27/1/10

Αγώνας δρόμου τραπεζιτών για 29 δις. ευρώ!

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/559-----29--

Ένα δύσκολο δρόμου σε έδαφος κάθε άλλο παρά στρωμένο με… ροδοπέταλα καλούνται να ολοκληρώσουν το 2010 οι Έλληνες τραπεζίτες, ζητώντας γύρω στα 29 δις. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών, χωρίς μάλιστα στο ποσό αυτό να υπολογίζονται τα κεφάλαια που πιθανόν να επιστραφούν στο Δημόσιο από το περιβόητο «πακέτο» των 28 δις. ευρώ.

Τις πιεστικές ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών για το 2010, σε περιβάλλον ασφυκτικό για το Ελληνικό Δημόσιο για τα πιστωτικά ιδρύματα, εξέτασαν χθες οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, σε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την προεδρία του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιώργου Προβόπουλου.

Οι χρηματοδοτικές «τρύπες» των ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλες και η κάλυψή τους θα πρέπει να γίνει την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίζει σταδιακά τις «παροχές» της, χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση των επιτοκίων της μέσα στη χρονιά:

- Οι λήξεις παλαιών δανείων των ελληνικών τράπεζων, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πλησιάζουν τα 9 δις. ευρώ μέσα στο 2010 και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με νέο δανεισμό από την αγορά.

- Τα ανοίγματα των τραπεζών στην ΕΚΤ ξεπερνούν τα 40 δις. ευρώ και από αυτά θα πρέπει μέσα στο 2010 να επιστραφούν τα μισά, τα οποία θα πρέπει να υποκατασταθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, ανεβάζοντας τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης στα 29 δις. ευρώ.

- Αν οι τράπεζες έβγαιναν από την «ομπρέλα» των κρατικών ενισχύσεων μέσα στο 2010, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα καλούνταν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα ομόλογα 7 δις. ευρώ που έλαβαν ως ενίσχυση ρευστότητας με asset swaps, δεσμεύοντας στο Δημόσιο αντίστοιχης αξίας δάνεια υψηλής ποιότητας.

Η κούρσα για άντληση κεφαλαίων, δυσκολεύει ιδιαίτερα από τον Μάρτιο, καθώς η ΕΚΤ θέτει σε ισχύ τους νέους κανόνες της για τις τιτλοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με τους οποίους θα απαιτούνται τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους για να γίνονται δεκτά τέτοια χρεόγραφα για αναχρηματοδότηση. Ως τώρα, οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούσαν «βολικές» αξιολογήσεις μόνο από έναν οίκο, για να «ανεβάζουν» στην υψηλότερη βαθμίδα (ΑΑΑ) τις τιτλοποιήσεις τους και να γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση.

Επιπλέον, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, κάθε φορά που θα πρέπει να «χτυπούν την πόρτα» της αγοράς για άντληση ρευστότητας, είναι το μεγάλο «άλμα» στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, που θέτει υψηλότερα τον «πήχη» και για τις τράπεζες: ήδη, με βάση τις τελευταίες εκδόσεις, το επιτόκιο «βάσης» για δανεισμό 12μήνου έχει ανεβεί στο 2,2%, ενώ για την πενταετία εκτινάχθηκε χθες στο 6,2%.

Αυτές οι πιέσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, ακόμη και μεγάλες τράπεζες σε μεγάλη μείωση κερδών, ή και σε ζημιογόνα αποτελέσματα: είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Unicredit, ότι για την Τράπεζα Πειραιώς κάθε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης κατά μισή μονάδα «σβήνει» το 20% της προβλεπόμενης για το 2010 κερδοφορίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου