16/3/16

Ο τακτικός ελιγμός του Πούτιν

Πλέον είναι σαφές. Η Μόσχα δεν εγκατέλειψε τον Ασαντ. Όμως του κατέστησε σαφές ότι οφείλει να αναγνωρίσει τη ντε φάκτο δημιουργία της αυτόνομης Κουρδικής οντότητας στον συριακό βορρά και να μην απορρίπτει την ομοσπονδιακή λύση.

  Η ρωσική τακτική στοχεύει πια πρωτίστως στην Τουρκία και στην διάλυση της σουνίτικης συμμαχίας. Σήμερα στη Μόσχα ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη διέλευση των τρομοκρατών από τα σύντορα Τουρκίας-Συρίας. Και το Κάιρο είναι «πρωτεύουσα κλειδί». Ταυτόχρονα ο Λαβρώφ ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων από την Τουρκία, και οι τουρκικές επιθέσεις εντός του συριακού εδάφους. «Είναι απαραίτητο», είπε, «να διερευνηθούν οι τεκμηριωμένες αναφορές για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το κύριο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι αξιολογηθούν κατά τρόπο αμερόληπτο και αντικειμενικό».

Ο άλλος «σύμμαχος», η Σαουδική Αραβία, έμαθε σήμερα ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, το οποίο κατηγορεί το βασίλειο του Βαχάμπ ότι, «παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η Μόσχα έχει διαύλους επικοινωνίας με τμήμα της κοσμικής, (τεως κομμουνιστικής), συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και με σουνίτες και αποστάτες του Μπαάθ στους οποίους έχει εγγυηθεί το ρόλο τους στις μεταπολεμικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι ο Ασαντ πρέπει να ξεχάσει την «ολοκληρωτική νίκη».

Στην αεροπορική βάση του Χμεϊμίν στη βορειοδυτική Συρία, υπό την προστασία των ρωσικών δυνάμεων συγκεντρώθηκαν σήμερα εκπρόσωποι από ομάδες, κόμματα, και κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και προσωπικότητες που εξέλεξαν 15 εκπροσώπους για να μετάσχουν στις ενδο-Συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Διδάκτωρ Νομικής και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος του Εθνικού Συνεδρίου, που υποστηρίζει ένα ενιαίο κοσμικό κράτος,κ Ilian Massad.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σύνταξης του νεου Συντάγματος της Συρίας, το οποίο, «θα πρέπει να διασφαλίζει την ύπαρξη της Συρίας ως ενιαίου ανεξάρτητου κράτους» και "το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το θρήσκευμα τους" .

Η συριακή κρίση θα λυθεί πολιτικά και αυτό θα είναι νίκη της Μόσχας.
Η στρατιωτική επιλογή της τελικής νίκης ήταν λάθος και εξυπηρετούσε τα σχέδια της Ουάσιγκτον .
Η Μόσχα μάλιστα έφτασε στα όρια του παγκοσμίου Πολέμου για να εμποδίσει τη χερσαία επέμβαση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η μερική αεροπορική απόσυρση, διασφαλίζει επομένως ότι ο «σιιτικός άξονας» Ιράν - Ιράκ - Συρία - Χεζμπολάχ , τον οποίο στηρίζει η Ρωσία , δεν θα αντιμετωπίσει την επίθεση του άξονα Ριάντ-Αγκυρας, και ότι θα συνεχιστεί o πόλεμος κατά των τρομοκρατών και με την βοήθεια των ΗΠΑ.

Και βέβαια, ο Ασαντ, τον οποίο εξακολουθεί να στηρίζει η Μόσχα θα πρέπει να κερδίσει στις εκλογές που θα εποπτεύει ο ΟΗΕ. Και εάν χάσει όμως υπάρχει η διάδοχη κατάσταση. (Από το Στρατό πρωτίστως).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι επετεύχθη ο σιιτικός άξονας να μην αντιμετωπίσει τον άξονα Τουρκίας-Ριάντ ίσως δώσει το μήνυμα πως "μάσησαν" στις απειλές τους. Ίσως αποθρασύνει την Τουρκία και την οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιθετικότητα κυρίως προς εμάς. Ας ελπίσουμε να την δούνε υπερδύναμη και να ανεβάσουν στρατεύματα στην Ουκρανία και την Βαλτική.

Ανώνυμος είπε...

Ελιγμό τη λένε τώρα την οπισθοχώρηση;

Ανώνυμος είπε...

Στην ουσία κ. Χατζάρα λέτε τα ίδια που λέει το Pronews και άλλα φιλορωσικά sites. Νομίζετε ότι είμεθα αφελείς; Όταν λίγο πριν την τελική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, αποχωρεί η Ρωσική Αεροπορία, που ήταν ο κύριος παράγοντας της νίκης, τότε αυτό λέγεται προδοσία του Συριακού λαού και των Ορθοδόξων Χριστιανών της περιοχής.

Και ας μη λησμονούμε ότι ο Πούτιν ήταν αυτός που αφόπλισε την Συρία από τα χημικά της όπλα, το μοναδικό φόβητρο που διέθετε η μικρή αυτή χώρα έναντι του πανίσχυρου Ισραήλ...

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...