29/6/21

Η 29η Ιουνίου στην Ιστορία

 Η 29η Ιουνίου είναι η 180η ημέρα του έτους . Απομένουν 185 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .


922. Ο γιος του Κόμητος του Ανζού Ροβέρτου του Κραταιού και της Αδελαΐδας του Τουρ, από τον Οίκο των Ροβερτιδών με την υποστήριξη του κλήρου και πλήθος ευγενών επαναστάτησε κατά του βασιλιά Κάρολου Γ και στέφθηκε
ο ίδιος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων στην Ρενς στις
29 Ιουνίου 922, ως Ροβέρτος Α΄

983. Οι Σλάβοι που ζούσαν ανατολικά του ποταμού του Έλβα διέσχισαν τον παραπόταμο του Ελβα , Χάβελ και εισέβαλαν στο έδαφος της Επισκοπής Χάβελμπεργκ.
Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Σλαβική Επανάσταση ενάντια στον Χριστιανισμό και την υποταγή στο γερμανικό βασίλειο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .


1128. Ο Κορράδος Γ' στέφτηκε στο Μιλάνο , από τον αρχιεπίσκοπο Άνσελμο Ε΄. βασιλιάς της Λομβαρδίας.

1149 . Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώθηκε στη μάχη του Ινάμπ, όπου οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον Νουρεντίν Ζενγκί. Το κεφάλι του κόπηκε από τον Σιρκού τον θείο του Σαλαντίν και απεστάλη μέσα σε ένα ασημένιο κουτί σαν δώρο στον χαλίφη της Βαγδάτης.

1174 . Η Πολτάβα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Χρονικό Υπάτιεφ, με το όνομα Ιππολάβα. Το όνομα Πολτάβα εμφανίστηκε το 1430.

1236. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς της Καστίλης Φερδινάνδος Γ κατέλαβε την Κόρδοβα.



1312. Ο βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο του Λουξεμβούργου, Ερρίκος Ζ΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πρώτη στέψη Αυτοκράτορα από την πτώση των Χοενστάουφεν.

1400. Άρχισε η βασιλεία του Αλέξανδρου Α του Καλού στη Μολδαβία που διήρκεσε μέχρι την 1 Ιανουαρίου 1432.


1444. Μεγάλη Νίκη του Σκεντέρμπεη εναντίον των Τούρκων σε μάχη βόρεια της Επισκοπής, στην πεδιάδα του Τορβιόλ. Στη μάχη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.000 Τούρκοι και άλλοι 2.000 συνελήφθησαν. Ο Στρατός του Σκεντέρμπεη από 8000 Ιππείς και 7000 πεζούς είχε 4.000 νεκρούς και τραυματίες. Μετά τη Μάχη του Τορβιόλ ακολούθησε ο πόλεμο που διήρκεσε ένα τέταρτο του αιώνα
1540. Στο Βίτενμπεργκ, στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάηκε ζωντανή ως μάγισσα η Πρίστα Φρουμπότιν μαζί με έναν από τους γιούς της και δυο συνεργούς. .

1561. Στη Μόσχα στην Κόκκινη Πλατεία, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου.

1570. Κατά τον Πέμπτο Βενετοτουρκικό Πόλεμο για την Κύπρο 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι σε συνεργασία με τους Μανιάτες άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου του Πόρτο Κάγιο.
1617. Ο αρχιδούκας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων, Φερδινάνδος Β΄, αφού εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, στέφτηκε στην Πράγα ως βασιλιάς της Βοημίας.



1659. Κατά τον Ρωσοπολωνικό πόλεμο του 1654-1667 έγινε η μάχη του Κονοτόπ μεταξύ ενός συνασπισμού Πολωνών Τατάρων της Κριμαίας και ουκρανών Κοζάκων των οποίων ηγείτο ο χατμάνος Ιβάν Βιχόφσκι, με τον ρωσικό Τσαρικό Στρατό που οδηγούσαν ο πρίγκιπας Τρουμπέτσκοϊ , ο Σιμιόν Ποζάρσκι και ο Σιμιόν Λβόβ και με τους οποίους συνέπρατταν 6500 Κοζάκοι του Ιβάν Μπέζπαλι, και οι οποίοι πολιορκούσαν τους 4000 άνδρες Φρουράς του Οχυρού Κονοτόπ. Οι Ρώσοι ήσαν 28600. Ο συνασπισμός διέθετε, 30.000 Τατάρους υπό τον Χάνο Μεχμέτ Δ, 4000 Πολωνούς ενισχυμένους με 3000 Μολδαβούς μισθοφόρους , και 16000 Κοζάκους. Ο συνασπισμός του Βιχόφσκι νίκησε τους Ρώσους και τους συμμάχους τους και ανάγκασε τον ρωσικό στρατό να διακόψει την πολιορκία του Κονότοπ. Οι απώλειες των Ρώσων σε νεκρούς ήταν 4,769, και των Κοζάκων του Μπέζπαλι, περίπου 2000. Από τους Κοζάκους του Βιχόφσκι σκοτώθηκαν 4000 ενώ από τους Τατάρους 3-6000. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της μάχης ενέτεινε τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των Κοζάκων στην και οδήγησε στην απομάκρυνση του Βιχόφσκι από την εξουσία μερικούς μήνες αργότερα .

1715. Στο Πολιορκημένο Ναύπλιο ο Σερασκέρης ζήτησε την παράδοση της Πόλης. Οι Κάτοικοι δήλωσαν στον φρούραρχο έτοιμοι να πολεμήσουν.
Ο Φρούραρχος απάντησε ότι τα κλειδιά της πόλης κρέμοντααν από τα Κανόνια από όπου μπορούσαν να τα πάρουν οι Τούρκοι. Σφαγή των αιχμαλώτων από την Ακροκόρινθο κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου, για να τρομοκρατηθούν οι υπερασπιστές της Πόλης.

1729. Καταστρεπτικός σεισμός στη Ζάκυνθο. «κατέπεσαν ουρανόθεν τρεις σφαίρες πύριναι εις τοποθεσίας Σωτήρος, Αλυκών και Σχιναρίου. Αι δονήσεις κράτησαν 28 ημέρες..»

1797. 1.500 Δημοκρατικοί Γάλλοι μαζί με 400 μισθοφόρους της Βενετιάς, αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, όπου τους υποδέχθηκε «ένα έξαλλο από ενθουσιασμό πλήθος», με επικεφαλής τον ορθόδοξο Επίσκοπο Μάντζαρο Χαλκιόπουλο, που προσέφερε στον στρατηγό Ζεντιλύ ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λομβαρδίας και διόρισε τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ιταλίας.

1807. Ο Ρώσος ναύαρχος Ντμίτρι Σενιάβιν νίκησε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Άθω.

1822. Η Μάχη της Πλάκας Ο Ομέρ Βρυώνης, επιτέθηκε στο Σώμα του Μάρκου Μπότσαρη από 1200 άνδρες που πάγαιναν προς βοήθεια των Σουλιωτών, στην Πλάκα. Οι Οθωμανοί υπερίσχυσαν και ο Μπότσαρης οπισθοχώρησε στο Πέτα έχοντας χάσει 100 άνδρες.

1850. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε Πατριαρχικό Τόμο που όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή από Σύνοδο αρχιερέων με πρόεδρο το Μητροπολίτη Αθηνών και ελεύθερα από κάθε κυβερνητική επέμβαση.

1866. Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας.

1874. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει».

1881. Στο Σουδάν, ο ιεροκήρυκας Μουχαμάντ Αχμαντ ανακήρυξε τον εαυτό του Μαχντί ( δηλαδή Μεσσίας), και ξεκίνησε την εξέγερση των νομάδων στο Σουδάν ενάντια στην τυραννία των Ευρωπαίων.

1882 .Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο σύστημα παροχής νερού από πέντε βαθιά πηγάδια.

1906. Ο Καστοριανός μακεδονομάχος Σπυρίδων Δούκης το πρωτοπαλίκαρο του Γεώργιου Λεπιντάτου, (καπετάν Αρκούδα), έπεσε μαχόμενος εναντίον του Οθωμανικού στρατού στη Μάχη του Τσουρχλίου, (Άγιος Γεώργιος) Γρεβεβών.


1913. Στο Διοικητήριο της πόλης των Σερρών, ο πρώτος Φρούραρχος της ελεύθερης πια πόλης Λοχαγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης ύψωσε την ελληνική σημαία. Την ιδια ημέρα έφτασε στην πόλη και η 7η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού.

1917. Αναστήθηκε η «Βουλή των Λαζάρων».
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υποχρέωσε τον Αλέξανδρο Α΄, να υπογράψει το Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουνίου , το οποίο ανακαλούσε το ΒΔ της 29ης Οκτωβρίου του 1915 για τη διάλυση της προηγούμενης βουλής, και επανέφερε τη Βουλή του 1915 σε νέα τακτική σύνοδο .Η Βουλή αυτή παρέμεινε για τρία χρόνια μέχρι το 1920, χωρίς να γίνουν εκλογές.

1921. Άρχισε η μεγάλη θερινή επίθεση της ελληνικής στρατιάς στη Μ. Ασία, (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) , με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. Απόπειρα δολοφονίας στο Βελιγράδι κατά του Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς.

1929.Ο Κονδύλης κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο επισήμανε τις ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1931. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ. Μέλη της οργανώσεως «Εθνική Ένωσις Ελλάς» έβαλαν φωτιά στον Εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης

1934. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Ιουνίου ξεκίνησε το Κύμα των εκκαθαρίσεων των ταγμάτων Εφόδου. Ήταν η λεγόμενη νύχτα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.

1935. Στη Γερμανία, καθελκύστηκε κρυφά  στο ναυπηγείο «Deutsche Verke» το υποβρύχιο U-1, το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, 
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λιεπάγια. Επίθεση των γερμανικών και Φινλανδικών στρατευμάτων στο Μουρμάνσκ. Στην Ερζεγοβίνη, οι Ουστάσι σκότωσαν 140 Σέρβους.

1942. Οι δυνάμεις του Άφρικα Κορπ υπό τον Ρόμελ, έφθασαν στο Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Έκανε πρεμιέρα στο Λένινγκραντ η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

1943. Στο Κρούσεβατς, της Σερβίας ο γερμανικός στρατός εξετέλεσε 600 Σέρβους πολίτες σε αντίποινα. Στην Ερζεγοβίνη οι Ουστάσι εκτέλεσαν 183 Σέρβους χωρικούς και έκαψαν τα χωριό Γκάσκα.


1944. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Μπομπρουίσκ στη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί.
Η σφαγή στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης. Άνδρες της Μεραρχίας «Χέρμαν Γκέρινγκ» που στάθμευε στην περιοχή, εκτέλεσαν 244 αμάχους σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών νεαρών στρατιωτών της Βέρμαχτ, από παρτιζάνους.

1945. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης της Ρουθηνίας των Καρπαθίων που ενσωματώθηκε στην Ουκρανία.

1947. Στο Καλμάρ της Σουηδίας καταγράφηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου. Το ίδιο ρεκόρ είχε ήδη καταγραφεί 14 χρόνια νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, 1933.

1957.  Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης υιοθέτησε την απόφαση «Σχετικά με την αντικομματική ομάδα Μαλένκοφ, Μολότοφ, Καγκάνοβιτς και Σεπίλοφ  και όσων  εντάχθηκαν σε αυτή» και στήριξε τον Χρουστσόφ.

1958. Στην Πάφο της Κύπρου, σε έκτροπα των Τουρκοκυπρίων ,δολοφονήθηκε από Τούρκους μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου.

1960. Στην Κούβα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση εθνικοποίησε την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Τεξάκο».
1964 .Αποκαταστάθηκαν ομαλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράφηκαν 12 συμφωνίες.

1965 .Η Ομάδα Μητσοτάκη- Κόκα, επιτέθηκε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου με άρθρο στην "Ελευθερία".

1967. Βαφτίστηκε ο διάδοχος Παύλος.


1973. Στη Χιλή εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των τεθωρακισμένων του οποίου ηγείτο ο αντισυνταγματάρχης Ρομπέρτο Σούπερ και είχε οργανωθεί από την εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα «Πατρίδα και Ελευθερία». Τα 16 τεθωρακισμένα του Σούπερ και οι 80 άνδρες του περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο, «Λα Μονέδα». Το πραξικόπημα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους νομιμόφρονος από τον στρατηγό Κάρλος Πράτ. Υπήρχαν 4 πολίτες νεκροί και ο Αργεντινός οπερατέρ Λεονάρντο Χένριχσεν/

1974. Η Ισαβέλα Περόν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής αντικαθιστώντας τον άρρωστο σύζυγό της Χουάν Περόν, που πέθανε δυο ημέρες μετά.

1982. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Λίβανο και εγκλώβησαν τον Γιασέρ Αραφάτ στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού.

1987.Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», ενώ ο Αντρέας βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

1988. Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.


1991.Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν το Σέρβο πολιτικό Γιόβαν Γιακόβλιεβιτς, μπροστά στο σπίτι του. Ήταν ο τρίτος Σέρβος που δολοφονήθηκε στο Βούκοβαρ πριν από τον πόλεμο.

1992. Ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας εκκένωσε το αεροδρόμιο του Σεράγεβο και το παρέδωσε στον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ,(UNPROFOR), ώστε να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Σεράγεβο.

1993.Επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν.

1995. Με συλλείτουργο του Ιωάννη Παύλου Β' και του Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βατικανό.

1996.Στην Τουρκία, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

1997. Νίκη των σοσιαλιστών στις αλβανικές εκλογές. Πήραν 80 από τις 155 έδρες.

1998. Η Γιούρομπαγκ πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Ο πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, αυτοκτόνησε στη φυλακή στη Χάγη.

1999. Στη Σερβία, με συγκέντρωση στο Τσάτσακ ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2002. Τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός λόγω «ελαττωματικού» πυροκροτητή , κοντά στα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στον Πειραιά. Ναυμαχία μεταξύ σκαφών της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα.


2004. Οι 25 διάλεξαν το ιουδαίο Μεράνο Μπαρούχ (Μπαρόζο), ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι. Ανανεώθηκε για μία πενταετία η θητεία του Υπάτου Χαβιέ Τσογλάνα. Επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο Δικαστήριο της Χάγης, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κράινα, Μίλαν Μπάμπιτς.

2008.Στην Πόλη του Βατικανού, ο Πάπας Βενέδικτος εγκαινίασε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον εορτασμό των 2000 ετών , (χωρίς καμία ιστορική θεμελίωση), από τη γέννηση του Αγίου Παύλου.

2009. Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο ιουδαίος επενδυτής Μπέρναρντ Μάντοφ.

2011. Με 155 ψήφους πέρασε στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

2012. Εκδόθηκε Ψήφισμα 2054 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη σύσταση Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Δίωξη προσώπων που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ρουάντα, και των πολιτών της Ρουάντα που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες τέτοιες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο έδαφος γειτονικών κρατών, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 1994.

2014. Οι σουνίτες της Cia ανακήρυξαν το Χαλιφάτο στη Συρία και το βόρειο Ιράκ.με επικεφαλής τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι αλ-Χουσεΐνι αλ-Κουράσι.                Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Θάλασσας της Ιαπωνίας.

2015. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι τράπεζες έμειναν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, λόγω των Κάπιταλ Κοντρόλς. Επαναλειτούργησε το τεμπελχανείο Βορείου Ελλάδος.
2016. Γενικές εκλογές στη Μογγολία. 

2017. Το Διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του, σχετικά με τη συνοριακή διαφορά μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας για τον κόλπο του Πιράν. Η Κροατία απάντησε ανακοινώνοντας ότι αρνείται να την εφαρμόσει. 

2020.Στο Πακιστάν, το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μπαλουχιστάν επιτέθηκε στο Χρηματιστήριο του Καράτσι . Δέκα νεκροί,71τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...