20/9/11

Η κοινή γνώμη «ψηφίζει» για την ΕΡΤ

Μαύρο σε Μόσιαλο και ΠΑΣΟK για το λουκέτο στην ΕΡΤ και την εργασιακή εφεδρεία

του Δημήτρη Τσαλαπάτη
http://www.styx.gr/

Οι εννιά στους δέκα πολίτες μαυρίζουν από τώρα την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις Μόσιαλου για λουκέτο στην ΕΡΤ, απολύσεις και ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της.
Λίγες μέρες πριν την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμ βούλιο στην Βουλή, ολοκληρώθηκε έρευνα κοινής γνώμης, που πραγματοποίησε η εταιρία GPO, για λογαριασμό της ΠΟΣΠΕΡΤ (ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΕΡΤ).
Η αντίθεση της κοινής γνώμης (9 στους 10 ερωτηθέντες), στο λουκέτο που βάζει η Κυβέρνηση στην ΕΤ1, στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, στους περιφερειακούς σταθμούς και στην σφαγή εκατοντάδων εργαζομένων με την διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας αλλά και της εξυγίανσης καταγράφεται με σφυγμομέτρηση που έγινε με βάση αντιπροσωπευτικό πανελλάδικο δείγμα (τηλεφωνική, 1000 ατόμων).


Από τις απαντήσεις στα ερωτήματα των ερευνητών προκύπτει μεταξύ άλλων η ακόλουθη εικόνα:
# 82,8% λένε ναι στην ύπαρξη και λειτουργία της ΕΡΤ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση.
# 76% δηλώνουν ο τι βλέπουν αντικειμενική, ή σχετικά αντικειμενική την ενημέρωση από την ΕΡΤ σε σύγκριση με ιδιωτικά κανάλια.
# 60,2 % λένε όχι στην διακοπή λειτουργίας ΕΤ1 και το λουκέτο στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.
# 86,7 % δηλώνουν ικανοποιημένοι από την λειτουργία της ΕΤ1 και συμφωνούν με τις εκπομπές για τον πολιτισμό, τους θεσμούς , την εκκλησία , τον αθλητισμό.


Σημειώνεται ότι η συχνότητα της ΕΤ1 παραδίδεται στα ιδιωτικά κανάλια . Το κόστος επωμίζεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση και η συχνότητα της ΕΤ1 που διαλύεται, θα παρουσιάζει πλέον το «Πρίσμα» και θα προβάλλονται παραγωγές των μελών της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΕΣΕ), προφανώς με αξιοποίηση και κοινοτικών πόρων που μέχρι τώρα αξιοποιούσε η ΕΡΤ.
Η «Ραδιοτηλεόραση», ιστορικό περιοδικό της ΕΡΤ, εκδίδεται ανελλιπώς από το 1938 (αρχικά ως Ραδιοπρόγραμμα) και στη συνέχεια στη δεκαετία του ΄70 άλλαξε μορφή.
Στις σελίδες της εκτός από την προβολή και υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού, έχουν φιλοξενηθεί κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.
Κλείνει όμως επειδή, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Μόσιαλου, σαν έκδοση, βάζει μέσα την ΕΡΤ, παρόλο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και αυτό δεν είναι ακριβές, αφού στη τρέχουσα χρήση παρουσιάζει τουλάχιστον 100.000 ευρώ κέρδος.
Όπως φαίνεται η κυκλοφορία της Ραδιοτηλεόρασης (25.000 τεύχη την εβδομάδα) επιχειρείται να δοθεί μποναμάς σε τρία εκδοτικά συγκροτήματα, όπως και τα διαφημιστικά έσοδα του περιοδικού αλλά και της ΕΡΤ συνολικά.


Αντίστοιχο παιχνίδι γίνεται με τους ραδιοσταθμούς. Στο κέντρο, την Θεσσαλονίκη, αλλά και την περιφέρεια.


Σήμερα το απόγευμα και ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσει της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ πραγματοποιήθηκε συνέλευση των δημοσιογράφων στο στούντιο Ε του ραδιομεγάρου. Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την διοίκηση της ΕΡΤ η πραγματοποίηση ζωντανής εκπομπής με δημόσια συζήτηση ανοικτής σε δημόσιες τοποθετήσεις και παρουσίαση της έρευνας κοινής γνώμης.
Έγινε αποδεκτή από τη συνέλευση, όπως και από την συνέλευση των εργαζομένων του ΑΠΕ πρόταση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων(ΚΕΔ) να κληθούν από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ οι επικεφαλής της ΕΡΤ και του ΑΠΕ Λ. Ταγματάρχης και Η. Μάτσικας να απαντήσουν στην εγκύκλιο Μόσιαλου – Κυριακού, ότι δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ.


Ένα κρίσιμο θέμα που μένει μετέωρο είναι ποιά θα είναι τελικά η στάση των βουλευτών-δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων (και ασφαλισμένων) στην ΕΡΤ:
Το ερώτημα αφορά κυρίως την Χρύσα Αράπογλου ( μέλος ΕΣΗΕΜΘ) βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, την Άρια Αγάτσα (ΕΣΗΕΑ), βουλευτή Βοιωτίας, Π. Ασπραδάκη (ΠΟΣΠΕΡΤ) βουλευτή υπόλοιπου Αττικής, Μάγια Τσόκλη παρουσιάστρια-παραγωγό,Τηλέμαχο Χυτήρη (ποιητή , άλλοτε εργαζόμενο στο υπουργείο Τύπου). Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές-δημοσιογράφους Π. Ευθυμίου, Γ. Δημαρά, Γ. Λιάνη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η τελική στάση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.


Ο κόσμος πάντως έστω κι από το τηλέφωνο μαυρίζει αυτές τις πολιτικές.
Και αυτούς που τις ψηφίζουν.
Τώρα, για την ΕΡΤ. Σκέψου τι θα γίνει με τη ΔΕΗ...

ΥΓ . Ερωτάται η Ιερά Σύνοδος:
1. Πώς δέχεται ο Μακαριότατος τη λογοκρισία στον λόγο του Ευαγγελίου με την κατάργηση της μετάδοσης της λειτουργίας της Κυριακής;
2. Πως επιτρέπει να μονοπωλεί το λόγο του Θεού ο Άνθιμος από την ΕΡΤ3, με τις ευλογίες του κ. Βενιζέλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: