28/2/23

Η 28η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 28η Φεβρουαρίου είναι η 59η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 306 ημέρες μέχρι τέλος του έτους. 

628. Ο ανατραπείς βασιλιάς της Περσίας Χοσρόης αποκεφαλίστηκε από τον γιό του Σιρόη, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας ως Καβάδης Β .

870 .Έληξε η Δ' Οικουμενική Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως που συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα, στις 5 Οκτωβρίου 869 . Η Σύνοδος που συνήλθε σε 10 συνεδριάσεις υιοθέτησε 27 Ιερούς Κανόνες, και αφόρισε του Πατριάρχη Φωτίο, λόγω της αντικανονικής εκλογής του.

1246. Κατά τη χριστιανική ανάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου, έληξε η πολιορκία της Χαέν με την κατάκτηση της πόλης από το Στέμμα της Καστίλης.

1443. Στη Νάπολη, Αλφόνσος Ε της Αραγωνίας συγκάλεσε τις Γενικές Τάξεις του Βασιλείου της Νεαπολέως για να αναγνωρίσουν τον υιό του Φερδινάνδο ως διάδοχό του, στο βασίλειο της Νεαπόλεως.

1653. Κατά τον πρώτο αγγλο -ολλανδικό η ναυμαχία της νήσου Πόρτλαντ στη Μάγχη . Ο Ολλανδικός στόλος από 70 πλοία επιτέθηκε στον αγγλικό που διοικούσε ο ναύαρχος Ρόμπερτ Μπλέικ. Οι Ολλανδοί έχασαν 8 πλοία και η Άγγλοι 3. και οι δυο πλευρές μίλησαν μετά για νίκη.


1770. Ο Θεόδωρος Ορλόφ κατέπλευσε στο Βίτυλο, (Οίτυλο), της Μάνης με 5 πλοία με 1000 άνδρες και παρακίνησε τους Έλληνες να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.

1780. Η Μεγάλη Αικατερίνη ίδρυσε την Λίγκα της Ένοπλης ουδετερότητας, με σκοπό να υπερασπιστεί την ουδέτερη ναυτιλία από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

1785. Εκτελέστηκαν , οι ηγέτες της εξέγερσης των αγροτών της Τρανσυλβανίας. 

1794. Κατά τον πόλεμο της Βανδέας έγινε η Μάχη της Βιβαντίερ ανάμεσα σε 4500 Ρεπουμπλικανούς και  1200 επαναστάτες . Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν διασκορπιστεί επιτιθέμενοι στους αγρότες και όταν δέχθηκαν επίθεση διαλύθηκαν και το έβαλαν στα πόδα. Ο Επαναστάτες σκότωσαν τουλάχιστον 100.   

1806 .Ο γαλλικός στρατός κατέλαβε τη Βαρκελώνη. Η Αυστρία εντάχθηκε στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τον Ναπολέοντα κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

1813. Στην πόλη Κάλιτς της σημερινής κεντρικής Πολωνίας, η Ρωσία και η Πρωσία υπέγραψαν τη συμμαχία κατά του Ναπολέοντα.

1825 . Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία για την οροθέτηση των συνόρων μεταξύ της Αλάσκας και του Καναδά.

1826. Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυρίευσαν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου διακόπτοντας έτσι κάθε επικοινωνία της πόλης με τον έξω κόσμο.

1832. Ο Μίλος Ομπρένοβιτς υπέγραψε το διάταγμα για την ίδρυση της Σερβικής Εθνικής Βιβλιοθήκης με έδρα το Βελιγράδι.

1870. Μετά την υπογραφή του φιρμάνιου του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, ιδρύθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία ως αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία , κατά παράβαση των ιερών Κανόνων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Βουλγαρική Εξαρχία ήταν ο φορέας της βουλγαρικής ανεξαρτησίας του άκρατου φυλετικού μίσους κατά των Σέρβων, Ρουμάνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων.

1872 . Ο Μητροπολίτης Βίντιν Ανθίμ εξελέγη Έξαρχος της Βουλγαρίας.

1892. Εκδόθηκε το διάταγμα ίδρυσης , του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, στη μνήμη της Δούκισσας Αλεξάνδρας , τρίτου παιδιού του Γεωργίου Α’, που πέθανε από εκλαμψία στον τοκετό. Λειτούργησε το 1908 σαν μαιευτήριο στην οδό Ακαδημίας 32.

1907. Εξέγερση των Αγροτών στην Ρουμανία.

1916. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ολοκληρώθηκε η μεταφορά από την Αλβανία στην Κέρκυρα περίπου 140.000 Σέρβων στρατιώτων. Κατά τη διάρκεια της υποχώρησης μέσα από την Αλβανία που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 1915, περισσότεροι από 200.000 στρατιώτες και άμαχοι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από την πείνα, την εξάντληση και τον χειμώνα.

1921. Ξέσπασε η εξέγερση στο ναύσταθμο της Κρονστάνδης ενάντια στους μπολσεβίκους.

1922 . Η Μεγάλη Βρετανία επίσημα διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, αλλά διατήρησε τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ.

1925. Στο Κουρδιστάν άρχισε η εξέγερση του Σεΐχη Σαΐντ κατά του Κεμάλ.

1932. Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του Δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του Δήμου. Νέος Δήμαρχος εκλέχτηκε ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης.

1933 .Μία ημέρα μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, ο Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ, ζήτησε από τον Πρόεδρο Χίντερμπουργκ να υπογράψει ένα διάταγμα για την προσωρινή κατάργηση των εγγυήσεων της Προσωπικής Ελευθερίας της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι. Τις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν πάνω από 4.000 κομμουνιστές.

1940.Εγιναν τα εγκαίνια των δύο σταθμών ασύρματης επικοινωνίας με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.

1941. Ο διάδοχος Παύλος στο πλαίσιο περιοδείας του στο μέτωπο επισκέφτηκε τα Ιωάννινα.

1943 «Ηχήστε σάλπιγγες...» .Η κηδεία του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο.


1945. 
 Ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός του κομμουνιστικού ΕΛΑΣ,Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, στρατηγός Νικολάε Ραντέσκου υπό την πίεση των Σοβιετικών που κατέλαβαν τη χώρα, υπέβαλε την παραίτησή του μετά από μόνο δύο μήνες διακυβέρνησης.

1947. «Το Περιστατικό της 28η Φλεβάρη» στην Ταϊβάν. Οι υποκινούμενες "λαϊκές" διαμαρτυρίες εναντίον της Δημοκρατίας της Κίνας τελείωσαν με τη σύλληψη και τη μαζική εκτέλεση αριστερών διανοούμενων, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν.

Στην Ελλάδα, δύναμη της Υποδιευθύνσεως Χωροφυλακής Δομοκού εκ 41 ανδρών αναχωρήσασα εκ Λαμίας διά Δομοκόν διά τριών αυτοκινήτων μεταφέρουσα τρόφιμα και συνοδεύουσα χρηματαποστολή έπεσεν σε ενέδρα συμμοριτών στη θέση Ραχμάν Άγα στο 19ο χιλιόμετρο της οδού. Εφονεύθησαν οκτώ άνδρες. Απώλειες συμμοριτών είκοσι. Περί ώραν 21,30 πολυμελής συμμορία Κ]Σ υπό τον Καραμπέραν κατά της κωμοπόλεως Εράτυρας Κοζάνης αλλά αποκρούστηκαν από τη δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής και του Μεταβατικού αποσπάσματος.

1948. Ο Λόχος Γκούρας Κορινθίας συνεπλάκη επί 5ωρον μετά 200μελούς συμμορίας Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκαν δύο Χωροφύλακες. Απώλειες
συμμοριτών ανεξακρίβωτες. Περί ώραν 11,00. τμήμα Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά πολυμελούς συμμορίας επί 6ωρον εις ορεινή περιοχή Σάμης Κεφαλληνίας. Απώλειες συμμοριτών 3 νεκροί. Απώλειες ημετέρων ο επικεφαλής του Τμήματος Υπομοίραρχος Κουρέας, 2 Χωροφύλακες και εις επιστρατευμένος ιδιώτης.

1949.Υπό αποσπασμάτων Χωροφυλακής Αργολίδος κατόπιν ενόπλου συμπλοκής μετά πολυμελούς συμμορίας εφονεύθηκαν 6 συμμορίτες, και συνελήφθησαν δυο αιχμάλωτοι, έξ ων μία συμμορίτισσα. Παρεδόθησαν 3.


1953. Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπέγραψαν στην Άγκυρα συμφωνία για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, πενταετούς διάρκειας , γνωστή και ως Βαλκανική Συμμαχία.


1954. Στις 18:45 της 28ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ώρα Γκρήνουιτς, (6,45 πμ της 1ης Μαρτίου σύμφωνα με την τοπική ώρα), οι ΗΠΑ πυροδότησαν στην ατόλη Μπικίνι των νησιών Μάρσαλ μια βόμβα υδρογόνου με ξηρό καύσιμο με ξηρό καύσιμο που απέδωσε ισχύ 15 μεγατόνων, και η οποία προκάλεσε τεράστια μόλυνση σε όλο των πλανήτη. Η εκρηξη της 28 Φεβρουαρίου /1η Μαρτίου ήταν χίλιες φορές ισχυρότερη από εκείνη που, εννέα χρόνια νωρίτερα, είχε καταστρέψει τη Χιροσίμα.

1955. Eγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής Ανόι-Πεκίνο-Μόσχα-Βερολίνο.

1956 . Διαδηλώσεις υπέρ της Ένωσης στις πόλεις της Μεγαλονήσου με την ευκαιρία της παρουσίας του υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόιντ στην Κύπρο.


1958.
 Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή οι υπουργοί Παναγιώτης Παπαληγούρας (Εμπορίου και Βιομηχανίας), Γεώργιος Ράλλης (Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων) και Τ. Τριανταφυλλάκος (υφυπ. Οικισμού) και διορίστηκαν οι
Λεωνίδας Δερτιλής Υπουργός Εμπορίου και προσωρινά Βιομηχανίας και Τρύφων Τριανταφυλλάκος Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων.

1959 . Η ελληνική Βουλή με 170 ψήφους κατά και 117 υπέρ απέρριψε την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης για τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για το Κυπριακό, που υπέγραψε ο Καραμανλής. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχώρησε φωνάζοντας «Ζήτω η Ένωσις!».

1963 .Η Ένωση Κέντρου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

1964. Ο γιος του Ευθύμιου Καραχισαρίδη, Τουργκούτ Ερενερόλ διαδεχτηκε τον πατερα το ως Τουρκο-ορθόδοξος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με το όνομα Ευθύμ Β.

1968.Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε στην Στοκχόλμη την ίδρυση του ΠΑΚ.

1970 .Καθιερώθηκε για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης ο βαθμός του στρατηγού τον οποίο έλαβε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Οδυσσέας Αγγελής.

1972. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Υπουργός Δημοσίας Ασφαλείας της κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου Κωνσταντίνος Μανιαδάκης.

1975 . Στη Λομέ υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με 46 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ).

1986. Δολοφονήθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης ο Σουηδός πρωθυπουργός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ούλοφ Πάλμε, σε ηλικία 59 ετών.

1991 . Κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν μετά από 11 ημέρες που διήρκεσε η Επιχείρηση «Καταιγίδα» της Ερήμου συνθηκολόγησε και δέχτηκε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κουβέιτ.

1992. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι Σέρβοι ενέκριναν το Σύνταγμα της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης 22.000 ανδρών στην Καμπότζη για τη διατήρηση της ειρήνης.

1993.Η αμερικανική αεροπορία άρχισε τον ανεφοδιασμό από αέρος των μουσουλμάνων στην ανατολική Βοσνία.

1994 . Έγινε η πρώτη αερομαχία του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Δύο Αμερικανικά καταδιωκτικά των F-16 εντός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, κατέρριψαν δυτικά της Μπάνια Λούκα, τέσσερα Γιουγκοσλαβικά μαχητικά «Γκάλεμπ», («γύπας»). επειδή «παραβίασαν» τον εναέριο χώρο της Βοσνίας. Η Συρία, Ιορδανία και Λίβανος αποχώρησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.

1995 . Στη Βοσνία, άγριες μάχες στον θύλακα του Μπίχατς.

1996.Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, συμφώνησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Ρωσία έγινε η 39η χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

1997. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία έκανε ένα «σιωπηλό» πραξικόπημα στην Τουρκία, αποφασίζοντας 18 μέτρα εναντίον των ισλαμιστών. Ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν παραιτήθηκε τέσσερεις μήνες αργότερα.

1998. Μετά την δολοφονία τεσσάρων Σέρβων αστυνομικών από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στο Γκλόγκοβατς η σερβική αστυνομία άρχισε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Γκλόγκοβατς τη Σρμπίτσα και στην περιοχή της Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, και σκότωσαν 16 τρομοκρατες και συνέλαβαν 9

2002. Η Ύπατη  Αρμοστεία του ΟΗΕ  για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε  ότι δεν θα επεκτείνει την έρευνα για τις καταγγελίες  σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το προσωπικό της Αρμοστείας

2003. O Βάκλαβ Κλάους εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

2004. Στο Βελιγράδι, η Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε τον χάρτη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της κρατικής Ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

2011. Πέθανε πάμφτωχος από Καρκίνο σε ηλικία 71 ετών ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας του χώρου της πληροφορικής Αθανάσιος Πουλιάδης.

2013. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ παραιτήθηκε οικειοθελώς.

2018. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης  του Τσιπρόφσκι  Υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο  Γιάννης Δραγασάκης. 

2019. Η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν και δεν έγινε καμία συμφωνία αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

2020. Τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν σε Ισλανδία, Λευκορωσία, Μονακό, Αζερμπαϊτζάν, Νέα Ζηλανδία, Λιθουανία, Μεξικό και Νιγηρία. Η Τουρκία ζήτησε στην επαναδημιουργία της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία και την την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του καταστατικού του NATO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην κατεύθυνση του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου 2024, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει 53.330 στρατιώτες. Οι σημερινές απώλειες των Χαχόλων ανήλθαν σε 460 μαχητές νεκρούς και τραυματίες επί του πεδίου.

Επίσης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις  κατέστρεψαν  σήμερα τέσσερα άρματα μάχης, τέσσερα ΤΟΜΑ , ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, ...