22/3/21

Η 22α Μαρτίου στην Ιστορία

1312. Ο Πάπας Κλήμης Ε μετά από αίτημα του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου Δ' του Ωραίου, εξέδωσε παπική Βούλα για την διάλυση του τάγματος του ναού και την κατάσχεση της περιουσίας των Ναϊτών.

1421. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο στη μάχη του Μπωζέ. 5000 Σκωτσέζοι και Γάλλοι υπό τον Τζών Στιούαρτ και τον Μαρκήσιο Ζιλμπέρ ντυ Μοτιέ ντε Λα Φαγιέτ, αιφνιδίασαν και νίκησαν τον Αγγλικό στρατό και νικά αγγλική μονάδα υπό τον Θωμά του Λάνκαστερ. Οι Άγγλοι 1000 νεκρούς και 500 αιχμαλωτίστηκαν.

1429. Κατά την Πολιορκία της Ορλεάνης , η Ιωάννα της Λωραίνης έβγαλε προκήρυξη στην αγγλική γλώσσα, στην οποία ανέφερε . «Με έστειλε ο Θεός. Ο βασιλιάς του ουρανού, θα σας διώξει από τη Γαλλία...».

1450 .Στο Μιλάνο, Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα στέφτηκε Δούκας του Μιλάνου.

1594. O κυβερνήτης των Παρισίων Μπρισάκ άνοιξε τις πόρτες τις πολής και ο Ερρίκος της Ναβάρας μπήκε στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος Δ.

1654. Έφτασε στη Μόσχα Πρεσβεία Μπογκντάν Χμελνίτσκι για να διαπραγματευτεί το καθεστώς των Κοζάκων της Ζαπορίζιε.

1719. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α' της Πρωσίας κατάργησε τη δουλοπαροικία.

1812. Κατά τις ρωσοτουρκικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη λήξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1806-1812, ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' αποδέχθηκε τον Προύθο ως σύνορο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας μέχρι την εκβολή του στο Δούναβη. Τελικά οι Τούρκοι ενέδωσαν, και η ρωσοτουρκική ειρήνη υπογράφηκε στις 16/28 Μαΐου 1812 στο Βουκουρέστι.


1817. Στο Βελιγράδι εκτελέστηκε στο Καλεμεγκντάν, από τους Τούρκους ο βοεβόδας της πρώτης σερβικής επανάστασης και πρώτος πρωθυπουργός της πρώτης σερβικής κυβέρνησης, Σίμα Μάρκοβιτς. το 1817 και ήταν ο πρώτος υπουργός οικονομικών στην πολιτική ιστορία της Σερβίας. Σίμα Μάρκοβιτς. Είχε γεννηθεί το 1768 στο χωριό Βέλικι Μπόρακ και συμμετείχε σε κάθε αγώνα εναντίον των Τούρκων. Εισήλθε για πρώτη φορά στο απελευθερωμένο Βελιγράδι το 1806.

1821. Στις 22 Μαρτίου/3 Απριλίου 1821 , άρχισε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών, με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα. Από την άλλη πλευρά της πόλης κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης.
Εντός της Καλαμάτας βρισκόταν ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με 150 Μανιάτες.
Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, παρέδωσε στον Ηλία Μαυρομιχάλη την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς. Εκδόθηκε η προκήρυξη του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη, ως «Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων και Προέδρου της Μεσσηνιακής Συγκλήτου», προς τον διεθνή παράγοντα με τον τίτλο «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», με την οποία αναγγελλόταν στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις η έναρξη της Επαναστάσεως.
Οι Γρηγοράκηδες , υψωσαν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.
Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, κήρυξαν την Επανάσταση στο Αίγιο και ύψωσαν την κόκκινη επαναστατική σημαία με μαύρο σταυρό στη μέση.
Οι Δεληγιανναίοι κήρυξαν την Επανάσταση στα Λαγκάδια Αρκαδίας και σχημάτισαν σώμα 400 οπλοφόρων. Στην Πάτρα, κήρυξε την επανάσταση ο φιλογενής σταφιδέμπορος Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τοποθέτησε ένα ξύλινο σταυρό, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου και στο σταυρό αυτό ορκίστηκαν οι επαναστάτες. Οι Τούρκοι βομβάρδισαν από το φρούριο την πόλη των Πατρών.

1829. Υπογράφηκε το πρώτο από τα τρία πρωτόκολλα Λονδίνο μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων Γαλλίας, Βρετανίας και Ρωσίας για τα όρια του μελλοντικού Ελληνικού Κράτους, που θα περιλάμβανε την Πελοπόννησο, την Στερεά και τις Κυκλάδες.

1841. Στη Γαλλία απαγορεύτηκε η εργασία των παιδιών κάτω των 8 ετών.

1848 . Η Βενετία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυστρία και ανασύστησε τη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου. Είκοσι χιλιάδες Αυστριακοί στρατιώτες υπό τον στρατηγό Ραντέτσκι μετά την μάχη της Πόρτα Τόσα εγκατέλειψαν το Μιλάνο.

1857. Ρήξη των διπλωματικών σχέσεων της Βιέννης με το Πιεμόντε.

1871.
Η Παρισινή Κομμούνα, με το διάταγμα της 22ας Μαρτίου, ανέφερε ότι τα μέλη της Συνέλευσης, συνεχώς ελέγχονται, και παρακολουθούνται, και μπορούν να ανακληθούν, ανά πάσα στιγμή.


1906. Κοντά στο χωριό Ζόβιτς, στην πεδιάδα Μοναστηρίου , έπεσε μαχόμενος με τουρκικό απόσπασμα ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης.

1915. Στο Ανατολικό μέτωπο έληξε η τετράμηνη πολιορκία του Φρούριο Πρζεμούσλ με την παράδοση της Αυστροουγγρικής φρουράς στους Ρώσους. Η πτώση του Πρζεμούσλ ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Ρωσική Αυτοκρατορία η νίκη αναγγέλθηκε κωδωνοκρουσίες εκκλησίες. Τη νύχτα στο Παρίσι γερμανικό Ζέπελιν βομβάρδισε τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Σεν Λαζάρ και του Γκαρ ντι Νορ.

1917 . Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την προσωρινή κυβέρνηση της Ρωσίας, του Αλεξάντερ Κερένσκι, η οποία ανέτρεψε τον Τσάρο. Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε επιστολή προς «όλα τα πιστά τέκνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», με την οποία συνιστούσε , «υπακοή στην Προσωρινή Κυβέρνηση».

1919 .Ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα. Στην Ουκρανία το 3ο Σύνταγμα Πεζικού και το 5/42 Ευζώνων αντιμετώπισαν τους μπολσεβίκους στην γραμμή Κουμπάνκα - Μαλ Μπουγιαλίκ βόρεια της Οδησσού, καλύπτοντας την απαγκίστρωση και σύμπτυξη του συνόλου των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.

1920 . Αζέροι και Τούρκοι στρατιώτες με τη συμμετοχή κουρδικών συμμοριών επιτέθηκαν σε Αρμένιους κατοίκους της πόλης Σούσα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

1931.Στον περίβολο της Ελληνικής Βουλής, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη


1935. Στη Γερμανία άρχισε η μετάδοση κανονικού τηλεοπτικού προγράμματος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο , μεταξύ 20:30 και 22:00.

1939. Ύστερα από την πίεση από τους ναζιστές της Λιθουανίας τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μέμελ της Λιθουανίας.

1940.Ο Πωλ Ρεϊνώ, ως πρωθυπουργός της Γαλλίας και αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης συμφώνησε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν, ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα υπογράψει ξεχωριστή ειρήνη με τους Γερμανούς.

1941. Το πρωί της 22ας Μαρτίου 1941 ένας τσακισμένος και ταπεινωμένος Μουσολίνι έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη. Ο στρατός είχε υποστεί πανωλεθρία, με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Στις 09.30 , παρουσιάσθηκε μπροστά στα ελληνικά χαρακώματα στο ύψωμα 731 ομάδα Ιταλών κηρύκων, αποτελούμενη από τρεις στρατιωτικούς ιερείς και ιταλούς τραυματιοφορείς και ζήτησαν εκεχειρία 4-6 ωρών προς ενταφιασμό των νεκρών, και δήλωσαν ότι αυτό αποτελούσε πρωτοβουλία του διοικητή της Μεραρχίας Μπάρι .Η 1η Μεραρχία διέταξε την διακοπή του πυρός και ούτω το μέτωπο παρουσίαζα απόλυτο ηρεμία. Η Μεραρχία κοινοποίησε τους ελληνικούς όρους, κατόπιν συνεννόησης με την Αθήνα , στο 19ον Σύνταγμα Πεζικού στις 16.00.
Οι Ιταλοί απάντησαν στις 22.00, ότι οι όροι δεν έγιναν δεκτοί και ότι οι μάχες θα ξανάρχιζαν στις 23.00 .
Το δραματικό παρασκήνιο της προσχωρήσεως της Γιουγκοσλαβίας στο τριμερές σύμφωνο. Ο πρεσβευτής της Ελλάδος στο Λονδίνο Χ. Σιμόπουλος έστειλε προς το υπουργείο των εξωτερικών το ακόλουθο τηλεγράφημα.

Λονδίνο, 22 Μαρτίου 1941 Εις Φόρεϊν Όφφις δεν περιήλθε παρόμοια πληροφορία. Ότι. Γερμανία είχε προτείνει Θεσσαλονίκη εις Γιουγκοσλαβία εις αντάλλαγμα δια προσχώρησιν εις Τριμερές. Ήτο λίαν πιθανόν, άλλα και ενταύθα αρνούνται πιστεύσωσιν οτι Γιουγκοσλαβία θά έφθανεν εις τοιούτον σημείον καταπτώσεως αποδεχθή τοιαύτην πρότασιν. Δεν αποκλείουσιν ενταύθα εκδοχή ότι Γιουγκοσλαβία, ίνα εξέλθη δυσχερούς θέσεως αυτής και υπεκφύγει γερμανικάς πιέσεις, προέτεινε προσχώρησιν εις Τριμερές Σύμφωνον, άνευ όμως των στρατιωτικών όρων, πεπεισμένη οτι ή Γερμανία δεν θα απεδέχετο τοΰτο. Γερμανία όμως απεδέχθη τούτο και ούτω Γιουγκοσλαβία περιέστη εις αδιέξοδον. Ενταάθα δεν έχουσι πληροφορίας εισέτι εάν υπογραφεί συμφωνία, άλλα δεν δείκνυνται λίαν αισιόδοξοι, καίτοι ήσκησαν και ασκούν πάσαν δυνατήν ένέργειαν προς αποτροπήν τούτου. Συνάντησις Σαράτσογλου μέ κ. Ηντεν ήλθεν 'ίσως πολύ άργά ώστε νά προλάβη τήν τροπήν ην ελαβον τά πράγματα εν Γιουγκοσλαβία. Εις έρώτησίν μου περί του αν Τουρκία θά έπηρεάζετο άπό τήν ένδεχομένην ύπογραφήν συμφωνίας Γιουγκοσλαβίας με Γερμανίαν μοί ειπεν δτι δέν ειχον λόγον νά πιστεύωσι τοΰτο.

Ο Ραούλ Ρωσεττης, πρεσβευτής της Ελλάδος στο Βελιγράδι έστειλε προς προς το υπουργείο των εξωτερικών το ακόλουθο τηλεγράφημα.
Βελιγράδι, 22 Μαρτίου 1941, ώρα 11:30 Άφ' ής μετά τήν χθεσινήν συνεδρίασιν Ύπουργικοΰ Συμβουλίου εξεδόθη τό γνωστόν άνακοινωθέν, έκυκλοφόρησαν παντοίοι φήμαι και διαδόσεις περί προσχωρήσεως Γιουγκοσλαβίας εις Τριμερές, περί σημειωθεισών άντιδράσεων, περί όρων και επιφυλάξεων άναγομένων εις προσχώρησιν. Περί όλων αύτών άνέφερον ύμΐν τηλεφωνικώς. Ήδη, εκ καλής πηγής, μοί μεταδίδονται αί κατωτέρω πληροφορίαι, ας προσπαθήσω εξακριβώσω:
-Στη διάρκεια της συνεδριάσεως, τρεις Υπουργοί, αντίθετοι στην προσχώρηση της Γιουγκοσλαβίας στο Τριμερές Σύμφωνο, είχαν υποβάλει παραίτηση. 1.Προσχώρηση Γιουγκοσλαβίας Τριμερές έχει ήδη άποφασισθή. Αύτη πρόκειται λάβη χώραν Βιέννην ή Βερολΐνον προσεχή Δευτέραν. 2. Είς πράξιν προσχωρήσεως επισυνάπτεται πρωτόκολλον περιλαμβάνον περίπου τά εξής κυριώτερα σημεία: α. Συμβληθέντα κράτη εγγυώνται απαραβίαστο γιουγκοσλαβικών συνόρων. Υπογραφή ανωτέρω πράξεως υπό Βουλγαρίας, Ουγγαρίας σημαίνει παραίτηση από γνωστών διεκδικήσεων. β. Γιουγκοσλαβία δεν αναλαμβάνει στρατιωτικάς υποχρεώσεις απορρέουσας έκ Τρίμερους. γ. Μετά λήξιν πολέμου θά ληφθώσιν ύπ' όψιν δίκαιαι αξιώσεις Γιουγκοσλαβίας διά διέξοδον είς Αιγαίον Πέλαγος. δ. Γιουγκοσλαβία υποχρεούται μή επιτρέψει διέλευσιν ξένων στρατών δι' εδάφους της. ε. Γίνεται αποδεκτή άποστολή πολεμικού και υγειονομικού υλικού διά . γιουγκοσλαβικού έδάφους, άνευ δικαιώματος ελέγχου υπό γιουγκοσλαβικών Αρχών. Στ. Οικονομική συνεργασία. ζ. Καταπολέμησις ξένων προπαγανδών. 3. Ύπουργικόν Συμβούλιον έπεκύρωσεν άνωτέρω άπόφασιν. Τρεις διαφωνήσαντες Υπουργοί παρητήθησαν και άντεκατεστάθησαν

1942. Συνάντηση του Χίτλερ με το βασιλιά της Βουλγαρίας Μπορίς Γ.
Στον Κόλπο της Σύρτης έληξε η δεύτερη ναυμαχία μεταξύ των Βρετανών και του Ιταλικού Ναυτικού λόγω σκότους.

1944. Η Γοτθική παλιά Φρανκφούρτη καταστράφηκε από συμμαχικούς βομβαρδισμούς.

1945. Ιδρύθηκε στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος, από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Υπεριορδανία (τώρα Ιορδανία), τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Χιλντεσχάιμ, καταστράφηκε ο καθεδρικός ναός και η ιστορική παλιά πόλη. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι άμαχοι.

1946. Απόσπασμα Χωροφυλακής συνεπλάκη στην περιφέρεια Εδέσσης μετά τετραμελούς συμμορίας αυτονομιστών με αποτέλεσμα τον φόνο του αρχηγού της Παναγιώτη Μποζίνου, Έπαρχου των αυτονομιστών και τη σύλληψη των συμμοριτών Αθανασίου Λιάσκα καί Πέτρου Παππά ή Πεπόφσκυ. Ό τέταρτος κατόρθωσε νά διαφύγη. Απόσπασμα του Σταθμού Χωροφυλακής Καρυάς Λευκάδος που μετεβη στην Νικιάνα προς επίδοση δικογράφων εβλήθη υπό ενεδρεύοντος αγνώστου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του Χωροφύλακα Τζεντζέλη Κων]νου. Δύναμη της Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής Λευκάδος συνεπλάκη εις την περιοχή Νυδρίου την 17ην ώρα τής ιδίας .ημέρας μετά της ληστοσυμμορίας Γιαννούλη . Εις τον τόπον της συμπλοκής οι συμμορίτες εγκατέλειψαν εν περίστροφο, τρεις χειροβομβίδες, και είδη ιματισμού και τρόφιμα.

1947. Λόχος Χωροφυλακής συνεπλάκη εις περιοχή Κερδυλλίων μετά πολυμελούς συμμορίας υπό τόν Κωνσταντήν. Απώλειες συμμορίας εξακριβωμένες 27 νεκροί συμμορίτες, οίτινες ήσαν μαθητές της Σχολής στελεχών της εδρευούσης εις το υπαρχηγείο Κερδυλλίων. Εις χείρας του Λόχου περιήλθαν όπλα πυρομαχικά και άλλα είδη της συμμορίας, κατεστράφησαν δε και οι εγκαταστάσεις του υπαρχηγείου των συμμοριτών. Ημέτερες απώλειες ένας Χωροφύλακας νεκρός


1949. Δύναμη Χωροφυλακής συνεπλάκη είς περιοχήν Σιθωνίας μετά Κ]Σ με αποτέλεσμα τον φόνον 4 και τη σύλληψη 3 Κ]Σ. Έκ των ημετέρων τραυματίσθηκε ενας Χωροφύλαξ.


1950. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, έλαβε εντολή από τον βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση.

1954.Επαναλειτούγησε από τους Ρόστιλντ η αγορά χρυσού του Λονδίνου, που είχε κλείσει από το 1939.


1957 . Στην Κύπρο σκοτώθηκε μεσα στη βάση του Ακρωτήριου από τη βόμβα που μετέφερε ο μαχητής της ΕΟΚΑ Ευστάθιος Ξενοφώντος 24 ετών, από το Φοινί.

1958. Ο Φεϊζάλ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.


1961. Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχέδιου περί κυρώσεως της σύμβασης με τη Γερμανία για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού.
Επίθεση κατά της Ελλάδος για τις συνθήκες διαβίωσης των Μουσουλμάνων της Θράκης εξαπολύουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ στην Τουρκία δημοσιεύθηκε άρθρο του Μπουλέντ Ετζεβίτ, υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.


1965 . Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ρουμανίας εξέλεξε τον Νικολάε Τσαουσέσκου στη θέση του πρώτου γραμματέα. Στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μίσθωση των διυλιστηρίων Ασπροπύργου σε επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους.



1968. 150 Αριστεροί φοιτητές από το «Κίνημα της 22ας Μαρτίου» υπό τον Εβραίο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κατέλαβαν τη Φιλοσοφική Σχολή της Ναντέρ για να διαμαρτυρηθούν κατά του γαλλικού ταξικού συστήματος και του κυβερνητικού ελέγχου στη χρηματοδότηση της παιδείας. Η διοίκηση του ιδρύματος αντέδρασε καλώντας την αστυνομία. Η διαμαρτυρία τελείωσε ειρηνικά.Ήταν ο πρόλογος του γαλλικού Μάη.

1973. Στο Κουβέιτ, η κυβέρνηση συνέλαβε χιλιάδες Ιρακινούς εργάτες ως ομήρους για να πιέσει την Βαγδάτη να εγκαταλείψει τα κοιτάσματα πετρελαίου της Ρουμάιλα. Ο στρατηγός Σουχάρτο, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος επανεκλέχτηκα πρόεδρος της Ινδονησίας

1975. Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πρωταίτιοι του Επαναστατικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1982. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο. Μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ιράκ. Οι Ιρανικές δυνάμεις άρχισαν μια μεγάλη επίθεση και να ανακτήσουν τα εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους Ιρακινούς.

1983. Η (άγνωστη) οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας «Βραδινή» Τζώρτζη Αθανασιάδη.

1986. Στην Ιταλία, ο τραπεζίτης Μικέλε Σιντόνα που είχε καταδικαστεί σε ισόβια, βρέθηκε νεκρός στο κελί του.

1989. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, παραιτήθηκε από τις ΕΓΕΣ και κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα.

1992. Στη Βόννη , 20.000 ομογενείς διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Μπερίσα, κέρδισε τις δεύτερες δημοκρατικές εκλογές , βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση των κομμουνιστών και των διαδόχων τους.

1993. Έκρυθμη κατάσταση στη Μόσχα μετά την απόφαση του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο της χώρας και να κυβερνήσει με διατάγματα.

1995. Επέστεψε στη Γη ο κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ ,μετά από παραμονή στο διάστημα 438 ημερών.

1997. Στην Πολωνία, η Βουλή ενέκρινε το νέο Σύνταγμα της χώρας, βάσει του οποίου το πολίτευμα έγινε κοινοβουλευτική Δημοκρατία.</ 2004. Επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων την ώρα που έβγαινε από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής ο ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, σεΐχης Αχμέτ Γιασίν. Οι ισραηλινοί τον σκότωσαν. 2006. Στην Ισπανία η ΕΤΑ ανακοίνωσε τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός για την «προώθηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα των Βάσκων». 

2010. Η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το έτος 2009 ήταν το πέμπτο θερμότερη από το 1850.

2016. Τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος στο Κέντρο των Βρυξελλών και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. 35νεκροί και 340 τραυματίες.

2017 .Τρομοκρατική επίθεση με 6 νεκρούς και 50 τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: