Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 4,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν .«Πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6%. Η ανάπτυξη συγκεντρώνεται κυρίως στις μεταποιητικές βιομηχανίες, σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία», αναφέρει το TASS.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
4/12/24
Ο Πούτιν ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 4,1% το 2024
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 4,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν .«Πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6%. Η ανάπτυξη συγκεντρώνεται κυρίως στις μεταποιητικές βιομηχανίες, σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία», αναφέρει το TASS.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1967. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝIΚΟΦΡΝΕΣ TOY ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΑΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΝΤΟΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ, Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΠΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ LSE
Η Οικουμενική του 1926
Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης Ζαΐμη ήταν: Αλέξανδρος Ζαΐμης Πρωθυπουργός και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ανδρέας Μιχαλακόπουλος υπουργός Εξωτερικών .Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης Παναγής Τσαλδάρης υπουργός Εσωτερικών. Αθανάσιος Αργυρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καφαντάρης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μερκούρης υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ιωάννης Μεταξάς υπουργός Συγκοινωνιών Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπουργός Γεωργίας Μιχαήλ Κύρκος υπουργός Υγιεινής Προνοίας & Αντιλήψεως Αλέξανδρος Μαζαράκης υπουργός Στρατιωτικών Αλ. Κανάρης υπουργός Ναυτικών Αν. Μπακαλμπάσης υφυπουργός Γεωργίας.
Γαλλία: Σήμερα πέφτει ο Μπαρνίε
Η συζήτηση στο Γαλλικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ αρχίζει στις 4 μ.μ., και η ψηφοφορία αναμένεται αρχίσει περίπου τρεις ώρες αργότερα.
Ο Πουστρόν πρόκειται να επιστρέψει στη Γαλλία μέσα στην ημέρα από επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
Εάν, η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταψηφιστεί θα είναι η πρώτη γαλλική κυβέρνηση που θα ανατραπεί λατ’οπιν πρότασης μομφής εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια,
Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας θα ξεκινήσει σήμερα τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου
Το πρόταση μομφής υποφράγεται από 191 βουλευτές από έξι κόμματα. (Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας, Κόμμα Καινοτομίας, Νέο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, Προοδευτικό Κόμμα, Κόμμα Βασικού Εισοδήματος και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα).
Τα Ρωσικά στρατεύματα εκκαθάρισαν το Στάρι Τέρνι δυτικά της Κουράχοβε, στην οποία οι μάχες συνεχίζονται και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.
4/12/23 Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 1940. 38η ημέρα του ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ Πολέμου
Στον Τομέα της 8ης Μεραρχίας οι Ιταλοί που είχαν χάσει το Ύψωμα Μπουράτο συμπτύχθηκαν εσπευσμένα τη νύχτα της 4ης προς την 5η Δεκεμβρίου και από το Υψ. 669 χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα ελληνικά τμήματα.
Οι Ιταλοί άφησαν επί τόπου πάνω από 100 νεκρούς και περισσότερους από 150 τάφους που μαρτυρούσαν την σφοδρότητα του αγώνα. Επίσης, κατά την υποχώρηση από τη διάβαση της Κακαβιάς εγκατέλειψαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.
Η 2α Μεραρχία που κατείχε τη βορειοανατολική πλευρά της στενωπού Σούχα, πέτυχε στις 4 Δεκεμβρίου να καταλάβει τη νοτιοδυτική έξοδό της. Η ενέργεια αυτή αιφνιδίασε τους Ιταλούς που εγκατέλειψαν εσπευσμένα την τοποθεσία. Μετά από διαταγή του Α΄ ΣΣ η επιθετική ενέργεια συνεχίστηκε προς τον αυχένα Τσαγιούπι.
Στον παραλιακό τομέα υπήρξε σύμπτυξη των Ιταλών τη νύχτα της 4ης προς την 5η Δεκεμβρίου . Οι Ιταλοί αποχωρώντας κατέστρεψαν την υπάρχουσα γέφυρα επί του ποταμού Μπίστριτσα.
Η Μεραρχία Ιππικού, μετά την κατάληψη της Πρεμετής και του χωριού Γκοστιβίστι και των γύρω υψωμάτων συνέχισε την επίθεση και κατελήφθη το ορεινό συγκρότημα Μάλι Μπονταρίτ και το χωριό Χότοβα 1940.
Το 12ο ΣΠ, της 3ης Μεραρχίας , επιχειρούσε στους Γεωργουτσάδες και στο ύψωμα 1160.
Η 10η Μεραρχία στις 4 Δεκεμβρίου κάτω από σφοδρή χιονοθύελλα κατέλαβε τον αυχένα της Οστραβίτσας και στο δεξιό τα νότια αντερείσματα του Υψ. Μογκλίτσα.
Τη νύχτα της 4ης Δεκεμβρίου 1940 εκδόθηκε από το Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο το πολεμικό ανακοινωθέν Νο 39 ,αναφορικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο που ανέφερε:
Σκληροί αγώνες επί της δυτικώς Πόγραδετς ορεινής περιοχής εστέφθησαν υπό σημαντικής επιτυχίας. Πείσμων αντίδρασις του εχθρού εις την περιοχήν βορείως Πρεμετής εκάμφθη κατόπιν ισχυρών επεμβάσεων του πυροβολικού μας. Επί της εκατέρωθεν της αμαξιτής οδού ζώνης ο εχθρός ενήργησε προσβολάς δι’ αρμάτων αποτυχούσας. Κατελάβομεν την Πρεμετήν. Ο εχθρός υπέστη βαρείας απωλείας. Συνελάβομεν άνω των 500 αιχμαλώτων και εκυριεύσαμεν 6 πυροβόλα και άφθονον υλικόν. Επιτυχεστάτη επίσης υπήρξεν η σημερινή δράσις της αεροπορίας μας. Αναγνωρίσεις και βομβαρδισμοί σταθερών και κινητών στρατιωτικών στόχων εξετελέσθησαν με διαπιστωθέντα επιτυχή αποτελέσματα. Εν εχθρικόν αεροπλάνον κατερρίφθη εν αερομαχία. Άπαντα τα ημέτερα επέστρεψαν άθικτα εις τας βάσεις των.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό ανακοινωθέν No. 180 της 4ης Δεκεμβρίου 1940 ανέφερε:
«Στο ελληνικό μέτωπο, οι νέες επιθέσεις από πολυάριθμους
εχθρικούς σχηματισμούς με προπαρασκευή και υποστήριξη πυροβολικού περιορίστηκαν από την επίμονη αντίσταση των στρατευμάτων μας, τα οποία επίσης αντεπιτέθηκαν σθεναρά. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας υποστήριξαν τη δράση των στρατευμάτων με βομβαρδισμούς ειδικά στην περιοχή δυτικά της Ερσέκας. Τα λιμάνια της Πρέβεζας και της Λευκάδας δέχθηκαν
επίθεση από τα βομβαρδιστικά μας. Σχηματισμός αεροσκαφών μας, συναντήθηκε με μια μοίρα αεροσκαφών P. Z. L. Κατατρίφθηκαν έξι φλεγόμενα στον ουρανό των Τιράνων. Τρία από τα αεροσκάφη μας
δεν επέστρεψαν. Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες στο Ελμπασάν, σκοτώνοντας δύο γυναίκες, ένα παιδί και έναν εργάτη, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Τα τορπιλοβόλα μας τορπίλισαν δύο εχθρικά καταδρομικά στον κόλπο της Σούδας.
Στην Ανατολική Αφρική, στις 29 Νοεμβρίου, ένα εχθρικό καταδρομικό άνοιξε πυρ εναντίον των έργων του Alula, προκαλώντας κάποιες ζημιές. Χωρίς θύματα. Την 1η Δεκεμβρίου, ένα από τα υποβρύχιά μας τορπίλισε ένα εχθρικό αντιτορπιλικό στον Ατλαντικό.
Από τα ιταλικά ανακοινωθέντα προκύπτει το συμπέρασμνα ότι η προσοχή είχε στραφεί στο «ελληνικό μέτωπο» και ότι η πίεση στους Αγγλους στην Βόρειο Αφρική ηταν μηδαμινή.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του έγραψε:
«Καλά νέα από παντού. Έσω και εξω». Εξασφαλίστηκαν πυρομαχικά τουλάχιστον για τρείς μήνες.
Στο Βερολίνο, υπογράφηκε «Πρωτόκολλο για τη ρουμανική-γερμανική συνεργασία» για την υλοποίηση ενός δεκαετούς σχεδίου για την αποκατάσταση της ρουμανικής οικονομίας με τα οποία το γερμανικό κεφάλαιο διείσδυσε στη ρουμανική οικονομία.
Έτσι, η Ρουμανία έγινε σημαντικός εξαγωγέας πρώτων υλών και ο μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων του Τρίτου Ράιχ, με την οικονομία της να υπάγεται πλήρως στη «νέα ευρωπαϊκή οικονομική τάξη», που καθιερώθηκε από τους Ναζί. Παράλληλα η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία εμπορίου.
Η 4η Δεκεμβρίου στην Ιστορία
1259. Υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων ανάμεσα στον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας και το Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας με την οποία ο Ερρίκος παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του στα ελεγχόμενα από του Γάλλους εδάφη και τη Νορμανδία και έδωσε το φεουδαρχικό όρκο στο Γάλλο βασιλιά. Σε αντάλλαγμα ο Λουδοβίκος απέσυρε την υποστήριξη του στους Άγγλους επαναστάτες.
1563. Στο Τρέντο έληξε η Οικουμενική Σύνοδος της καθολικής Εκκλησίας υπό τον Πάπα Πίο Δ .Η Σύνοδος εξέδωσε καταδίκες για τις Προτεσταντικές αιρέσεις και όρισε τις διδασκαλίες της καθολικής Εκκλησίας στα θέματα των Γραφών και της Παράδοσης, του Προπατορικού Αμαρτήματος, των Μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας, της Θείας Λειτουργίας και τον εορτασμό των αγίων.
1601. Οι Τούρκοι απαγχόνισαν στο Φανάρι της Καρδίτσας τον επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου Σεραφείμ που ηγήθηκε της αγροτικής εξέγερσης στην περιοχή των Αγράφων.
1642. O Καρδινάλιος Μαζαρέν ανέλαβε πρωθυπουργός του Λουδοβίκου 14ου.
1676 . Οι Σουηδοί νίκησαν του Δανούς που διοικούσε ο βασιλιάς Χριστιανος Ε΄ στη μάχη της Λουντ.8.000 Σουηδοί με 10 όπλα κανόνια αντιμετώπισαν 12.300 Δανούς με 56 κανόνια. Οι Σουηδοί είχαν 3.000 νεκρούς και τραυματίες και οι Δανοί 6.000. Νεκρούς και τραυματίες και 2.000 αιχμαλωτίστηκαν .
1707.Tο πρώτο κρατικό ιατρικό ίδρυμα στη Ρωσία άνοιξε στη Μόσχα . To στρατιωτικό νοσοκομείο, στο Λεφόρτοβο.
1808. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισήλθε στη Μαδρίτη και με το πρώτο του διάταγμα κατάργησε την ιερά εξέταση στην Ισπανία.
1908. Εγκαινιάστηκε στη Σόφια το πρώτο κινηματογραφικό θέατρο στη Βουλγαρία.1910. Στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το Μαυροβούνιο ψήφισε το Νόμο για το Κρατικό Νόμισμα. Κόπηκαν 300.000 ασημενια «πέρπερα» (υπέρπυρα) και χρυσά 70.000 «πέρπερα».
1920. Στο Μιλάνο πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Κωνσταντίνου Α'. Οι συλληφθέντες διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.
1926. Ορκίστηκε η οικουμενική Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης που ανέλαβε την πρωθυπουργία δεν ήταν βουλευτής και στην κυβέρνηση που σχημάτισε συμμετείχαν όλα τα μεγάλα κόμματα. Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης Ζαΐμη ήταν: Αλέξανδρος Ζαΐμης Πρωθυπουργός και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ανδρέας Μιχαλακόπουλος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης Παναγής Τσαλδάρης υπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Αργυρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καφαντάρης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μερκούρης υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ιωάννης Μεταξάς υπουργός Συγκοινωνιών Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπουργός Γεωργίας Μιχαήλ Κύρκος υπουργός Υγιεινής Προνοίας & Αντιλήψεως Αλέξανδρος Μαζαράκης υπουργός Στρατιωτικών Αλ. Κανάρης υπουργός Ναυτικών Αν. Μπακαλμπάσης υφυπουργός Γεωργίας.
1938. Στη Σουδητία, (Sudetenland), έγιναν εκλογές για την ανάδειξη 41 βουλευτών στο γερμανικό Ράιχσταγκ. Η συμμετοχή ήταν 98.90%. Το NSDAP έλαβε 2,464,681 ψήφους η 98.68%.
1939. Ρωσία απέρριψε τις προτάσεις της Κοινωνίας των Εθνών για την διευθέτηση της διαφοράς με τη Φινλανδία, αναφέροντας ότι: « Η ΕΣΣΔ δεν είναι σε πόλεμο με την Φινλανδία και δεν απειλεί με πόλεμο στον φινλανδικό λαό. Κατά συνέπεια, η αναφορά στο άρθρο 11, παράγραφος 1, είναι αδικαιολόγητη. Η Σοβιετική Ένωση διατηρεί ειρηνικές σχέσεις με την Λαϊκή Δημοκρατία της Φινλανδίας, της οποίας η κυβέρνηση υπέγραψε με την ΕΣΣΔ στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνο βοήθειας και φιλίας. Με το σύμφωνο αυτό λύθηκαν όλα τα ζητήματα που η Σοβιετική κυβέρνηση μάταια είχε συζητήσει με τους εκπροσώπους της πρώην φινλανδικής κυβέρνησης. Με τη διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Φινλανδίας ζήτησε από τη Σοβιετική κυβέρνηση βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις της με σκοπό την κοινή εκκαθάριση της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που δημιούργησαν στη Φινλανδία οι πρώην κυβερνώντες
1943. Στο Κάϊρο άρχισαν οι τριήμερες συνομιλίες του Πρόεδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ, και του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού . Συζήτησαν κοινές δράσεις στο πλαίσιο του συνασπισμού αντι-Χίτλερ. Η Τουρκία, αρνήθηκε να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το τέλος της μεγάλης ύφεσης . Ο βομβαρδισμός της Λειψίας.
1944. Το 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αφοπλίστηκε από βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή της Φιλοθέης ενώ ερχόταν στο κέντρο των Αθηνών .Τα ξημερώματα, στην περιοχή του Θησείου διεξήχθη η πρώτη μάχη ανάμεσα σε δύο τάγματα του ΕΛΑΣ και το σύνολο της Οργάνωσης Χ που έδρευε στην περιοχή. Η μάχη διήρκεσε μερικές ώρες και ο ΕΛΑΣ κατέβαλε την άμυνα των αντιπάλων του. Οι Βρετανοί επενέβησαν με άρματα και μετέφεραν τον αρχηγό της Χ, Γεώργιο Γρίβα, στο κέντρο της Αθήνας. Το ΚΚΕ οργάνωσε τις κηδείες των θυμάτων της 3ης Δεκεμβρίου, με νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Την ίδια ημέρα οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ προχώρησαν σε κατάληψη πολλών αστυνομικών τμημάτων στον Πειραιά και σε περιοχές περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας, όπως στην Κυψέλη, στον Νέο Κόσμο, στους Αμπελόκηπους, στον Κολωνό, και στα Πατήσια και αλλού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στις φυλακές Βαριώτη, στην αρχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης τις οποίες κατέλαβαν
Ο Σκόμπι κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα. Τη νύχτα της 4ης προς 5η Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιχείρησαν την κατάληψη των φυλακών Συγγρού. Η επίθεση ανακόπηκε μετά από παρέμβαση των Βρετανών που χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα . Παρόμοια εξέλιξη είχε η επίθεση στις φυλακές Χατζηκώστα που έληξε με παρέμβαση των Βρετανών. Στη Γερμανία, ,έγινε μια από τις μεγαλύτερες συμμαχικες αεροπορικές επιθέσεις στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο βομβαρδισμός της Χαϊλμπρόν, της Βυρτεμβέργης. Καταστράφηκε ολόκληρο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πάνω από 6.500 νεκροί. Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι μετά από ένα μήνα συγκρούσεων, κατέλαβαν το Κνιν.
1947. Στη Βουλγαρία η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ψήφισε το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, γνωστού ως «Συντάγματος Ντιμιτρόφ».
1976. Ο Μποκάσσα , στέφτηκε αυτοκράτορας Μποκάσσα Α ' της Κεντροαφρικανικής αυτοκρατορίας.
1992. Με απόφαση του Προέδρου Μπους άρχισε η απόβαση 28.000 Αμερικάνων στρατιωτών στη Σομαλία.
1995. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1992.Οι πρώτοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, προσγειώθηκαν με δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο.
1997. Έληξε η Διάσκεψη του Λονδίνου για το ναζιστικό χρυσό. 5,5 τόνοι διατεθηκαν για τα θύματα του Ολοκαυτώματος .
2001. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης και κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο στη Γάζα.
2002 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του Ιράκ για έξι μήνες.
2011.Εγιναν βουλευτικές εκλογές στην Κροατία.
2016. Στην Ιταλία καταψηφίστηκαν σε δημοψήφισμα οι μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντζι. Ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Αυστρίας,
2018. Έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον της απόφασης του προέδρου της Εμμανυέλ Μακρόν να επιβάλει φόρους στα καύσιμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι τα σχέδια αυτά αναβάλλονται για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, αλλάζει ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών σε 59. Ειδικότερα, οι νέες αλλαγές είναι: Α΄ Αθηνών 13 έδρες, Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών 15 έδρες, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 11 έδρες, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών 17, Α Πειραιώς 5, Β΄ Πειραιώς 7, Α΄ Ανατολικής Αττικής 10, Β΄ Δυτικής Αττικής 4, Αιτωλοακαρνανίας 7, Αργολίδος 2, Αρκαδίας 3, Άρτης 2 και Αχαΐας 8. Στη Ρωσία τα αεροδρόμια της Μόσχας, « Σερμέτιεβο» και «Ντομαντέντοβο» μετονομάστηκαν σε «Αλεξάντερ Πούσκιν» και «Μιχαήλ Λομονόσοφ αντίστοιχα. ¨
2020. Η κυβέρνηση του Ζντράβκο Κριοβάπιτς στο Μαυροβούνιο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
3/12/24
Η συγγενής του Νεκρού
Αφού βρήκανε μετα από 51 χρόνια τη συγγενή του πεθαμένου, που αναστήθηκε για να τον σκοτώσει ο Ντερτιλής, θα μπορούνε φαντάζομαι (τα Κανάλια) να μας δείξουν το βιβλίο του ληξιαρχείου και τις εγγραφές γέννησης και θανάτου του (πεντάρφανου)"αγωνιστή".
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε το στρατιωτικό νόμο για να πάει τη φυλακή.Ο λόγος μπορεί κάλλιστα να είναι η εισαγωγή στρατιωτικού νόμου.
Ο Πρόεδρος έλαβε αυτή
την απόφαση για να ασκήσει πίεση στους αντιπάλους του, αλλά λόγω της χαμηλής
δημοτικότητάς του, μπορεί τελικά να χάσει την εξουσία και να πάει στη φυλακή.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναρωτήθηκε εάν η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Νότιας Κορέας.
Η Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας αποκλείστηκε μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα. «Τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία για το θέμα αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ; ρώτησε η διπλωμάτης .
Η Συρία ανακατέλαβε τον βασικό βόρειο αυτοκινητόδρομο,
Απάντηση σε ένα θύμα της προπαγάνδας που με ρωτάει για τον Νικόλαο Ντερτιλή
Ο Νικόλαος Ντερτιλής δεν καταδικάστηκε για τον φόνο του Μυρογιάννη, που δεν έκανε. Καταδικάστηκε για πολιτικούς λόγους.
Για αυτό που ήταν και αυτό που εκπροσωπούσε.
Από τον πατέρα του.
Ο Μυρωγιάννης ή Μυρογιαννάκης, η Μωρογιάννης, ή Μαυρογιάννης, ή όπως αλλιώς λεγόταν πράγματι , ήταν ενας τραυματίας από «αδέσποτη» που τον μάζεψε το ασθενοφόρο στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου. Ο Ζουρνατζής ανακοίνωσε ότι «ο Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, τη Μυτιλήνη, που τραυματίστηκε στην οδό Καρνεάδου και εξέπνευσε στις 18 Νοεμβρίου», στο Νοσοκομείο.
51 χρόνια δεν εμφανίστηκε ούτε Μάνα, ούτε Πατέρας, ούτε υπάρχουν συγγενείς. Ούτε σε πιο Ληξιαρχείο δηλώθηκε η γέννηση του και ο θάνατος του, ξέρουμε.
Στην έρευνα Τσεβά ο Μυρογιάννης μετακινήθηκε, ενώ είχε ήδη πεθάνει, και πήγε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, για να τον πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε, ο τότε συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής.
Η έρευνα του αστυνόμου Γ.Σαμπάνη που αφορούσε μόνο στους φονευθέντες την 17η Νοεμβρίου στους χώρους πέριξ του Πολυτεχνείου, επανάφερε τον Μυρογιάννη στην Καρνεάδου αλλά τον ταύτισε ως «Μαυρογιάννη».
