14/1/09

Κράχ στην αγορά λόγω υποβάθμισης της οικονομίας από τον S&P


Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από Α-/Α-1 σε Α-/Α-2, υποβάθμισε σήμερα ο πιστοληπτικός οίκος Standard & Poor's, εξαιτίας της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της και της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος που επηρεάστηκαν αρνητικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πάντως, η Standard & Poor's διατήρησε το χαρακτηρισμό της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας ως "σταθερή". Σύμφωνα με τον αναλυτή της Standard & Poor's, Marko Mrsnik, " η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει κατά τη γνώμη μας επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".
Σύμφωνα με τι ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, η Ελλάδα ήταν η μία από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης (οι άλλες ήταν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία), οι οποίες είχαν προειδοποιηθεί από τον οίκο Standard & Poor's τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα καθώς η πτώση των πιστώσεων και η αυξανόμενη ανεργία χειροτέρεψε την οικονομική προοπτική τους.
O S&P περίμενε τη δημοσπρασία των εντόκων γραμματίων, να πάρουμε τα 2,5 δισ.ευρώ και μετά μας υποβάθμισε, σημαντικά και έτσι για να δανειστούμε σε λίγες μέρες εκδίδοντας νέα ομόλογα, θα πληρώσουμε μεγαλύτερο επιτόκιο.Αυξήθηκε ο κίνδυνος για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας λέει μετά από αυτό το Reuters, ενώ στην ίδια στιγμή όπως σημειώνεται, τα Credit Default Swaps, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ενδεχόμενου πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο.Το δημοσίευμα αυτό στο Reuters έφερε κατάρρευση του ΓΔ στις 1749 μονάδες με πτωση -5,13%.
Συγκεκριμένα, το πενταετές CDS για την Eλλάδα διευρύνθηκε στις 231 μονάδες βάσης, και για την Iρλανδία στις 189,3 μονάδες. Mετά τις ανακοινώσεις της S&P για Eλλάδα, Iσπανία και Iρλανδία οι αγορές φοβούνται ότι επόμενες θα είναι χώρες, όπως η Πορτογαλία και το Bέλγιο.
H διαφορά στα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με το γερμανικό διευρύνθηκαν στα δεκαετή, τα πενταετή και τα τριετή ομόλογα, με το spread στα δεκαετή ομόλογα να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ από την ένταξη της χώρας στην ONE. Eιδικότερα, το spread του δεκαετούς ομολόγου έφτασε ακόμη και στο 2,43%, από 2,36%. Στα πενταετή ομόλογα το spread ανήλθε στο 2,76%, από 2,64% και στα τριετή στο 2,35% από 2,26%.
Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.743,47 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,47%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 133,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου