2/2/23

Η 2α Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 2α Φεβρουαρίου  είναι η 33η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 332 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

506. Ο Αλάριχος Β' προσυπόγραψε το «Lex Romana Visigothorum»      ή  «τη Σύνοψη του Αλάριχου», μία περίληψη ρωμαϊκών νόμων και αυτοκρατορικών διαταγμάτων που αποτέλεσε το πρότυπο για τη δικαιοσύνη στο βασίλειο των Βησιγότθων.

871. Ο βασιλιάς της Ιταλίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λουδοβίκος Β΄ επικεφαλής Λομβαρδών και Φράγκων κατέλαβε εξ εφόδου την ακρόπολη του Μπάρι και συνέλαβε τον Εμίρη του Μπάρι.  Ο ρόλος του Βυζαντινού στόλου στην ανακατάληψη του Μπάρι είναι αμιφιλεγόμενος . Σύμφωνα με το χρονικό «Annales Bertiniani» ,     ο Ναύαρχος Νικήτας (Ωορύφας) δεν αναγνώρισε τον Λουδοβίκο ως Αυτοκράτορα και επήλθε ρήξη. Την κατάληψη βοήθησε ένας στόλος «Σκλαβούνων», που πιθανότατα είχαν προσέλθει ως σύμμαχοι των Βυζαντινών

962. Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ έστεψε στη Ρώμη το βασιλιά της Γερμανίας Όθωνα Α΄ ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λόγω του γάμου του με την Αδελαΐδα της Ιταλίας. Ο Όθωνας και η Αδελαΐδα στέφθηκαν ταυτόχρονα και από κοινού αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαΐκής Αυτοκρατορίας.

1207. Ο Πάπας ανακήρυξε τα εδάφη που σήμερα περικλείουν την Εσθονία και τη Λετονία, ως Πριγκιπάτο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την ονομασία «Τέρα Μαριάννα», (Τουτέστιν Γη της Μαρίας).

1348. Η Μάχη μεταξύ του Τευτονικού Τάγματος‎‎ και των Παγανιστών  του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας‎‎ στον παραπόταμο του Νέμαν, Στρέβα στην οποία σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν χιλιάδες Λιθουανοί ενώ οι Σταυροφόροι είχαν μόνο 8 ιππότες και 60 άλλους στρατιώτες νεκρούς.

1589 .Ιδρύθηκε το Πατριαρχείο της Μόσχας.

1676. Αποκεφαλίστηκε στην Κωνσταντινούπολη στο Παχτζέ Καπισί, ο μοναχός Γαβριήλ που ήταν ψάλτης στον Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το λείψανό του , μετά τις τρεις ημέρες, το έρριξαν στη θάλασσα. Το Πατριαρχείο τον ανακήρυξε σε Άγιο.

1701. Ο Πέτρος ο Μέγας εξέδωσε το Ουκάζιο για τη δημιουργία του στόλου της Βαλτικής με την ναυπήγηση στη λίμνη Λατόγκα έξι πλοίων των 18 κανονιών.

1797. Κατά τον πόλεμο του πρώτου Συνασπισμού οι 18.000 αυστριακοί στο Δουκάτο της Μάντοβα, μετά από εννέα μήνες πολιορκία. παραδόθηκαν στον Ναπολέοντα.

1801. Υπογράφηκε η Συνθήκη ειρήνης της Λουνεβίλ μεταξύ της Αυστρίας και της Γαλλίας με την οποία επικυρώθηκαν οι Συμφωνίες του Κάμπο Φόρμιο.

1804. Στις 2/14 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η πρώτη σερβική εξέγερση . Η επανάσταση της Υπαπαντής.

1808 .Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέλαβαν τη Ρώμη διότι ο Πάπας Πίος Ζ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη γαλλική κυριαρχία στο Βασίλειο της Νάπολης και να ενταχθεί στην συμμαχία κατά της Μεγάλης Βρετανίας.


1813. Ο Τσάρος Αλέξανδρος υπέγραψε το διάταγμα για την οργάνωση της διοίκησης της αυτόνομης Βεσσαραβίας που αποκτήθηκε μετά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1806-1812.

1828 .Ο Καποδίστριας με διάταγμα που εκδόθηκε στην Αίγινα, ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, με πρώτο διοικητή το Γεώργιο Σταύρου.

1834 . Ο Σέρβος πρίγκιπας 1834 . Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς ανακοίνωσε το τρίτο Φιρμάνι Σουλτάνου Μαχμούτ Β, που αναγνώριζε ως κληρονομικό πρίγκιπα. 
 1837. Παραιτήθηκε στο Ναύπλιο ο Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσμπεργκ από τη θέση του Αρχιγραμματέα και τον διαδέχτηκε ο Ιγνάτιος φον Ρούτχαρτ. 
 1846. Οι πλουσιότερες γειτονιές της Φιλιππούπολης καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

                          
1854. Μεθοριακό επεισόδιο κατά την επανάσταση της Ηπείρου . Ο ανιψιός του Καραϊσκάκη, ταγματάρχης Μήτρος Σκυλοδήμος ως Διοικητής του 9ου Ελαφρού Τάγματος Οροφυλακής των συνόρων που έλεγχε τον τομέα Κομποτίου-Συντέκνου, και ο οποίος είχε υπό τις διαταγές του τον γιό του Γεωργίου Καραϊσκάκη Σπύρο, απόφοιτο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, διέταξε τους άνδρες του να καταδιώξουν τους τουρκαλβανούς «Ληστάς» εντός του τουρκικού εδάφους και έφτασε ως την Άρτα.

1878 . Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου που ειχε αναλάβει από τις 11 Ιανουαρίου κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις είχαν ήδη φθάσει στο Δομοκό.

1896. Ο διάδοχος του βουλγαρικού θρόνου Μπόρις Γ βαπτίστηκε με ανάδοχο το Ρώσο Αυτοκράτορα Νικόλαο Β.

1897. Ο Συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, αποβιβάστηκε επικεφαλής Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος νότια της Μονή της Οδηγητρίας Κυρίας Γωνιάς που είναι  κτισμένη στο μυχό του κόλπου Χανίων, περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά. στο Κολυμβάρι. Η δύναμη ήταν δύο τάγματα πεζικού, ένα μηχανικού, ένας λόχος ευζώνων και μια ορειβατική πυροβολαρχία.

1918. Στη Σοβιετική Ρωσία το Συμβούλιο των Κομισάριων με επικεφαλής τον Λένιν εξέδωσε διάταγμα για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και της εκπαίδευσης από την εκκλησία.

1920. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια του Εσθονικού πολέμου υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Ταρτού, με την οποία η Σοβιετική Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Εσθονίας, η οποία ήταν υπό ρωσική κυριαρχία από το 1721.

1932. Η Κοινωνία των Εθνών συγκάλεσε τη διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό, με τη συμμετοχή 63 χωρών.

1933. Στη Γερμνανία διαλύθηκε το Ράιχστάγκ για τις εκλογές της 5ης Μαρτίου.

1940. Το στρατοδικείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΣΣΔ διέταξε την εκτέλεση δια τυφεκισμού του εβραίου πρώην 
επικεφαλής της NKVD Νικολάι Γιέζωφ.

 
1943.Οι μονάδες της γερμανικής 6ης Στρατιάς στο βόρειο θύλακα του Στάλινγκραντ παραδόθηκαν. Συνολικά αιχμαλωτίστηκαν 108.000 στρατιώτες.


1945
. . Τα ξημερώματα εκτελεστήκαν στη Σόφια ο πρωθυπουργός Μπογκτάν Φίλοφ και ο πρίγκηπας Κύριλλος της Πρέσλαβα.
Ο Τσώρτσιλ και ο Ρούσβελτ ολοκλήρωσαν τις συνεννοήσεις τους και αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μάλτα για τη Γιάλτα της Κριμαίας όπου θα συναντούσαν τον Στάλιν. Στην Βίλα Πέτρου Κανελλόπουλου στην Βάρκιζα έγινε στις 11 το βράδυ η πρώτη συνάντηση ΕΑΜ-Κυβερνήσεως 

1946. Οι κομμουνιστές ανακήρυξαν την Ουγγαρία σε Λαϊκή Δημοκρατία.

1947. Το ΚΚΕ άναψε κάτω από την Ακρόπολη.
μια φωτεινή επιγραφή με το σύνθημα «Να φύγουν οι Άγγλοι» 

1950. Σχεδόν έξι μήνες μετά τη μάχη του Γράμμου , ιδρύθηκε από τον Αλ. Σβώλο (ΣΚ-ΕΛΔ), τον Σ. Χατζήμπεη (Αριστεροί Φιλελεύθεροι) και τον Ι. Σοφιανόπουλο που είχαν ήδη συνεργαστεί με το ΕΑΜ στο δημοψήφισμα του 1946, η «Δημοκρατική Παράταξη» , με την οποία η Αριστερά συμμετείχε στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950. Η «Δημοκρατική Παράταξη» είχε και την υποστήριξη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, που τον καθοδηγούσε ο Νίκος Πλουμπίδης. 


1957.
 Στην Κύπρο οι Άγγλοι σκότωσαν τον Χαράλαμπο Χριστοφή.
Στην Αμμόχωστο σκοτώθηκαν τρεις Βρετανοί στρατιώτες και ένας αστυνομικός.

1964. Η Αθήνα δέχθηκε με επιφυλάξεις να σταλούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Κύπρο.Ο Μακάριος το Απέρριψε. Σε συνοικία της Λιέγης στο Βέλγιο οδομαχίες Ελλήνων και Τούρκων ανθρακωρύχων για το ΝΑΤΟ.
 
1965 .Άρχισαν στο Βελιγράδι συνομιλίες του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Ο Γιουγκοσλάβος υφυπουργός Εξωτερικών έθεσε ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. 
 
1966. Έληξε η επίσημη επίσκεψη του Μακαρίου στην Αθήνα, στην οποία συμφωνήθηκε η από κοινού υπεράσπιση του «ενιαίου αμυντικού χώρου» Ελλάδας-Κύπρου αλλά και η μη εγκατάσταση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κύπρο χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της Αθήνας. 
 
1982. Ο Συριακός Στρατός υπό την διοίκηση του αδελφού του Προέδρου Άσαντ Ριφαάτ, κατέστειλε την εξέγερση των ισλαμιστών αδελφών μουσουλμάνων στη Χάμα. 

 1989. Η τελευταία φάλαγγα σοβιετικών θωρακισμένων αποχώρησε από την Καμπούλ μετά 9 χρόνια παρουσίας. 

 1991 . Οι ΗΠΑ και η Αλβανία αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις , οι οποίες είχαν διακοπεί το 1939. 
 
1994 . Η Πολωνία προσχώρησε στη «Σύμπραξη για την Ειρήνη», του ΝΑΤΟ. Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης της Ουγγαρίας με την ΕΕ.

1999 . Ο Ούγκο Τσάβες έγινε πρόεδρος της Βενεζουέλας.

 
2006. Σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής.

2007 .Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι παρουσίασε  στην Πρίστινα το σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο χαιρετίστηκε από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και απορρίφθηκε από τη Σερβία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Κοσσυφοπέδιο θα είχε το δικαίωμα να συνάψει διεθνείς συμφωνίες και να επιδιώξει ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. να δημιουργήσει τα δικά του εθνικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας και του ύμνου, και  ελαφρές ένοπλες δυνάμεις  για τον έλεγχος των συνόρων . Η αλβανική  και η σερβική γλώσσα ήταν επίσημες γλώσσες. Για τους Σερβικούς και άλλους μη Αλβανικούς πληθυσμούς, το σχέδιο παρείχε ευρεία δικαιώματα και εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων εγγυημένων εδρών στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, την αστυνομία και τη δημόσια διοίκηση, καθώς επίσης δήμους στους οποία κυριαρχεί ευρεία αυτοδιοίκηση και το δικαίωμα διαφανούς οικονομικής στήριξης από το Βελιγράδι. Για τις θρησκευτικές εγκαταστάσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, το σχέδιο του Αχτισάαρι προέβλεπε τη δημιουργία ειδικών ζωνών προστασίας και φορολογικών ελαφρύνσεων για την εκκλησία.

2008. Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε από την προεδρία της Κούβας μετά από σχεδόν 50 χρόνια εξουσίας. Διαδηλώσεις στην Άγκυρα ενάντια στο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε φοιτήτριες να φορούν μουσουλμανική μαντίλα σε πανεπιστήμια.

2009. Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι εκλέχτηκε  πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης.        

2020. Ειρηνική επανάσταση των ορθοδόξων Χριστιανών κατά του ΝΑΤΟκομμουνιστή Μιλο Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο. Δεκάδες λιτανείες.

1 σχόλιο:

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

1965 κυβερνήσεις αχυρανθρώπων και εντολοδόχων των "συμμάχων" που πισώπλατα μαχαίρωσαν την Ελλάδα που τους έσωσε στον Β Παγκόσμιο και αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαιά της, της προκάλεσαν τον συννοριτοπόλεμο. Οι εντολοδόχοι πρωκτυπουργοί "μας" ταπείνωναν διαχρονικά το φρόνημα του Ελληνικού λαού. Αντί να θέσουμε εμείς ζήτημα ελληνικής μειονότητας στη Γιουγκοσλαβία, ξεφτιλίζαν το ελληνικό κράτος ανεχόμενοι την ταπείνωση από τους ξυπόλητους κουμουνίστες που θέταν ζήτημα δήθεν μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.