6/3/22

Η 6η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 6η Μαρτίου είναι η 65η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 300 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

 845. Η Εκτέλεση των 42 Μαρτύρων του Αμορίου. Οι 42 μάρτυρες του Αμορίου,  ήταν οι Βυζαντινοί αξιωματούχοι που αιχμαλωτίστηκαν από το Χαλιφάτο των Αββασιδών κατά την Άλωση του Αμορίου το 838 και εκτελέστηκαν το 845, μετά την άρνησή τους να ασπαστούν το Ισλάμ. 

 961. Ο Νικηφόρος Β´ Φωκάς κατέλαβε και τον Χάνδακα, και κατέλυσε το Εμιράτο της Κρήτης. 

1204. Ο Φίλιππος Αυγουστίνος κατέλαβε τον Σατό-Γκαγιάρντ από τους Άγγλους.

1429. Η Ιωάννα της Λορένης συνάντησε στο Σατώ-Τσινόν τον βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Ζ ́.

1454. Άρχισε ο Πόλεμος των 13 ετών. Οι Εκπρόσωποι της Πρωσικής Ένωσης  ορκίστηκαν πίστη στον βασιλιά Κασιμίρ Δ ́ της Πολωνίας, ο οποίος κατήγγειλε την υποταγή στο  ‎‎Τευτονικό Τάγμα  και  συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να βοηθήσει τον αγώνα της Πρωσίας για ανεξαρτησία από τους  Ιππότες του Τάγματος
1479 . Υπογράφηκε η Ισπανοπορτογαλική συνθήκη με την οποία η Πορτογαλία παρέδωσε στην Καστίλη τα Κανάρια Νήσια με αντάλλαγμα παραχωρήσεις στη Δυτική Αφρική. 
1486. H Μάχη της Σεϊάς στην Μολδαβία κατά την οποία  ο Μέγας Στέφανος με την συνδρομή Πολωνών Ιππέων, κατατρόπωσε τους Τούρκους του μπεηλαράμπεη  της Ρούμελης Ισκάνταρ και τους Ούγγρους του γιου του Πέτρου Αρόν τον οποίο συνέλαβε και αποκεφάλισε.

1629. Ο Κάιζερ Φερδινάνδος Β δημοσίευσε το «Διάταγμα περί Αποδόσεως» με το οποίο επιστρέφονταν στην Καθολική Εκκλησία όλα τα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν αφαιρεθεί μετά το 1552. Επρόκειτο για μια πλήρη ανατροπή της κοινωνικής τάξεως και για οικονομική καταστροφή πληθυσμών, καθώς τα κτήματα αυτά είχαν αγοραστεί κανονικά και πολλά απ’ αυτά είχαν μεταβιβαστεί μία ή περισσότερες φορές. Το διάταγμα επιβλήθηκε δια της βίας χάρη στο στρατό του Βάλλενσταϊν, παντού εκτός από το Μαγδεβούργο που αντιστάθηκε επιτυχώς. Εκκλησιαστικές ηγεμονίες και μονές αναβίωσαν, και βάσει της αρχής «cuius regio, eius religio», όσοι δεν προσχωρούσαν στον Καθολικισμό εκδιώκονταν.

 1645. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο οι Σουηδοί υπό τον στρατάρχη Λέναρτ Τόρστενσον νίκησαν το Στρατό του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Γ και το Ιππικό της Βαυαρίας στη μάχη του Γιανκάου στην Τσεχία και συνέλαβαν αιχμάλωτο τον στρατάρχη Μελχιορ φον Χάτζφελντ. Ο ίδιος ο Φερδινάνδος αναγκάστηκε να φύγει από τη Βιέννη για να αναζητήσει καταφύγιο στο Γκρατς. 

1714. Υπογράφηκε η συνθήκη του Ράστατ μεταξύ της Αυστρίας και της Γαλλίας με την οποία έληξε ο μεταξύ τους Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής. Η Αυστρία πήρε από την Ισπανία, b το Βασίλειο της Νάπολης, το Δουκάτο του Μιλάνου και το Βασίλειο της Σαρδηνίας, καθώς και τις Ισπανικές Κάτω Χώρες. Από τη Γαλλία λαμβάνει το Φράιμπουρκ. Έτσι η αυστριακή αυτοκρατορία των Αψβούργων φτάνει στη μεγαλύτερη εδαφική της έκταση, με τον Κάρολο ΣΤ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να διαδέχεται τον Φίλιππο Ε' της Ισπανίας ως κυβερνήτης στα παραχωρούμενα εδάφη. 

 1853 . Η Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι έκανε πρεμιέρα στο «Teatro La Fenice» της Βενετίας. 

 1864. Στις 6/18 Μαρτίου σχηματίστηκε το «Υπουργείον Κανάρη» με πρωθυπουργό και υπουργό επί των Ναυτικών τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Μετείχαν ακόμα : Ο Θ. Ζαΐμης επί των Εσωτερικών, ο Δ. Χρηστίδης επί των Οικονομικών, ο Θ. Δεληγιάννης επί των Εξωτερικών, ο Α. Κουμουνδούρος επί της Δικαιοσύνης και προσωρινά επί των Εκκλησιαστικών, και ο Π. Κορωναίος επί των Στρατιωτικών. Η νέα κυβέρνηση επιδοκιμάστηκε θερμά από την κοινή γνώμη και αμέσως μετά την ορκωμοσία, πρώτη της πράξη ήταν η άμεση και χωρίς συζήτηση παραδοχή του προϋπολογισμού. 

 1869 .Ντμίτρι Μεντελέεφ παρουσιάσε τον πρώτο περιοδικό πίνακα Στοιχείων στη ρωσική εταιρεία χημικών. 

 1882. Ο Μίλαν Ομπρενοβιτς ανακήρυξε τη Σερβία σε βασίλειο και τον εαυτό του βασιλιά. 

 1889. Στη Σερβία ο Μίλαν Ομπρενοβιτς παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Αλέξανδρου. 

1894. Κυκλοφόρησε  το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με πρώτο διευθυντή τον ποιητή, Γεώργιο Δροσίνη.

 1901. Απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμου Β' στη Βρέμη. 

 1910. 6 Μαρτίου 1910. Κιλελέρ. Ο στρατός έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς στο σταθμό στο χωριό Κιλελέρ πυροβόλησε κατά των κολλήγων που ήθελαν να πάνε στο συλλαλητήριο, στη Λάρισα. Σκοτώθηκαν δύο αγρότες. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ . Στη Γερμανία, η αστυνομία σε διαδήλωση προς υποστήριξη του δικαιώματος των γυναικών να ψηφίζουν πυροβόλησε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο ακτιβιστές. 

 1912. Ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε στη Λιβύη για πρώτη φορά αερόστατα για να βομβαρδίσει θέσεις των Τούρκων. 

 1913. Η Αθήνα πληροφορήθηκε τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α' στη Θεσσαλονίκη. Νέος βασιλιάς ορκίστηκε ο Κωνσταντίνος Α'. Ο Γερμανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Ντε Βιντ στέφθηκε βασιλιάς της Αλβανίας. 

 1919. Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο στο Παρίσι διέταξε την απόσυρση των Ουγγρικών στρατευμάτων από την Τρανσυλβανία. 

 1932. Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση Βενιζέλου λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος έκανε έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. 

 1933. Απέτυχε το πραξικόπημα των βενιζελικών αξιωματικών με επικεφαλής το Νικόλαο Πλαστήρα που θέλησαν να αποτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον νικητή των εκλογών Παναγή Τσαλδάρη. Την επόμενη των εκλογών που κέρδισαν οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία, οι Πολωνοί κατέλαβαν το λιμάνι του Νταντσιχ, (Γκντανσκ). 

 1940. Υπογράφηκε η ανακωχή στον « Χειμερινό Πόλεμο», ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Φινλανδία. 

 1941. Το Συμβούλιο του Στέμματος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε ότι η Γιουγκοσλαβία θα προσχωρήσει στο Τριμερές Σύμφωνο, υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα εγγυούταν την εδαφική ακεραιότητα του βασιλείου, και την Κυριαρχία τους. Ο υφυπουργός εξωτερικών Μαυρουδής απέστειλε στον πρεσβευτή της Ελλάδος στο Λονδίνο Χ. Σιμόπουλος το ακόλουθο τηλεγράφημα. «6 Μαρτίου 1941. Ανακοινώ τηλεγράφημα χθεσινό της εν Μόσχα ημετέρας Πρεσβείας: «Η έντύπωσις αποκρυσταλλούται ενταύθα οτι σοβιετικόν ανακοινωθέν περί Βουλγαρίας διερμηνεύει σοβαράν ανησυχίαν σοβιετικής Κυβερνήσεως, πληττόμενης εις ζώνη ασφαλείας της, και ότι στρέφεται ουσιαστικώς εναντίον Γερμανίας, ην εμμέσως κατηγορεί ως επεκτείνουσα τον πόλεμον εις ζώνην ταύτην. Είναι ή πρωτη φορά καθ’ ην Ρωσία, έστω και εμμέσως, επιρρίπτει ευθύνη επεκτάσεως πολέμου εις Γερμανίαν. Τούρκος στρατιωτικός Ακόλουθος μοι είπεν ότι χθες εις σχετική συνομιλίαν του μετά Διευθυντοΰ στρατιωτικών πληροφοριών Συνταγματάρχου Γερασίμωφ τω είπεν ότι ή δημοσίευσις άνακοινωθέντος εγένετο επειγόντως, ίνα χρησιμεύση ως προειδοποίηση εις Γιουγκοσλαβίαν και προλάβη προσχώρησιν και αυτής εις "Άξονα». 

 1944. Η αμερικανική αεροπορία από τις βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε τον εικοσιτετράωρο βομβαρδισμό του Βερολίνου με 658 βομβαρδιστικά. Στο Καρπενήσι έγινε η Α' Συνδιάσκεψη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. 

 1945. Ο Αμερικανοί κατέλαβαν την Κολωνία. Ο γερμανικός στρατός άρχισε την επίθεση στην λίμνη Μπάλατον για να σταματήσει την προέλαση του κόκκινου στρατού . Στις μάχες, στο πλευρό των σοβιετικών μετείχε και η 1η βουλγαρική Στρατιά. Στη Ρουμανία, υπό την πίεση των Σοβιετικών ο βασιλιάς διόρισε πρωθυπουργό της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης τον Πέτρου Γκρόζα. 

 1946. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία, με την οποία αναγνωρίζεται το Βιετνάμ ως αυτόνομο κράτος εντός της Ομοσπονδίας της Ινδοκίνας. 

 1947. Απόσπασμα Χωροφυλακής κατά εξερεύνηση του όρους Μενικίου ενέπεσε περί ώραν 16,00' εις ενέδρα πολυμελούς συμμορίας υπό Δημήτριο Άλευρά ή Καπετάν Μπαίραν. Επακολούθησε 3ωρος συμπλοκή των συμμοριτών τραπέντων εις φυγή. Εις συμμορίτης παρεδόθη μετά του οπλισμού του την επομένη εις Δ. Χ. Δράμας. 

 1948. Στη Βουλγαρία η εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο για την εθνικοποίηση των δασών. 

 1950. Ο Βασιλιάς Παύλος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη ηγέτη του πρώτου Κόμματος κατά της εκλογές της προηγούμενης ημέρας. 

 1951. Άρχισε στις ΗΠΑ η δίκη του ζεύγους Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, των Αμερικανών κομμουνιστών, που ήταν κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης . 

 1952 .Απαγχονίστηκε στη Βαρσοβία, ο διοικητής του Γκέτο της Βαρσοβίας, Γιούργκεν Στρουπ, ο οποίος υπηρετησε και στην Ελλάδα, ως εγκληματίας πολέμου. 
 
1953. Ο Σλαβομακεδόνας από την Αχρίδα, Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλένκοφ, ανέλαβε προσωρινός γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ, και πρόεδρος του συμβουλίου των Κομισάριων. 

1957.
Στην Κύπρο ο Χάρτινγκ διέταξε τη σύλληψη 23 Ελλήνων προκρίτων  της Μόρφου και της Λεύκας και των χωρίων Ξερού και Πέτρας της Επαρχίας Λευκωσίας. Ο Βρετανικός Τύπος έγραψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα απελαύνετο από το νησί.

 1963 . Δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατά του επιχειρηματία και πολιτευτή Όθωνος Λέφα-Τετενέ για την πλαστογραφία της Βούρου. 

 1964. Ανακοινώθηκε ο θάνατος του βασιλιά Παύλου και ορκίστηκε βασιλιάς ο διάδοχος Κωνσταντίνος Β'. Την ίδια ημέρα ο Κάσιους Κλέι έγινε Μοχάμεντ Αλί. 

 1975. Υπογράφηκε η συμφωνία του Αλγερίου για τη χάραξη των συνόρων του Ιράκ με το Ιράν στο Σατ αλ-αράμπ με αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας. Στην Ιταλία οι 18χρονοι ενηλικιώθηκαν. 

 1983.Στη Γερμανία, επέστρεψε στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ. 

 1984.Στη Βρετανία άρχισε η απεργία των ανθρακωρύχων που κράτησε 12 μήνες. 

 1985. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε την «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίθηκε η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F-16» και 40 «Μιράζ 2000». 

 1989. Δημοσιεύτηκε ο διάλογος του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Γιάννη Ματζουράνη με τη σύζυγο του Κοσκωτά, Κάθι. 

 1991.1.500 Αλβανοί έφτασαν με πλοία στην Ιταλία, ενώ άλλοι τόσοι είχαν συγκεντρωθεί στη διάβαση Μποζάι με σκοπό να καταφύγουν στη Γιουγκοσλαβία.

 1994. Πέθανε στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο η Μελίνα Μερκούρη. 

 1995. Ομόφωνη απόφαση των 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσουν, είτε λυθεί, είτε όχι το εσωτερικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου. 

 1997.Μετά τη χρεοκοπία των ναυπηγείων του Γκντανσκ, απολύθηκαν οι 3.800 εργαζόμενοι σε αυτό.

2008.  Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ήρε την απαγόρευση των εμπορικών, οικονομικών και μεταφορικών δεσμών με την τότε μη αναγνωρισμένη δημοκρατία της Αμπχαζίας, που ιδρύθηκε το 1996. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας αναγνώρισε  την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

2010. Το 90% των πολιτών της Ισλανδίας καταψήφισε σε δημοψήφισμα το νομοσχέδιο για την αποζημίωση των αποταμιευτών που έχασαν τα λεφτά τους το 2008.

2011.Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Εσθονία. 

2013. Οι πράκτορες της Δύσης κέρδισαν τη μάχη για τη Ράκκα κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

2014 .Το κοινοβούλιο της Κριμαίας υπερψήφισε την πρόταση προσχώρησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας  στη Ρωσική Ομοσπονδία και η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόφαση αυτή σε δέκα ημέρες. Η απόφαση επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι  το δημοψήφισμα θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα και της Ουκρανίας.

2018 .Αεροσκάφος An-26 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη κατά την προσγείωση στην αεροπορική βάση Χμεϊμίν  της Συρίας.39 νεκροί.

 2020. Επίθεση  των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην Καμπούλ..27 νεκροί  και 29 τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δεκεμβριανά 17η ημέρα. Το ΠΓ του ΚΚΕ αποφάσισε ότι "η Πατρίδα και η Δημοκρατία ήσαν σε κίνδυνο" και κάλεσε τους Έλληνες να πολεμήσουν για την "Λεφτεριά", την ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Η ΟΠΛΑ είχε άλλα καθήκοντα.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ,  οι  Νίκος Πλουμπίδης, Γιώργης Σιάντος, Στέργιος Αναστασιαδης , Γιάννης Ταλαγάνης, (Ζεβγος) ,Χρύσα Χατζηβασιλε...