Ο Μυρωγιάννης ή Μυρογιαννάκης, η Μωρογιάννης, ή Μαυρογιάννης, ήταν ήδη νεκρός στο Ρυθμιστικό , όταν ο Τσεβάς τον ζωντάνεψε για να τον σκοτώσει ο Ντερτιλής.
Η φωτογραφία του Ντερτιλή με το πιστόλι, είναι από το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, δίπλα από τη ΓΣΕΕ. Πυροβόλησε προς την ομάδα που ήμουν και εγώ για να διαλυθούμε.
Η σφαίρα τρύπησε το κρύσταλλο του λουλουδαδικου και βρισκόταν εκεί τουλάχιστον για 10 χρόνια, μέχρι που εσπασε η τζαμαρία σε κάποια από τα επεισόδια της Πορείας του Πολυτεχνείου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Η Κίνα δεν φοβάται τις απειλές του Τραμπ και απαγόρευσε από σήμερα για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους, τις εξαγωγές βασικών πρώτων υλών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μουσική πρόσκληση προς την «εργατιά» για να κάνει τις σφαγές των αντιδραστικών στα Δεκεμβριανά
Στο αίμα αν δεν πνίξει μια τέτοια ζωή.......
.....Εμπρός να τσακίσουμε σκληρά τους φασίστες της νέας Ελλάδας να γίνουμε χτίστες
ντροπή για τον νέο στη μάχη αν δεν ριχτεί για τη λαοκρατία την τίμια ζωή
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα Αθήνα Βαρκελώνη που βάφτηκαν μ’αίμα
μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές Εμπρός αντιφασίστες για νίκες Λαμπρές
μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές εμπρός επαναστάτες, εμπρός κομμουνιστές ».
Στιχουργός ο Μίμης Ραβάνης-Ρεντής , (1925-1996), δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, και υπεύθυνος πολιτισμού της ΕΠΟΝ.
Ενα Ντοκουμέντο για το τί εγινε Πραγματικά στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν αυτόπτης μάρτυρας.
Μερικοί είναι τόσο ηλίθιοι που ούτε ο Χάροντας δεν μπορεί να τους βάλει να σκεφθούν
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 1940.37η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η Απελευθέρωση της Πρεμετής και του Δέλβινου. και η κατάληψη του Υψώματος 1532 στο Πόγραδετς
Η (φρέσκια) 3η Μεραρχία επιτέθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου και κατέλαβε το ύψωμα Πλατυβούνι, το οποίο κάλυπτε τις περιοχές Δελβίνου– Αργυροκάστρου. Την ίδια μέρα ομάδα αναγνωρίσεως της Μεραρχίας εισήλθε στο Δέλβινο, το οποίο ήδη είχαν εκκενώσει οι Ιταλοί εγκαταλείποντας ποσότητες από τρόφιμα και άλλο υλικό.
Οι υποχωρούντες με την κάλυψη αρμάτων και αεροπορίας Ιταλοί, ανατίναξαν τις πρωινές ώρες της 3ης Δεκεμβρίου της γέφυρες της Πρεμετής στον Αώο ποταμό. Παρά ταύτα, το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Δημοκωστούλα μπήκε γύρω στις 10.00 στην Πρεμετή.
Το 3ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Ιππικού κατέλαβε τα χωριά Κουτάλι και Μποντάρι, και το ύψωμα 900 . Συνελήφθησαν περίπου 250 αιχμάλωτοι οι οποίοι ανήκαν σε μονάδες της Μεραρχίας Μοδένα.
Στον τομέα της 8ης Μεραρχίας, ο ταγματάρχης πυροβολικού Ιωάννης Παπαρόδου κατάφερε να ανεβάσουν οι φαντάροι του πυροβόλα με τα χέρια, μέσα στο παγωμένο Χιόνι και σφυροκόπησε του Ιταλούς στο Ύψωμα Μπουράτο, το οποίο κατελήφθη τα ξημερώματα δια της λόγχης.
Η 11η Μεραρχία επιτέθηκε στις 3 Δεκεμβρίου σε ολόκληρο το μέτωπο της ζώνης της τις απογευματινές ώρες κατέλαβε το Υψ. Μάλι Ποτομίτ.
Η 17η Μεραρχία του Γ ΣΣ την 3η Δεκεμβρίου κατέλαβε το Υψ. 1532. Στην επιτυχία αυτή συντέλεσε η ενέργεια του υποδιοικητή του 31ου Συντάγματος, του έφεδρου εκ μονίμων Αντισυνταγματάρχη Σωτήριου Μπασιάκου, ο οποίος αυτοβούλως με παράτολμο ελιγμό στα νώτα του εχθρού και χρήση σκοινιών αναρριχήσεως, αιφνιδίασε τον εχθρό και με αγώνα διά της λόγχης συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληψη του υψώματος 1532 το οποίο δέσποζε της περιοχής του Πόγραδετς και είχε ιδιαίτερη τακτική σημασία.
13 Ιταλοί αξιωματικοί και 400 οπλίτες παραδόθηκαν.
Οι απώλειες της 17ης Μεραρχίας ανήλθαν σε 6 αξιωματικούς και 50 οπλίτες νεκρούς, 17 αξιωματικούς και 350 οπλίτες τραυματίες και σε 36 οπλίτες αγνοούμενους.
Η κακοκαιρία και η περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης και χιονοπτώσεων απέτρεψαν τη Μεραρχία από την περαιτέρω εκμετάλλευση της επιτυχίας.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε τις ρουφιανές του Διάκου που του μετέφερε τις υπόνιες της Στοάς των Άγγλων «για ορισμένους αξιωματικούς του Επιτελείου». Ο Μεταξάς ανησυχούσε για τον εφοδιασμό με πυρομαχικά.
Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού, σε έκθεσή του προς τον Μουσολίνι στις 3η Δεκεμβρίου υπογράμμιζε για την κατάσταση στο μέτωπο , ότι «μετά το Πόγραδετς οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν πλέον αδύνατη» και πρότεινε «διπλωματική λύση».
Γνωρίζουμε ότι ο Μουσολίνι αποφάσισε εσπευσμένα την επίθεση στην Ελλάδα επειδή πληροφορήθηκε από τον πράκτορα της SoE Τσιάνο το «απόρρητο» σχέδιο Παπάγου που προέβλεπε την εγκατάλειψη της Ηπείρου στους Ιταλούς.
Στις 30 Νοεμβρίου 1940, μετά την κατάληψη της Κορυτσάς και του Πόγραδετς, ο Μουσολίνι συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο , εξήγησε στους απληροφόρητους, ακόμη και τότε υπουργούς του, την κατάσταση στο ελληνικό μέτωπο, και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την καταστροφή.
Στις 3 Δεκεμβρίου, όπως είπαμε ο στρατηγός Σοντού υπέβαλε τηλεγραφικά στον Ντούτσε έκθεση που ανέλυε τη δύσκολη κατάσταση του 26ου Σώματος Στρατού, υπογράμμιζε την αδυναμία αντιστροφής της κατάστασης και παρακαλούσε για «πολιτική λύση».
Ο πράκτορας των Άγγλων Τσιάνο που έκανε ότι μπορούσε για να προκληθεί ο πόλεμος με την Ελλάδα και για να μην βρεθεί πολιτική λύση στο ημερολόγιο του, έγραψε:
«Ο Μουσολίνι με κάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια . Τον βρήκα κουρασμένο όσο ποτέ άλλοτε. «Κάθε άνθρωπος διαπράττει ένα μοιραίο σφάλμα στη ζωή του. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, μου είπε. Πρέπει να ζητήσουμε μέσω Χίτλερ εκεχειρία». Αδύνατον, του απάντησα.
Οι Έλληνες θα θέσουν ως πρώτο όρο την προσωπική εγγύηση του Φύρερ ότι δεν θα ενεργήσουμε ποτέ πλέον εναντίον τους.
Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον Ρίμπεντροπ . … Εκείνο το οποίο έχει σήμερα σημασία είναι να αντέξουμε και να διατηρηθούμε στην Αλβανία. Ο χρόνος θα φέρει τη νίκη. Αν όμως ενδώσουμε, αυτό θα είναι το τέλος». Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον Ρίμπεντροπ . …, είπε ο πράκτορας.
Επομένως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και από την ιταλική πλευρά, η ανακωχή με γερμανική μεσολάβηση, ήταν απόλυτα εφικτή, μετά την κατάληψη της Πρεμετής και του Πόγραδετς.
Από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά η Αγγλία δεν το ήθελε.
Δελτίο No. 179 Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στο πολεμικό ανακοινωθέν 179 ανέφερε: