16/8/09

Πράσινη ανάπτυξη και στο Αφγανιστάν ! (2).


Οι δρόμοι της ηρωίνης

Η Τουρκία είναι κράτος-μαφιόζος.


του Σπύρου Χατζάρα

Η διεθνής οικονομική κρίση χτύπησε και τα ναρκωτικά. Η πτώση της ζήτησης και συνακόλουθη πτώση των τιμών της πρώτης ύλης έκανε φέτος τους αγρότες του Αφγανιστάν και της Βολιβίας, να αφήσουν την καλλιέργεια της παπαρούνας και της κόκας, και να στραφούν σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Σε πολλές επαρχίες του Αφγανιστάν, έχει εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια της παπαρούνας, λόγω της χαμηλής τιμής του «προϊόντος» αλλά και της ξηρασίας , ενώ πολλοί αγρότες ξαναγυρίζουν στην καλλιέργεια σιτηρών, που τώρα έχουν υψηλότερη τιμή. Σύμφωνα με την έκθεση του UNODC το 90% της παραγωγής φέτος, θα προέλθει από 8 επαρχίες, (Day Kundi, Farah, Hilmand, Kandahar, Nimroz, Uruzgan, και Zabul)

Για αυτό ξαφνικά, στις 13 Αυγούστου, ο κ. Tony Blankly , αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας δημοσίων σχέσεων του κόσμου της, Edelman Public Relations , που είναι συνδεδεμένη με το Tavistock Institute, πρότεινε να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός απόσυρσης για να στηριχθούν οι τιμές.

«Τα εισοδήματα από το όπιο είναι στην καρδιά της δομής του νομαδικού πολιτισμού. και δεδομένου ότι ,πρέπει να στηριχθούμε σε αυτόν τον φυλετικό πολιτισμό, νομίζω ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την παραγωγή. Πιστεύω , ότι είναι φτηνότερο για μας για αγοράσουμε την παραγωγή, να κρατήσουμε της δομές των φυλών ζωντανές, να τους δώσουμε τα χρήματα που χρειάζονται, γιατί είναι πολύ φτωχή χώρα, και μετά είτε μπορούμε να καταστρέψουμε το προϊόν είτε να το εντάξουμε στην νόμιμη επεξεργασία»

Το 2007, το Αφγανιστάν παρήγαγε το 93% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών.(Πράγμα πολύ αμφισβητήσιμο, γιατί δεν υπολογίζουν την (δική τους) παραγωγή της Κολομβίας, όπου η καλλιέργεια της παπαρούνας ,επεκτάθηκε από 13.000 στρέμματα το 1990 σε 750.000 το 2008).

Πριν επιτεθεί, η «μεγάλη αμερικανική συμμαχία», στους Ταλιμπάν, οι «κακοί ισλαμιστές», είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια του οπίου. Το 2000, πριν την αμερικανική επέμβαση, το Αφγανιστάν παρήγαγε μόνο 180 τόνους .

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, για τον ελέγχο των ναρκωτικών (UNODC), η «παράνομη» παραγωγή οπίου, απέφερε στο Αφγανιστάν, το 2007 , 4 δις δολάρια, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνολικού αφγανικού ΑΕΠ , που υπολογίζεται σε 7.5 δις δολάρια. Η αξία εξαγωγής του οπίου, της μορφίνης και της ηρωίνης, σε τιμές συνόρων, στις γειτονικές χώρες για τους αφγανούς εμπόρους, (των Ταλιμπάν και του Καρζάι ), άξιζε 3.5 δις δολλάρια πέρυσι.

Στο Αφγανιστάν καλλιεργούνται 1.570.000 στρέμματα με όπιο, που αποδίδουν
7.700-8500 τόνους, από τους οποίους μπορεί να παραχθούν 850 τόνοι ηρωίνης ,που θα γίνουν 1600 ή και περισσότερο,(ανάλογα με την καθαρότητα), μέχρι να φτάσουν στον «καταναλωτή» στα Εξάρχεια .

Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) αναφέρει ότι ,το 2007, η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν έφτασε τους 8.300 τόνους. Δηλαδή, μέσα στην εφταετία 2000-2007 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4.511%. Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται και η καλλιέργεια κάνναβης, καθώς το 2006 καλλιεργήθηκαν 500.000 στρέμματα και το 2007 καλλιεργήθηκαν 700.000 στρέμματα.

Η καταστροφή των εργαστηρίων στο Αφγανιστάν ήταν πάντα μια προφανής επιλογή, των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, αλλά η Αμερική αρνήθηκε με πείσμα να το κάνει για πολιτικούς λόγους .Αντίθετα οι αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει 1 δις δολλάρια κάθε χρόνο, σε Αμερικανούς εργολάβους , για να ψεκάζουν τις καλλιέργειες. (προφανώς με παρασιτοκτόνα).


