Οι σεΐχηδες θέλουν και τράπεζες, αλλά… κοψοχρονιά!
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/1219-2010-09-26-21-11-58
Τη φημολογία για ενίσχυση της παρουσίας του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τροφοδότησε το μνημόνιο που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενώ δεν λείπουν και οι νέες εικασίες για άμεση απόκτηση μεριδίου από τους σεΐχηδες στην Εθνική Τράπεζα!
Το «σφιχτό» κείμενο του σχετικού μνημονίου, αν και αποτελεί μια απλή διακήρυξη προθέσεων χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, ή αναφορές σε συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, περιλαμβάνει αναφορές που εξάπτουν την φαντασία:
n Στο πρώτο του άρθρο γίνεται αναφορά στην πρόθεση των δύο μερών να ενισχύσουν την οικονομική και επενδυτική τους συνεργασία, ενώ
n Στο δεύτερο άρθρο του μνημονίου γίνεται αναφορά στους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θα μπορούσαν να προκύψουν συνεργασίες, στους οποίους κατονομάζεται και ο τραπεζικός/χρηματοοικονομικός (banking and finance).
Στην τραπεζική αγορά είναι κοινό μυστικό, ότι τα επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ αναζητούν πρόσβαση εδώ και καιρό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που δίνει μια «φθηνή» διέξοδο στην Ευρωζώνη και εξυπηρετεί το βασικό επενδυτικό τους στόχο, της σταδιακής διαφοροποίησης των πλεονασμάτων από το «μαύρο χρυσό» μακριά από τη ζώνη του δολαρίου.
Άλλωστε, ήδη από το 2008, πριν το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ είχε πάρει θέση στην Alpha Bank, αγοράζοντας τις μετοχές που είχε συγκεντρώσει η τράπεζα μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών (περίπου 4% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου). Άλλωστε, κατά πάγια πρακτική, η Qatar Investment Authority αποκτά μειοψηφικά στρατηγικά πακέτα μετοχών (μέχρι 10%).
Η αναφορά του μνημονίου στο επενδυτικό ενδιαφέρον των Αράβων για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με το timing της συμφωνίας, που υπεγράφη λίγες ημέρες πριν αποκοπεί, στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, το δικαίωμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, δημιούργησε συνειρμούς με τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, περί συζητήσεων για την απόκτηση του 5-7% των μετοχών της τράπεζας από το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί και διαψευσθεί τότε, αμέσως μετά το ταξίδι του κ. Απ. Ταμβακάκη στο Κατάρ, οι Άραβες είχαν αρχίσει συζητήσεις με την Morgan Stanley, η οποία εκπροσωπούσε επενδυτές που ήθελαν να μεταβιβάσουν έως και 7% των μετοχών της ΕΤΕ. Οι πληροφορίες εκείνης της εποχής ανέφεραν, ότι πράγματι έγινε πρόταση από την Morgan Stanley, αλλά οι συζητήσεις «σκάλωσαν» στην τιμή της συναλλαγής, αλλά πιθανόν και στην αντίληψη που επικράτησε στους διαχειριστές του κρατικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Κατάρ, ότι εκείνη την περίοδο ήταν πολύ επικίνδυνη μια τοποθέτηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Θα μπορούσε στην παρούσα φάση το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Κατάρ να κάνει την έκπληξη, παίρνοντας πρώτο από όλα τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια στο διεθνή χώρο μια σημαντική θέση σε ελληνική τράπεζα, αξιοποιώντας τη συγκυρία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής;
Προς το παρόν, ουδείς επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο. Στο υπουργείο Οικονομικών θα ήταν άκρως επιθυμητή αυτή η εξέλιξη, μετά και τις αγορές ελληνικών ομολόγων από το κρατικό χαρτοφυλάκιο της Νορβηγίας, αφού θα διευκόλυνε την προσπάθεια να πεισθούν οι αγορές, ότι η Ελλάδα βρίσκει και πάλι το δρόμο της προς τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια κύρους.
Για τους διαχειριστές του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ, ίσως η συγκυρία να είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά: η αύξηση κεφαλαίου κατά τεκμήριο δίνει την ευκαιρία να αγορασθούν μετοχές σε πολύ καλή τιμή, ενώ η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης και οι «εγγυήσεις» της τρόικας για το ελληνικό χρέος αναμφίβολα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από κάθε σοβαρό διαχειριστή.
Όμως, τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν, ότι αυτή την φορά οι διαχειριστές των πετροδολαρίων δεν θυμίζουν σε τίποτα τους σπάταλους σεΐχηδες της… λαϊκής μυθολογίας, που αγόραζαν οτιδήποτε, αδιαφορώντας για την τιμή και πρόσφεραν χρυσά Rolex για φιλοδώρημα. Αντίθετα, οι σημερινοί διαχειριστές των πετροδολαρίων του Περσικού είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους, αναζητώντας τις ασφαλέστερες τοποθετήσεις στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.
Έτσι, είναι πολύ αμφίβολο, όπως λένε τραπεζικά στελέχη του Λονδίνου που έχουν κατ’ επανάληψη έλθει σε επαφή με διαχειριστές αραβικών κεφαλαίων, ότι στην παρούσα φάση οι επενδυτές του Κατάρ θα αξιοποιήσουν το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση, για να σπεύσουν να «χτίσουν» θέσεις στον τραπεζικό τομέα. Το πιθανότερο είναι, ότι θα περιμένουν μέχρι να δημοσιευθούν τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η χώρα εφαρμόζει με συνέπεια το σταθεροποιητικό πρόγραμμα, πριν πάρουν ρίσκα με επενδύσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις τιμές των μετοχών που θα αγοράσουν, γνωρίζοντας ότι η κρίση και η απεγνωσμένη ανάγκη ακόμη και των ισχυρότερων ελληνικών τραπεζών για φρέσκα κεφάλαια θα δώσει ευκαιρίες για αγορές… κοψοχρονιά. Όσοι, λοιπόν, περιμένουν να… βρέξει πετροδολάρια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μάλλον θα διαψευσθούν…
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
3 σχόλια:
Δεν υπάρχει Καταρ.Πισω απο αυτες τις Αραβικες χώρες κρυβονται οι Αμερικανοι.Το ξεπουλημα αρχισε.
Πίσω από τους ΚΑΤΑΡιανούς είναι ο Ροκφέλερ όπως και πίσω από την Aramco.
Όταν την έπεσαν οι Αμερικανοί στο Σανταμ που είχαν το στρατηγείο τους στο...Κατάρ !
Ποιοι σεϊχηδες;
Ντρεποσαστε να πειτε οτι ειναι εβραιοι;
Galia
Δημοσίευση σχολίου