4/12/24

Γαλλία: Σήμερα πέφτει ο Μπαρνίε

 


Η συζήτηση στο Γαλλικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ αρχίζει στις 4 μ.μ., και η ψηφοφορία  αναμένεται  αρχίσει περίπου τρεις ώρες αργότερα.

 Ο Πουστρόν πρόκειται να επιστρέψει στη Γαλλία μέσα στην ημέρα από επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

 Εάν, η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταψηφιστεί  θα είναι η πρώτη γαλλική κυβέρνηση που θα ανατραπεί λατ’οπιν πρότασης μομφής εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια,

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας θα ξεκινήσει σήμερα τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου


 

Το πρόταση μομφής υποφράγεται από 191 βουλευτές από έξι κόμματα.  (Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας,  Κόμμα Καινοτομίας,  Νέο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, Προοδευτικό Κόμμα, Κόμμα Βασικού Εισοδήματος και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα). 
Η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 6-7 Δεκεμβρίου.

Τα Ρωσικά στρατεύματα εκκαθάρισαν το Στάρι Τέρνι δυτικά της Κουράχοβε, στην οποία οι μάχες συνεχίζονται και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

Στο μετωπο της Κουράχοβε, δύο στρατιώτες της 79ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδόθηκαν σε Ρώσους στρατιώτες.
 Επτά στρατιώτες της προεδρικής ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδόθηκαν στη  Βελίκα Νοβοσίλκα.
 Νωρίτερα στην περιοχή Κουρσκ, πέντε στρατιώτες από την μονάδα τέως ποινικων καταδίκων  των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, παραδόθηκαν οικειοθελώς. 

4 Δεκεμβρίου 2015, μεταφέρθηκα στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ. με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Πέρασαν 9 χρόνια

4/12/23 Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 1940. 38η ημέρα του ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ Πολέμου

 Στον Τομέα της 8ης Μεραρχίας οι Ιταλοί που είχαν χάσει το Ύψωμα Μπουράτο συμπτύχθηκαν εσπευσμένα τη νύχτα της 4ης προς την 5η Δεκεμβρίου και από το Υψ. 669 χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα ελληνικά τμήματα.

 Οι Ιταλοί άφησαν επί τόπου πάνω από 100 νεκρούς και            περισσότερους από 150 τάφους που μαρτυρούσαν την σφοδρότητα         του αγώνα. Επίσης, κατά την υποχώρηση από τη διάβαση της Κακαβιάς εγκατέλειψαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. 

Η 2α Μεραρχία που κατείχε τη βορειοανατολική πλευρά της         στενωπού Σούχα, πέτυχε στις 4 Δεκεμβρίου να καταλάβει τη       νοτιοδυτική έξοδό της. Η ενέργεια αυτή αιφνιδίασε τους Ιταλούς          που εγκατέλειψαν εσπευσμένα την τοποθεσία.                                             Μετά από διαταγή του Α΄ ΣΣ η επιθετική ενέργεια συνεχίστηκε προς τον αυχένα Τσαγιούπι. 

Στον παραλιακό τομέα υπήρξε σύμπτυξη των Ιταλών τη νύχτα της 4ης προς την 5η Δεκεμβρίου . Οι Ιταλοί αποχωρώντας κατέστρεψαν την υπάρχουσα γέφυρα επί του ποταμού Μπίστριτσα.

 Η Μεραρχία Ιππικού, μετά την κατάληψη της Πρεμετής και του          χωριού Γκοστιβίστι και των γύρω υψωμάτων συνέχισε την επίθεση          και κατελήφθη το ορεινό συγκρότημα Μάλι Μπονταρίτ και το χωριό Χότοβα 1940. 

Το 12ο ΣΠ, της 3ης Μεραρχίας , επιχειρούσε στους Γεωργουτσάδες και στο ύψωμα 1160. 

Η 10η Μεραρχία στις 4 Δεκεμβρίου κάτω από σφοδρή χιονοθύελλα κατέλαβε τον αυχένα της Οστραβίτσας και στο δεξιό τα νότια αντερείσματα του Υψ. Μογκλίτσα. 

Τη νύχτα της 4ης  Δεκεμβρίου 1940 εκδόθηκε από το Ελληνικό                Γενικό Στρατηγείο το  πολεμικό ανακοινωθέν  Νο 39 ,αναφορικά                  με την εξέλιξη των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο που ανέφερε: 

 Σκληροί αγώνες επί της δυτικώς Πόγραδετς ορεινής περιοχής εστέφθησαν υπό σημαντικής επιτυχίας. Πείσμων αντίδρασις του εχθρού εις την περιοχήν βορείως Πρεμετής εκάμφθη κατόπιν ισχυρών επεμβάσεων του πυροβολικού μας. Επί της εκατέρωθεν της αμαξιτής οδού ζώνης ο εχθρός ενήργησε προσβολάς δι’ αρμάτων αποτυχούσας. Κατελάβομεν την Πρεμετήν. Ο εχθρός υπέστη βαρείας απωλείας. Συνελάβομεν άνω των 500 αιχμαλώτων και εκυριεύσαμεν 6 πυροβόλα   και άφθονον υλικόν. Επιτυχεστάτη επίσης υπήρξεν η σημερινή δράσις της αεροπορίας μας. Αναγνωρίσεις και βομβαρδισμοί σταθερών και          κινητών στρατιωτικών στόχων εξετελέσθησαν με διαπιστωθέντα      επιτυχή αποτελέσματα. Εν εχθρικόν αεροπλάνον κατερρίφθη εν αερομαχία. Άπαντα τα ημέτερα επέστρεψαν άθικτα εις τας βάσεις           των. 

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων  στο πολεμικό ανακοινωθέν  No. 180 της 4ης Δεκεμβρίου 1940 ανέφερε:

«Στο ελληνικό μέτωπο, οι νέες επιθέσεις από πολυάριθμους 

εχθρικούς σχηματισμούς με προπαρασκευή και υποστήριξη πυροβολικού περιορίστηκαν από την επίμονη αντίσταση των στρατευμάτων μας, τα οποία επίσης αντεπιτέθηκαν σθεναρά. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας υποστήριξαν τη δράση των  στρατευμάτων με  βομβαρδισμούς ειδικά στην περιοχή δυτικά της Ερσέκας. Τα λιμάνια της Πρέβεζας και της Λευκάδας  δέχθηκαν 

επίθεση από τα βομβαρδιστικά μας. Σχηματισμός  αεροσκαφών μας, συναντήθηκε με μια μοίρα αεροσκαφών P. Z. L. Κατατρίφθηκαν  έξι φλεγόμενα στον ουρανό των Τιράνων. Τρία από τα αεροσκάφη μας

 δεν επέστρεψαν. Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες στο Ελμπασάν, σκοτώνοντας δύο γυναίκες, ένα παιδί και έναν εργάτη, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Τα τορπιλοβόλα μας τορπίλισαν δύο εχθρικά καταδρομικά στον κόλπο της Σούδας.

Στην Ανατολική Αφρική, στις 29 Νοεμβρίου, ένα εχθρικό καταδρομικό άνοιξε πυρ εναντίον των έργων του Alula, προκαλώντας κάποιες ζημιές. Χωρίς θύματα. Την 1η Δεκεμβρίου, ένα από τα υποβρύχιά μας τορπίλισε ένα εχθρικό αντιτορπιλικό στον Ατλαντικό.

Από τα ιταλικά ανακοινωθέντα προκύπτει το συμπέρασμνα ότι η προσοχή είχε στραφεί στο «ελληνικό μέτωπο» και ότι η πίεση στους Αγγλους στην Βόρειο Αφρική ηταν μηδαμινή. 

 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του έγραψε: 

«Καλά νέα από παντού. Έσω και εξω». Εξασφαλίστηκαν πυρομαχικά τουλάχιστον για τρείς μήνες.

 Στο Βερολίνο, υπογράφηκε «Πρωτόκολλο για τη ρουμανική-γερμανική συνεργασία» για την υλοποίηση ενός δεκαετούς σχεδίου για την αποκατάσταση της ρουμανικής οικονομίας με τα οποία το γερμανικό κεφάλαιο διείσδυσε στη ρουμανική οικονομία. 

Έτσι, η Ρουμανία έγινε σημαντικός εξαγωγέας πρώτων υλών και ο μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων του Τρίτου Ράιχ, με την οικονομία της να υπάγεται πλήρως στη «νέα ευρωπαϊκή οικονομική  τάξη», που καθιερώθηκε από τους Ναζί. Παράλληλα η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία εμπορίου.

4 Δεκεμβρίου 1973. Η Ευρώπη πάγωνε λόγω του αραβικού εμπάργκο και του στρατηγού Χειμώνα

Γαμ@ την ΓΚΡΕΤΑ, την Κλιματική Αλλαγή και την Υπερθέρμανση


Η 4η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

H 4η Δεκεμβρίου είναι η 339η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 27 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

771. Πέθανε  ο βασιλιάς της Αυστρασίας, Καρλομάν Α΄, και ο συμβασιλέας αδελφός του Κάρολος , (ο μετέπειτα Καρλομάγνος), έγινε βασιλιάς ολόκληρης της Φραγκίας.

1110 .Οι Σταυροφόροι από το  Βασίλειο της Ιερουσαλήμ κατέλαβαν τη Σιδώνα.

1137. Θάνατος του  αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λοθαρίου Β.

1248. Τα καστιλιάνικα στρατεύματα του βασιλιά Αλφόνσου κατέλαβαν το μαυριτανικό φρούριο, που βρίσκεται πάνω από το Αλικάντε.

1259. Υπογράφηκε η Συνθήκη των  Παρισίων ανάμεσα στον  Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας και το Λουδοβίκο  Θ΄ της Γαλλίας με την οποία ο Ερρίκος παραιτήθηκε  από τις αξιώσεις του στα ελεγχόμενα από του Γάλλους εδάφη και τη Νορμανδία και έδωσε το φεουδαρχικό όρκο  στο Γάλλο βασιλιά. Σε αντάλλαγμα ο Λουδοβίκος απέσυρε την υποστήριξη του στους Άγγλους επαναστάτες.


1371.
 Πέθανε σε ηλικία 35 ετών, ο Αυτοκράτορας των Σέρβων, των Ελλήνων, των Βουλγάρων, των Βλάχων και των Αλβανών Στέφανος Ούρος Ε΄ Νέμανιτς,  ο Αδύναμος, ο γιος του αυτοκράτορα Στέφανου Ντούσαν και μοναδικός κληρονόμος της μεγάλης Σερβικής αυτοκρατορίας.  Με το θάνατο του, διαλύθηκε  η  Σερβική Αυτοκρατορία. Ο θάνατός του εξαφάνισε  και τη Γραμμή του Νέμανιτς.  Τον διαδέχθηκε ο Μάρκο Μρνγιάβτσεβιτς, αλλά την  εξουσία στη βόρειο Σερβία ασκούσε ο Λάζαρ της Σερβίας από τον Οίκο των Λαζάρεβιτς. (βασ. 1355-1371). Ο εξάδελφός του Συμεών Ούρος κυβέρνησε μια περιοχή της Ηπείρου και της Θεσσαλίας κυβέρνησε  στην περιοχή της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ως κατ΄ όνομα Αυτοκράτορας Σέρβων και Ελλήνων μέχρι το 1373 που έγινε μοναχός.. Το 1384-1385 βοήθησε την αδελφή του Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα να κυβερνήσει την Ήπειρο (ήταν χήρα του Θωμά Β΄ Πρελούμπου, Δεσπότη της Ηπείρου.

1374.   Οι Γενουάτες από την Αμμόχωστο επέδραμαν, κατέλαβαν  και λεηλάτησαν  την Λευκωσία.

1533. Στη Ρωσία, ο μόλις τριών ετών, Ιβάν Δ΄ διαδέχτηκε τον πατέρα του, Βασίλη .

1534
. Κατά τον πόλεμο με τους Πέρσες Σαφαβίδες, οι Οθωμανοί υπό τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν κατέλαβαν  τη Βαγδάτη.


1563. Στο Τρέντο έληξε η Οικουμενική Σύνοδος της καθολικής Εκκλησίας υπό τον Πάπα Πίο Δ .Η Σύνοδος εξέδωσε καταδίκες για τις  Προτεσταντικές αιρέσεις και όρισε τις διδασκαλίες της  καθολικής Εκκλησίας στα θέματα των Γραφών και της Παράδοσης, του Προπατορικού Αμαρτήματος, των Μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας, της Θείας Λειτουργίας και τον εορτασμό των αγίων.

1601. Οι Τούρκοι απαγχόνισαν  στο Φανάρι της Καρδίτσας τον επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου Σεραφείμ που ηγήθηκε της αγροτικής εξέγερσης  στην περιοχή των Αγράφων.


1642. O  Καρδινάλιος Μαζαρέν ανέλαβε πρωθυπουργός του Λουδοβίκου 14ου.

1644. Στη  Βεστφαλία άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας που τελικά οδήγησαν  στο τέλος του πολέμου των τριάντα ετών, και στην ειρήνη της Βεστφαλίας.


1676 . Οι Σουηδοί νίκησαν του Δανούς που διοικούσε ο βασιλιάς Χριστιανος Ε΄ στη μάχη της Λουντ.8.000 Σουηδοί με  10 όπλα κανόνια αντιμετώπισαν   12.300 Δανούς  με 56 κανόνια. Οι Σουηδοί είχαν 3.000 νεκρούς και τραυματίες και οι Δανοί 6.000. Νεκρούς και  τραυματίες και 2.000 αιχμαλωτίστηκαν .

1707
.Tο πρώτο κρατικό ιατρικό ίδρυμα στη Ρωσία άνοιξε στη Μόσχα . To στρατιωτικό νοσοκομείο, στο Λεφόρτοβο.

1745. Ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ έφθασε στο Ντέρμπι, το απώτατο σημείο του κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης των Ιακωβιτών.

1808. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισήλθε στη Μαδρίτη και με το πρώτο του διάταγμα κατάργησε  την ιερά εξέταση στην Ισπανία.

1871. Ο Πρωσικός νομισματικός νόμος της 4ης Δεκεμβρίου καθιέρωσε το Μάρκο  ως το ενιαίο νόμισμα της γερμανικής αυτοκρατορίας.

1897. Στις 22 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, που συνέταξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, με την οποία έληξε ο ατυχής Πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικών λιρών ως πολεμική επανόρθωση.

1903. Με το άνοιγμα της Βουλής  ο Δημήτριος Ράλλης υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης του στον βασιλιά. Η κυβέρνηση αποχώρησε δυο ημέρες μετά . Η εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως δόθηκε  στον Γεώργιο Θεοτόκη.

1908. Εγκαινιάστηκε στη Σόφια το πρώτο κινηματογραφικό θέατρο στη Βουλγαρία.
1910. Στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το Μαυροβούνιο ψήφισε το Νόμο για το Κρατικό Νόμισμα. 
Κόπηκαν 300.000 ασημενια «πέρπερα» (υπέρπυρα)  και χρυσά 70.000 «πέρπερα».
 
1913. Στις 4/17 Δεκεμβρίου  υπογράφηκε στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το πρώτο  πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονταν  τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους.

1920. Στο Μιλάνο πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του  Κωνσταντίνου Α'. Οι συλληφθέντες διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.


1926. 
Ορκίστηκε η οικουμενική Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη.         Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης που ανέλαβε την πρωθυπουργία δεν ήταν βουλευτής και στην κυβέρνηση που σχημάτισε συμμετείχαν όλα τα μεγάλα κόμματα. Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης Ζαΐμη ήταν: Αλέξανδρος Ζαΐμης Πρωθυπουργός και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ανδρέας Μιχαλακόπουλος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης Παναγής Τσαλδάρης υπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Αργυρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καφαντάρης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μερκούρης υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ιωάννης Μεταξάς υπουργός Συγκοινωνιών Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπουργός Γεωργίας Μιχαήλ Κύρκος υπουργός Υγιεινής Προνοίας & Αντιλήψεως Αλέξανδρος Μαζαράκης υπουργός Στρατιωτικών Αλ. Κανάρης υπουργός Ναυτικών Αν. Μπακαλμπάσης υφυπουργός Γεωργίας.


1938. Στη Σουδητία, (Sudetenland), έγιναν εκλογές για την ανάδειξη 41 βουλευτών στο γερμανικό Ράιχσταγκ.  Η συμμετοχή ήταν 98.90%. Το NSDAP έλαβε 2,464,681 ψήφους η 98.68%.

1939. Ρωσία απέρριψε τις προτάσεις της Κοινωνίας των Εθνών   για την διευθέτηση της διαφοράς με τη Φινλανδία, αναφέροντας ότι:       « Η ΕΣΣΔ δεν είναι σε πόλεμο με την Φινλανδία και δεν απειλεί με πόλεμο στον φινλανδικό λαό. Κατά συνέπεια, η αναφορά στο άρθρο 11, παράγραφος 1, είναι αδικαιολόγητη. Η Σοβιετική Ένωση διατηρεί ειρηνικές σχέσεις με την Λαϊκή Δημοκρατία της Φινλανδίας, της  οποίας η κυβέρνηση υπέγραψε με την ΕΣΣΔ  στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνο  βοήθειας και  φιλίας. Με το σύμφωνο αυτό λύθηκαν όλα τα ζητήματα  που η Σοβιετική κυβέρνηση μάταια είχε συζητήσει με τους εκπροσώπους της πρώην φινλανδικής κυβέρνησης. Με τη διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Φινλανδίας ζήτησε από τη Σοβιετική κυβέρνηση  βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις της με σκοπό την κοινή εκκαθάριση  της πολύ επικίνδυνης κατάστασης  που δημιούργησαν  στη Φινλανδία οι πρώην κυβερνώντες
1940. Η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία εμπορίου.
Το  12ο ΣΠ, επιχειρούσε στους Γεωργουτσάδες και το ύψωμα 1160 , Πλατοβούνι.Υπεγράφη, στο Βερολίνο, "Πρωτόκολλο για τη ρουμανική-γερμανική συνεργασία" για την υλοποίηση ενός δεκαετούς σχεδίου για την αποκατάσταση της ρουμανικής οικονομίας με τα οποία το γερμανικό κεφάλαιο διείσδυσε στη ρουμανική οικονομία. Έτσι, η Ρουμανία έγινε σημαντικός εξαγωγέας πρώτων υλών και ο μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων του Τρίτου Ράιχ, με την οικονομία της να υπάγεται πλήρως στη «νέα ευρωπαϊκή οικονομική τάξη», που καθιερώθηκε από τους Ναζί.


1943
. Στο Κάϊρο άρχισαν οι τριήμερες συνομιλίες του Πρόεδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ, και του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού . Συζήτησαν κοινές δράσεις στο πλαίσιο του συνασπισμού αντι-Χίτλερ. Η Τουρκία, αρνήθηκε να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το τέλος της μεγάλης ύφεσης . Ο βομβαρδισμός της Λειψίας.

1944. Το 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αφοπλίστηκε από βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή της Φιλοθέης ενώ ερχόταν στο κέντρο των Αθηνών .Τα ξημερώματα, στην περιοχή του Θησείου διεξήχθη η πρώτη μάχη ανάμεσα σε δύο τάγματα του ΕΛΑΣ και το σύνολο της Οργάνωσης Χ που έδρευε στην περιοχή. Η μάχη διήρκεσε μερικές ώρες και ο ΕΛΑΣ κατέβαλε την άμυνα των αντιπάλων του. Οι Βρετανοί επενέβησαν με άρματα και μετέφεραν τον αρχηγό της Χ, Γεώργιο Γρίβα, στο κέντρο της Αθήνας. Το ΚΚΕ οργάνωσε τις κηδείες των θυμάτων της 3ης Δεκεμβρίου, με νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Την ίδια ημέρα οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ προχώρησαν σε κατάληψη πολλών αστυνομικών τμημάτων στον Πειραιά και σε περιοχές περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας, όπως στην Κυψέλη, στον Νέο Κόσμο, στους Αμπελόκηπους, στον Κολωνό, και στα Πατήσια και αλλού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στις φυλακές Βαριώτη, στην αρχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης τις οποίες κατέλαβαν
Ο Σκόμπι κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα. Τη νύχτα της 4ης προς 5η Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιχείρησαν την κατάληψη των φυλακών Συγγρού. Η επίθεση ανακόπηκε μετά από παρέμβαση των Βρετανών που χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα . Παρόμοια εξέλιξη είχε η επίθεση στις φυλακές Χατζηκώστα που έληξε με παρέμβαση των Βρετανών. Στη Γερμανία, ,έγινε μια από τις μεγαλύτερες συμμαχικες αεροπορικές επιθέσεις στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο βομβαρδισμός της Χαϊλμπρόν, της Βυρτεμβέργης. Καταστράφηκε ολόκληρο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πάνω από 6.500 νεκροί. Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι μετά από ένα μήνα συγκρούσεων, κατέλαβαν το Κνιν.

1945. Με ψήφους 65 υπέρ και 7 κατά, η Γερουσία των Η.Π.Α. ενέκρινε τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1947. Στη Βουλγαρία η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ψήφισε το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, γνωστού ως «Συντάγματος Ντιμιτρόφ».

1950. Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας εκανε από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ της Κορέας την πρώτη αποστολή μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο μάχης.
1967. Στην Αθήνα άρχισε η λειτουργία των μικτών κακουργιοδικείων για την εκδίκαση των πολιτικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων Τύπου. Επικηρύχθηκε ο βομβιστής Λαμπράκης Θεόδωρος Νίκας. Δηλώσεις Πιπινέλη για τη συμφωνία με την Τουρκία. Στο Βιετνάμ 
Αμερικανικές και νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις συγκρούστηκαν με  Βιετκόνγκ στο Δέλτα του Μεκόνγκ.

1969. Οι Μαύροι Πάνθηρες  Φρέντ Χάμπτον και Μαρκ Κλαρκ εκτελεστηκαν στον ύπνο τους κατά τη διάρκεια  εφόδου 14 αστυνομικών του Σικάγο.

1971. Ο  Ινδικός στρατός εισήλθε στην Ανατολική Βεγγάλη, που αποσπάστηκε  από το Πακιστάν δημιουργώντας  το Μπανγκλαντές.

1976. Ο Μποκάσσα , στέφτηκε αυτοκράτορας Μποκάσσα Α ' της Κεντροαφρικανικής αυτοκρατορίας.

1991. Η κυβέρνηση του Εφιάλτη με υπουργό εξωτερικών τον Σαμαρά, κατέληξε σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

1992. Με απόφαση του Προέδρου Μπους άρχισε η απόβαση 28.000 Αμερικάνων στρατιωτών στη Σομαλία.

1995. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1992.Οι πρώτοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, προσγειώθηκαν με δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο.

1997. Έληξε η Διάσκεψη του Λονδίνου για το ναζιστικό χρυσό. 5,5 τόνοι διατεθηκαν για τα θύματα του Ολοκαυτώματος .

2001. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης και κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο στη Γάζα.

2002 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του Ιράκ για έξι μήνες. 

2008.Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το προεξοφλητικό της επιτόκιο κάτω από το 0,75%.

2011.Εγιναν βουλευτικές εκλογές στην Κροατία.

2016. Στην Ιταλία καταψηφίστηκαν σε δημοψήφισμα οι μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντζι. Ο  οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εκλέχθηκε  Πρόεδρος της Αυστρίας,


2017. Το Ουρογκρουπ συμφώνησε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάϊζενμπλουμ. Θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, κατά τη διάρκεια της μάχης της Σανάα ,εναντίον των Χούτι.

2018. Έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον της απόφασης του προέδρου της Εμμανυέλ Μακρόν να επιβάλει φόρους στα καύσιμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε  ότι τα σχέδια αυτά αναβάλλονται για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, αλλάζει ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών σε 59. Ειδικότερα, οι νέες αλλαγές είναι: Α΄ Αθηνών 13 έδρες, Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών 15 έδρες, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 11 έδρες, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών 17, Α Πειραιώς 5, Β΄ Πειραιώς 7, Α΄ Ανατολικής Αττικής 10, Β΄ Δυτικής Αττικής 4, Αιτωλοακαρνανίας 7, Αργολίδος 2, Αρκαδίας 3, Άρτης 2 και Αχαΐας 8. Στη Ρωσία τα αεροδρόμια  της Μόσχας, « Σερμέτιεβο» και  «Ντομαντέντοβο» μετονομάστηκαν  σε «Αλεξάντερ Πούσκιν» και «Μιχαήλ Λομονόσοφ αντίστοιχα. ¨

2020. Η κυβέρνηση του Ζντράβκο Κριοβάπιτς στο Μαυροβούνιο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

2021. Ο Εφιαλτάκης και οι δρ Μέγκελε ,δολοφόνησαν ενα 14χρονο κοριτσάκι στη Λαμία. . Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ότι το αγγελούδι ήταν ανεμβολίαστο.

3/12/24

Η συγγενής του Νεκρού

 Αφού βρήκανε μετα από 51 χρόνια τη συγγενή του πεθαμένου,  που αναστήθηκε για να τον σκοτώσει ο Ντερτιλής, θα μπορούνε φαντάζομαι (τα Κανάλια) να μας δείξουν το βιβλίο του ληξιαρχείου και τις εγγραφές γέννησης και θανάτου του (πεντάρφανου)"αγωνιστή".  

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε το στρατιωτικό νόμο για να πάει τη φυλακή.Ο λόγος μπορεί κάλλιστα να είναι η εισαγωγή στρατιωτικού νόμου.


 Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει τις «φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις» και να διατηρήσει τη συνταγματική τάξη όπως είπε, αλλά στην ουσία το εκανε γα να κλείσει τη Βουλή και να αποφυγι την πρόταση μομφής.

Ο Πρόεδρος  έλαβε αυτή την απόφαση για να ασκήσει πίεση στους αντιπάλους του, αλλά λόγω της χαμηλής δημοτικότητάς του, μπορεί τελικά να χάσει την εξουσία και να πάει στη φυλακή.

Η νομοθεσία της Νότιας Κορέας επιτρέπει την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου εάν η πλειοψηφία των βουλευτών το ψηφίσει. Σύμφωνα με το Nόμο, ο Pρόεδρος έχει το δικαίωμα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε περιπτώσεις στρατιωτικής ανάγκης, ένοπλης σύγκρουσης ή εθνικής έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη. Το Δημοκρατικό Κόμμα, το "Τομπούρο", ελέγχει 170 από τις 300 κοινοβουλευτικές έδρες. 
Σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το κόμμα κάλεσε τους υπόλοιπους βουλευτές να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναρωτήθηκε  εάν η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Νότιας Κορέας. 

 Η Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας αποκλείστηκε μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα. «Τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία για το θέμα αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ;  ρώτησε η  διπλωμάτης .

Πριν από μισή ωρα  Στρατός εγκατέλειψε το κτίριο του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας. Όλοι οι στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το κτίριο του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας  στις 19:40  τοπική. 
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γου Γουόν-σικ. ανακοίνωσε  ότι το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κορέας ψήφισε την άρση του στρατιωτικού νόμου , που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο.
 Και οι 190 παρόντες βουλευτές ψήφοισαν υπέρ της αρσης.
Ο επικεφαλής του τοπικού κυβερνώντος κόμματος Πολιτικής Εξουσίας, Han Dong-huk, με τη σειρά του, κάλεσε τον στρατό να μην συμμορφωθεί με τον στρατιωτικό νόμο. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός της Νότιας Κορέας δεν πρέπει να ακολουθήσει την «αντισυνταγματική κήρυξη στρατιωτικού νόμου»

Η Συρία ανακατέλαβε τον βασικό βόρειο αυτοκινητόδρομο,

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός έχει ανακαταλάβει τον  βασικό αυτοκινητόδρομο κοντά στη Χάμα, που συνδέει τις πόλεις Mahardeh και Suqaylabiyah καθώς και  όλες τις πόλεις και τα χωριά που την περιβάλλουν. (Karnaz, Tal Malah, al-Jalamah, Jabbin, Hayalin και Sheikh Hadid). Καταμετρήθηκαν τα πτώματα 82 τρομοκρατών , συμπεριλαμβανομένων επιφανών αρχηγών της τρομοκρατικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS)  

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας είχε μετέδωσε  ότι περίπου 320 τρομοκράτες σκοτώθηκαν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και της Ιτλίμπ  στο πλαίσιο κοινών επιδρομών με τη ρωσική αεροπορία 
 Σύμφωνα με Συριακές πηγές, περίπου 15.000 εθελοντές έχουν εν τω μεταξύ ενταχθεί στις τάξεις του συριακού στρατού στη Χάμα μέσα σε λίγες ώρες. 
 Ο στρατός φέρεται επίσης να ενισχύεται από μαχητές αντίστασης και αντιτρομοκρατίας από περιφερειακά κινήματα αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από το γειτονικό Ιράκ.

Απάντηση σε ένα θύμα της προπαγάνδας που με ρωτάει για τον Νικόλαο Ντερτιλή

 


 

Ο Νικόλαος Ντερτιλής δεν καταδικάστηκε για τον φόνο του Μυρογιάννη, που δεν έκανε. Καταδικάστηκε για πολιτικούς λόγους.

 Για αυτό που ήταν και αυτό που εκπροσωπούσε. 

Από τον πατέρα του.

Ο Μυρωγιάννης ή Μυρογιαννάκης, η Μωρογιάννης, ή Μαυρογιάννης, ή όπως αλλιώς λεγόταν πράγματι , ήταν ενας τραυματίας από «αδέσποτη» που τον μάζεψε το ασθενοφόρο στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου. Ο Ζουρνατζής ανακοίνωσε ότι «ο Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, τη Μυτιλήνη, που τραυματίστηκε στην οδό Καρνεάδου και εξέπνευσε  στις 18 Νοεμβρίου», στο Νοσοκομείο.

51 χρόνια δεν εμφανίστηκε ούτε Μάνα, ούτε Πατέρας, ούτε υπάρχουν συγγενείς. Ούτε σε πιο Ληξιαρχείο δηλώθηκε η γέννηση του και ο θάνατος του, ξέρουμε.

Στην έρευνα Τσεβά ο Μυρογιάννης μετακινήθηκε, ενώ είχε ήδη       πεθάνει, και πήγε  στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και     Στουρνάρη, για να τον  πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε, ο τότε συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής.

Η έρευνα του αστυνόμου Γ.Σαμπάνη που αφορούσε μόνο στους φονευθέντες την 17η Νοεμβρίου στους χώρους πέριξ του     Πολυτεχνείου, επανάφερε τον Μυρογιάννη στην Καρνεάδου αλλά τον ταύτισε ως «Μαυρογιάννη».

Ο Μυρωγιάννης ή Μυρογιαννάκης, η Μωρογιάννης, ή Μαυρογιάννης, ήταν ήδη νεκρός στο Ρυθμιστικό , όταν ο Τσεβάς   τον ζωντάνεψε για να τον σκοτώσει ο Ντερτιλής.

 Η φωτογραφία του Ντερτιλή με το πιστόλι, είναι από το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, δίπλα από τη ΓΣΕΕ. Πυροβόλησε προς την ομάδα που ήμουν και εγώ για να διαλυθούμε. 

Η σφαίρα τρύπησε το κρύσταλλο του λουλουδαδικου και βρισκόταν εκεί τουλάχιστον για 10 χρόνια, μέχρι που εσπασε η τζαμαρία σε κάποια από τα επεισόδια της Πορείας του Πολυτεχνείου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Η Κίνα δεν φοβάται τις απειλές του Τραμπ και απαγόρευσε από σήμερα για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους, τις εξαγωγές βασικών πρώτων υλών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα , απαγορεύει τις εξαγωγές γαλλίου, γερμανίου και αντιμονίου στις ΗΠΑ.
 Το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το μέτρο τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Η μουσική πρόσκληση προς την «εργατιά» για να κάνει τις σφαγές των αντιδραστικών στα Δεκεμβριανά

Ντροπή στον εργάτη, στον σκλάβο ντροπή 

 Στο αίμα αν δεν πνίξει μια τέτοια ζωή.......

.....Εμπρός να τσακίσουμε σκληρά τους φασίστες της νέας Ελλάδας να γίνουμε χτίστες 

 ντροπή για τον νέο στη μάχη αν δεν ριχτεί για τη λαοκρατία την τίμια ζωή 

 Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα Αθήνα Βαρκελώνη που βάφτηκαν μ’αίμα 

 μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές Εμπρός αντιφασίστες για νίκες Λαμπρές 

 μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές εμπρός επαναστάτες, εμπρός κομμουνιστές »


 Στιχουργός ο Μίμης Ραβάνης-Ρεντής , (1925-1996), δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, και υπεύθυνος πολιτισμού της ΕΠΟΝ.

Ενα Ντοκουμέντο για το τί εγινε Πραγματικά στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου «Γιώργος Ζαμπέτας βίος και πολιτεία», εκδ. Ντέφι 1997)

«Η Ευριδίκη είχε έναν αδελφό που ήταν στο πολιτικό σώμα του κομμουνιστικού κόμματος, σκληροτράχηλος. Μιλάω για 1944, πάνω στο φευγιό των Γερμανών. Δεκέμβρης μήνας. Είναι μέρα Κυριακή, 3 Δεκέμβρη και νύχτα- νύχτα, το πρωί έχει βγει ο τηλεβόας για να συγκεντρωθούμε όλοι της περιοχής μας στο γήπεδο της Αρτέμιδος για να πάμε στο Σύνταγμα, πεζοί και να βροντοφωνάξουμε «Λαοκρατία και όχι Βασιλιά». 
 Στα πράγματα είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου. 

Παίρνω την Ευρυδίκη και κατηφορίζουμε όλοι μαζί τραγουδώντας. 
Αφού είχαμε προχωρήσει αρκετά κι είχαμε δώσει το παρών, της λέω, πάμε μωρή να φύγουμε αφού μας είδαν ότι ήρθαμε, να πάμε την περατζάδα μας, να τριφτούμε, να ξετριφτούμε, να δούμε τι θα κάνουμε.
 Όχι, μου λέει, θα το μάθει ο αδερφός μου και θα με σκοτώσει. 
Καλά, της λέω, δε σε σκότωσε πέντε χρόνια που τραβιόμαστε, θα σε σκοτώσει τώρα, που έχει κι άλλες δουλειές στο μυαλό του; Όχι, πάλι αυτή, θα προσβάλλουμε και το Κόμμα.
 Καλά, της απαντάω, πάμε στο Σύνταγμα κι άμα χαθούμε το ραντεβού μας θα είναι στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στη Σταδίου. 
 Προχωράμε προχωράμε, γινόμαστε χιλιάδες απ’ τις άλλες πορείες που ενωνόμαστε και φτάνουμε στο κέντρο. 
Πολύς κόσμος, μα πάρα πολύς. 
Εμείς είμαστε στην Καραγιώργη Σερβίας και βροντοφωνάζουμε.

 Μπροστά μας στην πλατεία είναι αστυνόμοι και διάφοροι γαλονάδες. 
Οπότε φωνάζουμε εμείς ,«Λαοκρατία και όχι Βασιλιά», αυτοί μας λένε να φύγουμε.
 Εμείς είμαστε πολύ προκλητικοί. Συνέχεια τους προκαλούμε. Σε μια στιγμή πάμε να τους αρπάξουμε τους αστυνομικούς, να τους λιανίσουμε. 
Σε λίγο όμως φέρνουνε έναν με τέσσερα γαλόνια, αξιωματικό, πηγμένο στη μούρη και παντού στο αίμα.
 Τον βλέπουνε οι αστυφυλάκοι κι αγριεύουνε, αρπάζουνε τ’ αυτόματα κι αρχίζουν να ρίχνουν. Μπορεί να ρίχναν στον αέρα μπορεί πάνω μας, δεν ξέραμε. Έγινε ένα αλαλούμ. 
Τρέχαμε, ποδοπατιόμασταν να φύγουμε. (…) Πήρα σιγά σιγά τις ανάσες μου και τράβηξα για το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. 
Με περίμενε η Ευριδίκη. Εμένα με είχανε καταξεσκίσει, ούτε παλτό, ούτε βρακί υπήρχε. Ξεκινάμε από κει με το πόδι να πάμε στου Λιούμη, στο Αιγάλεω.
 Προχωρώντας όλο μπλόκα. Αλτ, τι είσαστε; Συναγωνιστές, απαντάγαμε, γυρνάμε απ’ το Σύνταγμα. Περάστε, δρόμο για τη μονάδα σας. (…) Φτάνουμε επιτέλους στη γειτονιά μας.
 Αλλά είναι η ώρα που αρχινάει το μακελειό. Πλακώνουν από παντού ένοπλοι Ελασίτες μες την Αθήνα και ρίχνουνε και γίνεται της πουτάνας. Από τη γειτονιά μας την πρώτη μέρα φύγανε 24 παλικάρια και γυρίσανε τρία. Τους έφαγε το σκοτάδι. Βάζανε δυναμίτες σε σπίτια κι αρχίσανε οι οδομαχίες. (…)

Μερικοί είναι τόσο ηλίθιοι που ούτε ο Χάροντας δεν μπορεί να τους βάλει να σκεφθούν

 Για το «μάθημα» που τους δίδαξε η σοβαρή ασθένεια που πέρασαν, μίλησαν με θάρρος και χιούμορ οι πολυ-εμβολιασμένοι  ηθοποιοί,  Θοδωρής Αθερίδης και Άκης Σακελλαρίου. που μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις. 
Στο σχολείο (χαζών) ασθενών δεν έχουν μάθημα για τα ποσοστά καριοαγγειακών παθήσεων και για ποσοστά ξαφνικών θανάτων μεταξλυ των εμβολιασμένων με mRna.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 1940.37η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η Απελευθέρωση της Πρεμετής και του Δέλβινου. και η κατάληψη του Υψώματος 1532 στο Πόγραδετς

Κατά την 37η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου, ο  διοικητής του Ιταλικού εκστρατευτικού Σώματος στην Σκιπερία στρατηγός Σοντού, πρότεινε στον Μουσολίνι «διπλωματική λύση».
 Ο Μεταξάς ανησυχούσε για την έλλειψη πυρομαχικών.
 Παρέμβαση Νικολούδη για το Δημοσιογραφικό Χαρτί

 Η (φρέσκια) 3η Μεραρχία επιτέθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου και κατέλαβε το ύψωμα Πλατυβούνι, το οποίο κάλυπτε τις περιοχές Δελβίνου– Αργυροκάστρου. Την ίδια μέρα ομάδα αναγνωρίσεως της Μεραρχίας εισήλθε στο Δέλβινο, το οποίο ήδη είχαν εκκενώσει              οι Ιταλοί εγκαταλείποντας ποσότητες από τρόφιμα και άλλο υλικό. 

Οι υποχωρούντες με την κάλυψη αρμάτων και αεροπορίας Ιταλοί, ανατίναξαν τις πρωινές ώρες της 3ης Δεκεμβρίου της γέφυρες της Πρεμετής στον Αώο ποταμό. Παρά ταύτα, το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Δημοκωστούλα μπήκε γύρω στις 10.00 στην Πρεμετή. 

Το 3ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Ιππικού κατέλαβε τα χωριά Κουτάλι       και Μποντάρι, και το ύψωμα 900 . Συνελήφθησαν περίπου 250 αιχμάλωτοι οι οποίοι ανήκαν σε μονάδες της Μεραρχίας Μοδένα. 

Στον τομέα της 8ης Μεραρχίας, ο ταγματάρχης πυροβολικού Ιωάννης Παπαρόδου κατάφερε να ανεβάσουν οι φαντάροι του πυροβόλα με τα χέρια, μέσα στο παγωμένο Χιόνι και σφυροκόπησε του Ιταλούς στο   Ύψωμα Μπουράτο, το οποίο κατελήφθη τα ξημερώματα δια της     λόγχης. 

Η 11η Μεραρχία επιτέθηκε στις 3 Δεκεμβρίου σε ολόκληρο το          μέτωπο της ζώνης της τις απογευματινές ώρες κατέλαβε το                   Υψ. Μάλι Ποτομίτ. 

Η 17η Μεραρχία του Γ ΣΣ την 3η Δεκεμβρίου κατέλαβε το Υψ. 1532.     Στην επιτυχία αυτή συντέλεσε η ενέργεια του υποδιοικητή του 31ου Συντάγματος, του έφεδρου εκ μονίμων Αντισυνταγματάρχη Σωτήριου Μπασιάκου, ο οποίος αυτοβούλως με παράτολμο ελιγμό στα νώτα του εχθρού και χρήση σκοινιών αναρριχήσεως, αιφνιδίασε τον εχθρό και       με αγώνα διά της λόγχης συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληψη του υψώματος 1532 το οποίο δέσποζε της περιοχής του Πόγραδετς και       είχε ιδιαίτερη τακτική σημασία.

 13  Ιταλοί αξιωματικοί και 400   οπλίτες παραδόθηκαν. 

Οι απώλειες της 17ης Μεραρχίας ανήλθαν σε 6 αξιωματικούς και 50 οπλίτες νεκρούς, 17 αξιωματικούς και 350 οπλίτες τραυματίες και     σε 36 οπλίτες αγνοούμενους. 

Η κακοκαιρία και η περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης και χιονοπτώσεων απέτρεψαν τη Μεραρχία από την περαιτέρω εκμετάλλευση της επιτυχίας.

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε τις ρουφιανές του Διάκου        που του μετέφερε τις υπόνιες της Στοάς των Άγγλων  «για        ορισμένους αξιωματικούς του Επιτελείου».                                                      Ο Μεταξάς ανησυχούσε για τον εφοδιασμό με πυρομαχικά. 

Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού, σε έκθεσή του προς τον Μουσολίνι στις 3η Δεκεμβρίου υπογράμμιζε      για την κατάσταση στο μέτωπο , ότι «μετά το Πόγραδετς οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν πλέον αδύνατη»     και πρότεινε «διπλωματική λύση». 

Γνωρίζουμε ότι ο Μουσολίνι αποφάσισε εσπευσμένα την επίθεση          στην Ελλάδα επειδή πληροφορήθηκε από τον πράκτορα της SoE        Τσιάνο το «απόρρητο» σχέδιο Παπάγου που προέβλεπε την             εγκατάλειψη της Ηπείρου στους Ιταλούς. 

Στις 30 Νοεμβρίου 1940, μετά την κατάληψη της Κορυτσάς και του Πόγραδετς, ο Μουσολίνι συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο , εξήγησε     στους απληροφόρητους, ακόμη και τότε υπουργούς του, την       κατάσταση στο ελληνικό μέτωπο, και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη              για την καταστροφή.

 Στις 3 Δεκεμβρίου, όπως είπαμε ο στρατηγός Σοντού υπέβαλε τηλεγραφικά στον Ντούτσε έκθεση που ανέλυε τη δύσκολη         κατάσταση του 26ου Σώματος Στρατού, υπογράμμιζε την αδυναμία αντιστροφής της κατάστασης και παρακαλούσε για «πολιτική λύση». 

Ο πράκτορας των Άγγλων Τσιάνο που έκανε ότι μπορούσε για να προκληθεί ο πόλεμος με την Ελλάδα και για να μην βρεθεί πολιτική      λύση στο ημερολόγιο του, έγραψε: 

«Ο Μουσολίνι με κάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια . Τον βρήκα                             κουρασμένο όσο ποτέ άλλοτε. «Κάθε άνθρωπος διαπράττει ένα     μοιραίο σφάλμα στη ζωή του. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, μου είπε. Πρέπει να ζητήσουμε μέσω Χίτλερ εκεχειρία». Αδύνατον, του     απάντησα.

 Οι Έλληνες θα θέσουν ως πρώτο όρο την προσωπική εγγύηση του      Φύρερ ότι δεν θα ενεργήσουμε ποτέ πλέον εναντίον τους. 

Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον     Ρίμπεντροπ . … Εκείνο το οποίο έχει σήμερα σημασία είναι να       αντέξουμε και να διατηρηθούμε στην Αλβανία.                                               Ο χρόνος θα φέρει τη νίκη. Αν όμως ενδώσουμε, αυτό θα είναι το    τέλος». Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον Ρίμπεντροπ . …, είπε ο πράκτορας. 

Επομένως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και από την ιταλική             πλευρά, η ανακωχή με γερμανική μεσολάβηση, ήταν απόλυτα εφικτή,   μετά την κατάληψη της Πρεμετής και του Πόγραδετς. 

Από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά η Αγγλία δεν το ήθελε.



Δελτίο No. 179 Το Αρχηγείο των Ιταλικών       Ενόπλων Δυνάμεων στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στο πολεμικό ανακοινωθέν 179 ανέφερε: 

" Ελληνικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις μας, στο μέτωπο της 9ης και   11ης Στρατιάς. Η πολεμική μας αεροπορία συνεργάστηκε με τα στρατεύματα, βομβαρδίζοντας οδούς επικοινωνίας και  εχθρικές      θέσεις και οχήματα. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας βομβάρδισαν   το Νέο Φρούριο και άλλους στρατιωτικούς στόχους στην Κέρκυρα. 

 Στην κεντρική Μεσόγειο, το μαχητικό μας κατέρριψε ένα          αεροσκάφος τύπου Blenheim . Τη νύχτα της 27ης προς την 28η Νοεμβρίου, ένα από τα υποβρύχιά μας που περιπολούσε  στα νερά του Στενού της Σικελίας επιτέθηκε και χτύπησε με τορπίλη ένα εχθρικό καταδρομικό συνοδευόμενο από δύο αντιτορπιλικά που έρχονταν από      τη Μάλτα.
 Στη Βόρεια Αφρική μια εχθρική επίθεση, υποστηριζόμενη από              πυρά πυροβολικού, στη θέση μας el Gazala, στον ορεινό όγκο του el Auenat, αποκρούστηκε από τη φρουρά μας.                                                        Τα αεροπλάνα μας κατέστρεψαν τις αγγλικές Θέσειςτου Ain el Prinz.
 Στην Ανατολική Αφρική, οι εχθρικές αεροπορικές επιδρομές στο 
Adi Ugri και το Zula προκάλεσαν πολύ μικρές ζημιές. Χωρίς θύματα. 
Στα Μετέμμα ένα εχθρικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τα 
στρατεύματά μας. 
 Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν μερικές βόμβες στη Νάπολη και την Αυγούστα, οι οποίες προκάλεσαν μικρές ζημιές και μικρές πυρκαγιές    που σβηστηκαν αμέσως. Δεν υπάρχουν θύματα .
 Ένα από τα υποβρύχιά μας επέστρεψε στη βάση ανέφερε ότι 
βυθίστηκε στον Ατλαντικό στις 18 Νοεμβρίου το βρετανικό ατμόπλοιο Lylian Moller 5.000 τόνων. 
Το Βρετανικό Ναυαρχείο ανακοίνωσε πρόσφατα την απώλεια των υποβρυχίων Rainbou καιTriad. Αυτά τα υποβρύχια επιχειρούσαν 
στη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταμετρηθούν μεταξύ
 εκείνων που καταστράφηκαν από το ιταλικό ναυτικό, όπως ανακοινώθηκε κατά καιρούς σε προηγούμενα δελτία

Σπυρίδων Χατζάρας

Το Μνημόσυνο για τα θύμαστα της Αντίστασης στους Κομμουνιστές που έγινε την 3η Δεκεμβρίου 1969 στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη

Ήμουν κι εγώ εκεί! 14 ετών. 
Μας πήγε εμένα και τον αδελφό μου
 ο πατέρας μου που πολέμησε στου Μακρυγιάννη. 
Ηταν η πρώη φορά που πήγα.



 

Η 3η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η 338η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 28 ημέρες ως το τέλος του έτους.

915 .Ο Πάπας Ιωάννης Ι΄  έστεψε τον βασιλιά της Ιταλίας,  από το 887, Βερεγγάριο  του Φρίουλι ,ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1257. Υπογράφηκε συμφωνία ειρήνης και φιλίας μεταξύ του Κότορ και του Ντουμπρόβνικ που προέβλεπε και ότι οι έμποροι από τη μια πόλη και την άλλη μπορούν να εμπορεύονται ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν δασμούς ή τέλη, διαφορετικά  από εκείνους που καταβάλλονται συνήθως από τους εμπόρους κάθε πόλης.‎

1315 . Σεισμός στην Λ' Άκουιλα της Ιταλίας.

1564.Ο Ιβάν ο Τρομερός, μετακόμισε την πρωτεύουσα του, από τη Μόσχα στο Κρεμλίνο Αλεξαντρόφ , (Αλεξάντροβα σλόμποντα),στο Βλαντίμιρ, που από το 1505 ήταν εξοχική κατοικία του Μεγάλου Δούκα Βασιλείου Γ. ́ 

1586. Οι πατάτες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά. στην Αγγλία από την Κολομβία. 

1756. Μεγάλη Νίκη των Μαυροβουνίων στη Μάχη του ‎‎Πρέντις στη Μπιέλιτσα . Αυτή η μάχη δημιούργησε τον μεγαλύτερο ήρωα του Μαυροβουνίου, τον Νικόλα Τομάνοβιτς του Ρόβιν. ‎Κατ' εντολή του Σουλτάνου Οσμάν Γ, ο νέος Βόσνιος βεζίρης Αχμέτ Πασά εισεβαλε στο Μαυροβούνιο αλλά ηττήθηκε. Στη μάχη τραυματίστηκε και ο Αχμέτ Πασάς.

1799 . Κατά τον Δεύτερο Συνασπισμό κατά της Γαλλίας,5000 Αυστριακοί υπό τον Ούγγρο  στρατηγό Άντον Ζντάραι νίκησαν στη μάχη του Βίσλοχ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη 17.000 Γάλλους που έχασαν 1500 άνδρες.  Με τη νίκη στο Βίσλοχ ο Ζντάραι εδιωξε τους Γάλλους  από τη δεξιά όχθη του Ρήνου και ανακουφίζοντας το πολιορκούμενο φρούριο στο Φιλιπσμπέργκ.

1800. Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Βικτόρ Μορό στη μάχη του Χόχενλιντεν, κοντά στο Μόναχο συνέτριψε τους Αυστριακούς που διοικούσε ο αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας, και στη συνέχεια βάδισε προς την Βιέννη αναγκάζοντας τους Αυστριακούς να ζητήσουν νέα συνθήκη ειρήνης.

1808. Η Μαδρίτη παραδόθηκε στον Ναπολέοντα.

 1866. Ο βούλγαρος Πέτκο Σλαβέικοφ εξέδωσε την εφημερίδα «Μακεδονία» στην Κωνσταντινούπολη.

1887. Ο Μαρί-Φρανσουά-Σαντί Καρνό εξελέγη πρόεδρος της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Δολοφονήθηκε στις 24 Ιούνη 1894 στην Λυών από τον αναρχικό Σάντε Ιερόνιμο Καζέριο.

1901. Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ ζήτησε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη δύναμη των Τραστ.

1905‎‎.Υπογράφεται στην Τσετίνιε σύμβαση για την έκδοσή εγκληματιών μεταξύ του Πριγκιπάτου του Μαυροβουνίου και του Βασιλείου του Βελγίου.

1906. Υπογράφηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας FIOM και του εργοστάσιου αυτοκινήτων Itala στο Τορίνο.

1908‎‎.Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη  σύμβαση μεταξύ Μαυροβουνίου και Τουρκίας για τη διόρθωση των συνόρων μεταξύ Βασόγεβιτς και Γκουσίνιε.‎

1912. Α 'Βαλκανικός Πολέμος. Στην Τσαλτάτζα, (65 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη), η Τουρκία υπέγραψε τη συνθήκη της Τσαλτάτζας, με την οποία συμφωνήθηκε ανακωχή με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί ν’ αρχίσουν την ίδια ημέρα στο Λονδίνο. Στις 3/16 Δεκεμβρίου του 1912, ενώ στο Λονδίνο άρχιζαν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες, ο τουρκικός στόλος βγήκε από τα Στενά. Τέσσερα θωρηκτά κι άλλα εννιά πλοία. Το πρωί της 3ης /16ης Δεκεμβρίου 1912, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη, (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά), όπου κατά τη μυθολογία, έπεσε και πνίγηκε η σύντροφος του Φρίξου, πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία της Έλλης που διήρκεσε μία ώρα και έληξε με την υποχώρηση του τουρκικού στόλου. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει την εχθρική παράταξη, εφαρμόζοντας τον «ελιγμό Ταυ», που πρώτος είχε εφαρμόσει ο γιαπωνέζος ναύαρχος Τόγκο κατά του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία της Τσουσίμα, και υψώνοντας το σήμα Ζ που σήμαινε ότι επιχειρούσε ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο στόλο διέταξε τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα στο μέγιστο. Τότε από τον «Αβέρωφ» στάλθηκε προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του ναυάρχου : «Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».
Στις 10:25 το πυρ έπαυσε από τα ελληνικά πλοία, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν στα στενά των Δαρδανελλίων.Τα τουρκικά είχαν ζημιές, αλλά και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό τους, με 58 νεκρούς και 40 τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν ο σηματωρός Κατζιτζάρης και ο ανθυποπλοίαρχος Μαμούρης. Οι τραυματίες μας ανήλθαν στους επτά.

1914. Στη Μεσοποταμία άρχισε η μάχη της Κούρνα μεταξύ των Βρετανών και του Οθωμανικού στρατού. (Διήρκεσε μέχρι τις 9 του Δεκεμβρίου του 1914). Στο μέτωπο της Σερβίας  στρατηγός Ζιβόιν Μίσιτς, διέταξε  το πρώτο Σώμα Σερβικού στρατού, να αντεπιτεθεί στην οροσειρά Σούβομπορ-Μάλιεν  και το Δεύτερο Σώμα να ανακαταλάβει  το Βελιγράδι.

1915‎‎. Κάτω από την επίθεση από τον Αυστροουγγρικό στρατό, 90.000 Σέρβοι στρατιώτες ξεκίνησαν την υποχώρηση τους τους από το Κοσσυφοπέδιο μέσω Μαυροβουνίου στην Αλβανία και στην Κέρκυρα. 

1920 . Υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Γκιουμρί μεταξύ της κυβέρνησης της Άγκυρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αρμενίας. Μια μέρα μετά την υπογραφή της συνθήκης,  η Αρμενία τέθηκε υπό τον έλεγχο του Κόκκινου Στρατού, η Συνθήκη του Γκιουμρί δεν μπορούσε να επικυρωθεί . Αντ 'αυτής, η Συνθήκη της Μόσχας και η Συνθήκη του Καρς υπογράφηκαν και τέθηκαν σε ισχύ

1929. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ σε ομιλία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ είπε ότι τα χειρότερα του χρηματιστηριακού Κραχ είχαν περάσει και ότι το «έθνος και ο αμερικανικός λαός είχαν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία».

1930. Στο Παρίσι, ο Σύνδεσμος των Πατριωτών (Ligue des Patriotes) επιτέθηκε στον κινηματογράφο Studio 28, και διέκοψε την προβολή της ταινίας των Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαδόρ Νταλί «Η Χρυσή Εποχή» , (L'Âge d'Or). 



1932. Ο Κουρτ φον Σλάιχερ που έλαβε από τον πρόεδρο Χίντενμπουργκ την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έγινε καγκελάριος του Ράιχ, δημιουργώντας την 20η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

1938. H Ιταλική κυβέρνηση αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το «Αυθόρμητο ξέσπασμα» της 30ης Νοεμβρίου, οταν Ιταλοί βουλευτές φώναζαν «Τυνησία, Κορσική, Νίκαια, Σαβοΐα», για να περιγράψουν τις ιταλικές διεκδικήσεις από τη Γαλλία. H Ιταλική κυβέρνηση τόνισε ότι το επεισόδιο δεν εξέφρασε την ιταλική πολιτκή.

1940: Απελευθερώθηκε η Πρεμετή
 Οι υποχωρούντες με την κάλυψη αρμάτων και αεροπορίας Ιταλοί, ανατίναξαν τις πρωινές ώρες της 3ης Δεκεμβρίου της γέφυρες της Πρεμετής. Παρά ταύτα το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Δημοκωστούλα μπήκε γύρω στις 10.00 στην Πρεμετή.Το 3ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Ιππικού κατέλαβε τα χωριά Κουτάλι και Μποντάρι, και το ύψωμα 900 . Συνελήφθησαν περίπου 250 αιχμάλωτοι οι οποίοι ανήκαν σε μονάδες της Μεραρχίας Μοδένα. 
Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού,
σε έκθεσή του προς τον Μουσολίνι στις 3η Δεκεμβρίου υπογράμμιζε για την κατάσταση στο μέτωπο του Πόγραδετς, ότι οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν πλέον αδύνατη και πρότεινε «διπλωματική λύση». 

1944: Ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά
με το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ κάλεσε παναθηναϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και άρχισε την Δεκεμβριανή Στάση. Το 2ο σύνταγμα Θηβών του ΕΛΑΣ, με 1000 περίπου άνδρες παραδόθηκε  αμαχητί τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου  στο Ψυχικό, σε 100 βρετανούς αλεξιπτωτιστές. Το 2ο Σύνταγμα  είχε πάρει διαταγή να ξεκινήσει για να μπει στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ το συλλαλητήριο αποφασίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου και «χτυπήθηκε» στις 3 Δεκεμβρίου. Επομένως όλα όσα λέγονται για την «προβοκάτσια»,  είναι ανυπόστατα.

-Το Βέλγιο τέθηκε υπό γερμανική στρατιωτική διοίκηση.

1951.Στην Τουρκία καθιερώθηκε η θανατική ποινή για κομμουνιστική δραστηριότητα.

1952. Έληξε η δίκη της Πράγας για την «σιωνιστική ιμπεριαλιστική κλίκα» με κατηγορούμενους τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρούντολφ Σλάνσκι, και άλλους 11 Εβραίους. Καταδικαστήκαν και απαγχονίστηκαν δέκα από τους δεκατέσσαρες κατηγορουμένους.

1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τα Ψήφισματα 102 και 103 για το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης.

1956. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ανακοίνωσαν  την αποχώρησή τους από το Σουέζ.


1959.
Οι γονείς των εννέα εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΟΚΑ υπέγραψαν και κατέθεσαν την υποψηφιότητα  του Μακαρίου για τις εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου.  Ο Δρ Φαζίλ Κιουτσούκ κηρύχθηκε "αυτομάτως"  Αντιπρόεδρος της Κύπρου.

1961. Μετά την κριτική εναντίον του Ενβέρ Χότζα για την πορεία της Αποσταλινοποίησης, η Σοβιετική Ένωση διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αλβανία.

1962.Κατασχέθηκε η εφημερίδα Αθηναϊκή επειδή δημοσίευσε άρθρο του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Ηλία Μπρεδήμα, υβριστικό προς το πρόσωπο της βασίλισσας.

1964 . Η αριστερής πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου μαύρισε τον υποψήφιο του Παπανδρέου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαο Αλαβάνο, και υπερψήφισε σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., τον Αντώνη Πετραλιά. Εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

1966. Η Νατοϊκή Αθήνα αποκάλυψε και κατήγγειλε τη μυστική συμφωνία του «Κόκκινου Μούσκου», (Μακαρίου), με την Τσεχοσλοβακία, για προμήθεια αρμάτων μάχης και βαρέως οπλισμού του πεζικού , για τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς.

1967 . Ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Χρόοτε Σχέερ του Κέιπ Τάουν, την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς. Λήπτης ήταν ο 53χρονος Λούις Βασκάνσκι, που επέζησε για 18 ημέρες. Στην Κύπρο αποχώρησαν και οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας. 

1969. Η εφημερίδα «Έθνος» των Κώστα Νικολόπουλου, Κώστα Κυριαζή και Α. Κυριαζή, με διευθυντή τον Γιάννη Καψή, δημοσίευσε κείμενο του Ιωάννη Ζίγδη που ζητούσε την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Το κείμενο το προσυπέγραφαν 50 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων , ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος, ο Αλέκος Κοντόπουλος, ο Γεώργιος Κουμάντος, ο Γιάννης Κουτσοχέρας, ο Νότης Περγιάλης, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Γεώργιος Πυρουνάκης, η Βιργινία Τσουδερού, κλπ.

1970. Το Μέτωπο για το Ελεύθερο Κεμπέκ, (FLQ), απελευθέρωσε μετά από 60 ημέρες ομηρίας το Βρετανό διπλωμάτη Τζέιμς Ρίτσαρντ. Πέντε μέλη του Μετώπου απελευθερώθηκαν και έφυγαν για την Κούβα.

1971. Έναρξη του τρίτου πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

1973. Στη Γαλλία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της τοποθέτησης μικροφώνων από «υδραυλικούς» των μυστικών υπηρεσιών στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας «Le Canard enchaîné».

1979. Με το δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 1979, με το οποίο εγκρίθηκε με ποσοστό 99,5%, το νέο Σύνταγμα της ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ανακηρύχθηκε ισόβιος πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.

1981. Στην Τουρκία,  ο Μπουλέντ Ετσεβίτ άρχισε να εκτίει  στην Κεντρική Κλειστή Φυλακή της Άγκυρας  την τετράμηνη ποινή φυλάκισής του.

1984. Η καταστροφή της Μποπάλ στην Ινδία. 
Διαρροή ισοκυανικού μεθυλίου από το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων «Union Carbide». Οι επίσημοι νεκροί ήταν 3.800 ανθρώπους. Τα θύματα υπολογίζονται  μεταξύ 150.000 και 600.000 άλλων.

 
1989. Ενώ στη Μάλτα, έγινε η συνάντηση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζ.Μπούς με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στο Βερολίνο στην Ανατολική Γερμανία , παραιτήθηκε ο ηγέτης του Ενωμένο Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας Έγκον Κρέντζ και όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής.


1991
. Στη Ρωσία έπαψε να υπάρχει η Κα-Γκε-Μπε.Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε τον Αιγύπτιο Μπούτρος Γκάλι ως νέο Γενικό Γραμματέα.

1993.Υπογράφηκε από τον Κουφό  από τον «Κουφό» το διατάγματος απονομής χάριτος στον Δημήτρη Τσοβόλα μετα απ[ό το ψήφισμα της 26ης Νοεμβρίου 1993. 

1992. Το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο «Aegean Sea» που μετέφερε 80.000 τόνους αργού πετρελαίου, προσάραξε στις ακτές της Λα Κορούνια στην Ισπανία , και το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του μόλυνε τη θάλασσα.

1999 . Στο Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσετσενίας Αργκούν.

2002. Σφοδρή στην Ελλάδα. Μεγάλες ζημιές στην Kατερίνη, στη Nάουσα και στη Θεσσαλονίκη .

2004. Μετά από περίπου δυο εβδομάδων συνεχείς διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ακύρωσε τον δεύτερο γύρο των εκλογών που έγιναν στις 21 Νοεμβρίου για την ανάδειξη προέδρου της χώρας και όρισε την επανάληψή τους. Στην Πρίστινα ο Ραμούς Χαραντινάι ανάλαβε πρωθυπουργός.  στη Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη η  Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης           ( SFOR) παρέδωσε στις  δυνάμεις της EUFOR της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.‎

2006 Στην Βενεζουέλα ο Ουγγο Τσάβεζ επανεξελέγη Πρόεδρος .
 
2007. Ο Κέβιν Ραντ ορκίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

2009.Τρομοκρατική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. Σκοτώθηκαν τρείς υπουργοί της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τουλάχιστον άλλοι 25 .

2012. Στην Ουκρανία, παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Νίκολα Αζάροβ και σύσσωμη η κυβέρνησή του. Ο τυφώνας Μπόφα σκότωσε τουλάχιστον 475 άτομα  στις Φιλιππίνες.

 

 2013. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπέγραψε η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα. 
 2015. Εορταστική και συμβολική Γενική Απεργία για ψώνια των εργατοπατέρων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέας στην Ελλάδα, εναντίον των αλλαγών στο ασφαλιστικό.  

2017. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος «πετρό» που υποστηρίζεται από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

2018. Το Κατάρ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΟΠΕΚ.
2019. Το ρωσικό αέριο άρχισε να ρέει προς την Κίνα μεσα από τον μήκους 3.000 χιλιομέτρων αγωγό.
 2021. Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον FDA να δημοσιεύσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer .Η πρώτη παρτίδα εγγράφων επιβεβαίωσε πάνω από 1.200 θανάτους στις ΗΠΑ από τα εμβόλια, μέσα στις πρώτες 90 ημέρες‎

Γαλλία: Σήμερα πέφτει ο Μπαρνίε

  Η συζήτηση στο Γαλλικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ αρχίζει στις 4 μ.μ., και η ψηφοφορία   αναμένεται   ...