28/6/21

Η 28η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 28η Ιουνίου είναι η 179η ημέρα του έτους .Έμειναν 186 μέρες vw thn 31η Δεκεμβρίου.

 416. O νομάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Ούρσος , διοργάνωσε εορτασμό για τη νίκη του Ονώριου επί του Έλληνα σφετεριστή Άτταλου Πρίσκου.

548. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στην ηλικία των 48,  η σύζυγος του Ιουστινιανού  και  Βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Έπασχε από καρκίνο, του μαστού.

550. Στις 28 Ιουνίου του 550 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνάς τέλεσε παρουσία του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, τα θυρανοίξια του ναού των Αγίων Αποστόλων που για αιώνες ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος ναός της Βασιλεύουσας. 
Ήταν σταυροειδής βασιλική, με πέντε τρούλους: ένας σε κάθε βραχίονα του σταυρού και ένας στο κέντρο, στο σημείο τομής των βραχιόνων. Ο δυτικός βραχίονας του σταυρού προεκτεινόταν, σχηματίζοντας αίθριο. Ιερό δεν υπήρχε, καθώς η Αγία Τράπεζα ήταν τοποθετημένη στο κέντρο του ναού, κάτω από τον κεντρικό τρούλο, ο οποίος είχε παράθυρα. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων. ήταν προσκυνηματικό κέντρο, καθώς εκτός των λειψάνων του Αγίου Τιμοθέου , του Ευαγγελιστή Λουκά , και του Αποστόλου Ανδρέα βρισκόταν και μέρος της Στήλης της Φραγγελώσεως, στην οποία κατά την παράδοση δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Χριστός, η κάρα του Ιακώβου του Αδελφοθέου (από τα Ιεροσόλυμα) και η κάρα του Αποστόλου Ματθία. Εκεί βρίσκονταν οι τάφοι του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και του Ηράκλειου,  του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Εκεί κτίστηκε και σταυροειδές μαυσωλείο για τον Ιουστινιανό και την οικογένειά του, στο τέλος του βόρειου κλίτους. 

1098 . Κατά την πρώτη Σταυροφορία οι Σταυροφόροι νίκησαν τον Κερμπογκά της Μοσούλης στη μάχη της Αντιόχειας.

1147. Κατά τη Δεύτερη Σταυροφορία μια ομάδα Βορειοευρωπαίων σταυροφόρων που βρισκόταν εν πλώ προς τους Αγίους Τόπους έκανε κατόπιν αιτήματος του βασιλιά Αλφόνσου Α΄ μια ενδιάμεση στάση στη Πορτογαλία, και πολιόρκησαν τη Λισαβόνα, που βρισκόταν τότε σε μαυριτανικά χέρια. Η Λισαβόνα καταλήφθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Ένα απόσπασμα από αυτή την ομάδα των σταυροφόρων βοήθησε τον Κόμη Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Δ΄ της Βαρκελώνης να καταλάβει την πόλη Τορτόζα την επόμενη χρονιά.

1228. O Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν απέπλευσε από το Πρίντεζι για την ΣΤ΄ σταυροφορία.


1243. Ο Σινοβάλδος Φιέσκι  από ευγενή οικογένεια της Λιγουρίας, διαδέχτηκε τον πάπα Κελεστίνο  ως Ιννοκέντιος Δ΄.


1245. Συνήλθε στη Λυών, που ήταν εκτός της επιρροής του Φρειδερίκου, από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ, η αιρετική Σύνοδος , που το Βατικανό τη θεωρεί 13η. Οικουμενική. Στη Σύνοδο βρίσκονταν τρείς πατριάρχες, 150 επίσκοποι και ο Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Κατά την έναρξη, στις 28 Ιουνίου, ο Ιννοκέντιος συνέκρινε τις πέντε πληγές του Ιησού, με τις δικές του πέντε θλίψεις, Την κακή συμπεριφορά κληρικών και λαϊκών, τη θρασύτητα των Σαρακηνών το Σχίσμα Ανατολής-Δύσης, τις ωμότητες των Τατάρων στην Ουγγαρία• και το διωγμό της εκκλησίας από τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο. Η Σύνοδος μετά από συζητήσεις ενός μηνός καταράστηκε τον Φρειδερίκο, τον κήρυξε «αντίχριστο και εχθρό της εκκλησίας», «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον ευγενή Ερρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο. Η Σύνοδος της Λυών κήρυξε και την Ζ΄ Σταυροφορία.

                      

1385. Πέθανε στη Σηλυμβρία, σε ηλικία 37 ετών, ο Ανδρόνικος Δ΄ Παλαιολόγος , ο πρωτότοκος υιός του Ιωάννη Ε' και της Ελένης Καντακουζηνής που  ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας την τριετία 1376-1379. Ήταν  ακτινοβολούσα προσωπικότητα και λαοφιλής .Είχε νυμφευθεί την κόρη του Βουλγάρου τσάρου Ιβάν Αλεξάνδρου των Σισμάν, κυρά Μαρία. 

1389. 15/28 Ιουνίου. Η Πύρρειος Νίκη των Σέρβων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. 

1495. Κατά τον Ιταλικό πόλεμο του 1494-1498 τα Γαλλικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του βασιλιά Καρόλου πέτυχαν καθαρή νίκη σε βάρος των δυνάμεων της Νάπολης και του Ισπανικού Σώματος που διοικούσε ο Γονζάλο Φερνάντεζ ντε Κόρδοβα στη μάχη της Σεμινάρα στην Καλαβρία. 

1519.Ο Κάρολος Κουίντος στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1625.  Στις 18/28 Ιουνίου, «Μέγας σεισμός» στην Λευκάδα. Σύμφωνα με τον ιερέα Νικόλαο Ζαμπέλιο «έπεσαν οι καμάρες όλες και εις την Αμαξικήν τα σπίτια και τα μαγαζιά όλα κτιστά και ταύλινα. Έπεσε και η Αρχιεπισκοπή όλη η Αγία Αναστασία στους Τσουκαλάδες και συνέχισαν οι μετασεισμοί αλλά ο πρώτος ήταν ο μέγας που δεν θυμάται άνθρωπος στον αιώνα». 

1629. Μετά την κατάληψη της Λα Ροσέλ ο Καρδινάλιος Ρισελιέ διαπραγματεύτηκε μια Συνθήκη διαπραγμάτευση με τους ουγενότους που εγγυόταν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με το διάταγμα της Νάντης, αλλά έπρεπε να παραδώσουν αμέσως όλες τις πόλεις και τα φρούρια που κατείχαν.


1651. Στις 18/28 Ιουνίου άρχισε η τριήμερη μάχη του Μπερετέτσκο ανάμεσα στους Κοζάκους του Μπογκντάν Χμελνίτσκι και τους Τάταρους συμμάχους του με τους Πολωνο-Λιθουανούς, με επικεφαλής τον βασιλιά Ιωάννη Β' Κασιμίρ. Ο πολωνικός στρατός είχε 80.000 στρατιώτες. Οι Κοζάκοι και οι Τάταροι ήταν περίπου 100.000. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη του 17ου αιώνα



1675. Ο Στρατός του Μεγάλου Εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκου Γουλιέλμου νίκησε τους Σουηδούς στην μάχη του Φέρμπελιν.

1715. Την 28 Ιουνίου 1715 οι Τούρκοι που είχαν καταλάβει αμαχητί την Κόρινθο και το Άργος στρατοπέδευσαν στην Τίρυνθα. ενώ ο οθωμανικός στόλος κατέστρεψε το Τολό και αγκυροβόλησε εις την Λέρνη.

1762.Ανελαβε την εξουσία στη Ρωσία η Αικατερίνη Β΄.

1788. Έγινε το σκηνοθετημένο από τους Άγγλους επεισόδιο στη μεθόριο Ρωσίας –Σουηδίας στο φυλάκιο της Πουούμαλα, όπου προβοκάτορες ντυμένοι με θεατρικά κοστούμια σαν ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν ώστε να μπορέσει
 ο Γουσταύος Γ να κηρύξει «αμυντικό» πόλεμο. Όλη η προσπάθεια έγινε για να βοηθηθεί η Οθωμανική αυτοκρατορία και να μείνει ο ρωσικός στόλος στη Βαλτική για να υπερασπίζεται την Αγία Πετρούπολη. 

1808. Οι ισπανικές δυνάμεις νίκησαν τους Γάλλους  στη πρώτη μάχη της Βαλένθια κατά τον  πολέμου της Ανεξαρτησίας.


1812. Ναπολέων κατέλαβε το Βίλνιους. 

1816 .Εγκαίνια του πρώτου χρηματιστήριου στην Αγία Πετρούπολη. 

1866. Νίκες των Πρώσων στον Πόλεμο των επτά εβδομάδα με την Αυστρο-Ουγγαρία. 

1868.Ο εμίρης της Μπουχάρα έγινε υποτελής του Τσάρου της Ρωσίας.

1878. Κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβίβασε άγημα που παρέλαβε από τους Τούρκους  το κάστρο της πόλης και ύψωσε  τη αγγλική σημαία. 


1881 .Υπογράφηκε μυστική συνθήκη μεταξύ της Αυστροουγγαρίας και της Σερβίας. 

1895. Το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα σχημάτισαν τη  Δημοκρατία της Κεντρικής Αμερικής.

1906. Θάνατος στην Γευγελή του Μακεδονομάχου ιερέα Παπαχρήστου από
το Σιδηρόκαστρο.

1912. Κίνημα στην Αλβανία και παραίτηση του τούρκου υπουργού στρατιωτικών.

1913. Στις 16-28 Ιουνίου, άρχισε  η Ειρηνευτική Διάσκεψη του Βουκουρεστίου, για τον τερματισμό  του Δεύτερου Βαλκανικού Πόλεμου. Βουλγαρικό απόσπασμα με τμήματα ιππικού και πεζικού κανονιοβόλησε την πόλη των Σερρών το πρωί της Παρασκευής 28ης  Ιουνίου 1913. Αφού έπεσαν μερικές βόμβες  το πεζικό μπήκε στην πόλη. Σφάξανε πολλούς κατοίκους και πυρπόλησαν 4.050 οικίες, 1000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες. Οι εμπρησμοί και η λεηλασία διήρκησαν μέχρι το απόγευμα , οπότε έφθασε το σώμα των προσκόπων υπό τον λοχαγό  Κωνσταντίνο Μαζαράκη που μπήκε την πόλη.
Ο Κωνσταντίνος και το Επιτελείο του που βρίσκονταν στη Δοϊράνη πληροφορήθηκαν τηλεγραφικώς από τον Μαζαράκη την αποχώρηση του βουλγαρικού στρατού από την πόλη των Σερρών και ανέφερε στην Αθήνα ότι,       «Ο φρούραρχος Σερρών τηλεγραφεί ότι η πόλις κατελήφθη υπό αποσπάσματος προσκόπων. Εκηρύχθη ο στρατιωτικός νόμος. Εσχηματίσθη πολιτοφυλακή προς τήρησιν της τάξεως. Αποσπάσματα προσκόπων και πολιτοφυλάκων εξήλθον εις την ύπαιθρον χώραν, ίνα φρουρήσουν αυτήν από ενδεχόμενη επίθεση κομιτατζήδων.»



1914. Η εκτέλεση το Σεράγεβο από τον Γαβρίλο Πρίντσιπ του διάδοχου του Αυστριακού θρόνου.

1918.Εφθασαν στον Πειραιά 700 εθελοντές από τους Έλληνες της Αιγύπτου. Ολοκληρωθηκε η εθνικοποίηση των βιομηχανιών στη Σοβ. Ένωση.




1919.
Υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων η Συνθήκη των Βερσαλλιών με την έληξε επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Έφτασε στην Σμύρνη ο Έλληνας αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.


1921.Ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Α΄ υπέγραψε το νέο σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστό έκτοτε ως το Σύνταγμα του Βίτοβνταν. 1923 - Ο Ιζβέστια δημοσίευσε την ομιλία του Πατριάρχη Τιχόν σε «αρχιεπισκόπους, πάστορες και βοσκούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας», στην οποία διακήρυξε την αναγνώριση της σοβιετικής εξουσίας

1928 .Στο Τσιούγκεφ, κοντά στο Χάρκοβο, έγινε το Τέταρτο Συνέδριο του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εξέλεξε το  μέλος του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος  Βιτάλι Γκολεστένκο  , ως γενικό γραμματέα.

1931.Έγιναν οι πρώτες Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία μετά την ανατροπή της Βασιλείας. Ο Συνασπισμός Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων έλαβε  34.28%

Και εξέλεξε 193 βουλευτές από τους 470. Το αριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) με 14.56% έβγαλε 80. Οι κομμουνιστές πήραν 0,77%.


1936. Στη βόρεια Κίνα, η Ιαπωνία, δημιούργησε το «προτεκτοράτο» του Μενκγιάγκ.

1933 .Mεγάλης κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη και την απέλαση Ρομά ξεκίνησε στη Μόσχα .5.470 άτομα απελάθηκαν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια τη επιχείρησης αυτής. 1940 .Το Βασίλειο της Ρουμανίας παραχώρησε τη Βεσσαραβία και τη Β. Μπουκοβίνα στη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν τελεσίγραφου.

 1942 . Οι Γερμανοί ξεκίνησαν τη θερινή επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 

1946. Επίσημοι πανηγυρισμοί σ’ όλη την Ελλάδα  για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
Ο Ενρίκο ντε Νίκολα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλίας . 

1948 .Σε συνάντηση της Κομιφόρμ στο Βουκουρέστι αποκλείστηκε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κομμουνιστικού Κινήματος το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. Η απόφαση αυτή είχε σοβαρές επιπτώσεις στον συμμοριτοπόλεμο στην Ελλάδα


1950.Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυρός Μακάριος Β'. Έλληνας εθνικιστής και φανατικός οπαδός της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Ήταν ο «Παπαφλέσσας» της Κύπρου και πρόδρομος της ΕΟΚΑ. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Χαραλάμπους Παπαϊωάννου. Γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Πεδουλάς κοντά στον Πρόδρομο Μαραθάσας στο νησί της Κύπρου και πέθανε στην Λευκωσία. Καθηγητής θεολόγος απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη αλλά και της θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εκλέχθηκε αρχικά Μητροπολίτης Κυρήνειας και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Ήταν ο τελευταίος Κύπριος Αρχιεπίσκοπος που τάφηκε καθισμένος, κατά το έθιμο της Κύπρου.
Οι Δυνάμεις της Βορείου Κορέας κατέλαβαν τη Σεούλ. 
Στη Γιουγκοσλαβία δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος  του Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ, μήκους 400 χιλιομέτρων , στου οποίου την κατασκευή συμμετείχανκαι εθελοντικές ταξιαρχίες εργασίας των νέων από όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία οι διοργανωτές έφεραν ισοπαλία 2-2 με την Ελβετία, ενώ η Γιουγκοσλαβία νίκησε 4-1 το Μεξικό. 



1956.  Στην πολωνική πόλη του Πόζναν ξεκίνησε η Εξέγερση των Εργατών. Ήταν μία από τις πρώτες εκφράσεις της κρίσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά το θάνατο του Στάλιν. Οι εργαζόμενοι στην πόλη του Πόζναν πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια στις 30 Ιουνίου 1956 με αποτέλεσμα περισσότερους από 70 θανάτους και 600 τραυματισμούς. Στη Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ. 



1957. Η Λευκωσία ενεφάνιζε όψη νεκρής πόλης μετά και το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων που επηκολούθησε την επικύρωση της εις θάνατον καταδίκης του Μιχαήλ Ρωσσίδη.

1962. Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την άρση των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας της εποχής του συμμοριτοπόλεμου, και την διατήρηση του στρατοπέδου των κρατουμένων Κομμουνιστών στον Άγιο Ευστράτιο. Το ΚΚΕ παρέμεινε στην παρανομία.

1965.Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόνσον ενέκρινε τις πρώτες χερσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

1967.Το Ισραήλ προσάρτησε  την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

1979. Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), και 104 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Τρεις βουλευτές ψήφισαν  «παρών».


1981. Στην Τεχεράνη έκρηξη βόμβας , στο αρχηγείο του Ισλαμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ιράν, προκάλεσε τον θάνατο 73 κρατικών αξιωματούχων.

1982. Επίσκεψη στη Ρουμανία του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον.

1988 .Έναρξη του 19ου συνεδρίου του ΚΚ της ΕΣΣΔ . Η αρχή της πολιτικής μεταρρύθμισης στην ΕΣΣΔ. Σε ομιλία του στο 19ο Συνέδριο , ο Γκορμπατσόφ σκιαγράφησε το σχέδιο για αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας, και ανακοίνωσε ότι  το Κομμουνιστικό Κόμμα θα εκδημοκρατιστεί και ότι θα δινόταν μεγαλύτερη αυτονομία στους επικεφαλής των βιομηχανικών επιχειρήσεων.



 1989 . Στο Γκαζιμεστάν στο Κόσσοβο και το Μετόχι έγινε συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου Σέρβων για την 600η επέτειο της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Με ομιλητή τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. 

1991.Διαλύθηκε η ΚΟΜΕΚΟΝ .Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Αντρεότι δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ. Στο Ντραβόγκραντ της Σλοβενίας, 300 άνδρες της Παλλαϊκής Άμυνας επιτέθηκαν σε 40 στρατιώτες του  JNA παρόλο που ήθελαν να παραδοθούν. Σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες του  JNA.

1993. Στη Γενεύη , εκπρόσωποι της Ρεπούμπλικας Σερπσκα Δημοκρατίας και της κροατικής κοινότητας  Χερτζεκ-Μπόσνα Herceg-Βοσνίας  αποδέχθηκαν το στρατιωτικό έγγραφο που περιλαμβανόταν  στο ειρηνευτικό σχέδιο  Βανς-Όουεν.


 1995. Συνάντηση του Πάπα με το Βαρθολομαίο στο Βατικανό.


2001. Έγινε η πρεμιέρα της νέας έκδοσης της «Μυθωδίας» του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον ναό του Ολυμπίου Διός  στην Αθήνα, που κόστισε επτά εκ. δολάρια. 
Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο  της Χάγης για να δικαστεί για  εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε.

2004 .Δύο ημέρες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, οι Αμερικανοί παρέδωσαν τον έλεγχο του Ιράκ στον πρώην συνεργάτη της CIA και της MI6 Αγιάντ Αλλάουι. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία μπήκαν  στη ζώνη του ευρώ.


2006. Στη Νέα Υόρκη, το Μαυροβούνιο έγινε το 192ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

2007. Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια, πέρασαν στην βόρεια πλευρά της Πάρνηθας και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Μον Παρνές,  και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκκενώθηκαν. 

2009. Βουλευτικές εκλογές στην Αργεντινή. Στην Ονδούρα ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια ανατράπηκε   από το στρατό με πραξικόπημα.




2015.  Η  κυβέρνηση του Αλιέκσι  Τσιπρόφσκι κήρυξε τραπεζική αργία κι επέβαλε «capital contrοls» (περιορισμό κίνησης κεφαλαίων). Το αρχικό όριο αναλήψεων ήταν 60 ευρώ ημερησίως (ή 420 ευρώ την εβδομάδα) και οι εικόνες από τις ουρές που σχημάτιζαν έξω από τις τράπεζες μισθωτοί και συνταξιούχοι έκαναν το γύρο του κόσμου.

2016. 36 νεκροί και 147 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.
2018.Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία στην Κοζάνη , τη Σπάρτη και άλλες ελληνικές Πόλεις


2019. Στις Βρυξέλλες , η  ΕΕ και το μπλοκ της «Μερκοσούρ», κατέληξαν μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων σε μια ιστορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. 

2020.Στην Πολωνία, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφαέλ Τρζασκόφσκι πέρασαν στον δεύτερο γύρο .Στη Γαλλία, δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...