25/5/26

25 Μαίου1807. Η επανάσταση των Γιαμακλάρ στην Κωνσταντινούπολη που ανέτρεψε τον «ΠΡΦΩΤΙΣΜΕΝΟ» Σελίμ Γ¨, και σταμάτησε τον (Τεκτονικό) «εκσυγχρονισμό» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Στις 25 Μαΐου 1807 , ενώ συνεχιζόταν η πολιορκία της Λευκάδας, από τον Αλή Πασά, και ο μέγας Βεζύρης Ιμπραήμ Πασάς Χιλμί είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα για το μέτωπο του Δούναβη, όπου συνεχιζόταν η ρωσική επίθεση, στο φρούριο Ρούμελη Χισάρ του Βοσπόρου, εκδηλώθηκε η στάση των «βοηθητικών» Γιαμακλάρ κατά του Νιζάμ-ι-Σεντίτ και του Σελίμ του Γ, που είχε γίνει Μασόνος, και τον οποίο ήθελαν να ανατρέψουν οι ιερωμένοι με επικεφαλής τον Σείχ-Ουλ-Ισλάμ Αταουλάχ Εφέντη. 

 Αυτό ήταν το τέλος του "εκσυγχρονισμού", για τον οποίο, εκτός από τους Γάλλους, συμβούλευε το Σελίμ και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πέστα Σπύρο! Κι ο Υψηλάντης στο κόλπο! Μασονία παντού! Όποιος κι όπου χτυπάει τη Μασονία είναι δικός μας!