Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
▼
9/1/25
9 Ιανουαρίου 1941. 74η Ημέρα του Ελληνοιταλικού Πολέμου. Η περικύκλωση της Κλεισούρας. Ο δηλητηριασμένος Μεταξάς που σε 8 ημέρες θα αρρώστενε δέχθηκε να έρθει ο Ουέίβελ στη Αθήνα
Στο ημερολόγιο του ο Μεταξάς που ήδη αισθανόταν αδυναμία το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου σημείωσε τις ενέσεις Σεμπιόλ :
Στη Μάχη της Κλεισούρας.
Στις 9 Ιανουαρίου, το 5ο ΣΠ, της 1ης Μεραρχίας μαζί με το 33ο ΣΠ, κατέλαβαν το μεσημέρι το Μάλι Γαρονίν και συνέχισαν την προέλασή τους.
Στις 6 μ.μ. κατέλαβαν τα χωριά Τσέποβα, Τσέλκο καί Ροντέν.
Την ίδια ημέρα, το 3ο Τάγμα του 4ου ΣΠ κατέλαβε τα υψ. 753 και 735 και κινήθηκε προς Τολιάρι το οποίο κατέλαβε, ενώ το απόγευμα έφτασε στην αμαξιτή οδό και εγκαταστάθηκαν στα υψ. 317 και 231 βόρεια του χωριού Παναρίτι.
Οι Ιταλοί εγκατέλειψαν αρκετά όπλα και πολεμοφόδια, ενώ συνελήφθησαν και 165 αιχμάλωτοι.
Το 4ο ΣΠ είχε μικρές απώλειες, αλλά μεταξύ των νεκρών του ήταν και ο διοικητής του ΙΙΙ/4 Τάγματος, ταγματάρχης Σταμ. Βορίσης.
Τα υψώματα στα βόρεια της Κλεισούρας είχαν καταληφθεί.
Η 15η Μεραρχία τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου κατέλαβε το χωριό άρχισε Τσούκα και έθεσε κάτω από τα πυρά της Μεραρχίας την οδό Κλεισούρα – Μπεράτι προσβάλλοντας τα συμπτυσσόμενα τμήματα της ιταλικής Μεραρχίας«Άκουι», η οποία είχε σταλεί για ενίσχυση της «Τζούλια».
Η Κλεισούρα πλέον βρισκόταν σε δεινή θέση.
Στις επιχειρήσεις στην Κλεισούρα είχε διατεθεί και ένα τάγμα του 90ου Συντάγματος από το οποίο σκοτώθηκε ο στρατιώτης Φώτης Κακαβάς από την Πιπερίτσα Μεσσηνίας.
Παράλληλα το 6ο Σύνταγμα Πεζικού υπερασπιζόντων το υψωμα της Σκουράτας στην Χειμάρρα που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν οι Ιταλοί.
Εκεί, έπεσαν ο Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Πιας από την Ελατόβρυση Ναυπακτίας και ο στρατιώτης Παναγιώτης Κρεμμύδας από το Διμηνιό ενώ το 40ο Σύνταγμα Ευζώνων μαχόταν στο Μάλι Σπατ όπου σκοτώθηκε Στρατιώτης Αθανασιος Μωραϊτης από τα Σιταράλωνα Τριχωνίδας.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανακοινωθέν υπ.αριθ. 216 ανέφερε «δράση περιπόλων» στο Ελληνικό Μέτωπο και «επιχειρήσεις τοπικής φύσης», ενώ έδινε βάρος στην Ιταλική αεροπορία.
«Σχηματισμοί των αεροπορικών μας δυνάμεων διέλυσαν τις συγκεντρώσεις των εχθρικών στρατευμάτων και φάλαγγες ανεφοδιασμού. Η Θεσσαλονίκη βομβαρδίστηκε με προφανή αποτελεσματικότητα. Σε διάφορες αερομαχίες τα αεροσκάφη μας κατέρριψαν πέντε εχθρικά», έλεγε το Ιταλικό ανακοινωθέν που προσέθεται.
«Στην Κυρηναϊκή, στο χερσαίο μέτωπο, κανένα σημαντικό νέο. Η αεροπορίας μας επιτέθηκε σε μια φάλαγγα εχθρικών οχημάτων καταστρέφοντας πολλά θωρακισμένα αυτοκίνητα. Οι αεροπορικές επιδρομές του εχθρού στη Βεγγάζη και την Τρίπολη προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές και τρεις θανάτους στην Τρίπολη. Στην Ανατολική Αφρική, δεν υπάρχουν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας. Ο εχθρός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε ορισμένες από τις βάσεις μας στην Ερυθραία και τη Σομαλία χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Ένα αντίπαλο αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Τη νύχτα μεταξύ 8ης και 9ης εχθρικά αεροπλάνα, σε αρκετά κύματα επιτέθηκαν στη Νάπολη και το Παλέρμο. Στη Νάπολη, έπεσαν πολλές βόμβες, οι περισσότερες από τις οποίες στη θάλασσα. Ένα νοσοκομειακό πλοίο χτυπήθηκε στο λιμάνι και περίπου δεκαπέντε κτίρια, συμπεριλαμβανομένης μιας εκκλησίας, επλήγησαν . Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου τριάντα τραυματίστηκαν. Στο Παλέρμο, δεν αναφέρθηκαν ούτε μεγάλες ζημιές ούτε θύματα. Ένα από τα αντιτορπιλικά μας υπό τις διαταγές του Πλοιάρχου Νικολό Νικολίνι βύθισε ένα εχθρικό υποβρύχιο. Ένα από τα υποβρύχιά μας υπό τη διοίκηση του Πλοιάρχου Φράνκο Τοσόνι Πιττονί βύθισε στον Ατλαντικό ένα ατμόπλοιο 3600 τόνων και ένα βοηθητικό καταδρομικό του εχθρού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου