2/8/24

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974. Η 10η Ημέρα της Μεταπολίτευση και η Προδοσία στην Κύπρο . Ο Καραμανλής δεν ασχολείτο με την Κύπρο.

Στις 2 Αυγούστου 1974 ,παρά την ανακωχή των Καραμανλή- Μαύρου οι Τούρκοι επιτέθηκαν για την κατάληψη του υψώματος 1204 του Πενταδάκτυλου που το υπεράσπιζε ο 2ος Λόχος  της 31 ΜΚ που μετά από επτάωρη μάχη αβοήθητος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. 

Στην κατεύθυνση της Λάρνακας μια ίλη τουρκικών αρμάτων 4 Μ-47 και 4ΤΟΜΠ Μ.113 κινήθηκε  προς το ύψωμα Κόρνος  το οποίο υπεράσπιζε Λόχος του 316 Τάγματος Επιστράτων, που διέθετε ένα ΠΑΟ. Το προπορευόμενο τουρκικό άρμα έπεσε σε αντιαρματική νάρκη και ακινητοποιήθηκε. Το Τέταρτο στη σειρά , ένα τεθωρακισμένο Μ-113 δέχθηκε βολή του ΠΑΟ και πήρε φωτιά. Ανάμεσα τους ήταν ένα Μ-47 και ένα ΤΟΜΠ Μ.113 που δεν μπορούσαν να διαφύγουν και τα πληρώματα τα εγκατέλειψαν και διέφυγαν με τα πόδια .

Τα τρόπαια του Κόρνου

Στην Λευκωσία μια μέρα μετά την κυκλοφορία των άλλων εφημερίδων, επανακυκλοφόρησε τετρασέλιδος ο «Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Μακαρίου και κύριο άρθρο με τον τίτλο «Να δώσωμεν τα χέρια».

 Στις 2 Αυγούστου η εφημερίδα «Μάχη» δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες από την  
τουρκοκρατούμενη Κερύνεια. Η μια από το λιμάνι της Κερύνειας και η δεύτερη από το ξενοδοχείο «Ντόουμ», όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 800 Έλληνες άμαχοι, φρουρούμενοι από άνδρας της Ειρηνευτικής. 



 



Δεν υπάρχουν σχόλια: