20/8/24

Η 20η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 20η Αυγούστου είναι η 233η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απoμένουν 133 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

917. Ο Βυζαντινός  Στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά υπέστη συντριπτική ήττα από τους Βουλγάρους  στην μάχη της  Αγχίαλου.

1119. Οι Ιππότες του Λουδοβίκου ΣΤ΄ της Γαλλίας , του Παχύ,  που υποστήριζε τα δικαιώματα του Γουλιέλμου Κλίτου στην Νορμανδία,  συνετρίβησαν στην «μάχη της  Μπρεμούλ» από τους Ιππότες του Ερρίκου Α΄ της Αγγλίας.

1206. Στην Κωνσταντινούπολη όταν έφτασαν τα νέα ότι ο Βαλδουίνος Α πέθανε αιχμάλωτος  του τσάρου των Βουλγάρων Καλογιάννη , αδελφός του ΄  Ερρίκος της Φλάνδρας   ορκίστηκε ως νέος Λατίνος αυτοκράτορας . Οι Λομβαρδοί ευγενείς του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να του δηλώσουν  υποταγή και ακολούθησε διετής πόλεμος στον οποίο τελικά ο Ερρίκος νίκησε τους Λομβαρδούς και τους συμμάχους τους Ναΐτες ιππότες, και ο Ερρίκος κατάσχεσε  τους ναούς των Ναΐτών στην Ραβέννικα και στο Ζητούνι.

1297. Ο Ροβέρτος Β΄ του Αρτουά νίκησε τους Φλαμανδούς στην «μάχη του Φουρν». Ο γιός του, Φίλιππος, σκοτώθηκε στη μάχη.

1372. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ', τυπικά επικυρίαρχος του βασιλείου της Σικελίας-Νάπολης, επικύρωσε στην Αβινιόν τη  «Συνθήκη της Βιλενέβ» μεταξύ του Φρειδερίκου Γ΄ της Σικελίας και Δούκα των Αθηνών και Δούκα των Νέων Πατρών και της Ιωάννας Α΄ της Νάπολης που έθεσε τέρμα στον πόλεμο των Εσπερινών. Ο τίτλος του βασιλιά της Σικελίας (που παλαιότερα περιελάμβανε τη Σικελία και τη Νάπολη) έμενε στον βασιλιά της Νάπολης, ενώ ο βασιλιάς της Σικελίας έπρεπε να χρησιμοποιεί τον τίτλο βασιλιάς της Τρινακρίας, του  αρχαίου όνοματος  της Σικελίας. Δικαίωμα διαδοχής είχαν μόνο οι απόγονοι του Φρειδερίκου Γ' και όχι τα αδέλφια του ή άλλοι συγγενείς. 


1469. Στη μάχη κοντά στο χωριό Λίπνικ, στο Δνείστερο  ο Στέφανος ο Μέγας της Μολδαβίας νίκησε τους Τατάρους οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες 

1648. Η τελευταία  μεγάλη Μάχη του Τριακονταετούς  Πόλεμου έγινε μπροστά  στην πολιορκούμενη Λανς. Ο Γάλλος αρχιστράτηγος Λουδοβίκος Β΄ των Βουρβόνων πρίγκιψ του Κοντέ , με 16000 άνδρες συνέτριψε τους 18000 Ισπανούς και Αυστριακούς που διοικούσαν ο κυβερνήτης των Ισπανικών κάτω χωρών Αρχιδούκας Λεοπόλδος και ο κυβερνήτης του Λουξεμβούργου Ζαν ντε Μπέκ. Οι «Σύμμαχοι», είχαν 3500 νεκρούς και 5000 αιχμαλώτους.

1696. Οι Τούρκοι του Ναυπλίου παραδόθηκαν στον Μορωζίνη υπό τον όρο της ασφαλούς μεταφοράς τους στην Μικρά Ασία και παρέδωσαν πρώτο το Μπούρτζι.

1704. Κατάληψη εξ εφόδου στις 9/20 Αύγουστος 1704 του εσθονικού φρουρίου της Νάρβα από τον στρατό του Μεγάλου Πέτρου.
  
1710.Κατα τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής 20.000 στρατιώτες των Βουρβόνων αντιμετώπισαν στην μάχη της Σαραγόσα 30000 άνδρες μιας πολυεθνούς δύναμης που διοικούσε ο  Γκουίντο Στάρεμπεργκ. Οι Ισπανοί που ηττήθηκαν είχαν 6000 νεκρούς και 7000 αιχμαλώτους.

1721. Εγκαινιάστηκαν τα  σιντριβάνια στα Ανάκτορα του Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη . 

‎1741‎‎ .Ο Δανός Βίτους Τζόνας Μπέρινγκ  που βρισκόταν στην υπηρεσία της Ρωσίας ανακάλυψε  την Αλάσκα.‎

1794. Στην Πολωνία  ξεκίνησε η εξέγερση του Ταντέους; Κοσιούζκο κατά της ρωσικής Κατοχής.


1812.
 Με Ουκάζιο του Τσάρου Αλεξάνδρου Α, ο Μιχαήλ Κουτούζοφ διορίστηκε αρχιστράτηγος όλων των  ρωσικών στρατιών. 

1829.  Kατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1828-1829) o ρωσικός στρατός  εμφανίστηκε στις 8/20 Αυγούστου μπροστά στην Αδριανούπολη.

1870. Κατά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο άρχισε η πολιορκία της γαλλικής Στρατιάς  του Ρήνου και του  Στρατάρχη  της Γαλλίας Φρανσουά Ασίλ Μπαζέν στο  Μετς.

1881‎‎. Yπογράφηκε στην Τσετίνιε το Πρωτόκολλο μεταξύ Μαυροβουνίου και Αυστροουγγαρίας στο για τη δημιουργία ειδικής απευθείας διεθνούς τηλεγραφικής γραμμής μεταξύ Ούλτσινιε και Ντουμπρόβνικ.

1884. Μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευής, εγκαινιάστηκε το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Βελιγραδίου.

1892.Η Βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατική Ένωση  διασπάστηκε  στο Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ και τη Βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατική  Ένωση με επικεφαλής τον Γιάνκο Σάκαζοφ.

1914. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί μπήκαν   στις Βρυξέλλες. Οι Τούρκοι απέλασαν τον μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο επιβιβάζοντάς τον σε διερχόμενο πλοίο.

1915. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1918. Η  Λετονία, η Λιθουανία και Εσθονία αναγνωρίστηκαν  από τις χώρες της Αντάντ.

1922 .Τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Αυγούστου/ 2 Σεπτεμβρίου, ο περιπλανώμενος υποστράτηγος Νικόλαος Τρικούπης μπήκε έφιππος, στο χωριό Καρατζά Χισάρ, βορείως του Ουσάκ. Εκεί, γέροντες τούρκοι τον πληροφόρησαν ότι το Ουσάκ είχε καταληφθεί και τότε μαζί με τον υποστράτηγο Κίμωνα Διγενή, διοικητή της 13ης Μεραρχίας αποφάσισαν να παραδοθούν, στον Κεμάλ.
 Άρχισαν οι εκπομπές του  ραδιοφωνικού Σταθμού  της Μόσχας.

1931.Στη Βουλγαρία  συνεδρίασε η βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου και πρόεδρος της  Εθνικής Συνέλευσης εξελέγη  ο Στεφάν Στεφάνοφ.

1935. Στην Μόσχα έληξαν οι εργασίες του 7ου (και τελευταίου) Παγκόσμιου Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, (Κομιντέρν), εγκρίνοντας την πολιτική των «λαϊκών μετώπων» των κομμουνιστικών και μη-κομμουνιστικών  δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί  η αυξανόμενη απειλή του φασισμού στην Ευρώπη. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο 7ο συνέδριο αποτελούσαν οι: Στέλιος Σκλάβαινας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Τυρίμος, Μιχάλης Σινάκος, Δημήτρης Σακαρέλος, Νίκος Πλουμπίδης και Ανδρέας Τσίπας. Συνολικά πήραν μέρος  513 αντιπροσώποι, από 65 Κομμουνιστικά Κόμματα και 19 Εργατικές Ομοσπονδίες.

1940. Στην Πόλη του Μεξικού ο ισπανός Κομμουνιστής Ραμόν Μερκάντερ, με το ψευδώνυμο Ζακ Μορνάρ  τραυμάτισε θανάσιμα τον Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρονστάιν με μια ορειβατική σκαπάνη. Ο Σκατόψυχος ψόφησε  την επόμενη μέρα.

1941. Άρχισε  η γερμανική πολιορκία του Λένινγκραντ.

1943. Σφοδρός Αγγλο-αμερικανικός βομβαρδισμός του Πλέβεν της Βουλγαρίας.

1944 .Ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση Ιάσι-Κισινάου για την καταστροφή της Νότιας  Ομάδας Στρατιών στην οποία πολεμούσαν μαζί γερμανικές και ρουμανικές δυνάμεις) . Στις 23 Αυγούστου , ανατράπηκε και συνελήφθη ο Ιόν Αντονέσκου με πραξικόπημα στο οποίο  συμμετείχε  ο βασιλιάς Μιχαήλ που  συνθηκολόγησε άνευ όρων με τους Συμμάχους. Ο Χίτλερ δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την άφιξη του ελληνικού Στρατού και διέταξε πολύ καθυστερημένα  στις 26 Αυγούστου, την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από την Ελλάδα.

1948. 
Κατόπιν σφοδρού νυκτερινού αγώνα οι Εθνικές Δυνάμεις απελευθέρωσαν τον Γράμμο.

1949 . Στην Ουγγαρία η Εθνοσυνέλευση άλλαξε το όνομα της χώρας σε Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

1950 . Η Απαγωγή της Τασούλας Πετρακογεώργη. Στις 20 Αυγούστου του 1950 ο 34χρονος Κώστας Κεφαλογιάννης «έκλεψε» την 20χρονη Τασούλα από τον κινηματογράφο «Οασις» στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Ο 34χρονος από τα Ανώγεια ήταν αδελφός του Μανόλη, τότε βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και η Τασούλα, κόρη του Γιώργη Πετρακογιώργη, βουλευτή των Φιλελευθέρων. Η «απαγωγή της Τασούλας» έφερε την Κρήτη σε απόσταση αναπνοής από την εμφύλια σύρραξη και  προκάλεσε  κινητοποίηση του στρατού στη Μεγαλόνησο.
1958. Οι Άγγλοι ανακοίνωσαν ότι κρατούσαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς δίκη 2.500 «υπόπτους» Έλληνες.

1961. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα απόσχει των εκλογών, εάν αυτές δεν διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση και κάλεσε τους δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική να ψηφίσουν το κόμμα του αντί της Ε.Δ.Α.
1965.
 Ορκίστηκε η δεύτερη  βασιλική κυβέρνηση των Αποστατών υπό τον ΕΑΜίτη πράκτορα Ηλία Τσιριμώκο. Οι "Λαμπράκηδες" έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν όλη τη νύχτα με την αστυνομία. 


1968.
 Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας με 200.000 άνδρες και 5000 τανκ μπήκε στην Τσεχοσλοβακία και κατέλυσε  την «Άνοιξη της Πράγας».


1973.
 Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος χορήγησε  γενική αμνηστία, και απένειμε  χάρη και στον Αλέξανδρο Παναγούλη και ταυτόχρονα ήρθη  
ο στρατιωτικός νόμος στην Αθήνα και Πειραιά. Παράλληλα παραγράφηκαν  όλα τα πολιτικά αδικήματα  και τα αδικήματα που είχαν διαπραχθεί από ανακριτικές Αρχές και όργανα.


1974. Ανέλαβε καθήκοντα ο νεος ΑΓΕΘΑ  στρατηγός ΑρμπούζηςΟ Καραμανλής ζητούσε για να πάει σε συνομιλίες επιστροφή των Τούρκων στην γραμμή της 9ης Αυγούστου 

 1980. Με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, συναντήθηκαν στην Κέρκυρα οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Νότιας Ευρώπης.

1981.Μετά από 60 ημέρες απεργίας πείνας, ο Μικαελ Ντιβάϊν πέθανε στην φυλακή Λονγκ Κες Βόρεια Ιρλανδία. Ήταν ο  δέκατος κρατούμενος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού που πέθανε στις φυλακές.
 

1982 . Η  πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη αποβιβάστηκε στη Βηρυτό για να επιβλέψει την αποχώρηση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το Λίβανο. Στην Αθήνα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 1972, που αποποινικοποιούσε τη μοιχεία.

1988‎‎.Ξεκίνησαν οι μαζικές συγκεντρώσεις στο τότε Τίτογκραντ, τη σημερινή Ποντγκόριτσα, οι μαζικές συγκεντρώσεις των «Μπατριωτών» εναντίον της παλαιοκομμουνιστικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου. Τους επόμενους μήνες, οι διαδηλώσεις κατέκλυσαν ολόκληρη τη Δημοκρατία και  τον Ιανουάριο του 1989, ο λαός  επέβαλε τα ανίψια του Μιλόσεβιτς Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, Μίλο Ντζουκάνοβιτς και Σβέτοζαρ Μάροβιτς .‎

1991 . Στη Μόσχα, ο Μπόρις Γιέλτσιν επέβαλε  απαγόρευση της κυκλοφορίας, και  ανέλαβε τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ που βρίσκονται στη Ρωσία. Παρά την απαγόρευση , περισσότεροι από 100.000 μοσχοβίτες διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο της Σοβιετικής Ένωσης κατά του πραξικοπήματος. Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής Δημοκρατίας της Εσθονίας κήρυξε  την ανεξαρτησία της Χώρας  από την ΕΣΣΔ.

1993. Έπειτα από μυστικές συνομιλίες, υπογράφηκαν στη Νορβηγία οι Συμφωνίες του Όσλο, για το Παλαιστινιακό.

1994. Στο  Πάλε, η Σερβική  Δημοκρατίας  και της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα υπέγραψαν έγγραφο  για την ένταξη τους  στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1996. Τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν το  Γκρόζνι της Τσετσενίας.  Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εν όψει της μάχης του Γκροζνι.

1997.Η Ελληνίδα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου  ανακοίνωσε  στην Αυστραλία την ανακάλυψη εμβολίου κατά του καρκίνου. 

2004. Στο Μοναστήρι  στη «Μακεδονία» του Βαρδάρη οι  Αρχές, καταδίκασαν τον Επίσκοπο Αχρίδος Γιόβαν της Σερβικής Ορθοδόξου εκκλησίας  σε 18 μήνες  φυλάκιση για «υποκίνηση εθνικού και θρησκευτικού μίσους».

2008‎‎ . Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης , η συντριβή κατά την απογείωση της πτήσης Spanair 5022 στοίχισε τη ζωή σε 153 από τους 172 επιβάτες. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά.‎ 

‎2011‎‎ .Οι μισθοφόροι στη Λιβύη μπήκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη και ο ΟΗΕ αναγνωέρισε την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.‎

2016. Ένας καμικάζι ηλικίας 12 με 14 ετών πυροδότησε εκρηκτικά σε γαμήλιο τραπέζι στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Σκοτώθηκαν 51 ακαλεσμένοι.

2017. Ο ιρακινός στρατός και η σιίτικη πολιτοφυλακή ξεκίνησαν την τελική επίθεση για την απελευθέρωση της Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης που ηταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

2018. Νομισματική μεταρρύθμιση στη Βενεζουέλα, με την εισαγωγή του νέου μπολιβάρ με ισοτιμία 1:100.000 με τα πληθωριστικά μπολιβάρ. 

2019. Στην Ιταλία, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Κόντι.

2020. Υπόθεση Ναβάλνι . Το περιούσιο παλικαράκι που το πλήρωναν χρόνια και χρόνια με αποτέλεσμα μηδέν, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Το MI6 ανέλαβε να αξιοποιήσει την «επένδυση».

2022. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Πάνκιν δήλωσε οτι το μοντέλο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημιούργησε η Ουάσιγκτον είναι ακατάλληλο γιαμια πολυπολικής παγκόσμια τάξη και ότι η Ρωσία θα απομακρυνθεί από το «τοξικό» δολάριο και το ευρώ
2022 . Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητο της Ρωσίδας δημοσιογράφου και πολιτικής επιστήμονος, Ντάρια Ντούγκινα κόρης του φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν και την δολοφόνησαν κοντά στο χωριό Bolshie Vyazma 
 
2023. Η κορυφαία ινδική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Indian Oil Corp, εγκατέλειψε το δολάριο.  Αγόρασε ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι. και ο  διακανονισμός έγινε σε ρουπίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: