Η ενιαία ψυχή του λαού κατά τον Γ. Λε Μπον και οι απόπειρες για νόθες συγκολλήσεις
του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα
«Το σύνολο κοινών χαρακτήρων που επιβάλλεται από το περιβάλλον και την κληρονομικότητα σε όλα τα άτομα ενός λαού συνιστά την ψυχή αυτού του λαού».
Αυτά γράφει ο γνωστός Γάλλος ψυχολόγος και εθνολόγος Γ. Λε Μπον στον πρόλογο του περίφημου έργου του: «Ψυχολογία των Μαζών» (εκδ. «Το Βήμα», 2010, σελ. 23).
Από τη διατύπωση αυτή αναδεικνύονται δύο θεμελιώδη χαρακτηρολογικά στοιχεία στη διαμόρφωση της ψυχής ενός λαού: Το περιβάλλον και η κληρονομικότητα.
Που σημαίνει: πως είναι δυνατό να σφυρηλατηθεί κοινή ψυχή μεταξύ Ασιατών, Αφρικανών και Ελλήνων όταν τίποτα, μα απολύτως τίποτα, δεν τους συνδέει;
Ούτε το περιβάλλον ούτε η κληρονομικότητα ούτε ο πολιτισμός ούτε οι παραδόσεις ούτε τα ήθη ούτε η γλώσσα ούτε η θρησκεία. Αταίριαστοι κόσμοι.
Συνεπώς, όσοι υποστηρίζουν τα αντίθετα δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αποπειρώνται νόθες συγκολλήσεις, κόντρα στη φύση και την επιστήμη.
Στην εποχή μας το μοναδικό στοιχείο του πολιτισμού μας είναι το ύψος του επιτοκίου. Μας έκαναν να μας ενώνει η τσέπη και το χρήμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιά ελληνική ιστορία και ποιές παραδόσεις?
Για λίγα ευρουλάκια επιλέξανε τον αβάπτιστο, όπως τον αποκαλείτε.
Είναι δυνατόν να αξίζουν αυτοί τα κακέκτυπα Ελλήνων κάτι περισσότερ από το να θεωρούνται ισότιμοι Μοζαμβικανών? Αμφιβάλλω.