοινοτήτων κατάργησε τη θανατική ποινή στη Μ. Βρετανία.

1971. Οι Πακιστανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στο ινδικό στρατό και τον Απελευθερωτικού Στρατού της Ανατολικής Βεγγάλης και έτσι τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

1989.Στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας άρχισε η επανάσταση κατά του Τσαουσέσκου από 200 ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν για την σύλληψη από τη Σεκιουριτάτε του Πάστορα Λάζλο Τόκες.

1991.Ανεξαρτησία του Καζακστάν.Στη Γιουγκοσλαβία στο Πάκρατς αεροσκάφος των Κροατικών παραστρατιωτικών δυνάμεων βομβάρδισε μια μεγάλη κολώνα  Σέρβων προσφύγων και σκοτώθηκαν 20 Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά την περίσταση.

1993 . Εξι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, 
η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία, παρά την αντίθεση της Ελλάδα, αναγνώρισαν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1995. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε στο ΝΑΤΟ εντολή να αναλάβει ειρηνευτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

1997. Στην Πρίστινα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως 20 χρόνια δεκαπέντε Αλβανοί κατηγορούνταν για τρομοκρατία και ήσαν του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου

1998 . Στο Ιράκ ξεκίνησε την Επιχείρηση Desert Fox. Αμερικανοί και βρετανοί άρχισαν τετραήμερο βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων στο Ιράκ και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.


1999. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ παραδέχθηκε ότι ήταν αποδέκτης παράνομων δωρεών 2.1 εκατομμύριων Μάρκων για την CDU αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα των χορηγών.


2009. Υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία ΒΒΒ+ από τον οίκο αξιολόγησης S&P.
 

 

2020.
 Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία της Συκιάς, στην Χαλκιδική όπου συγκεντρώθηκαν  διαμαρτυρόμενοι πολίτες που ανάρτησαν πανό που έγραφαν: «Γιατί κλειστές εκκλησίες και ανοιχτά τζαμιά και συναγωγές». Στο σημείο έφθασαν αστυνομικές δυνάμεις και ενισχύσεις από τον Πολύγυρο. Έγιναν δύο συλλήψεις.

2021. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο σε 14% από 15% και η λίρα έπεσε σε 15,61 λίρες ανά δολάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου