10/2/25

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 1941. 106η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τη Φλώρινα, τον Βόλο, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα

Ο Παπάγος ανακοίνωσε ότι καταρρίψαμε τρία ιταλικά αεροπλάνα. Οι Άγγλοι ανακοίνωσαν ότι "μαζί"ρίξαμε 12,

Στις 10 Φεβρουαρίου ,ο Κορυζής έστειλε οδηγίες στον πρέσβη μας στο Λονδίνο Χ. Σιμόπουλο για να ενημερώσει το Φόρεϊν Όφφις για τις απαντήσεις του προς τον Πάλερετ, και σε αυτές τις οδηγίες εξέθεσε πολύ καλά τι πίστευε ο ίδιος για την άφιξη της αγγλικής βοήθειας.
Στο Μέτωπο η Ιταλική Αεροπορία Διώξεως κατέρριψε ένα ελληνικόPotez-633 που βρισκόταν σε αποστολή αναγνωρίσεως.         Ο Διαγγελέας ανακοίνωσε ότι δεν σκοτώθηκε, ο χειριστήςΣμηναγός Γεώργιος Σταυραετόςμ που  έπεσε υπέρ πατρίδος. Κατά τη διάρκεια ιταλικού αεροπορικού βομβαρδισμού φονεύθηκε στο χωριό Βινοκάζιτ ο δεκανέας Κωνσταντίνος Πανουργιάς του Ευαγγέλου, από τη Λαμία. Ξέρουμε ακόμα από το ΓΕΣ ότι στις 10 Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν 4 Καλαματιανοί. Ο Στρατιώτης Πέτρος Ηλιόπουλος 24 ετών του 32ου ΣΠ στα «Δυτικά του Πόγραδετς». Ο Στρατιώτης Σπυρίδων Μπούντας 27 ετών, του 14ου ΣΠ, που «φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα». Ο  Στρατιώτης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, 30 ετών, του 90ού ΣΠ. Πέθανε από τα κρυοπαγήματα  στο ύψ. Μάλι Ταμπαγιάν (ΒΑ Κλεισούρας) και ο Στρατιώτης Γεώργιος Σταθάκης, 31 ετών , του 16ου ΣΠ. Πέθανε στο Α’ Ορεινό Χειρουργείο (στην Πολύτσανη). Το 52ο ΣΠ ανένεφερε την εξαφάνιση του Ζακυνθυνού  στρατιώτη Σπυρίδωνα Σπετσέρης  στην περιοχή της Κλεισούρας.

Το Λονδίνο διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρουμανία. Στη Γαλλία ο ναύαρχος Φρανσουά Νταρλάν έγινε αντιπρόεδρος του Πετέν και ορίστηκε διάδοχος του.

 Το Γενικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στις 10 Φεβρουαρίου 1941 με το Πολεμικό Ανακοινωθέν  No. 248  παραδέχθηκε τον Βομβαρδισμό της Γένοβας από το Βρετανικό ναυτικό και ανακοίνωσε 72 νεκρούς και 226 τραυματίες. «Στο ελληνικό μέτωπο, σε τοπικές ενέργειες, ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες».  «Έντονη δραστηριότητα της αεροπορίας μας.Χτυπήθηκαν σημαντικές ελληνικές ναυτικές βάσεις, η διώρυγα της Κορίνθου και οι στρατιωτικοί στόχοι της Θεσσαλονίκης, με ορατά αποτελέσματα. Σε αερομαχίες , οι μαχητές μας κατέρριψαν έντεκα εχθρικά αεροσκάφη». «Στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εχθρικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από ένα από τα αεροδρόμια μας. Μετά την έντονη  αντιαεροπορική μας δράση, απομακρύνθηκαν χωρίς να προκαλέσουν ζημιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: