23/6/23

Oι χθεσινές εξελίξεις της νεας κρίσης του Κοσσυφοπεδίου

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ύπατος Ζοσέπ Μπορέλλ τόνισε, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, ότι είναι απαραίτητο «να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση της κατάστασης , και ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου επείγουσα έρευνα για την κακοποίηση κρατουμένων. «Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επειγόντως να αναστείλει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο βορρά γύρω από δημοτικά κτίρια, ώστε οι δήμαρχοι να εκτελούν προσωρινά καθήκοντα από εναλλακτικές τοποθεσίες και η Σερβία να διασφαλίσει ότι οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν ταυτόχρονα με την αποχώρηση της αστυνομίας. Επισημάναμε και στις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να ανακοινώσουν πρόωρες εκλογές, το συντομότερο δυνατό, και στους τέσσερις δήμους, με την άνευ όρων συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Εδώ είναι που το πρόβλημα και η λύση βρίσκεται στο επίκεντρο της διεξαγωγής νέων εκλογών το συντομότερο δυνατό με «πλήρη» συμμετοχή», εξήγησε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις συνομιλίες με τον Ύπατο και τον Μίροσλαβ Λάϊτσακ, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κανένα λόγο για συνομιλίες με τον Άλμπιν Κούρτι, έναν άνθρωπο που θέλει μόνο να προκαλέσει σύγκρουση και είπε ότι πάντα ερχόταν σε κάθε συνάντηση. «Άκουσα όλα όσα είχαν να μας πουν. Κατανοώ την προθυμία τους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, δηλαδή να λύσουν προβλήματα μέσω συνομιλιών. Είπα ότι όπως πάντα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Βούτσιτς  στους δημοσιογράφους και είπε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το καθεστώς του Άλμπιν Κούρτι προσπαθεί να εκδιώξει τους Σέρβους, να τους τρομάξει και να τους απομακρύνει από τις εστίες τους. «Δεν έχει σημασία ποια δράση θα επιλεγεί, είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό ανθρώπων, είτε για πυροβολοσμούς είτε για εκλογές με συμμετοχή  3,4%, είτε για απαγόρευση εισόδου σερβικών φορτηγών», πρόσθεσε ο πρόεδρος και είπε ότι κατέθεσε παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με τους τραυματισμούς ανθρώπων που έχουν συλληφθεί, οι οποίοι διώκονται για χουλιγκανισμό και τρομοκρατία.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να διοργανώσει νέες εκλογές στο βορρά και να αποσύρει την αστυνομία από τα δημοτικά κτίρια στους τέσσερεις βόρειους δήμους, αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για αυτό.

«Είμαστε ανοιχτοί σε πρόωρες εκλογές, αλλά πρέπει να έχουν μια νομική λύση. Όπως προβλέπει ο νόμος, πρέπει να μαζέψουμε τις υπογραφές των πολιτών, προκειμένου να λήξουμε πρόωρα τη θητεία του δημάρχου. Αυτή είναι μια λύση στο πλαίσιο του νόμου. Αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε παράνομες λύσεις», δήλωσε ο Κούρτι στους δημοσιογράφους. «Κατά τη γνώμη μου, η αποκλιμάκωση θα πρέπει να σημαίνει την απομάκρυνση των βίαιων εξτρεμιστών, των εγκληματικών και παράνομων ομάδων, ακολουθούμενη αμέσως από μείωση της παρουσίας της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στα δημοτικά κτίρια», δήλωσε ο Κούρτι και τόνισε ότι η αποτυχία υπογραφής της Βασικής Συμφωνίας είναι μία από τις αιτίες της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Βορράς. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι προσπαθεί να ξεφύγει από τη λύση του προβλήματος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και αρνείται να συναντηθεί μαζί του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK) Μεμλί Κράσνικι δήλωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 για την Ένωση των Σερβικών Δήμων δεν θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, και σημείωσε ότι «Το Κοσσυφοπέδιο έχει συχνά εξαπατηθεί από τη διεθνή κοινότητα».

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. H «Σερβική Λίστα» απαίτησε αμνηστία για τους κρατούμενους Σέρβους, και είπε ότι οι προϋποθέσεις για συμμετοχή  εκλογές ξεκινούν με το σχηματισμό της Ένωσης των Σερβικών Δήμων. «Όλοι όσοι συνελήφθησαν, αβάσιμα, και αδικαιολόγητα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία να απελευθερωθούν, και να τους χορηγηθεί αμνηστία», ανακοίνωσε ο Γκόραν Ράκιτς σε συνέντευξη Τύπου με τον  Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τέως ειδικό απεσταλμένο του Τράμπ. Η Σερβική Λίστα διατύπωσε τα ακόλουθα αιτήματα: «Οι Ειδικές μονάδες να αποσυρθούν από το Βορρά, και το κενό ασφαλείας που πρέπει να καλυφθεί με μέλη της EULEX και της KFOR, Να δώσουν αμνηστία σε όσους συνελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες οι οποίοι, όπως επεσήμανε σήμερα ο Γκόραν Ράκιτς, συνελήφθησαν για διαμαρτυρίες στα οδοφράγματα, και να αρχίσουν να σχηματίζουν την Κοινότητα Δήμων με σερβική πλειοψηφία και στη συνέχεια να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τοπικές εκλογές.

«Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι συνελήφθησαν, αβάσιμοι, αδικαιολόγητα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, να δοθεί αμνηστία σε όσους συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για πολιτικές διαμαρτυρίες, είτε πρόκειται για οδοφράγματα, είτε για διαμαρτυρία μπροστά από δήμους», δήλωσε ο Ράκιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι βουλευτές του σερβικού κοινοβουλίου ψήφισαν να εγγραφεί  επειγόντως στην ημερήσια διάταξη της συνόδου η πρόταση για την αποπομπή του υπουργού Οικονομίας Ράντε Μπάστα , που υποβλήθηκε από την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς .Επί συνόλου 159 παρόντων βουλευτών, 135 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ 24 δεν ψήφισαν. Ο Μπάστα με επιστολή του στον Πρόεδρο Βούτσιτς ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Γερμανική Πρεσβεία στο Βελιγράδι απέρριψε  «έντονα» τον ισχυρισμό του υπουργού Αστυνομίας της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς ότι ο δολοφόνος του πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς από το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται υπό την προστασία των γερμανικών αρχών.  «Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιος σκότωσε τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς στις 16 Ιανουαρίου 2018. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την κατηγορία ότι ο δράστης βρίσκεται υπό την προστασία των γερμανικών αρχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: