19/9/21

Βουλγαρία: Οι Πέτκοφ και Βασίλεφ αυτόνομα στις εκλογές

 

Ο νέος σχηματισμός «Συνεχίζουμε την αλλαγή» των πρώην υπηρεσιακών υπουργών Κύριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές , όπως ανακοίνωσαν οι δυο συναρχηγοί κατά την παρουσίαση του πολιτικού τους προγράμματος . 
Στη συνέχεια, όπς είπαν, μετα τις εκλογές θα διαπραγματευτούν έναν μεγάλο συνασπισμό εντίμων ο οποίος θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Βουλγαρίας.       Ο Κίριλ Πετκόφ προβλέπει ότι ο συνασπισμός αυτός θα συγκεντρώσει 121 βουλευτές στο επόμενο κοινοβούλιο. 
 «Οι υποψήφιοί μας θα είναι νέα άτομα, είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες με εκείνους που συμμερίζονται τις τέσσερις βασικές μας προτεραιότητές , να σταματήσουμε τη διαφθορά και τις κλοπές, να απελευθερώσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να λειτουργούν ειρηνικά, και να προσελκύσουμε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, και να μοιράσουμε δίκαια τον πλούτο», είπε ο Πετκόφ.
 Ο νέος σχηματισμός θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, για δεύτερη θητεία. 

Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία «Trend», μετά από παραγγελία της εφημερίδας «24Ωρες», το νέο πολιτικό σχήμα Πετκόφ - Βασίλεφ εχει την υποστήριξη του 9,1%, που προέρχεται κυρίως από το τηλε-Κόμμα του τηλε αστέρα Σλάβι . Το πρώην κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ συγκέντρωσε το 24,4%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός», με 17,5%. Ακολουθούν το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα , με 16,6%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με 9,3%, το σχήμα Πέτκοφ-Βασίλεφ με 9,1% και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» , με 8,5%. Κάτω από το όριο του 4% βρέθηκε ο συνασπισμός « Ξεσηκωθείτε ! Βουλγαρία Ερχόμαστε!» με 3,8%. 
Το VMRO συγκέντρωσε με 2,2%. Το 35% δήλωσε ικανοποιημένο από το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και το 46% από τον Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
 Ο ευρωβουλευτής Ραντάν Κάνεφ, δήλωσε ότι «η κοινή συμμετοχή στις εκλογές της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» και του νέου σχηματισμού «Συνεχίζουμε την αλλαγή» είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, για πρώτη φορά από το 1997, να κερδίσουν τις εκλογές και να πάρουν την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης». 
Σύμφωνα με έναν από τους ηγέτες του συνασπισμού «Ορθώσου BG! Ερχόμαστε!» Αρμάν Μπαμπικιάν, όσο νωρίτερα γίνει ενοποίηση, τόσο το καλύτερο. «Πέρσι, στις αντικυβερνητικές διααδηλώσεις, ήμασταν ενωμένοι στις πλατείες και κανείς δεν ρώτησε τον Κίριλ Πετκόφ αν ήταν από το Χάρβαρντ ή το Γέιλ όταν μιλούσε από το βήμα», πρόσθεσε ο Μπαμπικιάν. 
Ο Αλεξάνταρ Σίμοφ, από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν και αριστεροί ψηφοφόροι το νέο πολιτικό σχήμα, αλλά, παρόλα αυτά, το ΒΣΚ δεν το θεωρεί ανταγωνισμό στον χώρο της αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...