13/9/24

Η 13η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 13η Σεπτεμβρίου είναι η 257η ημέρα του δίσεκτου 2024 ημερολογίου. Απέμειναν 109 μέρες ως το τέλος του έτους. 

533. Στη Βόρεια Αφρική, αυτοκρατορικός Στρατός υπό τον Βελισάριο νίκησε τους Βανδάλους και τον Γελίμερο στη μάχη του Δέκιμου, κοντά στην Καρχηδόνα. Η μάχη είχε αποφασιστική σημασία για την επανένταξη της Βόρειας Αφρικής στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

864.Στη Βενετία μετά τα θυρανοίξια της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία δολοφονηθηκε ο 13ος  δόγης Πιέτρο Τραντόνικο.


1195. Η Μάχη του χωριού Μοζγκάβα , 32 μίλα νότια της πρωτεύσας του δούκα της Μεγάλης Πολωνίας Μιέσκο Γ΄ του Γηραιού, Κάλις. 
Ο Μιέσκο Γ΄ ο Γηραιός , μετά τον θάνατο του Καζιμίρ Β΄ του δίκαιου, που ήταν δούκας της Μικρότερης Πολωνίας και κυβερνήτης της Κρακοβίας προσπάθησε να ανακτήσει την Κρακοβία και το Σανντομίρς, Ωστόσο, η Κρακοβία και οι άρχοντες της Σανντομίρς, με επικεφαλής τον επίσκοπο και βοεβόδα της Κρακοβίας. βοεβόδα Νικολάι Γκριφίτα αποφάσισαν να στηρίξουν τα δικαιώματα του δεκαετούς γιού του Καζιμίρ Λέσεκ. Με το μέρος τού Λέσεκ A΄ και τού μικρότερου αδελφού του Κορράδου Α΄ πολέμησαν οι ευγενείς της Κρακοβίας, του Σανντομίες και πιθανώς ο Ρόμαν των Ρουρικιδών πρίγκιπας της Γαλικίας. Στη μάχη του Μαζγκάβα,ο Μιέσκο Γ τραυματίστηκε σοβαρά και ο γιος του Μπόλεσλαβ της Κουγιάβια σκοτώθηκε. 

1437 .Το Βασίλειο της Πορτογαλίας επιτέθηκε στο Σουλτανάτο του Μαρόκου, ξεκινώντας την πολιορκία της Ταγγέρης, η οποία έληξε χωρίς επιτυχία μετά από ένα μήνα

1440. Σύλληψη του Ζιλ ντε Ρε , με βάση τις κατηγορίες  του επισκόπου της Νάντης



1515. Κατά τον Πέμπτο Ιταλικό πόλεμο  άρχισε η διήμερη μάχη του Μαρινιάνο, 16 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Ο στρατός του Φραγκίσκου Α' της Γαλλίας νίκησε  τους Ελβετούς μισθοφόρους που πολεμούσαν με τον Δούκα του Μιλάνου  χάρη στην έγκαιρη άφιξη του Ενετικού στρατού. Ο Φραγκίσκος Α' έθεσε και πάλι το Μιλάνο υπό γαλλικό έλεγχο.

1541. Μετά από τρία χρόνια εξορίας, ο Ιωάννης Καλβίνος επέστρεψε στη Γενεύη.


1598. Στέψη του Φιλίππου Γ' της Ισπανίας.


1741 . Επί του Ιβαν Στ , στη Ρωσική Αυτοκρατορία εκδόθηκε Ουκάζιο δ για τον περιορισμό των ωρών εργασίας στα εργοστάσια σε 15 ώρες.

1743. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Αυστριακής διαδοχής υπογράφηκε από την Αυστρία της Μαρίας Τερέζας,τη Μεγάλη Βρετανία του Γεωργίου Β' και το βασίλειο της Σαρδηνίας του Καρόλου Εμμανουήλ Γ ́. Η συνθήκη της Βόρμς .Ο βασιλιάς της Σαρδηνίας παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για το Μιλάνο  που είχε περάσει από το 1713 από την ισπανική κυριαρχία στην αυστριακή κυριαρχία και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την Αυστρία με 40.000 άνδρες και 5.000 άλογα. 
Η Μαρία Τερέζα παραχώρησε  στον βασιλιά της Σαρδηνίας την πόλη της Πλακεντίας και τμήμα του Δουκάτου της Πάρμας και δεσμεύθηκε να κρατήσει 30.000 άνδρες στην Ιταλία υπό τη διοίκηση της Σαρδηνίας. Ο βασιλιάς της Αγγλίας συμφώνησε να καταβάλει στη Δημοκρατία της Γένοβας 300.000 λίρες για να εκχωρήσει τη Μαρκιωνία του Φινάλε στο βασιλιά της Σαρδηνίας και να διατηρήσει μια ναυτική μοίρα στη Μεσόγειο.  Η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε να καταβάλει  ετήσια επιδότηση  200.000 λιρών στον Βασιλιά της Σαρδηνίας υπό την προϋπόθεση ότι η Σαρδηνία παρείχε 45.000 άνδρες.
Σύμφωνα με μια ξεχωριστή, μυστική σύμβαση, που συμφωνήθηκε ταυτόχρονα με τη Συνθήκη, αλλά η οποία δεν επικυρώθηκε ούτε αναγνωρίστηκε δημοσίως, προβλεπόταν ότι η Βρετανία θα πλήρωνε στη Μαρία Τερέζα ετήσια επιχορήγηση 300.000 λιρών, για όσο διάστημα «η αναγκαιότητα των υποθέσεων της θα απαιτούσε».

1745. Στέψη στη Βιέννη του Φραγκίσκου Α ', της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 


1782. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς Πολιορκίας του Γιβραλτάρ, (1779-1783), από τις Γαλλό- ισπανικές δυνάμεις εξαπολύθηκε γενική επίθεση , από 40.000 άνδρες, 48 πλοία, και 450 καννόνια την οποία οι Άγγλοι γνώριζαν και ανέμεναν. Η Γαλλο-ισπανική επίθεση απέτυχε οικτρά, με 7000 νεκρούς. Θριαμβευτής ο Άγγλος διοικητής ου Γιβραλτάρ Γιώργος Αύγουστος Έλιοτ. 

 1791. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας αποδέχθηκε το Σύνταγμα.

  1812.Τη νύχτα της 1/13ης Σεπτεμβρίου ο Κουτούζοφ αποφάσισε να εγκαταλείψει αμαχητί τη Μόσχα, ενώ ο Ναπολέων βρισκόταν 30 χλμ μακρά. Στις 8 π.μ.,  της 1ης/13ης Φεβρουαρίου άνοιξαν οι πύλες της φυλακής της Μόσχας και περίπου 800 απλοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Τους είπαν ότι θα μπορούσαν να ελπίζουν σε αμνηστία, από τον Τσάρο υπό την προϋπόθεση ότι έκαιγαν  τα κτίρια που θα κατελάμβαναν οι Γάλλοι.  Οι πρώτοι στόχοι ήταν τα υπάρχοντα αποθέματα σιτηρών σε παντοπωλεία κοντά στο Κρεμλίνο. Εύφλεκτα υλικά τοποθετούνται παντού, και αντλίες νερού καταστρέφονται ή αφαιρούνται από την πόλη. Τη νύχτα της 1ης Σεπτεμβρίου, ο Κουτούζοφ δίνει εντολή να αποσυρθούν τα στρατεύματα. Ο στρατός έφυγε από την πόλη μέσω της Πύλης Κολόμνα μαζί με τον υπόλοιπο  πληθυσμό 

1829.Mετά την μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας υπογράφηκε συνθήκη μεταξύ Δ. Υψηλάντη και του Νιζάμ Πασα που προέβλεπε την εκκένωση της Λειβαδιάς, της Φοντάνας, των Θερμοπυλών μέχρι και την Αλαμάνα, από τις τουρκικές φρουρές, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και την καταβολή 50 χιλ. γροσίων για να επιτρέψει ο Υψηλάντης την διάβαση των Τούρκων και των Αλβανών «διά τα επάνω μέρη». 

1842. Η Εθνοσυνέλευση του Πριγκιπάτου της Σερβίας, αφού προηγουμένως είχε καθαιρέσει τον πρίγκιπα Μιχαίλο Ομπρένοβιτς, ο οποίος στη συνέχεια κατέφυγε στην Αυστρία, αναγόρευσε ως πρίγκιπα τον Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, το γιο του ηγέτη της πρώτης σερβικής εξέγερσης Καραντζόρντζε.

1844. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ εγκαινίασε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

1872. Ο Ιλαρίων Μακαριουπόλεως ενθρονίστηκε πανηγυρικά ως Μητροπολίτης του Τάρνοβο.

1882. Κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης τα βρετανικά στρατεύματα νίκησαν τον αιγυπτιακό στρατό στο Τελ ελ Κεμπίρ και συνέχισαν την κατάκτηση της Αιγύπτου και του Σουδάν.


1908. Στο Μαυροβούνιο έγινε το πρώτο σιδηροδρομικό δρομολόγιο από το Βιρπαζάρ στο Σκόδρα στο Μπαρ. 

1913. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε τις Τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης καθότι, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα μεταβαλλόταν  από νικήτρια σε ηττημένη.



1914. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο, στην «μάχη των γαλλογερμανικών συνόρων», έληξε με γαλλική νίκη η μάχη του Γκραντ Κουρονέ στην οποία ενεπλάκησαν 225000 Γάλλοι και 350.000 Γερμανοί. Νικητής
 ο στρατηγός Νοέλ ντε Καστελνώ και ηττηθείς ο Διάδοχος Ρούπρεχτ της Βαυαρίας. 
Στην Αυτόνομη Βόρειο Ηπείρο 170 περίπου  άνδρες, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια προήλασαν  προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτονόμου Κυβερνήσεως, εισήλθαν και απελευθέρωσαν  το Μπεράτι.
Εκεί δέχθηκαν επίθεση 2.000 περίπου Αλβανών ανδρών και υπέστησαν
μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γ. Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

1916 . Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του απέπλευσαν με δύο πλοία από την Κρήτη, για τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε επικρατήσει το Κίνημα Εθνικής Άμυνας. Πιο βόρεια άρχισε  η Μάχη του Σίμπιου, η πρώτη μεγάλη μάχη με τη συμμετοχή της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό την ισχυρή πίεση της γερμανο-αυστροουγγρικής επίθεσης, ο ρουμανικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η μάχη διήρκεσε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.


1922. 
Πλαστηρας και Γονατάς αποβιβάστηκαν στο Λαύριο, μαζί με 20.000 στρατιώτες του Μετώπου. Η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου είχε παραιτηθεί.

 1923. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία. Ο στρατηγός Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, με την έγκριση του βασιλιά Αλφόνσου Η΄ επέβαλε δικτατορία.

1928. Ο  Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον Τούρκο πρωθυπουργό  Ισμέτ Ινονού ζήτησε  την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός  τον προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη.

1929. O Βρετανός βακτηριολόγος Αλέξανδρος Φλέμιννγκ παρουσίασε στο πανεπιστημιακό κοινό την πενικιλίνη . Ωστόσο, τότε η εφεύρεση δεν προκάλεσε βιομηχανικό ενδιαφέρον, αφού η πενικιλίνη ήταν  αδύνατο να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

1931. O Αυστριακός Ομοσπονδιακός στρατός σταμάτησε την πορεία προς τη Βιεννη από την Στυρία των οπαδών το Βάλτερ Πφρίμερ.

1933.Με το σύνθημα «να νικήσουμε την πείνα και το κρύο» ο καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ κήρυξε την εκστρατεία για την ανακούφιση και την υποστήριξη των ανέργων κατά το χειμώνα.

1940. Οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την επίθεση στην Αίγυπτο που την ετοίμαζαν από τις 8 Αυγούστου, η οποία όμως σταμάτησε δυο μέρες μετά, ύστερα από «προέλαση» μόλις 100 χλμ, στο χωριό Σίντι Μπαράνι , λόγω έλλειψης ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό.

1943. Το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζ 
, αποβίβασε άγημα στο Καστελλόριζο και ύψωσε την Ελληνική Σημαία . Στην Κίνα ο στρατηγός Τσιάνγκ Κάι Σεκ αναγορεύτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

1944.  Άρχισε στις 5.30 πμ  η επίθεση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ κατα των πολιορκημέων στον Μελιγαλά. Αναχώρησε από την Πύλο η επιτροπή Κατοικων που έστειλε ο Στούπας στην Νάπολη για να αποκτήσει επαφή με την ελληνική κυβέρνησηκαι να ζητήσει την απόβαση ελληνικού Στρατού στην Πελοπόνησο. Ο ΕΛΑΣ ζήτησε από τον Παπαδόγκωνα, την παράδοση του τάγματος Ασφαλείας της Τριπολεως.

1946. Αλβανική συμμορία 25 ενόπλων που μπήκε στο Ελληνικό έδαφος από την περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου επιτέθηκε στα στρατιωτικά φυλάκια 12 και 13.


1949.
 
Καταδικάστηε εις Θάνατον ο Στέργιος Αναστασιάδης. Μαζί του και άλλοι επτά. Ο Μπλάνας Ισόβια.

1950.Εγινε η πρώτη μεταπολεμική απογραφή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Απογράφηκαν 47,3 εκατομμύρια κάτοικοι.

1953.Ο Νικίτα Χρουστσώφ ανέλαβε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1955. Στη Μόσχα, έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης με μία συμφωνία σχετικά με τον επαναπατρισμό των τελευταίων 9.628 επιζώντων Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου και την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.

1956. Στην Κύπρο εκρήξεις βομβών που έβαλε η ΕΟΚΑ στη βάση  της Δεκελείας. Απόδραση 7 ελληνοκυπρίων κρατουμένων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Κοκκινοτριμυθιάς.Καταστροφή ενός βρετανικού τανκ στο δρόμο Λευκωσίας – Αμμοχώστου από αντάρτες της ΕΟΚΑ.


1958 .Σε ενέδρα της ΕΟΚΑ στη Γιόλου της Πάφου σκοτώθηκε ένας Άγγλος στρατιώτης και πληγώθηκαν άλλοι δυο.

1962. Οι κομματικές πηγές κατηγόρησαν το Νίκο Ζαχαριάδη οτι διαπραγματεύεται την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον εκεί Έλληνα πρέσβη και ότι απεργάζεται την ίδρυση νέου Κ.Κ.Ε.

1965. Ο πρόεδρος της Βουλής επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρότεινε στον Αμερικανό επιτετραμμένο Νόρμπερτ Άνσουτς την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον έμπιστο του Καραμανλή αλλά και του παλατιού, Παναγιώτη  Πιπινέλη, ο οποίος κατόπιν να εμφανιζόταν στη Βουλή και θα ζητούσε από τους βουλευτές την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και το κλείσιμο της Βουλής για έξι ή περισσότερους μήνες, υπό την απειλή κήρυξης ανοικτής στρατιωτικής δικτατορίας. Ο υπουργός Άμυνας Στ. Κωστόπουλος πρότεινε στους Αμερικανούς να συλλάβει η ασφάλεια  τους 22 βουλευτές της ΕΔΑ, ως οργανωτές των ταραχών  στην Αθήνα, και κατόπιν να συνεδριάσει η Βουλή όπου οι αντιπαπανδρεϊκές δυνάμεις θα είχαν πλειοψηφία 10 ψήφων, και θα έδιναν ψηφο εμπιστοσύνης  σε κυβέρνηση πιστή στον βασιλιά.


1968.Η Αλβανία αποχώρησε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας

1971. Σκοτώθηκε στην Μογγολία ο υπουργός άμυνας και θεωρούμενος διάδοχος του Μαο , Λιν Μπιάο , προσπαθώντας, να διαφύγει στη Σοβιετική Ένωση μαζί με την οικογένεια του με ένα Τριντέν της Ντε Χάβιλαντ. Στις 9:46 πμ την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με εντολή του Ροκφέλλερ η αστυνομία εισέβαλε στις φυλακής «Αττικα» της Νέας Υόρκης διακόπτοντας την εξέγερση των φυλακισμένων. Σκοτώθηκαν 23 φυλακισμένοι και 10 όμηροι.


1982. Στη Γενεύη συνελήφθη ο Μεγάλος Δάσκαλος της Τεκτονικής Στοάς ΠΕ-ΝΤΟΥΕ Λίτσιο Γκέλι. Στο Μονακό, η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Πέθανε την επόμενη σε ηλικία 52 ετών χωρίς ποτέ να ανακτήσει τις αισθήσεις της Το ιταλικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νόμο που χαρακτήριζε έγκλημα τη διαπλοκή με μέλη της Μαφίας. 

1986. Φονικός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την Καλαμάτα . Η ώρα ήταν 20:21. Σκοτώθηκαν 35  και πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, σε σπίτια και δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.

1988. Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέρριψε την προσχώρηση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες .

1990. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν μια και Συνθήκη Συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας η ΕΣΣΔ θα λάμβανε 13 δισεκατομμύρια Γερμανικά Μάρκα μέχρι το 1994, για την κάλυψη των εξόφων απόσυρσης και μετεγκατάστασης του Κόκκινου Στρατού από την Ανατολική Γερμανία.

1991. Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν.

1993. Ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον την συμφωνία του Όσλο. που προέβλεπε την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη.

1995. Υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη η Ενδιάμεση Συμφωνία με την πΓΔΜ με την οποία έληξε το εμπάργκο που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και ο Σ. Τσερβενκόφσκι. Στη Βοσνία οι Μουσουλμάνοι εξαπέλυσαν την επίθεση «Sana '95» με την οποία κατέλαβαν τις πόλεις της Μποσάνσκι Πέτροβατς, Κλιουτς, Μποσάνσκα Κρουπα, και Σάνσκι Μοστ. Μετά τον αγώνα ποδοσφαίρου του Τσάμπιονς Λιγκ της  Δυναμό Κιέβου με τον Παναθηναϊκό, ο Ισπανός διαιτητής Λόπεζ Νιέτο κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τους διαιτητές. Μετά την  καταγγελία η Δυναμό αποβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τρία χρόνια.


1998.Εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1999 .Τρομοκρατική επίθεση των Τσετσένων. Ανατίναξαν πολυκατοικία στην Μόσχα στην οδό Κασίρ, και σκότωσαν 130 κατοίκους. 

2001. 24 μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν εγκατέλειψαν  το έδαφος των ΗΠΑ αεροπορικώς υπό τη προστασία του FBI ενώ όλα τα αεροδρόμια των ΗΠΑ είναι κλειστά  λόγω των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου .

2005‎‎. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα απέρριψε σχέδιο ίδρυσης ενιαίας αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία.‎
2006. Συνελήφθη ο καταζητούμενος για 16 χρόνια Νίκος Παλαιοκώστας.

2007 . Η «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων Λαών» εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

‎2008‎‎ .Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το λιμάνι του Πότι της Γεωργίας, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, 

2014. Ο  Τσιπρόφσκι  κατηγόρησε τον Φον Αντωνάκη  και τον Συνταγματολόγο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων». Ο Τσιπρόφσκι  παρουσίασε  το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΜΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης», λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ».

2018. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Πουστρόν  αναγνώρισε  πως το Γαλλικό Κράτος συστηματικά βασάνισε πολλά άτομα στη διάρκεια του Πολέμου για την Ανεξαρτησία της Αλγερίας.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ισπανίας ενέκρινε το διάταγμα που εδινε στην κυβέρνηση την άδεια για εκταφή των λειψάνων του Φρανθίσκο Φράνκο από τη Valle de los Caídos.

2022. Οι δυνάμεις της Ρωσίας και οι Λαϊκές Πολιτοφυλακές μπήκαν στο Αρτεμόφσκ . Η Στατιστική ανακοίνωσε ότι 85.043 πέθαναν στην Ελλάδα κατά τις πρώτες τριάντα (30) εβδομάδες του 2022 ,(3/1/2022 –31/7/2022). Τις πρώτες τριάντα (30) εβδομάδες του 2022 πέθαναν 23.932 γυναικες 85+. Ο πρόεδρος του Καζακστάν δήχθηκε την πρόταση των βουλευτών να μετονομάσουν την πρωτεύουσα του Καζακστάν από Νουρσουλατάν σε Αστανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: