18/8/24

Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.



Χάρτης που αποκαλύπτει τους ψεύτες και τους Ρουφιάνους. Μέσα σε μπλε κύκλο βλέπετε σημειωμένο το ΝτουμλουΠινάρ που έγινε κατά τους Τούρκους η "μάχη του Αρχιστρατήγου". Σε μπλέ κύκλο το Ουσάκ. Με διακεκωμένα  κόκκινα στίγματα το χωριό Γκοτζέμ όπου υπάρχει και το μνημείο για την Παράδοση του Τρικούπη.Δίπλα σε μπλέ κύκλο Καρατζά Χισάρ, από το οποίο πέρασε και το θυμόταν, ο Τρικούπης. Με πράσινα γράμματα ειναι το μνημείο που έστησε ο Ερντογάν στα 100 χρόνια της Νίκης για τον βοσκό που εκτέλεσε ο Τρικούπης.

Ο Προδότης ΝικόλαοςΤρικούπης , μαζί με τους άλλους δυο Προδότες τον Κίμωνα Διγενή, διοικητή του Δευτέρου Σώματος και τον υποστράτηγο Δημήτριο Δημαρά που εγκατέλειψαν τους άναδρες τους και το εβαλαν στα πόδια από το Αφιόν Καραχισάρ, δεν έδωσαν καμιά μάχη. Ούτε καταδιωχθηκαν. Χάθηκαν και περιπλανήθηκαν, Εψαχναν τον σιδηρόδρομο προς το Ουσάκ, και παραδόθηκαν στους Τούρκους στις 19 Αυγούστου/2 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Γκοτζέμ που απέχει 15 χλμ από το κέντρο του Ουσάκ. 
Αποφάσισαν να Παραδόθούν όταν πληροφορήθηκαν  ότι  το Ουσάκ είχε ήδη καταληφθεί από τους Τούρκους. Έστειλαν αγγελειοφόρο αλλά η παράδοση έγινε το βράδυ επειδή οι Τούρκοι βρισκόντουσα ώρες μακρυά τους.
 Μαζί τους   ήταν και ο διοικητής της 13ης Μεραρχίας συνταγματάρχης Μιλιτάδης Καϊμπαλήςκαι ο Αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Σακέτας, επιτελάρχης της ΧΙI Μεραρχίας. Ήταν ο μόνος από την παρέα που αυτοκτόνησε.
Λόγω δε της αυτοκτονίας του Σακέτα, ο Τρικούπης είπε στον Κεμάλ ότι ίσως θα έπρεπε να αυτοκτονήσει. 

Οταν έστειλαν αγγελειοφόρο στα πλησιέστερα τουρκικά τμήματα το συνοθήλευμα  αποτελείτο από 190 αξιωματικούς και περίπου 4400 στρατιώτες από τους οποίους πολλοί ειχαν παρατήσει τα όπλα τους.
Μαζί τους ήσαν και μερικές χιλιάδες χριστιανοί τους οποίους οι Τούρκοι δεν κατέγραψαν και πιθανώς εκτέλεσαν.
Η παρέα των Τρικούπη, Διγενή, Δημαρά, Καϊμπαλή , δεν σκόπευε ποτέ να φθάσει στο Ουσάκ, και ποτέ δεν ήθελε να φθάσει στην Σμύρνη.
Φοβόντουσαν το Στρατοδικείο και την εκτέλεση. Εξαπάτησαν τους στρατιώτες τους.
Η 9η Μεραρχία, που αναφέρεται από τον Προδότη και ψεύτη Τρικούπη και από τους εκατοντάδες ρουφιάνους που γράφουν και ξαναγράφουν ψέματα δεν πολέμησε στο Αλή Βεράν, είχε διαλυθεί στο Αφιον Καραχισάρ. Το 11ο και 26ο Σύνταγμα είχαν απώλειες και λιποταξίες. Ο Μέραρχος, ο Συνταγματάρης Παναγιώτης Γαρδίκας με περίπου 2500 άνδρες ακολουθούσε την υποχώρηση του Φράγκου προς Ντουμλουπινάρ και εφθασε στον Τσεσμέ μια μέρα πριν Παραδοθεί ο προδότης Τρικούπης.
Στην Τουρκική Ιστορία δεν υπάρχει καμιά αναφορά για μάχη που έγινε στο πέρασμα του Αλή Βεράν, στην οποία οι Έλληνες Προδότες αποδίδουν την Μικρασιατική Καταστροφή, και σε κανέναν χάρτη δεν θα βρείτε το Αλή Βεράν, που βρισκόταν μ΄πονο στην φαντασία του Τρικούπη. Οι Τούρκοι Πανηγυρίζουν για τη Νίκη τους στο Ντουμπλού Πινάρ στις 17/30 Αυγούστου . Αυτή είναι η λεγόμενη «Μάχη του Αρχιστρατήγου»

1 σχόλιο:

  1. πριν αρχίσεις να μας μπουκώνεις Μικρασιατική Εκστρατεία δεν άντεχα καθόλου να αγγίξω το θέμα, δεν ήθελα να ξέρω, ίσως ήταν ανακουφιστικό το ότι νόμιζα ότι προσπαθήσαμε και τελικά χάσαμε, βέβαια κρίνοντας από την παράδοση της Ανατολικής Θράκης που θα έπρεπε από πεισμα και μόνο να κρατηθεί και φυσικά να καταληφθεί η Κωνσταντινούπολη καταλαβαίνει κανείς ότι μάλλον και στην Μικρά Ασία δεν χάσαμε, τώρα έχει γίνει ακόμα πιο τραγικό στο μυαλό μου που ξέρω ότι ήταν ΑΔΥΝΑΤΟ να ηττηθούμε στην Μικρά Ασία

    ολοκληρώνεις κάποιο βιβλίο για το 1922;
    θα γράψεις δίδυμο βιβλίο για 1974;
    άλλο ένα για 1897

    Α' , Β', Γ' τόμος προδοσιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή