14/10/24

Η Σρι Λάνκα θα υποβάλλει αίτηση ένταξης στις χώρες BRICS


 

Η Σρι Λάνκα θα υποβάλει επίσημη αίτηση για να ενταχθεί στoυς BRICS και στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης της ένωσης στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βιίτια Χεράτ και σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, Anura Kumara Dissanayake, και η ίδια δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σρι Λάνκα. Η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Aruni Wijewardane. Είναι αυτός που θα υποβάλει την αίτηση ένταξης. Η Σρι Λάνκα βλέπει τους BRICS ως ένωση για αποτελεσματική εταιρική σχέση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αμοιβαία επωφελής συνεργασία. 
 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε στο φόρουμ εξαγωγών της Μόσχας  ότι μέχρι το 2028, το μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 38%, ενώ το μερίδιο των χωρών της G7 θα μειωθεί, αντανακλώντας τις παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές και επεσήμανε ότι παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, το ρωσικό εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 4,2%. 
 Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ότι σημαντικό μέρος αυτής της ανάπτυξης συνδέεται με τη υποκατάσταση των εισαγωγών  και την επέκταση της συνεργασίας με εταίρους από φιλικά κράτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου