ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΜΕΙΣ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ-ΜΙΑ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
1. Την ώρα που οι πολίτες απαιτούν προοδευτικές και δίκαιες λύσεις στα προβλήματα τους, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει την οικονομία, ως ένα ακόμα χώρο άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής. Την ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η κοινωνία. Τα πέντε χρόνια της καταστροφικής της πολιτικής και η τραγική κατάσταση που έφερε την μέση ελληνική οικογένεια, δεν την δίδαξαν απολύτως τίποτα. Δεν έχει καταλάβει ότι η εποχή των πυροτεχνημάτων έχει περάσει. Δεν έχει καταλάβει ότι οι κλασικές μέθοδοι του κλεισίματος του ματιού «για παροχές» και η προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων μέσω των χιλιάδων διορισμών και του μοιράσματος χιλιάρικων, εξαγριώνουν τους πολίτες, που δεν ζητούν ελεημοσύνες και δωράκια. Απαιτούν αξιοπρέπεια. Ζητούν λύσεις.
2. Κυβέρνηση και «παπαγαλάκια» προβάλλουν από χθες ως άθλο το αυτονόητο. Το ότι κατάφερε το δημόσιο να δανειστεί 2,5 δις ευρώ. Αλλά δεν λένε τίποτα για τα ψιλά γράμματα. Για το ότι η Ιταλία, που έχει το ίδιο χρέος με την Ελλάδα, δανείστηκε μία μέρα πριν πληρώνοντας σημαντικά μικρότερες αποδόσεις. Δεν λέει η κυβέρνηση ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ότι εδώ που έφτασε τα πράγματα μόνο για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα από περίπου 60 δις.
3. Και φυσικά η αποχωρούσα κυβέρνηση δεν λέει λέξη για σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τι να πει βέβαια η κυβέρνηση που μας οδήγησε στην κρίση; Ένα μόνο σχέδιο είχε και το εφάρμοσε στην οικονομία: «τα παίρνουμε από τους πολλούς, εξυπηρετούμε με δωράκια τους λίγους και ισχυρούς». Σειρά μέτρων υπάκουσαν σε αυτή τη λογική: αύξηση ΦΠΑ το 2005, αλλεπάλληλες αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, μη τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, κατάργηση αφορολόγητου των 10.500 σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες. Και από την άλλη, μείωση φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των μετόχων των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αμνήστευση της μεγάλης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κατάργηση φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Όσο και να προσποιούνται «φιλολαϊκή στροφή», αυτοί είναι. Αυτή είναι η λογική τους.
4. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε, ήδη από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις 4 βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: στήριξη οικογενειακού εισοδήματος, αποκατάσταση κοινωνικού κράτους σε παιδεία, υγεία-πρόνοια, εργασία, ασφάλιση, δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας με επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» και εδραίωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και ευνομούμενου κράτους. Μετά καταθέσαμε 5 δέσμες μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την οποία συζητήσαμε με τους παραγωγικούς φορείς. Παρουσιάσαμε τέλος, μόνο το τελευταίο δίμηνο, συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για την στήριξη των ασθενέστερων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επόμενο βήμα; Εξειδίκευση των προτάσεών μας για κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Το κάναμε για τους ασθενέστερους. Προχωρήσαμε στους αγρότες. Ακολουθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και τομείς όπως ο τουρισμός. Μιλάμε τη γλώσσα των πολιτών. Ξεδιπλώνουμε μία-μία τις πτυχές του σχεδίου μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η έξοδος αυτή απαιτεί αλλαγή πολιτικής. Απαιτεί αλλαγή κυβέρνησης
-Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσαν τα στελέχη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη στην οποία παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως «ο επιλογές της κυβέρνησης ναρκοθετούν την ελληνική οικονομία» και πως «ο κ. Καραμανλής δεν ασχολείται με τη διάσωση της οικονομίας αλλά με τη διάσωση της ΝΔ».
Η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, κ.Λούκα Κατσέλη, έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στην οικονομία και κύμα μαζικών απολύσεων, που δημιουργούν αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στην κοινωνία» και παρουσίασε τις προτάσεις ενός βραχυχρόνιου προγράμματος εξόδου από την κρίση με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ασθενέστερων στρωμάτων και των ανέργων.
Αναφερόμενη στη φορολογική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε διαρροές και μισόλογα για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την επέκταση της περαίωσης ακόμη και την κατάργηση του ΕΤΑΚ, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά. Επισήμανε επίσης ότι παρατηρείται δραματική υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού που για το 2008 φθάνει το ποσό των 3,5 δισ.ευρώ.
Από την πλυερά του ο κ. Κουσελάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι παρατηρείται μεγάλη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες και επισήμανε ότι στην πενταετία έγιναν στο Δημόσιο τομέα περισσότερες από 120.000 προσλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 70.000, δηλαδή έγιναν 50.000 προσλήψεις περισσότερες από τις ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου