17/9/24

H εκλογική Νοθεία πια είναι παγκόσμια και όχι τοπική.

 Ο Παγκόσμιος Καλπονοθευτής  ξεκίνησε από την Σουηδία την προσπάθεια να μας πεί ότι η καλπονοθεία με τις στημένες εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ δεν είναι αμερικανικό αλλά Παγκόσμιο φαινόμενο.   «Υπάρχει μια αυξανόμενη πρόκληση για τα αποτελέσματα των εκλογών στον κόσμο», διαπιστώνει σουηδική δεξαμενή σκέψης.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων μειώνεται σε όλο τον κόσμο, και αυτή η μείωση συνδυάζεται με την αυξανόμενη αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ 2008 και 2023, η προσέλευση των ψηφοφόρων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από 65,2% σε 55,5%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διακυβερνητικού οργανισμού International IDEA με έδρα τη Στοκχόλμη. Αυτή η μείωση επηρεάζει τόσο τις νέες δημοκρατίες όσο και τις παλιές και εδραιωμένες δημοκρατίες στην Ευρώπη και την Αμερική, δήλωσε ο Kevin Casas-Zamora, γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Όπως καταλαβαίνεται η μείωση της προσέλευσης είναι κακό για τη Δημοκρατία ενώ η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής του 2020 στις ΗΠΑ είναι «καλό για τη Δημοκρατία»

«Από τις 173 χώρες που καλύπτονται στην έκθεση του «think tank», σχεδόν οι μισές από αυτές παρουσίασαν επίσης «πολύ απότομη πτώση σε τουλάχιστον ένα σημαντικό κριτήριο» για τον ορισμό της δημοκρατίας, όπως η ικανότητα διοργάνωσης αξιόπιστων εκλογών ή η προστασία της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με την έκθεση, τρεις δείκτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2015: η αξιοπιστία των εκλογών, οι πολιτικές ελευθερίες και η πολιτική ισότητα. Λιγότερο από το ήμισυ του αμερικανικού πληθυσμού (47%) πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «ελεύθερες και δίκαιες»,

Εκτός από την ισχυρή πόλωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει επίσης η άρνηση μέρους του αμερικανικού εκλογικού σώματος να θεωρήσει αξιόπιστες τις εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα. Και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει η νομιμοποίηση της πολιτικής βίας, τονίζει ο ειδικός από το think tank.

Σύμφωνα με τον Kevin Casas-Zamora, η σπορά αμφιβολιών για ένα «σταθερό και αξιόπιστο» εκλογικό σύστημα δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όταν οι πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να αναγνωρίσουν την αξιοπιστία των εκλογών ή να αναλάβουν την πρωτοβουλία να τις αμφισβητήσουν στο δικαστήριο, «στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα στους ψηφοφόρους», ανέφερε η έκθεση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές είναι εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις εκλογές. Σε άλλες, είναι κυνικές προσπάθειες υπονόμευσης της εμπιστοσύνης του κοινού στη νίκη του αντιπάλου», αναφέρει η έκθεση.

Η έρευνα είναι καθαρά πολιτική και είναι της Πλάκας, Συγκρίνει τις εκλογές στην Βενεζουέλα και την Σερβία που ήταν καθαρές και ο λάος δεν ψήφισε ότι τον διέτασε η παγκόσμια διακυβέρνηση με τις Νόθες εκλογές στις ΗΠΑ όπου παρα΄γεμισαν την κάλπη με ψηφοδέλτια . Από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2024, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε έρευνα του «International IDEA», τα αποτελέσματα κάθε πέμπτης εκλογής απορρίφθηκαν από τον ηττημένο υποψήφιο για πρόεδρο ή κοινοβουλευτικό κόμμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν κάθε δέκατη εκλογή.
 Η «International IDEA», αναφέρει ότι στη Βενεζουέλα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Edmundo González Urrutia εξορίστηκε στην Ισπανία στις 8 Σεπτεμβρίου, αφού αμφισβήτησε την επανεκλογή του προέδρου Nicolás Maduro στις 28 Ιουλίου. 
Το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιστορικών συμμάχων του Καράκας. 
«Ο Μαδούρο αποφάσισε να μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε Βόρεια Κορέα αν χρειαστεί για να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Κάσας-Ζαμόρα. Οπότε καταλαβαίνουμε ποιος και γιατί έκανε την έρευνα,
«Μια πλήρως δημοκρατική Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία, θα υπήρχαν αρκετοί έλεγχοι και ισορροπίες για να αποφευχθεί αυτό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του International IDEA. 
Η έκθεση παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης του κόσμου, στην οποία οι πόλεμοι, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κοινωνική ανισότητα τροφοδοτούν τη διάβρωση των δημοκρατιών. Η κλιματική αλλαγή διαβρώνει τη Δημοκρατία Παρά τα αρνητικά ευρήματα της έκθεσης, υπάρχουν λίγες αχτίδες ελπίδας: οι πρόσφατες εκλογές που ακολουθήθηκαν από ειρηνικές αλλαγές εξουσίας στη Γουατεμάλα, την Ινδία, την Πολωνία και τη Σενεγάλη δείχνουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, κατέληξε ο Kevin Casas-Zamora. Η Πολωνία ειδικά, που επανέφερε στην εξουσία τα καθάρματα του Τουσκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: