23/9/22

Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις περιφέρειες του Ντονμπάς, της Ζαπορίζιε και της Χερσώνος


 Τα δημοψηφίσματα για το θέμα της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία  ξεκίνησαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), στην περιοχή της Χερσώνας και στα απελευθερωμένα εδάφη της περιοχής της Ζαπορίζιε. Η ψηφοφορία θα λήξει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του DPR και του LPR, καθώς και των περιφερειών Ζαπορίζιε και Χερσώνας, υποστηρίζουν το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας RIPSI, στο DPR, το 94% των ερωτηθέντων που ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της εισόδου της δημοκρατίας στη Ρωσία. 

Στην LPR, το 93% των ερωτηθέντων πολιτών υποστηρίζει αυτή την επιλογή, στην περιοχή της Ζαπορίζιε το 87% και στην περιοχή της Χερσώνας το  80%.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν απάντησε στις αντιδράσεις στα δημοψηφίσματα λέγοντας ότι «Όσοι ζουν στα εδάφη των περιοχών Ζαπορίζιε, Χερσώνας, και τις ΛΔ Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» . 

«Τα προηγούμενα 8 χρόνια, η ΕΕ αγνόησε τη γενοκτονία κατά των κατοίκων του Ντονμπάς και δεν νοιάστηκε για τους θανάτους αμάχων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» δήλωσε ο Βαλόντιν. «Αγαπητοί συμπατριώτες, κάντε την επιλογή σας ελεύθερα. Μη φοβάστε τίποτα», κατέληξε  ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.      

  Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε ότι μετά την προσχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία θα καταστούν αδύνατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: