14/3/21

Η 14η Μαρτίου στην Ιστορία




1369. Η μάχη στο Μοντιέλ με την οποία έληξε ο Καστιλιανός Εμφύλιος Πόλεμος ανάμεσα στον Πέτρο της Καστίλης και τον νόθο αδελφό του Ερρίκο της Τραστάμαρα. Ο Ερρίκος είχε την υποστήριξη του Μπέρτραντ του Γκεσλίν και ο ηττηθείς Πέτρος βρήκε καταφύγιο σε ένα κάστρο που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των συμμάχων του από την Γαλικία και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις.

1440. 19 Πρωσικές πόλεις, ίδρυσαν την Πρωσική Συνομοσπονδία ενάντια στην αυθαιρεσία των Τευτόνων Ιπποτών.

1516. Ο Κάρολος Ε' στέφτηκε βασιλιάς της Ισπανίας στον καθεδρικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στις Βρυξέλλες.

1556. Ο Φερδινάνδος Α' έλαβε τον τίτλο του Γερμανού αυτοκράτορα χωρίς να στεφτεί από τον Πάπα.

1590 . Στη Γαλλία , οι Ουγενότοι υπό τον Ερρίκο Δ΄ της Ναβάρας νίκησαν στη Νορμανδία στη μάχη του Ιβρύ τις δυνάμεις της Καθολικής Λίγκας υπό τον Κάρολο Α' Δούκα της Λωρραίνης, και άνοιξαν τον δρόμο για την προέλαση προς το Παρίσι.

1647. με πρωτοβουλία του Εκλέκτορα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Α΄, του λεγόμενου Μέγα, (από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ) η Βαυαρία, η Κολωνία, η Γαλλία και η Σουηδία υπέγραψαν την ανακωχή στο Ουλμ, που απετέλεσε το πρώτο βήμα για τη λήξη του Τριακονταετούς Πόλεμου.
1653. Στις 4/14 Μαρτίου κατά τον πρώτο Αγγλο-Ολλανδικό πόλεμο πλοία των Ηνωμένων Επαρχιών της Ολλανδίας νίκησαν στη ναυμαχία του Λιβόρνο μια μοίρα αγγλικών πλοίων. Τρία από τα αγγλικά συνελήφθησαν, δύο βυθίστηκαν και μόνο ένα ξέφυγε και ενώθηκε με την αγγλική μοίρα που βρισκόταν στην Ελβα.

1800. Ο καρδινάλιος Μπαρνάμπα Κιαραμόντι διαδέτηκς τον Πάπα Πίο ΣΤ' ως Πάπας Πίος Ζ΄.


1808. Η Δανία κήρυξε τον Πόλεμο στη Σουηδία.

1821. Επιστολή του Τσάρου προς τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που υπέγραφε ο Ι. Καποδίστριας. Ο Νικόλαος Σουλιώτης,, με προτροπή του Παπαφλέσσα έστησε ενέδρα στις Πόρτες, κοντά στο Αγρίδι του Χελμού, τους τούρκους ταχυδρόμους
που μετέφεραν τις επιστολές του καϊμακάμη Σελήχ στον Χουρσίτ πασά στα Ιωάννινα. Αυτό ήταν το πρώτο θερμό επεισόδιο της Επαναστάσεως.


1854. Ο Υπασπιστής του 'Οθωνα, υποστράτηγος Χριστόδουλος Χατζηπέτρος ανέλαβε την αρχηγία της Επαναστάσεως στην Θεσσαλία και αναχώρησε από τη Λαμία επικεφαλής σώματος εθελοντών , που ονομάστηκε «Αλκιβιάδειον».
1883. Στο Βελιγράδι, τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη τηλεφωνική σύνδεση, στο Πριγκιπάτο της Σερβίας. Στο Λονδίνο πέθανε ο Μορδεχάι Μαρξ.

1914. Στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε η Συνθήκη ειρήνης της Σερβίας και της Τουρκίας, εν συνεχεία της συμφωνίας του Λονδίνου που τερμάτισε τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο. Έτσι, η Σερβία και η Τουρκία αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις, και έλυσαν τα ζητήματα της επιστροφής των κρατουμένων, την ιθαγένεια των κατοίκων των απελευθερωμένων περιοχών, και ρυθμίστηκε το καθεστώς των μουσουλμάνων στο Βασίλειο της Σερβίας.



1915. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στα ύδατα Χιλής ανατινάχθηκε από το πλήρωμα του το Γερμανικό Καταδρομικό «Δρέσδη», («SMS Dresden»), που είχε καθελκυστεί το 1907. Τις διαπραγματεύσεις με τους Άγγλους που το καταδίωκαν έκανε ο φον Κανάρις.

1927. Στο Βουκουρέστι ιδρύθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Βουλγάρων της Δοβρουτσάς.

1929. Στη Μαδρίτη , 70.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ του καθεστώτος ντε Ριβιέρα.



1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ εισήλθε θριαμβευτικά στη Βιέννη και έγινε δεκτός από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Στη Μόσχα εκτελέστηκε ο Νικολάι Μπουχάριν.
1939 . Η Σλοβακία κήρυξε την ανεξαρτησία της . O καθολικός ιερωμένος Γιόζεφ Τίσο, ανέλαβε πρωθυπουργός. Ο Τίσο εκτελέσθηκε το 1947 για συνεργασία του με τους χιτλερικούς.

1941. Ο Ιταλός στρατηγός Ούγκο Καμπαλλέρο , συνειδητοποιώντας ότι η εαρινή επίθεση είχε αποτύχει, εισηγήθηκε στο Μουσολίνι να σταματήσει την επίθεση.

1942. Στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας - Ιταλίας στη Ρώμη για την αντιμετώπιση της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδος , αποφασίστηκε
η Ελλάδα να καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών μηνιαίως και το υπερβάλλον να αναγνωρίζεται ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία (Αναγκαστικό Δάνειο). Η Συμφωνία της Ρώμης της 14ης Μαρτίου 1942 μεταξύ των κυβερνήσεων Γερμανίας και Ιταλίας, που υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γκίτζι και Αλτενμπουργκ αντίστοιχα, προέβλεπε ότι τα επιπλέον έξοδα κατοχής θα τα ελάμβαναν οι Αρχές Κατοχής απευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το άρθρο 4 της συμφωνίας αυτής καθόριζε ότι η «οριστική ρύθμιση των καταβολών αυτών δύναται να λάβει χώραν αργότερα».

1944. Στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας άρχισε το Αντεθνικό Συμβούλιο που συγκάλεσαν οι κομμουνσιτες και η Ιντέλιζενς Σέρβις. Η ΕΣΣΔ αναγνώρισε την κυβέρνηση του Μπαντόλιο στην Ιταλία.

1948.Το κογκρέσο των Η.Π.Α. ψήφισε το σχέδιο Μάρσαλ.

1949. Διέκοψε τις εκπομπές του από τη Γιουγκοσλαβία ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ.

1951.Πόλεμος της Κορέας. Τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών ανακατέλαβαν για δεύτερη φορά τη Σεούλ χωρίς να δοθεί μάχη.

1956. Στη Λάρνακα σκοτώθηκε από Άγγλους κατή τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης ο Δημητράκης Δημητριάδης 7 ετών από Λάρνακα.

1957. Στην Κύπρο, στις 00.17 δολοφονήθηκε στην Λευκωσία δια απαγχονισμού 
από τους Άγγλους ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης από την Τσιάδα Πάφου, ο οποίος είχε καταδικαστεί εις θάνατον για την μεταφορά
οπλισμού. Διακήρυξη της ΕΟΚΑ για αποδοχή εκεχειρίας υπό τον όρο της απελευθέρωσης του εξορίστου αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

1959. Στην Ιταλία, ο Αλντο Μόρο εξελέγη επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

1961. Στην Αθήνα έγιναν επεισόδια στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. καθοδηγούμενα από το ΚΚΕ μετά την εξαγγελία της ιδρύσεως και άλλης ανώτατης σχολής με ανάλογο αντικείμενο σπουδών, αλλά και το ενδεχόμενο διαλύσεως της Σχολής και μετατροπής της σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων.

1964. Ο Τζακ Ρούμπι καταδικάστηκε σε θάνατο , για το φόνο του Λη Χάρβεϋ Όσβαλντ.

1972. Στην Ιταλία, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε ο εκδότης Τζιαντζιάκομο Φελτρινέλι.


1976 . Η Αιγύπτος ακύρωσε τη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση του φράγκου από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα.

1978. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και κατέλαβε το νότιο Λίβανο στην επιχείρηση «Λιτάνι».


1980 . Στην Πολωνία, η πτήση 7 της LOT κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιοο της Βαρσοβίας έπεσε σκοτώνοντας 87 άτομα.

1983 . Τα Μέλη της Οργάνωσης Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, (του ΟΠΕΚ) συμφώνησαν στην Βιέννη, για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 15%.

1989. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διέγραψε τους βουλευτές, Αντώνη Τρίτση, Γεώργιο Μαγκάκη και Ρούλα Κακλαμανάκη, επειδή ήταν απόντες από την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

1990. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέχτηκε Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης από το Κογκρέσο των Λαϊκών Αντιπροσώπων.

1991. Απελευθερώθηκε μετά από 16 χρόνια στη φυλακή, «οι έξι Ιρλανδοί του Μπέρμιγχαμ», αφού αποδείχτηκε ότι είχαν καταδικαστεί άδικα για την τοποθέτηση βόμβας το 1974 σε παμπ στο Μπέρμιγχαμ.

1992.Μετά την σύγκρουση του Σελεζνιόφ, με τον «επενδυτή» Γιαννίκο, η εφημερίδα «Πράβντα», πρώην δημοσιογραφικό όργανο του κομουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ανέστειλε την κυκλοφορία της.

1994. Ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ότι ο Καναδάς δεν θα αναγνωρίσει τα Σκόπια.


1998 .Ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίστηκε στις 357 δραχμές. Η Σόνια Γκάντι, χήρα του δολοφονημένου Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, εκλέχτηκε πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου

2000 . Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, και λόγω της μάχης των μπλέ με τους πράσινους χρηματιστές, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, υποχώρησε κατά 6,65% στις 4.542,65 μονάδες.



2002 .Εκπρόσωποι της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν την συμφωνία του Βελιγραδίου για την αναδιάρθρωση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.


2004. Ο Βλαδίμηρος Πούτιν επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Ρωσίας λαμβάνοντας πάνω από το 71% των ψήφων.Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), κέρδισε με 42,6% τις εκλογές 2005 .Ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού για να διαδηλώσουν κατά της στρατιωτικής παρουσίας της Συρίας στο Λίβανο και ενάντια στην κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.
2010. Πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

2017. Στη Γαλλία, ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Ταϋλάνδη προσχωρεί στις χώρες BRICS ως χώρα εταίρος

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε ότι  στις 24 Δεκεμβρίου, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να δοθεί θ...