13/8/24

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΊΑ . 13/26 Αυγούστου 1922. Η Επίθεση του Κεμάλ που διάλεξε την 26η Αυγούστου επειδή ήταν η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ

 

Οι τουρκικοί  χάρτες για την κατάσταση στο μέτωπο την νύχτα της 12η2/ 25ης Αυγούστου και το πρωί της 13ης/ 26ης.

Στον χάρτη έχω σημειώσει την σιδηροδρομική γραμμή και τον Σταθμό του Ουσάκ. 

Στις 05.00 της 13ης/26ης Αυγούστου 1922 άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός από το τουρκικό πυροβολικό των θέσεων της I και IV Μεραρχιών στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ.Τοτουρκικό  πυροβολικό, έπρεπε να αρχίσει τα πυρά στις 04.30 αλλά επειδή ο καιρός ήταν πολύ ομιχλώδης, άρχισε να πυροβολεί με μισή ώρα καθυστέρηση. Γύρω στις 05.30-05.35 εκδηλώθηκε η επίθεση  του πεζικού. Τρία τουρκικά μαχητικά και τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη απογειώθηκαν μεταξύ 06:00 και 07:30.


Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν διαρκώς πάνω από το μετωπο και από τις αναφορές τους γνωρίζουμε τις κινήσεις των ελληνικών μονάδων. Σηκώθηκαν και ελληνικά και ενα τούρκικο χτυπήθηκε και προσγειώθηκε στις γραμμές των Ελλήνων. Για παράδειγμα ο Διοικητής του Μετώπου, με  εντολή που έλαβε από τη Διοίκηση του Δυτικού Μετώπου, έστειλε ένα αεροπλάνο για να διαπιστώσει εάν υπήρχε αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής εφεδρικής ομάδας στην περιοχή Αλτιντας .Η αναγνώριση, η οποία έγινε πριν από τις 07:00 στην περιοχή Döger-Altintas, ανέφερε δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής εφεδρικής ομάδας.
Στις 18:00 το αεροπλάνο, το οποίο πήγε για αναγνώριση, ανέφερε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στα στρατόπεδα, και ότι υπήρχε μόνο μεγάλη δραστηριότητα στους σιδηροδρόμους και ότι υπήρχαν πολλά ζώα στο Gazlıgöl.

Οι Αθηναίοι, πληροφορήθηκαν την επίθεση  25 ώρες μετά. Το πρωί της 14ης Αυγούστου από την δημοσίευση στον λογοκριμένο τύπο ενός ανακοινωθέντος  του προδότη Χατζηανέστη που ενημέρωνε την κυβέρνηση ότι ο προδότης Τρικούπης είχε αποκρούσει την επίθεση.
 

Στις 15/28 Αυγούστου, η «Μακεδονία» ενώ το Μέτωπο είχε καταρρεύσει έγραφε για «δοκιμαστικές επιθέσεις». Η θεωρία των «δοκιμαστικών επιθέσεων», συνεχίζεται ως τις ημέρες μας από την Βικιπαιδεία.  

Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΡΙΠ

η

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΤΗΣ 15ης  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΟ "ΕΜΠΡΟΣ" 
ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΘΥΜΙΖΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΥΠΆΡΧΕΙ 
ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΟ

ΤΟ ΣΚΡΙΠ ΕΙΧΕ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ



Ο ΡΙΖΟΖΠΑΣΤΗΣ ΣΤΗΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΕΙΡΗΝΗ. 
ΣΕ 9 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΣΜΥΡΝΗ
Από τα έγγραφα του Τρικούπη και του Διγενή που κατέσχεσαν οι Τούρκοι και τα οποία έχουν δημοσιευτεί προκύπτει , ότι μετά την επίθεση ο Τρικούπης, διέταξε την εκκένωση του ελληνικού νοσοκομείου από το Αφιόν Καραχισάρ και τη μεταφορά των Ασθενών στο Ουσάκ που ολοκληρώθηκε μέχρι το βράδυ.
Το βράδυ της 13/26 Αυγούστου, το 2ο  Σώμα Στρατού διατάχθηκε από τον Χατζηανέστη να θέσει υπό τις διαταγές του τη 15η Μεραρχία και το πρωί της 28ης Αυγούστου να επιτεθεί στα βόρεια του Αφιόν Καραχισάρ. 
Ο Τρικούπης ζήτησε να εγκαταλειφθεί η επίθεση διότι δεν ήταν δυνατό για τα στρατεύματα να ξεκινήσουν την επίθεση από την άποψη του χρόνου . Ο Χατζηανέστης , επέμεινε στην εντολή και του ζήτησε «να μην υποκύψει στην τουρκική βούληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απόφαση απάτη για τον Μεγαλοεκμετελευτή Δανείων Ανδρέα Πάτση. Δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για το κακούργημα του Πόθεν Αίσχος αλλά "Προστιμάκι" «χάδι», 10950 ευρώ, επειδή ειναι Παλιόπαιδο

  Περιμένουνε την Παρέμγαση  της Τυφλής "Γεωργίας" που πρέπει να ζητήσει τον Πειθαρχικό Έλεγχο του..... Μονομελούς.