Οι Άγγλοι παραδόθηκαν μετά από ολοήμερη αντίσταση και οι Γάλλοι εκτέλεσαν τους αιχμαλώτους.
1386. Στη Βλαχία άρχισε η βασιλεία του Μιρτσέα του Πρεσβύτερου
1572. Η βελγική πόλη Μονς παραδόθηκε στις Ισπανικές δυνάμεις του Δούκα της Άλμπα.
1840. Οι Μαυροβούνιοι υπό τον Πέταρ Πέτροβιτς Νιέγκος, στο όρος Ντούρμιτορ, σκότωσαν 80 Τούρκους στρατιώτες που υπό τον Σμαίλ Αγά Τσένγκιτς πήγαν να εισπράξουν το Χαράτσι.
1863. Η Ιόνιος (ψευτο)Βουλή κατ εντολή του Λονδίνου ψήφισε την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863». ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».
1870. Στον γαλλο-γερμανικό πόλεμο, μετά από οκτώ ώρες κανονιοβολισμό στο πολιορκούμενο φρούριο της Μερτ-ε-Μοζέλ, (Τούλ Γερμανικά) οι Γάλλοι στρατιώτες παραδόθηκαν .
1893.Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτη δημόσια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σερβία
1902. Εκδηλώθηκε η ένοπλη επανάσταση της Εσωτερικής Μακεδονικής Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης στην Τζουμαγιά και το Πετρίτσι.
1905. Η Νορβηγία και η Σουηδία κατέληξαν σε συμφωνία στο Κάρλσταντ για την ειρηνική διάλυση της προσωπικής ένωσης μεταξύ των δύο χωρών, κάτω από τον ίδιο Βασιλιά.
1912. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο με διάταγμα του βασιλιά της Βουλγαρίας Φερδινάνδου δημιουργήθηκε η Μεραρχία Μακεδονίας-Θρακης με επικεφαλής τον στρατηγό Νικόλα Γκένεφ και Επιτελάρχη τον Συνταγματάρχη Πέταρ Νταρβινγκοφ.
1913. Ο Γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποίησε πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από τις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα, κοντά στην Τύνιδα.
1943 .Στην Βόρεια Ιταλία ιδρύθηκε η Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία του Σαλό. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το λιμάνι της Νάπολης και βύθισαν πολλά πλοία.
1944. Την επομένη της Σφαγής των Γαργαλιάνων, (22 Σεπτεμβρίου), το ΚΚΕ εισέβαλε στις 23 Σεπτεμβρίου 1944 στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών και μετέδωσε διάγγελμα, υπό την πλήρη αδιαφορία των Γερμανών. Το διάγγελμα του ΚΚΕ έλεγε: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα’ αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».
Η ουσία ήταν να βγουν οι κομμουνιστές από τις φυλακές και να εκτελεστούν οι ταγματασφαλίτες, οι χωροφύλακες, οι μπουραντάδες , (το μηχανοκίνητο) και οι «κρυφοί πολιτικοί αρχηγοί τους» που τους ήξερε η ΟΠΛΑ.
1947. Ισχυρά Κ]Συμμορία επιτέθηκε κατά τοΰ Σταθμοΰ Χωροφυλακής Συκορράχης. Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ εν οίς ο Καπετάν Λαλάκος εκ Κομοτινής. Οι Κ]Σ επιτέθηκαν και κατά του χωρίου Μάνδρα Διδιμοτείχου. Αποκρούσθηκαν και καταδιώχτηκαν .Οι Κ]Σ εσχον περί τούς 40 νεκρούς Οι Κ]Σ με αρχηγό τον Καπετάν Δίαμαντή επιτέθηκαν εναντίον της Ιτέας Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ.
Στις Φυλακή της Σόφιας εκτελέστηκε ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος Νίκολα Πετκόφ.
1956. Άνοιξε το Μουσείο της Ακρόπολης που ήταν κλειστό από την εποχή της Κατοχής. Δολιοφθορές της ΕΟΚΑ στη βρετανική βάση στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου.
1958. Άφιξη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Σπάακ στην Αθήνα για συνομιλίες εν όψει της επικείμενης αναγκαστικής εφαρμογής του σχεδίου Μακμίλαν.
1963. Συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ, ο Ζορζ Πάκες, αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του ΝΑΤΟ. Ο κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος κατηγορήθηκε ότι πούλησε ζωτικής σημασίας πληροφορίες που σχετίζονται με την άμυνα κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, στους Σοβιετικούς. Θεωρήθηκε ο πιο σημαντικός κατάσκοπος που εργάστηκε για την ΕΣΣΔ σε γαλλικό έδαφος.
1966 . Η εταιρία Λίτον απέσυρε τις προτάσεις της για επενδύσεις στην Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο, αφού η κυβέρνηση των αποστατών δεν κατάθεσε για κύρωση το σχετικό νομοσχεδίου.
1968 . Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πολιτικοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ι. Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος και Στυλιανός Αλλαμανής που βρίσκοντας σε κατ οίκον περιορισμό.
1973 . Ο Χουάν Περόν σε ηλικία 78 ετών, πήρε το 61,5% των ψήφων
και εκλέχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής με αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Ιζαμπέλα. 1974 .Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας γι την νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
1987 .Στο Βελιγράδι άρχισε η δραματική 8η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Κομμουνιστών Σερβίας, που υπήρξε σημείο καμπής στην ιδεολογία και την πολιτική των Σέρβων κομμουνιστών. Η σύνοδος λόγω του αλβανικού αλυτρωτισμού στο Κόσσοβο πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ένταση και κράτησε δύο ημέρες, και στο τέλος απάντησε στον ερώτημα , «ο Ίβαν ή ο Σλόμπα» και εξέλεξε το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παρατάξεων κέρδισε η σκληρή γραμμή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά της πολιτικής του Προέδρου της Προεδρίας της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς. Ο Μιλόσεβιτς στη συνέχεια εκανε εκκαθαρίσεις στο κόμμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
1995. Έφτασε στην Πάτμο ο Βοθρολυμαίος Α' για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκαλύψεως του Ιωάννου.
2003. Στη Νέα Υόρκη , τα μέλη της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, με το επίσημο Βελιγράδι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.
2005. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 6 άλλοι τραυματίζονται όταν καταπλακώθηκαν από το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
2007. Εν όψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ιράν δεν χρειάζεται πυρηνικά όπλα και ότι η χώρα δεν επιθυμεί πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
2009. Η Γερμανική βουλή ψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μια νέα εποχή διεθνών σχέσεων. «Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή, και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο διεθνούς συνεργασίας με την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των ευθυνών όλων των εθνών».2011.Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν διαβίβασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το επίσημο αίτημα του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στο αίτημα του Αμπάς, λέγοντας ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν μπορούν να φέρουν ειρήνη.
.2012. Οι υποστηριζόμενοι από τη δύση τζιχαντιστές ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την κατάπαυση του πυρός .Βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία στις οποίες δεν συμμετείχε η επιδοτούμενη από τους δυτικούς αντιπολίτευση.
2014. Η αμερικανική συμμαχία άρχισε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου