11/11/24

H 11η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 11η Νοεμβρίου είναι η 316η ημέρα  του δίσεκτου. Απομένουν   50 ημέρες ως το τέλος του έτους.

1190. Στη Μεσσήνη, ο Τανκρέδος  της Σικελίας και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος α ' υπέγραψαν μια συνθήκη με την οποία ο Τανκρέδος επέστρεψε στην αδελφή του Ριχάρδου Ιωάννα 20.000 Ουγγιές χρυσού από την προίκα της και έδωσε άλλες 20.000 Ουγγιές χρυσού  στον Ριχάρδο με αντάλλαγμα να βοηθήσει το Βασίλειο της Σικελίας σε περίπτωση επίθεσης. Επίσης συμφωνήθηκε ο γάμος μεταξύ μιας από τις κόρες του Τανκρέδου  και του ανιψιού του Ριχάρδου, Αρθούρου  της Βρεττάνης.

1202. Οι Σταυροφόροι στην υπηρεσία των Βενετών άρχισαν τις επιθέσεις κατά του Ζάνταρ της Κροατίας (Ζάρα), της οποίας οι κάτοικοί ήταν καθολικοί υπό την προστασία του βασιλιά των Ούγγρων Έμερικ. Ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός δεν πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά του Ζάνταρ και πήγε να επισκεφθεί τον εξάδελφό του Φίλιππο της Σουηβίας, ο οποίος φιλοξενούσε τον συγγενή του Αλέξιο Άγγελο, γιο του ανατραπέντος αυτοκράτορα Ισαάκιου Β’ Άγγελου. Το Ζάνταρ παραδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου.

1215. Άρχισε η οικουμενική Σύνοδος της Παπικής εκκλησίας, (τέταρτη Σύνοδος του Λατερανού, που καθόρισε το δόγμα της μετουσίωσης, δηλαδή τη διαδικασία με την οποία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού. 


 1405. 
Πέθανε στην Μονή Λιουμπόστινια όπου ζούσε   ως μοναχή Ευγενία, η Πριγκίπισσα της Σερβίας   Μίλιτσα, η σύζυγος του Πρίγκιπα Λάζάρ   Χρεμπελιάνοβιτς. Μετά τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, η Μίλιτσα, που ήταν κόρη του Πρίγκιπα Βράτκο Νέμανιτς κυβέρνησε τη Σερβία για λογαριασμό του ανήλικου γιου της Στέφαν και έκανε ειρήνη με τους Τούρκους.

1417. Η Σύνοδος της Κωνσταντίας εξέλεξε τον Πάπα Μαρτίνο Ε.

1480. Η μάχη του ποταμού Ούγκρα κατά την οποία ο Μεγάλος Δούκας της Μόσχας Ιβάν Γ', εμπόδισε την διάβαση στον Αχματ Χαν της Μεγάλης ορδής. Η μάχη του ποταμού Ούγκρα σηματοδότησε το τέλος του Μογγόλο-Ταταρικού ζυγού στα βόρεια και βόρειο-ανατολικά της Ρωσίας, και άρχισε η διαδικασία σχηματισμού του ενιαίου ρωσικού κράτους.

1500. Η Συνθήκη της Γρανάδας με την οποία ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας συμφώνησαν να διαμοιράσουν μεταξύ τους το Βασίλειο της Νάπολης. Η συμφωνία ήταν μυστική.
1606. Στο χωριό Ζίτβατόροκ στη Σλοβακία, κοντά στον Δούναβη υπογραφήκε η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία έληξε ο πόλεμος του 1593-1606. Ο Αχμέτ Α αναγνώρισε τον Ροδόλφο της Αυστρίας, ως ίσο.

1673. Η Δεύτερη Μάχη του Χοτίν στην Ουκρανία κατά την οποία οι δυνάμεις της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας νίκησαν τους Τούρκους.

1805 . Η Μάχη του Ντουρεστάιν στον Δούναβη που έληξε με νίκη στα σημεία του Κουτούζοφ, και υποχώρηση των Γάλλων. Οι απώλειες και στις δύο πλευρές ήταν περίπου ίσες. 8000 άνδρες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.

1822.Απεβίωσε στο Μεσολόγγι ο Γερμανός στρατηγός Νόρμαν που είχε τραυματιστεί στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 

1825. Οι Αιγύπτιοι του  Ιμπραήμ κατέλαβαν  τα Λεχαινά και την Ανδραβίδα Ηλείας.

1826. (11/23 Νοεμβρίου). Ενώ η πλειοψηφία των μελών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης βρισκόταν στην Ερμιόνη η αγγλόφιλη Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος υπό τον Α. Ζαΐμη (με τον Αναγνώστη Παπαγιαννόπουλο –Δεληγιάννη, τον Τσαμαδό, τον Χατζηαναργύρου, και τον Τρικούπη), μετέφερε την έδρα της στην Αίγινα και προσκάλεσε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης να πάνε εκεί.

1853.Καταστροφή του οθωμανικού στόλου στη Σινώπη.

1867. Το βασιλικό ζεύγος, ο Γεωργίος Α’ και η δεκαεξάχρονη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα , μετά την τέλεση των γάμων τους στην Αγία Πετρούπολη, έφτασαν στην Ελλάδα με το πλοίο «Μεσολόγγιον», και έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και κατά την επίσκεψή τους στη Μητρόπολη Αθηνών

1887. Μαύρη Παρασκευή, του Σικάγο. Στην πλατεία του Σανού, «Haymarket», η αστυνομία πυροβόλησε τους εργάτες που απεργούσαν για το οκτάωρο. Σκοτώθηκαν και επτά αστυνομικοί.

1903. Επίθεση των κομιτατζήδων στον Ελληνικό ναό του Ευαγγελισμού των Σκοπίων την ώρα της θείας λειτουργίας,  με μαχαίρια και ρόπαλα εναντίων των εκκλησιαζομένων ομογενών.

1911.Ρωσικό τελεσίγραφο προς την Περσία.

1912 . Στις 11/24 Νοεμβρίου, μετά από 527 χρόνια τούρκικου ζυγού η Καστοριά απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Την ίδια ημέρα η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων, που συγκάλεσε το επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής το Σοφούλη του Σεπτέμβριου, κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.Την ίδια ημέρα Εβαπτίσθη στο Φάληρο από τον  υπουργό των Ναυτικών Ν. Στράτο το υδροπλάνο  «Ναυτίλος», αγορασθέν παρά της κυβερνήσεως ολίγον μετά την κήρυξη  τού κατά της Τουρκίας πολέμου.

1914.Ξεκίνησε η μάχη του Λβόβ. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αντάντ.

1917 . Στη Σοβιετική Ρωσία, με διάταγμα του Συμβουλίου των Κομισαρίων στις 29 Οκτωβρίου (11 Νοεμβρίου καθιερώθηκε η οκτάωρη εργάσιμη ημέρα
1918 . Στο δάσος της Κομπιέν, σε ένα βαγόνι, υπογράφηκε την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα ο τερματισμός του Α' Παγκόσμιου πόλεμου, που στοίχησε τη ζωή τουλάχιστον 8,5 εκατομμυρίων στρατιωτών και 13 εκατομμυρίων αμάχων.
 Την ίδια ημέρα ο στρατηγός Τζόζεφ Πιλούντσκι κήρυξε την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Η Αλσατία και Λορραίνη ανακηρύξαν την ανεξαρτησία τους ως Δημοκρατία της Αλσατίας-Λορένης, αλλά, λίγες μέρες καταλήφθηκαν από τα γαλλικά στρατεύματα.

1919. Ο Κεμάλ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος.

1922. Παραίτηση  της κυβέρνησης Κροκιδά. 11η Ημέρα της δίκης των Οκτώ/

1923 . Ο Αδόλφος Χίτλερ συνελήφθη  στο Μόναχο, μετά την αποτυχία του «πραξικοπήματος της μπιραρίας», και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία.

1927. Υπογράφηκε στο Παρίσι το γιουγκοσλαβικό-γαλλικό σύμφωνο σε απάντηση του ιταλαλβανικού σύμφωνου του Νοεμβρίου του 1926


1932.
 Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, που σχηματίστηκε στις 4 Νοεμβρίου με την συνεργασία των δέκα βουλευτών του κόμματος του Κονδύλη που εγκατέλειψαν την παράταξη   των Φιλελευθέρων  και των 4 του Ιωάννη Μεταξά, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητήθηκαν  στη Βουλή επί τριημέρο, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

1937. Κατά τη διάρκεια του σινο-ιαπωνικού πολέμου, οι ιαπωνικές δυνάμεις κατέλαβαν  τη Σαγκάη.

1938. Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε ομόφωνα τον Ισμέτ Ινονού ως πρόεδρο.

1940. Σε όλο το μέτωπο υπήρξε δράση του πυροβολικού και δράση περιπόλων. Η 8η Μεραρχία δια θυελλώδους επιθέσεως έδιωξε τους Ιταλούς από την Μονή Σωσσίνου και ανακατέλαβε τον  Ιερό Λόφο  και την Πογδόριανη. Σε μάχη στο Ελεύθερο Κόνιτσας σκοτώθηκε ο στρατιώτης  Σίψας Ευάγγελος του Αθανασίου, του 4ου ΣΠ.  Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κέρκυρα, το Κιλκίς και τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης Μεραρχίας, η ελληνική αεροπορία απώλεσε ένα Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού που κατέπεσε νοτιοανατολικά της Κλεισούρας. Απωλέστηκε το πλήρωμα. Ο Σμηναγός ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ, ο Σμηναγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ και ο Ανθυποσμηναγός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΒΡΟΠΟΥΛΟΣ. 
Στην Αθήνα ο Μεταξάς εκφώνησε λόγο προς τους Καθηγητάς των Ανωτάτων Σχολών δια την πνευματικήν επιστράτευσιν, ενώ το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε λεπτομερείς για τις αποκρύψεις αρχαίων εκθεμάτων των μουσείων, και σχηματίστηκαν Επιτροπές Απόκρυψης και Ασφάλισης των θησαυρών των μουσείων της χώρας στις οποίες προήδρευαν κατά κανόνα Αρεοπαγίτες και δικαστικοί. Τη νύχτα, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και η RAF κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον ιταλικό στόλο μέσα στη βάση του Τάραντα και στο στενό του Οτραντο.  Βυθίστηκαν τρία ιταλικά θωρηκτά . Οι Άγγλοι έχασαν μόνο 2 από τα 21 αεροσκάφη που πήραν μέρος στην επιδρομή. Στον Ινδικό Ωκεανό ,το γερμανικό κουρσάρικο,  (βοηθητικό καταδρομικό) "Atlantis" (HSK 2) κατα την σύλληψη του βρετανικού ατμόπλοιου SS Automedon.κατέσχεσε άκρως απόρρητο βρετανικό ταχυδρομείο και το έστειλε στην Ιαπωνία

1941. Άρχισαν οι εκπομπές του κομμουνιστικού ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Γιουγκοσλαβία», από τη Μόσχα.

1942.Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον έκτακτο φόρο βαρλίκ βεργκισί που αποτέλεσε μέσον φυλετικού διωγμού Ελλήνων και Αρμενίων, εξαναγκάζοντας χιλιάδες εξ αυτών, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, σε προσφυγιά. Την ίδια ημέρα, γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν και το γαλλικό νησί της Κορσικής.

1943. Στο χωριό Σλίβοβο της Αχρίδας συγκροτήθηκε η πρώτη ταξιαρχία παρτιζάνων Μακεδονίας-Κοσσυφοπεδίου.

1944. 
Στην Αθήνα κυκλοφόρησε η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές. Ο Γουίνστον Τσώρτσιλ παρακολούθησε μαζί με τον στρατηγό Ντε Γκωλ την στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία .(Champs-Elysees) . Έναρξη της Μάχης της Μπάτινα στη Σλαβονία της Κροατίας μεταξύ των υποχωρούντων Γερμανών και του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

1945. Το «Εθνικό Μέτωπο» των κομμουνιστών υπό τον Στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ κέρδισε με 85% τις εκλογές «μαϊμού» για τη Συντακτική Συνέλευση της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, στις οποίες οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σε χωριστές κάλπες. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες είχαν απαγορευτεί. Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οπερέτα της «κομμουνιστικής Δημοκρατίας». Παρόλα αυτά το 15% ψήφισε σε χωριστή κάλπη. Οι συνεργάτες των κατακτητών δεν είχαν  δικαίωμα ψήφου. 

1947. Η Τουρκία έγινε μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

1950 . Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχώρησε για την Κορέα.


1951.
Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής.Ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες οι γυναίκες μπόρεσαν να ασκήσουν το νεοαποκτηθέν δικαίωμα ψήφου τους. Συμμετοχή 88,16%. 1και ήταν επίσης οι πρώτες Ο Χουάν Περόν επανεκλέχτηκε  πρόεδρος της Αργεντινής με 63, 51%. 

1952 .Στο Λος Άντζελες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νέα εφεύρεσή της συσκευής εγγραφής βίντεο. Στις 11 Νοεμβρίου του 1952 στις 10:30 το βράδυ στην αυλή των Κεντρικών Φυλακών Σόφιας, εκτελέστηκαν οι τέσσερις καθολικοί κληρικοί, που ειχαν κατηγορηθεί για κατασκοπία . Ήταν ο επίσκοπος Εβγκένι Μποσίλκοφ και οι ιερείς Κάμεν Βίτσεφ, Πάβελ Τζίτζοφ και Ιοσαφάτ Σίσκοφ .Το 1975, ο Τόντορ Ζίβκοφ προσωπικά αναγνώρισε το έγκλημα μπροστά στον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ στο Βατικανό. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τους αγιοποίησε το 1998.

1961.Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.To Στάλινγκραντ μετονομάστηκε σε Βόλγογκραντ. 13 Ιταλοί αεροπόροι που μετείχαν στο  απόσπασμα  του ΟΗΕ σφαγιάστηκαν στο Κιντού, στο πρώην Βελγικό Κονγκό,  

1962 . Εγκαίνια της (παλιάς) εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.

1965. Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας, από το βρετανικό Στέμμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, απάντησε με εμπορικές κυρώσεις.
 Σχηματίστηκε στην Τουρκία κυβέρνηση υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, η οποία ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Μάρτιο του 1971.

1966. Η NASA εκτόξευσε  το διαστημόπλοιο «Gemini 12».


1967. Πόλεμος του Βιετνάμ: Στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης, τρεις Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν από τους Βιετκόνγκ και παραδόθηκαν στον αντιπολεμικό ακτιβιστή Τομ Χέϊντεν.

1972. Πόλεμος του Βιετνάμ: Ο στρατός των Η.Π.Α. παραχώρησε τον έλεγχο της βάσης Λονγκ Μπιν στο Νότιο Βιετνάμ.

1973. Πόλεμος Γιομ Κιπούρ . Στη Γενεύη υπό την πίεση των ΗΠΑ το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφωνήσαν το σχέδιο έξι σημείων για την προσωρινή καταπαύση του πυρός.

1974. Η Μαρία Κάλλας έδωσε το τελευταίο της ρεσιτάλ  στο Σαπόρο της Iαπωνίας.

1975. Η Αγκόλα μετά από πέντε αιώνες πορτογαλικής αποικιοκρατίας κήρυξε την ανεξαρτησία της . Πρώτος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αγκόλας έγινε ο Αγκοστιν Νέτο.

1976, Υπογράφηκε η δεκαετής συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Σοβιετικής Ένωσης για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας 

1987. Ο Μπόρις Γιέλτσιν καθαιρέθηκε από Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μόσχας, λόγω καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων.

1989. Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Γιουγκοσλαβία δημιούργησαν την «Τετραμερή Πρωτοβουλία»  με την πρόθεση, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, να ξεπεραστεί η διαίρεση σε συνασπισμούς και να ξεκινήσουν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ κρατών διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών προσανατολισμών.

1990. Πέθαναν την ίδια ημέρα ο ποιητής, Γιάννης Ρίτσος και ο κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με τεράστια συμβολή στην προαγωγή του νεοελληνικού θεάτρου, Αλέξης Μινωτής.

1992 . Η Αγγλικανική Εκκλησία αποφάσισε ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν ιερείς. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του κομμουνιστή Λευτέρη Βουτσά, εκδότη της εφημερίδας «Αυγή», που είχε προφυλακιστεί για την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων   προς το ΙΚΑ.

2000. Η καταστροφή του Καπρούν στις Δυτικές Αλπεις. Από πυρκαγιά στη σήραγγα του τελεφερίκ 2 στο Kitzsteinhorn στην Αυστρία.

κάηκαν ή πέθαναν από ασφυξία 155 άτομα/

 2002. Παραδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, την τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, το Σχέδιο Αβνάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

2003 . Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ άρχισε διήμερη επίσκεψη στη Σερβία-Μαυροβούνιο. Ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους της Βουλγαρίας μετά από 53 χρόνια, που επισκέφθηκε επίσημα το Βελιγράδι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Συρία, για την υποστήριξη της στην παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή.

2004. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επιβεβαίωσε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας επικύρωσε το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λιθουανία ήταν το πρώτο κράτος της Ένωσης που υιοθέτησε το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

2007. Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία ήταν  ο Τζέφρυ Παπαεβραίου , ο Ευάγγελος Συνταγματολόγος  και ο Κώστας Σκανδαλίδης. 

2009‎‎. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν για να σηματοδοτήσουν  μαζί το τέλος της σύγκρουσης του Α Παγκοσμίου Πολέμου και ανέφεραν ότι ήρθε η ώρα να γιορτάσουν τη συμφιλίωση και τη φιλία των χωρών τους.‎

2015. ¨Άρχισε η  διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτας για τη μετανάστευση .Παραβρέθηκαν οι ευρωπαίοι και αφρικανοί αρχηγοί  κρατών και κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας και αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων, αλλά και των ευκαιριών της μετανάστευσης

2017.Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ εξαπέλυσαν  επίθεση επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράβα, τελευταίου προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Κκοντά στην ιρακινή πόλη Χαβίγια βρέθηκαν περί τα 400 πτώματα, θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους. Στη  Συρία το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την  πόλη Αμπού Καμάλ.

2022. Η τουρκική εφημερίδα "Korkusuz Gazetesi", που πρόσκειται στην δήμαρχο Κωνσταντινούπολης , δημοσίευσε την "αποκλειστική πληροφορία" ότι το σκάνδαλο των συνακροάσεων με το Predator στην Ελλάδα, "μοχλεύτηκε από εφημερίδα του ελληνικού αντιπολιτευτικού τύπου, μαζί με τουρκική εταιρία πληροφορικής, συνεργάτη της ΜΙΤ, με στόχο να πληγεί η ελληνική κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: