14/2/22

Επί τρόχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός  της  Αλβανίας αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να  συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στις 15 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται  στην Ουάσινγκτον, και έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν .Εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη συνάντηση με το Υπουργό Εξωτερικών, ο Ράμα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις για να συζητήσει πιθανήτην  στρατιωτική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.‎ Το DPS δημιούργησε μια ατμόσφαιρα όπως στην Κολομβία, με πολλές υποθέσεις"

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. ‎Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου, Αλέκσα Μπέτσιτς , δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από τη συγκέντρωση στην Πλέβλια ότι αυτό το κόμμα δεν θα σταματήσει να διαμαρτύρεται και δεν θα επιτρέψει την πλαστογράφηση της εκλογικής βούλησης των πολιτών από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ης Αυγούστου 2020 με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μειοψηφίας. Το Δημοκρατικό Μέτωπο αντέδρασε στιες επιθέσεις από την νέα (μπατριωτική) γενιά των ΝΑΤΟκομμουνιστών με μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι   «υπήρξε ο λαμπαδηδρόμος  ενός ελεύθερου Μαυροβουνίου όλα αυτά τα χρόνια και ο ισχυρότερος αντίπαλος του ήδη αποτυχημένου και διεφθαρμένου καθεστώτος του Μίλο Τζουκάνοβιτς, που που έχει καταστρέψει τη χώρα μετατρέποντας το ένα κράτος μπανάνας στα Βαλκάνια, με διαφθορά, νεποτισμό, και έγκλημα. Μια βαλκανική  Κολομβία με πολλές δολοφονίες στους δρόμους, όπως στις ταινίες εγκλήματος». «Χωρίς να διακόψει αυτή την πρακτική και ως αντιπολιτευόμενο κόμμα, το DPS εξακολουθεί να ταξιδεύει με πλοία που μεταφέρουν μπανάνες, ηρωίνης και κοκαΐνης, εισβάλλοντας σε αποθήκες τσιγάρων στο λιμάνι του Μπαρ. Τωρα υπάρχουν και νεότερα στελέχη όπως ο βουλευτής  Μίλος Νίκολιτς, ο οποίος έκλαψε για τη σωτηρία του Μαυροβουνίου, το οποίο θα καταστραφεί από το Δημοκρατικό Μέτωπο. Το DPS,  χρησιμοποιεί φρέσκα πρόσωπα με «δίκαιη» ρητορική για να κρύψει από τους πολίτες του Μαυροβουνίου και την Ευρώπη ποια κομματική ηγεσία οδήγησε το Μαυροβούνιο μέχρι τις 30 Ιουλίου. Το Δημοκρατικό Μέτωπο είχε ως στόχο να "καταστρέψει" το Μαυροβούνιο,  αλλά "ευτυχώς", ήρθε ο νεαρός Νίκολιτς, να το σώσει ο οποίος έχει κάρτα μέλους αποδεδειγμένης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε το Κόμμα. Στο «Μέτωπο» της Δημαρχίας της Τσετίνιε δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποδεχθεί την προσφορά του DPS,΄ή θέλουν κάτι «παραπάνω».

Τα κόμματα που ήταν μέλη της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζουν όλες τις επιλογές στις οποίες δεν υπάρχει Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση  του Κεντρικού Συμβουλίου  και της Προεδρίας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος , (SNS), ο αρχηγός Αλεξάνταρ Βούτσιτς , θα είναι ο επικεφαλής του κόμματος στις προσεχείς εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σερβίας και τη Συνέλευση της Πόλης του Βελιγραδίου. Ο εκλογικός συνδυασμός   θα ονομάζεται  «Αλεξάνταρ Βούτσιτς - Μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

ΣΟΦΙΑ. Σε δήλωσή που εγκρίθηκε στο συνέδριο του εξωκοινοβουλευτικού βουλγαρικού ΕΜΕΟ , (ΒMΡO), προτείνεται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα στη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, να εργαστούν για τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας μεταξύ των δύο χωρών με βάση την κοινή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά .«Η ένταξη της ΔΒΜ περνά μέσα από την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, τις βουλγαρικές ρίζες του σημερινού πληθυσμού της και την προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων», τονίζεται στο κείμενο. Η νέα  προγραμματική διακήρυξη ορίζει τις 14 προτεραιότητες του VMRO. Μεταξύ αυτών είναι: ενεργειακή ανεξαρτησία - μέσω της κατασκευής νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων, συνταγματικές αλλαγές που θα αυξάνουν την προεδρική εξουσία, απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές στους αναλφάβητους και σε όσους δεν πληρώνουν τα χρέη τους στο κράτος . Το συνέδριο εξέλεξε και πάλι τον κ. Καρακατσάνοφ ως Πρόεδρο. ‎Δεν είναι ακόμα σαφές εάν το DPS και το SDP θα καταλήξουν σε συμφωνία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της τρισυπόστατης  Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι από το 1995, οι Μουσουλμάνοι προσπαθούν να επιτύχουν ειρηνικά αυτό που δεν κατάφεραν να επιτύχουν εν καιρώ πολέμου , να καταστήσουν δηλαδή  τη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μουσουλμανικό κράτος  με το πρόσχημα της δημιουργίας ενός λειτουργικού κράτους. ‎

Ο  επικεφαλής της Οργάνωσης Βετεράνων του  Πολέμου του Ανατολικού Σεράγεβο, Ντράγκισα Τουσέβλιακ δήλωσε αναφερόμενος στην «πολεμική» εμφάνιση των μουσουλμάνων στο Μπουζίμ ότι το Σεράγεβο θέλει να προκαλέσει ένα θερμό περιστατικό με κάθε κόστος,

 

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο αρχηγός του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, ( VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι, στην ομιλία του για 100 ημέρες από την ΝΙΚΗ στην τοπική αυτοδιοίκηση, και το έργο των δημάρχων τις πρώτες 100 ημέρες, είπε ότι ξεκίνησαν 1.090 έργα και σημείωσε ότι όταν πρόκειται για την ιστορία δεν πρέπει να υπάρχουν διαιρέσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Ο Μίτσκοσκι επιδιώκει ενότητα γύρω από τα εθνικά συμφέροντα. Οι θέσεις «Μακεδονίας» και Βουλγαρίας στις διαπραγματεύσεις παραμένουν διαφορετικές, ωστόσο η νέα προσέγγιση στις συνομιλίες θα πρέπει να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, που ανακοίνωσε ότι, «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει απόφαση για κλείσιμο της Πρεσβείας της Μακεδονίας  στο Κίεβο, αλλά κάλεσε «τους μακεδόνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: