15/10/09

Ρευστότητα 22 τρισ. ( πληθωρικών ) δολ. συντηρεί το παγκόσμιο μετοχικό ράλι

Τραπεζίτες και αεριτζήδες «έκαναν την κρίση ευκαιρία»



Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών έχουν αναρριχηθεί οι μετοχές διεθνώς. Περίπου 22 τρισ. δολάρια έχουν εισρεύσει στα διεθνή χρηματιστήρια τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς οι μεγάλοι «παίχτες» προβλέπουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Το φράγμα των 10.000 μονάδων ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριου του 2008 ο δείκτης Dow Jones, μετά την ανακοίνωση κερδών που κατέγραψαν η τράπεζα επενδύσεων JΡ Μorgan, αλλά και η τεχνολογική εταιρεία Ίντελ.

Αλλά σχεδόν και όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς και το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, έκλεισαν με άνοδο είτε γύρω είτε πάνω από το 2%.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα κέρδη στην Ευρώπη.
Ο δείκτης FTSEurofirst έχει ενισχυθεί 58% από το ναδίρ του Μαρτίου και καταγράφει κέρδη 22% από τις αρχές του έτους. Την αισιοδοξία στηρίζουν και εντυπωσιακά κέρδη τραπεζικών κολοσσών
Χθες η JP Morgan Chase ανακοίνωσε κέρδη 3,6 δισ. δολαρίων για το γ' τρίμηνο.

Οι ελπίδες αυτές είτε θα ενισχυθούν, είτε θα διαψευσθούν εντός της εβδομάδας, καθώς αναμένονται τα τριμηνιαία αποτελέσματα των δύο προβληματικών τραπεζικών κολοσσών, της Βank of Αmerica και της Citigroup, αλλά και της πανίσχυρης Goldman Sachs.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Wall Street Journal, παρά την οικονομική κρίση, αλλά και τις συστάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τα 23 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να δώσουν μπόνους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στελέχη τους.
.
Νέο ρεκόρ έτους σημείωσε ο γενικός δείκτης στο Χ.Α. -που έσπασε ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 2.900 μονάδων- με εντυπωσιακό τζίρο στα 453 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη ρευστότητα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, ενώ η βελτίωση αποτιμήσεων ανοίγει δρόμο για αυξήσεις κεφαλαίου και στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους που ακολουθούν τις κινήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ως το φθηνότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης φιγουράρει το Χ.Α. στις λίστες των οίκων JP Morgan και Morgan Stanley οι οποίοι αναμένουν και ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη

Goldman Sachs: Κέρδη πέραν πάσης προσδοκίας


Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στα 3,19 δισ. δολάρια σε διάστημα ενός τριμήνου (έως τις 25 Σεπτεμβρίου) ή στα 5,25 δολάρια ανά μετοχή, την ώρα που η μέση εκτίμηση 22 αναλυτών του Bloomberg ήταν 4,18 δολάρια ανά μετοχή.

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα κέρδη τρίτου τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Goldman Sachs Group Inc., η πιο επικερδής χρηματιστηριακή εταιρεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στα 3,19 δισ. δολάρια σε διάστημα ενός τριμήνου (έως τις 25 Σεπτεμβρίου) ή στα 5,25 δολάρια ανά μετοχή, την ώρα που η μέση εκτίμηση 22 αναλυτών του Bloomberg ήταν 4,18 δολάρια ανά μετοχή.

Ο Λορντ Μπλάνκφεϊν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs είχε την άποψη ότι η εταιρεία πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφήμιση, τις συναλλαγές και τις επενδύσεις, μετά τη μετατροπή της σε τράπεζα πέρσι προκειμένου να συμμετέχει στα κεφάλαια στήριξης που παρείχε η Federal Reserve.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι που ανέλαβε η τράπεζα απέδωσαν και η μετοχή της εκτινάχθηκε κατά 128% εντός το έτους, σημειώνοντας την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των 15 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.
Καθαρά κέρδη ύψους 101 εκατ. δολαρίων ή 27 σεντς ανά μετοχή , έναντι ζημιών 61 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2008, εμφάνισε η Citigroup το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα έσοδά της ανήλθαν στα 20,39 δισ. δολάρια από 16,26 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου συμπεριλαμβάνονται καθαρές πιστωτικές απώλειες ύψους 8 δισ. δολαρίων.

«Αν και οι τάσεις στην καταναλωτική πίστη βελτιώνονται στις διεθνείς αγορές, το περιβάλλον καταναλωτικής πίστης στις ΗΠΑ παραμένει δύσκολο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Citi, Βίκραμ Πάντιτ.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχωρούσαν σχεδόν 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγες.

Πηγές ΑΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ , ANT1online.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Τολμήστε κ.Πρωθυπουργέ..."
16 Οκτώβριος 2009
(http://orfni.blogspot.com/2009/10/blog-post_16.html):
" Είναι γεγονός ότι το πιο σκληρό καρτέλ που λειτουργεί στη χώρα μας είναι αυτό των τραπεζών.
Το καρτέλ αυτό, δημιουργήθηκε από το δίδυμο Σημίτη-Παπαντωνιου και υπήρξε ο φυσικός αυτουργός της φούσκας του χρηματιστηρίου μέσω της οποίας εξανεμίσθηκαν οι αποταμιεύσεις χιλιάδων συμπολιτών μας.

Στη συνέχεια το καρτέλ συνέβαλε στη στρεβλή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μέσω του αλόγιστου δανεισμού της κοινωνίας δημιουργώντας την νέα φούσκα του υπερδανεισμου, υπερμοχλεύομενο και το ίδιο.

Όμως, οι φούσκες έχουν πάντα το οδυνηρό τέλος τους και έτσι, το ανεπαρκές στη πρόβλεψη του παγκοσμίου οικονομικού γίγνεσθαι καρτέλ, βρέθηκε στα τέλη του 2008 στο χείλος της χρεοκοπίας με βραχυπρόθεσμο άνοιγμα περί τα 30δις ευρώ

Τότε παρενέβη, το δίδυμο Καραμανλή-Αλογοσκουφη και το έσωσε, με το περιβόητο πακέτο των 28δις ευρώ για την ρευστότητα δήθεν της οικονομίας.
Το μέτρο αυτό βέβαια είχε σαν άμεση συνέπεια το περιθώριο δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου να διευρυνθεί κατά 1,5% επιβαρύνοντας ανάλογα τον Έλληνα φορολογούμενο.

Από το πακέτο, μέρος του περί τα 4,5 δις ευρώ, χρησιμοποιήθηκε σαν άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στο καρτέλ υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών και τιμή έκδοσης την ονομαστική τιμή της κάθε τράπεζας με ετήσιο επιτόκιο 10% και δυνατότητα μετατροπής τους σε κοινές χωρίς επιτοκιακη απόδοση.

Το υπόλοιπο πακέτο, μέρος του περιλάμβανε εγγυήσεις και ταμειακή ενίσχυση μέσω ομολογιών, από το οποίο το καρτέλ χρησιμοποίησε μόνο της εγγυήσεις καθώς βρήκε φθηνότερη ταμειακή ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε πρωτιά στην Ευρώπη παρέχοντας εγγύηση των καταθέσεων στο καρτέλ, δηλαδή, τους πιστωτές του.

Με τα μέτρα αυτά, το καρτέλ, σταθεροποιήθηκε και ξαναπήρε τα πάνω του παρουσιάζοντας μάλιστα στις τριμηνιαίες χρήσεις του και αξιόλογα κέρδη.
Περί ρευστότητας στην οικονομία βέβαια, ούτε λόγος, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα των επιταγών.

Σήμερα oi μετοχές τους από το ναδίρ που σε μερικές πιριπτωσεις είχαν φθάσει να διαπραγματεύονται χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας ανέκαμψαν και αποτιμώνται πάνω από τρεις φορές της εν λόγω αξίας.

Αν επομένως το Ελληνικό Δημόσιο μετέτρεπε, τις προνομιούχες μετοχές του στο καρτέλ σε κοινές, η αξία τους θα αποτιμώνταν σε (4,5 Χ 3) 13,5 δις ευρώ. Παράλληλα, αν διέθετε αυτές τις μετοχές στην αγορά, θα είχε καθαρο κέρδος 13,5-4,5 = 9 δις ευρώ ενώ το χρέος του θα μειώνονταν κατά 4,5 δις ευρώ.

Μια τέτοια ενέργεια θα συναντούσε τη λυσσώδη αντίδραση του καρτέλ και των παλαιών μετόχων του, από την άλλη όμως, θα ενίσχυε με πρωτογενή κεφάλαια τις τράπεζες και την κερδοφορία τους κατά 450 εκ ευρώ ετησίως ενώ στις σημερινές τιμές των μετοχών, το γεγονός, αυτό είναι ήδη ενσωματωμένο.

Η διάθεση των πακέτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, οι παλιοί μέτοχοι, αν θέλουν, να τα απορροφήσουν οι ίδιοι ας έχουν πρώτη προτίμηση.
Στην αντίθετη περίπτωση, εκτιμώ, ότι υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να τα απορροφήσουν μέσω των οποίων μπορεί να σπάσει και το καρτέλ.
Τολμήστε κύριοι Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Οικονομικών

Ευχαριστώ για την φιλοξενία".