Η τιμή του οπίου « στην πόρτα του εργαστηρίου» στο Αφγανιστάν , είναι 100 αμερικανικά δολάρια το κιλό στην καλύτερη περίπτωση.

Για την παραγωγή ενός κιλού ηρωίνης χρειάζονται 10 κιλά οπίου. Η τιμή της αφγανικής ηρωίνης που εισπράττει ο «παραγωγός» στις « αγορές» των πέριξ χωρών είναι 2000 δολάρια το κιλό.

Η ηρωίνη δεν είναι πολύτιμη , επειδή το όπιο καλλιεργείται εύκολα, και η επεξεργασία του, για να μετατραπεί σε ηρωίνη είναι απλούστατη . Η ηρωίνη γίνεται ακριβή επειδή είναι παράνομη, και επειδή υπάρχουν «κίνδυνοι» που περιβάλλουν την παραγωγή και τη διανομή της.

Επειδή δεν γίνονται πια συλλήψεις φορτίων ,και έχει «πλημμυρίσει» η ευρωπαϊκή αγορά η «η λιανική» τιμή έχει πέσει δραματικά.

Oι Αφγανοί, παραγωγοί,( Ταλιμπάν και νομιμόφανες),εισπράττουν 4 δισ. Οι εθνικές μαφίες πληρώνουν 28-30 δις στους διεθνείς διακινητές ,(«delivery», «προστάτες», των «χονδρέμποροι», «πολιτικοί προϊστάμενοι»). Τα υπόλοιπα 136 τα μοιράζονται, οι «τοπικές-εθνικές» μαφίες, και οι προστάτες τους, Αν υπολογίσουμε σε 20-25 % τα έσοδα του κυκλώματος διακίνησης ως τους δυστυχισμένους που κάνουν το «λιανοπούλι», και τις ζημιές (σποραδικές συλλήψεις), απομένουν 80-90 δις. καθαρά για τα «μεγάλα αφεντικά».
.

Η Ηρωίνη του Αφγανιστάν δημιουργεί έναν κύκλο εργασιών , 120-160 δις δολαρίων τον χρόνο, από την οποία, όλοι, μόνο κερδίζουν. Αν υπολογίσουμε και τους 800 τόνους της Κολομβιανής ηρωίνης που ελέγχεται 100% από τη CIA , και που κατευθύνεται κυρίως στην «εσωτερική» ζήτηση σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, στα κέρδη των «μεγάλων αφεντικών»,πρέπει να προσθέσουμε άλλα 40-45 δίς που εισέρρευσαν στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα .

Ο έλεγχος της διακίνησης και του εμπορίου έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των μουσουλμάνων που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της λαθρομετανάστευσης. Στα μεγάλα αφεντικά πλήν των Τραπεζιτών, περιλαμβάνονται η Αλ-Κάιντα, οι Ταλιμπάν και οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και της Τουρκίας.

Πολλοί δημοσιογράφοι και ερευνητές όπως ο Καναδός Peter Dale Scott, έχουν αναφερθεί εκτενώς στη σχέση των μυστικών υπηρεσιών με το εμπόριο των ναρκωτικών και ιδίως με το τρίγωνο μυστικές υπηρεσίες , Ηνωμένων Πολιτειών (Cia)- Πακιστάν(ISI)- Τουρκίας(MIT)΄.

Εξαιρετικής βαρύτητας είναι η συμβολή της τουρκόφωνης Σίμπιλ Εντμοντς (Sibel Deniz Edmonds), που απολύθηκε από το Εφ-Μπί-Άι , όταν κατήγγειλε υπηρεσιακά όσα υπέπεσαν στην αντίληψή της, και η οποία έχει αποκαλύψει, τη συνεργασία των Πακιστανικών και Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, υπο την άμεση καθοδήγηση των αμερικανικών. για την οργάνωση των διεθνών δικτύων διακίνησης της ηρωίνης του Αφγανιστάν.

Να λοιπόν από πού ήρθαν τα 18 δις που έστειλε ο Αλλάχ ,στην Τουρκία και τα οποία νομιμοποιήθηκαν, με την αγορά Τουρκικών Ομολόγων.

Αυτές οι «μυστηριώδεις» εισροές που αντιστοιχούν στο 25% περίπου των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας στήριξαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και διαμόρφωσαν μια προστατευτική ασπίδα για την τουρκική λίρα, σε μία στιγμή που οι εισροές ξένων κεφαλαίων είχαν σταματήσει και η Τουρκία πλήρωνε μεγάλα ποσά για το χρέος της.
(Όχι, για να ξέρουμε ποιος πληρώνει για τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο!

Οι οργανωμένοι Αφγανοί «πρόσφυγες» στη χώρα μας, είναι μια ειδική κατηγορία, που έχει «ειδικές σχέσεις», με τη μαφία, το βαθύ κράτος στην Τουρκία και τις αμερικανικές «ειδικές υπηρεσίες».

Είναι τα «μουλάρια», που μεταφέρουν το προϊόν του ΝΑΤΟ ,την ηρωίνη, στην Τουρκία, από όπου γίνεται το παγκόσμιο «Ντιλίβερι». Η αμοιβή για τη μεταφορά της ηρωίνης καλύπτει τα έξοδα για την διευκόλυνση του περάσματος στην Ελλάδα

Ο γενικός διευθυντής του UNODC , Antonio Maria Costa, έχει δηλώσει
( International Herald Tribune, January 25, 2009), ότι:

« …χρήματα από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών μετά την εκδήλωση της τραπεζικής κρίσης».

Επειδή την διακίνηση και το εμπόριο τα ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό οι «πιστοί», ένα μέρος των κερδών επιστρέφει μέσω του τραπεζικού συστήματος των χωρών του αραβικού Κόλπου, στο Αφγανιστάν, « για τον αγώνα», για τον, « ιερό σκοπό», σαν επιχορήγηση στους Ταλιμπάν.

Αυτό το ομολόγησε και ο Χόλμπρουκ, απεσταλμένος τώρα των ΗΠΑ Αφγανιστάν, που σε ενημέρωσή του στο αρχηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανέφερε , ότι τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, αποτελεί μικρό μόνο μέρος των εσόδων των Ταλιμπάν.
«Πολύ σημαντικότερη -χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια- είναι η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν οι Ταλιμπάν από φίλα προσκείμενα άτομα σε χώρες του Περσικού Κόλπου», είπε ο Χόλμπρουκ.
Τα χρήματα από την ηρωίνη επιστρέφουν στον παραγωγό, μέσω του, (υπό αμερικανική κηδεμονία), τραπεζικού συστήματος των χωρών του Κόλπου.
.
Ο απόλυτος αμερικανικός έλεγχος των ναρκωτικών αποδεικνύεται και από την περίπτωση της Κολομβίας.

Στα τέλη του 1980, όταν άρχισε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» ,οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις με κόκα, κάλυπταν 380.000 στρέμματα. Αφού σκότωσαν τον «ανεξάρτητο έμπορο», Εσκομπάρ το 1993, η καλλιέργεια έφτασε τα 1,230.000 στρέμματα. το 1999 και συνέχισε συνεχώς να αυξάνετε μέχρι φέτος, που μειώθηκε κατά 18%.(σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ).

«Στην ιστορία της 30-έτους θητείας μου στη δίωξη ναρκωτικών , οι σημαντικότεροι στόχοι των ερευνών μου, σχεδόν πάντα, δούλευαν για τη CIA.»
Dennis Dayle, τέως κορυφαίος πράκτορας της DEA, στη Μέση Ανατολή.

Η μεγάλη αμερικανική συμμαχία, αγωνίζεται στις ερήμους του Αφγανιστάν, από τον Οκτώβριο του 2001, με την επιχείρηση Enduring Freedom, για «την δημοκρατία, και τα ιδανικά του δυτικού πολιτισμού» , κατά των Ταλιμπάν, της ΑλΚάιντα, του Μπιν Λάντεν, και των φανατικών ισλαμιστών (του Ριάντ). Σε αυτό τον αγώνα των «υψηλών ιδανικών», έχουν σκοτωθεί (επίσημα) 1310 στρατιώτες της συμμαχίας, από τους οποίους 782 Αμερικανοί.(Φέτος και μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 265).
7 χρόνια μετά πάντως , δεν έχουν βρει τον Μπίν Λάντεν (τους).
Οι άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται κάθε μέρα για την «πράσινη ανάπτυξη»..
Η παραγωγικότητα διαρκώς βελτιώνεται. Το 2008, σκοτώθηκαν επισήμως ,(με τη βούλα των ΜΚΟ) , 2,118 άμαχοι, 40% περισσότεροι από το 2007. Το 55%, τους σκότωσαν οι Ταλιμπάν και το 45% οι Αμερικανοί Το πρώτο εξάμηνο φέτος 1013. Το 59% τους σκότωσαν οι «αντικαθεστωτικοί», και το 30.5% οι Αμερικανοί. (Δείγμα και αυτό ότι χάνουν τον πόλεμο στα σημεία….)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου