Τα κτίρια του Συντάγματος είχαν καλυφθεί από καπνούς και φλόγες. Η ταράτσα του διοικητηρίου κατάρρευσε και καταπλάκωσε 4 χωροφύλακες, ενώ οι ευρισκόμενοι στον δεύτερο όροφο σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι από τους όλμους .
Μέσα στην κόλαση του σφοδρού βομβαρδισμού πολλοί χωροφύλακες ζήτησαν από τον διοικητή τους συνταγματάρχη Γεώργιο Σαμουήλ να γίνει έξοδος.
Ο Σαμουήλ και ο «επιτελάρχης» του, Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κ. Κωστόπουλος, απεφάσισαν την παραμονή στο στρατόπεδο διότι έτσι υπήρχαν περισσότερες ελπίδες επιβίωσης.
Στις 09.00 εκδηλώθηκε γενική επίθεση των ΕΛΑΣιτών με κύρια δύναμη το 6ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορίνθου και τους «επίλεκτους» «μαυροσκούφηδες».
Τα κύματα των επιθέσεων στον νότιο μαντρότοιχο συνεχίστηκαν για δυο ώρες.
Οι ελασίτες προσπαθούσαν να διεισδύσουν από τα ρήγματα που είχαν ανοιχθεί τις προηγούμενες νύχτες .
Η ορμή των κομμουνιστών αναχαιτίστηκε και η επίθεση ξεθύμανε, ενώ δεκάδες πτώματα, σκέπαζαν την νότια πρόσβαση του στρατοπέδου.
Μετά από δύο ώρες , στις 13.00, ξανάρχισε το μπαράζ πυροβολικού και μισή ώρα μετά εκδηλώθηκε νέα γενική επίθεση των κομμουνιστών, η οποία αναχαιτίστηκε όπως και η πρώτη.
Στις 15.30 οι Ελασίτες κατόρθωσαν να πλησιάσουν τον μαντρότοιχο και να ανατινάξουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του.
Το εσωτερικό του στρατοπέδου βρισκόταν πλέον εκτεθειμένο στα πυρά των ΕΛΑΣιτών.
Στις 16.00. εμφανίστηκαν τρία αγγλικά άρματα μάχης που άφησαν στους αμυνόμενους 3 οπλοπολυβόλα, 3 αντιαρματικούς εκτοξευτές ΡΙΑΤ και πυρομαχικά.
Μετά τα άρματα απομακρύνθηκαν και οι ΕΛΑΣίτες περιέσφιξαν και πάλι το Σύνταγμα και εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις.
Τότε ο επιτελάρχης Κωστόπουλος, απεφάσισε την τοποθέτηση 2 πυροβόλων των 37 χλστ., απέναντι από το ρήγμα ώστε με άμεσες βολές να αναχαιτίζουν τις προσπάθειες διείσδυσης .
Το εγχείρημα ανέλαβαν τέσσερεις εθελοντές, ο Υπολοχαγός Σβαρνιάς, ο Ενωμοτάρχης Κωλέτσης και οι χωροφύλακες Σβέρκος και Κανελλόπουλος.
Οι οβίδες των πυροβόλων κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των ΕΛΑΣιτών οι οποίοι στις 18.00 σταμάτησαν εντελώς την επίθεση.
Η 3η Ορεινή Ταξιαρχίας έδωσε μεγάλη μάχη με τους Κομμουνιστές ανάμεσα
στο Βύρωνα και την Καισαριανή για τον
Λόφο Αλεποβούνι . Εκεί σκοτώθηκαν 5 Ριμινίτες . Ο Λοχίας Γεώργιος Βρόντος από
την Κάλυμνο και ο Δεκανέας, Αντώνιος Χαντζηγιαννίκας
από την Κω.
Ο Δεκανέας Κων/νος Λουκάς από
τους Κωστακιούς Άρτας. 28 ετών . Ο Επιλοχίας Χρήστος Γλυνέλης από τη Μυτιλήνη
και ο Επιλοχίας Παναγιώτης Βάσσος από το
Πράστι Κυνουρίας της Αρκαδίας.
Στη μάχη στην πολιορκημένη Σχολή Ευελπίδων
σκοτώθηκε ο υπολοχαγός Πεζικού Αθανάσιος
Ράντες από τη Διακοπή Δωρίδας.
Σύμφωνα με τις αναφορές του ΕΛΑΣ , στις 10 Δεκεμβρίου. περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ βρετανικές δυνάμεις που κινούνταν στην περιοχή της Ελευσίνας και γίνανε διαπραγματεύσεις για αφοπλισμό των Βρετανών. Με εντολή του Γιώργη Σιάντου, οι δυνάμεις αυτές αφέθηκαν να κατευθυνθούν προς την Αθήνα .
Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίουμ κυκλοφόρησε στα οδοφράγματα τη Αθήνας ο Ριζοσπάστης που είχε τίτλο, ¨ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ", που κατήγγειλε τους Λήπερ και Σκόμπι με τον γκαουλαίτερ Παπανδρέου.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ¨οι Άγγλοι καταπάτησαν την συμφωνία ΕΛΑΣ-Ερυθροί Σαυρού και οχύρωσαν το Νοσοκομείο στους Αμεελόκηπους.
Παράλληλα συνεχιζόντουσαν οι εκτελέσεις , Στις 10 Δεκεμβρίου 1944!
Στο Άσυλο Κοκκινιάς εκτελέστηκαν, ο Γεώργιος . Κιγάης από τη Σαλαμίνα 22 ετών και ο ΕΔΕΣιτης Σωτήριος Χιωτάκης από την Κάρπαθο 66 ετών ,Στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ εκτελέστηκε ο Χίτης Αθανάσιος Ψάχος 25 ετών . Στο Περιστέρι εκτελέσθηκε ο Βασίλειος Γκάνιος από τις Ρίζες Μαντινείας.
Απόσπασμα της ΟΠΛΑ δολοφόνησε τον έφεδρο Ανθυπολοχαγός Ηλία Φωτόπουλο από την Καρύταινα 49 ετών
Στο Κιλκίς εκτελέστηκε ο Ευστράτιος Μηλιάρης .Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών ο Βασίλειος Λυκίδης. Στην Καλαμάτα ο Δημήτριος Γιαννόπουλος και στην Κοζάνη ο Μιλτιάδης Γρηγοριάδης, 34 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου