Η Γροιλανδία , ήταν αποικία του Βασιλείου της Δανίας μέχρι το 1953. Άρνήθηκαν να μπούν στην ΕΟΚ, αλλά , είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας , Το 2009 οι ψαράδες συμφώνησαν με την Κοπενχάγη ότι έχουν το δικαίωμα στην Κυριαρχία και την Ανεξαρτησία και ότι μπορούν να κάνουν δημοψηφισμα.
Η (τοπική) κυβέρνηση της Γροιλανδίας παρουσίασε το πρώτο σχέδιο συντάγματος το 2023.
Οι περισσότεροι από τους 57.000 κατοίκους της Γροιλανδίας υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, αλλά ανεξαρτησία σημαίνει φτώχεια.
Οι ψηφοφόροθι ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, καθώς το νησί, ενώ είναι πλούσιο σε ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από επιχορηγήσεις από τη Δανία για την κοινωνική πολιτική.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας απέρριψε δύο φορές την προσφορά του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει το νησί.
Η πρώτη φορά το 2019 και η προσφορά ανανεώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Αντιδρώντας στην προσφορά του Τραμπ, ο πρωθυπουργός Εγκέντε δήλωσε ότι «η Γροιλανδία είναι δική τους», ότι «δεν είναι προς πώληση και ποτέ δεν θα είναι».
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Εγκέντε δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για ανεξαρτησία από τη Δανία.Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, είπε ότι εναπόκειται στον λαό της Γροιλανδίας να αποφασίσει για τη μοίρα του, αλλά δεν είπε πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Το ζήτημα είναι επομένως η ανεξαρτησία των 57.000 να τους εξασφαλήσει παροχές και ποιότητα ζωής. Μορφές συνεργασίας υπάρχουν πολλές.
Αλλά εκτός του Τραμπ, προσφορές μπορούν ν ακάνουν και άλλοι Πλούσιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου