4/8/24

Η χοντρή Πορτογαλέζα διοργανώνει συνάντηση των Κυπρίων με τους Τούρκους στις 13 Αυγούστου.

Ο Κύπριος  Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση (κουστουμαρισμένων και καθιστών) Κυπρίων,  κατά της τουρκικής κατοχής, που έγινε στη Δερύνεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε θετική απάντηση στην πρόσκληση του  Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες στους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων. για  συνάντηση για το Κυπριακό στις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη.


Ο Κύπριος  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να γίνει  η συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο  στις 13 Αυγούστου , προσθέτοντας πως είναι "χάριν στις εντατικές προσπάθειες της δικής μας πλευράς που υπάρχει αυτή η κινητικότητα στο Κυπριακό".

Η επικείμενη συνάντηση αποτελεί μια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ να άρει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να προωθήσει προοπτικές λύσης του. 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ελπίζει ότι «η διεξαγωγή του θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν παρά να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», που διακόπηκαν  τον Ιούλιο του 2017.
Αναμένεται η ανταπόκριση στην πρόσκληση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται οποιαδήποτε επαφή, έστω και ανεπίσημη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου. 
«Ο τερματισμός της κατοχής, της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας είναι μονόδρομος για εμάς», είπε ο Χριστοδουλίδης στην ομιλία του χθες το βράδυ, η οποία σηματοδότησε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Αμμοχώστου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του κατεχόμενου δήμου Αμμοχώστου (με έδρα τις ελεύθερες ζώνες) ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο παρέδωσε σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κλειστή ζώνη των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=bSkumZO1-NA

Ο Λαβρόφ κάλεσε την Ευρώπη να ακούσει τη δήλωση του Φίτσο για πυραυλική επίθεση στις Βρυξέλλες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο π...