πηγή http://orfni.blogspot.com
(Περίληψη)
Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία η συζήτηση έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό και είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θεωρούν βέβαιο ότι ο σημερινός Πρόεδρος, ο οποίος το 2010 θα είναι 82 ετών, θα θελήσει να αποχωρήσει.
Στην ΝΔ στοιχηματίζουν για εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση, σκοπεύει να προκαλέσει εκλογές, αν αυτές δεν έχουν γίνει τον Σεπτέμβριο (13 Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που δίνει ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Ρέππας) ή τον Οκτώβριο, όπως υποστηρίζουν άλλα στελέχη του Κινήματος .
Το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει το ίδιο τους 121 βουλευτές που απαιτούνται από το Σύνταγμα, προκειμένου να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Βάσιμα μπορεί να προσδοκά στη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάλι φθάνει τους 116 και χρειάζεται άλλους πέντε βουλευτές.
Επομένως το ερώτημα είναι τι θα κάνει, πρωτίστως του ΚΚΕ και δευτερευόντως ο ΛΑΟΣ. Αν το ΚΚΕ συμπράξει, μπορούν τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να μπλοκάρουν την εκλογή, αφού θα διαθέτουν 124 βουλευτές.
Αν το ΚΚΕ ταχθεί με την κυβέρνηση, τότε εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπλοκαριστεί η εκλογή θα πρέπει να συμπράξει ο ΛΑΟΣ. Πιθανότερη θεωρείται, πάντως, μια σύμπλευση του Γιώργου Καρατζαφέρη με τον Κώστα Καραμανλή, για να μη γίνει πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου», και λιγότερο να αντιταχθεί ο ΛΑΟΣ στη ΝΔ.
Στην Ιπποκράτους, πάντως, γνωρίζουν ότι στον Περισσό προτιμούν τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν εύκολα να παράσχουν τη στήριξή τους σε μια κυβέρνηση που θα έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και η κοινή γνώμη θα θέλει να απαλλαγεί από αυτή.
Ο κ. Καραμανλής εξετάζει πάντως το ενδεχόμενο να προτείνει κάποιον υποψήφιο από τον ευρύτερο χώρο του ΚΚΕ, προκειμένου να το εγκλωβίσει, ώστε να είναι δύσκολο για τον Περισσό να μη συνταχθεί.
Οι εκτιμήσεις που γίνονται στην Ιπποκράτους, στηρίζονται εν πολλοίς και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα και τα οποία αναλύει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου Μαρία Καρακλιούμη, η οποία είναι ειδικευμένη στην ανάλυση των ερευνών της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διευρύνεται σημαντικά και ξεπερνά το 5%. Και μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι μετρήσεις αυτές έγιναν πριν τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η αποδοχή ή μη των οποίων θα φανεί στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν περί τα μέσα Ιουλίου.
Τα ευρήματα δείχνουν επίσης όχι απλά παγίωση των εισροών από τη ΝΔ, αλλά και σημαντική αύξηση. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου οι εισροές έφθασαν στο 8%, ενώ τώρα έχουν φθάσει στο 10% και μάλιστα με τάση αύξησης, κάτι το οποίο, για την Ιπποκράτους σημαίνει ότι φέρνει πιο κοντά, αν δεν διασφαλίζει, την αυτοδυναμία. Και υπενθυμίζεται ότι, το 2004, όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, οι εισροές στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 12%. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τους αρμούς του προς τον ΣΥΝ, περιορίζοντας τις διαρροές του κάτω από το 2%.
Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, η επόμενη Βουλή θα είναι πάλι πεντακομματική, με τους Οικολόγους να μένουν απέξω, εκτός κι αν η παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο λειτουργήσει θετικά για το νεοπαγές κόμμα και μπει και αυτό στη Βουλή.
Σχετικά με τα άλλα κόμματα, η ΝΔ υποχωρεί θεαματικά σε σχέση με το ποσοστό της των εκλογών του 2007, ενώ συσπειρώνει το 90% των ψηφοφόρων της των ευρωεκλογών, που σημαίνει ότι έχει φθάσει τα ιστορικά κατώτερα όριά της.
Το ΚΚΕ παραμένει τρίτο, κοντά στα ποσοστά του των εθνικών εκλογών. Ο ΛΑΟΣ περνάει στην τέταρτη θέση, εισπράττοντας σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα τα προβλήματά του, κινείται λίγο πάνω από το 5%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα χαθεί η αυτοδυναμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου