17/1/25

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 1941. 82η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΑΣΚΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΘΗΟΚΟΤΑ ΤΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ . ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΟΣ. Ο ΔΙΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ Ως ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, ΜΕΝΕΓΚΕΤΙ.


Στις 17 Ιανουαρίου 1941 με διαταγή της XV Μεραρχία, η οποία υπαγόταν στο Β΄ Σώμα Στρατού και συμμετείχε στις επιθετικές επιχειρήσεις προς Κλεισούρα – Μπούμπεσι, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Ντεσνίτσα και Άψου, το 50ό Σύνταγμα Πεζικού και το Ι/33 Τάγμα αποτέλεσαν ένα ενιαίο συγκρότημα με επικεφαλής τον Διοικητή Πεζικού της μεραρχίας Συνταγματάρχη Παναγιώτη Κρητικό.  
Αποστολή του  αποσπάσματος Κρητικού,  ήταν να καλύψει το δεξιό (βόρειο) πλευρό του 90ού Συντάγματος Πεζικού που ενεργούσε προς το ύψ. Κιάφε Σοφιούτ, και να καταλάβει σταδιακά τα αντερείσματα ανατολικά του Μπρέγκου Μεμουλάζιτ και βορειοανατολικά του Κιάφε Σοφιούτ.  
Επίσης έπρεπε να κινήσει τμήμα δύναμης μέχρι τάγματος, υποστηριζόμενο από μία πυροβολαρχία, για να καταλάβει το ύψ. 788 (νοτιοανατολικά του χ. Σλατίνα).  
Το τμήμα αυτό θα υποστηριζόταν επίσης με πυρά πεζικού και πυροβολικού από τα τμήματα της ΧΙ Μεραρχίας βόρεια του Άψου ποταμού.
 Η επίθεση του Συγκροτήματος Κρητικού, αλλά και των άλλων μονάδων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκτοξεύθηκε τις μεσημβρινές ώρες κατέλαβε το ύψ. 788 και τα υψώματα νότια και νοτιοανατολικά του χ. Νισίτσε. 
Ταυτόχρονα τα 90ό και 33ο Συντάγματα Πεζικού κατέλαβαν το Κιάφε Σοφιούτ και τα υψώματα βορειοανατολικά του Τοσκίτσι αντίστοιχα.

Στο Κιάφε Σοφιούτ , ( ύψ. 1049), σκοτώθηκε       ο Καλαματιανός Στρατιώτης του 90ού ΣΠ, Σπυρίδων Κρεμμύδας του Γεωργίου. Ήταν 33 χρονών .Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ, στις 17 Ιανουαρίου 1941,  πέθανε από κρυοπαγήματα στο ύψ. 997 (Μάλι Ταμπαγιάν) ο Λοχίας Νικόλαος Γιαννακόπουλος του 90ου ΣΠ.
 Ακόμα έχασαν την ζωή τους ο   Δεκανέας Δημόπουλος Θεοφάνης του 28ου ΣΠ, ο Στρατιώτης του 24ο ΣΠ., ΣΙΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και ο Στρατιώτης ΤΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Ο Μανιαδάκης ανακοίνωσε τα ονόματα των 24 Ομήρων που πήραν οι Ιταλοί από το Αργηρόκαστρο


Ο ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΣ ΟΘΑΝΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 17ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ:


 

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 17 Ιανουαρίου 1941στο πολεμικό Ανακοινωθέν No. 224 ανέφερε : 
«Στο ελληνικό μέτωπο, σε τοπικές δράσεις, προκαλέσαμε σημαντικές απώλειες στον αντίπαλο. 
Στην Κυρηναϊκή δραστηριότητα πυροβολικού και περιπολιών. Στην Ανατολική Αφρική, ο εχθρός βομβάρδισε ορισμένες τοποθεσίες στη Σομαλία χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Ένας σχηματισμός βομβαρδιστικών του Γερμανικού Αεροπορικού Σώματος, συνοδευόμενος από Γερμανικά και Ιταλικά καταδιωκτικά , βομβάρδισε εντατικά τη ναυτική βάση της Βαλέτας. Ένα γερμανικό αεροσκάφος δεν επέστρεψε. 
Το υποβρύχιο που εμβολίσαμε στις 29 Δεκεμβρίου και αναφέρεται στο Ανακοινωθέν 216 αποδείχθηκε ότι ήταν το Ελληνικό «Πρωτεύς». Αυτό το υποβρύχιο, γαλλικής κατασκευής, με εκτόπισμα 700 τόνων στην επιφάνεια ήταν οπλισμένο με οκτώ τορπιλοσωλήνες και ένα πυροβόλο των 102 χιλιοστών.
Η απάντηση του Ελληνα πρέσβη από το Βελιγράδι στα διαβήματα του Μεταξά ανέφερε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου