5/12/11

Κάτι σα δημοσιογραφικό μνημόσυνο (ρεπορτάζ στυξ)

Πατώνουν οι εφημερίδες, στο βούρκο τα κανάλια και ο ΕΔΟΕΑΠ στο... ΙΚΑ

Πηγή http://www.styx.gr/

To Φθινόπωρο του ’81, είχε εκδοθεί το πρώτο ελληνικό ταμπλόιντ, το «Εθνος» με επιτελείο υπό τους αξέχαστους εφημεριδάδες Αλέκο Φιλιππόπουλο και Λυκούργο Κομίνη. Σε λίγους μήνες είχε ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100.000 φύλλα αποσπώντας την πρωτιά σε κυκλοφορία από «ΤΑ ΝΕΑ».
Το 1983, από τα ιερά τέρατα της δημοσιογραφίας, ο αλησμόνητος Λέων Καραπαναγιώτης, προσκάλεσε μια ομάδα συντακτών από το «Έθνος» με επικεφαλής τον Λυκούργο Κομίνη να μετατρέψουν ΤΑ ΝΕΑ σε ταμπλόιντ. (Μετζιδάκης, Γεραμάνης (πάει κι ο Πανούλης μας) , Μπετινάκης). Σε λιγότερο από ένα χρόνο, γιορτάζαμε στα ΝΕΑ, την επιστροφή στην κορυφή, ξεπερνώντας τα 100.000 φύλλα κυκλοφορία…


Αλλά αναφερόμαστε στα ΝΕΑ όταν ήταν μαχητικά, πριν τα μετατρέψει σε "λάιτ" και πάρουν την κάτω βόλτα, ο σημερινός απολογητής του μνημονίου Π. Καψής. Που το πρώτο πράγμα που είχε κάνει όταν ανέλαβε διευθυντής τους, ήταν να κόψει στήλες, όπως το "Εκτός Συνόρων" και να στρώσει το χαλί ώστε ο διάδοχός του να κόψει την "Αλλη Όψη". Δύο στήλες που ενοχλούσαν Αμερικανούς-Ισραηλινούς και τον Γιωργάκη, αλλά και τη ντόπια αμερικανική αριστερά. Και βρήκε το δρόμο του...


Όλα αυτά ξανάρθαν στο νου καθώς διάβαζα στις ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ από το «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, που έχουν πάρει την κατηφόρα για τα καλά. ΤΑ ΝΕΑ παραμένουν σταθερά στην κορυφή αλλά με κυκλοφορία για κλάματα, με γύρω στα 15.000 φύλλα τις καθημερινές, Αθήνα-Πειραιά, και 25.000 πανελλαδικά. Στις πρωινές, κυριαρχεί πια η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μετά το κλείσιμο (για μια ακόμα φορά) του καθημερινού ΒΗΜΑΤΟΣ, αλλά με πενιχρές πωλήσεις:20.000 φύλλα πανελλαδικά. Τις εφημερίδες διασώζουν ακόμα οι Σββατοκυριακάτικες εκδόσεις τους, που εκτός από περιτύλιγμα CDs έγινα τώρα και διαφημιστές σούπερ μάρκετ, με «προσφορές εκπτωτικών κουπονιών»
Η ΑΥΓΗ -υπό τον συνδικαλιστή-διευθυντή Φίλη- πουλάει 800 φύλλα τις καθημερινές και 2.000 τις Κυριακές. Και απορώ, με έναν κομματικό μηχανισμό πίσω της και με τις δημοσκοπήσεις να αισιοδοξούν ότι προωθούν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι όσοι σκέφτονται να το ψηφίσουν δεν ενδιαφέρονται άραγε να μάθουν τις θέσεις του; Ή έστω, δεν αγοράζουν την εφημερίδα του κόμματος, ούτε τα μέλη του;
Η ιδιοκτησία της υπερχρεωμένης «Ελευθεροτυπίας» παζαρεύει για νέο δάνειο κι οι εργαζόμενοι εκτός από το μισθό που περιμένουν εδώ και μήνες, αγωνιούν για ενδεχόμενο λουκέτο που θ’ αφήσει στο δρόμο εκατοντάδες. Κι ο Αγγελιοφόρος, στο δρόμο που έχει χαράξει ο Ψυχάρης. Μετατρέπεται σε διαδικτυακό, και μόνο Κυριακάτικος στα περίπτερα.
Είναι φανερό πως οι αναγνώστες των εφημερίδων προτιμούν πλέον την διαδικτυακή ενημέρωση. Ακόμα και εμείς στον ιστότοπο «στυξ» μπορούμε πλέον να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε περισσότερους αναγνώστες από πάρα πολλές καθημερινές εφημερίδες.
Tο Σαββατοκύριακό οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν τέσσερα τουλάχιστον κανάλια να προβάλλουν απεργιακές κάρτες αντί για πρόγραμμα. Αλλά το αλλαλούμ συνεχίζεται με το κρατικό κανάλι και τους δημοσιογράφους-κρατικούς υπάλληλους πλέον (άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην εποχή της «ελεύθερης αγοράς»). Μόλις εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, οι μισθοί στην ΕΡΤ, θα μειωθούν κατά 72% σε σχέση με το 2008…
Τα τρία κανάλια της ΕΡΤ απεργούσαν, στο ΑΛΤΕΡ η ιδιοκτησία έχει σταματήσει πλέον να πληρώνει και τους τεχνικούς, άρα τέρμα το πρόγραμμα και οι διαφημίσεις (οι δημοσιογράφοι βρίσκονται εδώ και μήνες απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας) και εκφράζεται η ελπίδα να βρεθεί αγοραστής που θα πληρώσεις τις υποχρεώσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας.
Μάταια προσπαθούσαν να δουν οι τηλεθεατές τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές της ΝΕΤ. Ή τη δημοφιλή ταξιδιωτική μεσημεριανή του Γιώργου Αμυρά. Ή το απογευματινό ενημερωτικό καλλιτεχνικό μαγκαζίνο της Μπήλιως Τσουκαλά. Έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, όπως του Κώστα Αρβανίτη και της Μαρίας Σαράφογλου. Χωρίς πρόεδρο η ΕΡΤ και ο τραγέλαφος συνεχίζεται. Πάντως, οι εξωτερικές παραγωγές, επιστρέφουν με πρώτη και καλύτερη του υποψήφιου βουλευτή Καφετζόπουλου. (Αχ αυτά τα πολιτικά παιχνίδια -Αλίμονο να μην έχουμε και οικολόγο στην επόμενη Βουλή;).
Σε «Μέγκα» και την «Καθημερινή», ετοιμάζεται εβδομάδα τετραήμερης εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθών (και χωρίς κυριακάτικα).
Μέσα σ’ αυτή την θολή ατμόσφαιρα κι ενώ στο ΔΟΛ ανακοινώθηκαν μειώσεις μισθών ακόμα κατά 20% (είχε προηγηθεί κόψιμο κάποιων κυριακάτικων) η ΕΣΗΕΑ αρχίζει διαπραγματεύσεις με την ΕΙΗΕΑ για τη νέα ΣΣΕ. Ο κατώτερος των περιστάσεων προεδράρας της ΕΣΗΕΑ, που ήταν υπέρμαχος κατώτερου μισθού 1.450 ευρώ και γιαυτό, ουδέποτε είχε υπερψηφίσει τις προηγούμενες ΣΣΕ με αυξήσεις ακόμα και 7,5% τώρα μιλάει για «μηδέν αυξήσεις» αναδρομικά από το 2009, νομιμοποιώντας έτσι τις μειώσεις των μισθών απ΄πο τους εργοδότες, που φτάνουν ήδη το 35%
Υπό κατάργηση πλέον η ΣΣΕ στα Μέσα της χώρας. Μειώσεις μισθών στο ΣΚΑεΙ, στο «ΕΘΝΟΣ» τον «Ελ. Τύπο» την «Εσπρέσο». Ενώ στάση πληρωμών έγινε στον «Αδ. Τύπο» και το «Σταρ» «επειδή δεν υπάρχουν μετρητά λόγω έλλειψης διαφήμισης… Και ελεύθερες απολύσεις γεενικώς.
Νομιμοποιεί δηλαδή τις μειώσεις που έχουν γίνει και πάει να υπογράψει σύμβαση μείον. Κι όλα αυτά μετά τις μυστικές διαβουλεύσεις που είχε προηγουμένως με Μπόμπολα και Ψυχάρη. Οι πληροφορίες θέλουν τον Ψυχάρη –πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, να θέλει να υπογράψει νέα ΣΣΕ που θα νομιμοποιεί μειώσεις τουλάχιστον 15%. Μόνο και μόνο γι ανα λέει ότι "έκανε σύμβαση".
Θα δούμε λοιπόν αν κι η ΕΣΗΕΑ θα νομιμοποιήσει την κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους…


Και το κερασάκι στην τούρτα. Η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ -ως λαγός του Λοβέρδου και της τρόικας- παραγγέλλει αναλογιστική μελέτη για το ταμείο ασφάλισης των δημοσιογράφων όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προκειμένου να εξετασθεί αυτό που τρέμουν όλοι οι ασφαλισμένοι εκεί, (ενώ αποτελούσε πρωταρχικό σχέδιο του σημερινού προεδράρα της ΕΣΗΕΑ με το "διασωματειακό") για ΕΝΙΑΙΟ ΣΧΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ όλων τωνς εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Άσχετο αν δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΔΟΕΑΠ. Και βέβαια με το κόλπο να μην πληρώνουν εισφορές οι εργοδότες...
Ανοίγει δηλαδή την Κερκόπορτα, προκειμένου να καταστούν τα Ταμεία των δημοσιογράφων ΝΑΤ!!! Ή σε... "καλύτερη" περίπτωση να πάνε στο ΙΚΑ!!!


Σε μια εποχή που κατεδαφίζονται όλα όσα τόσα χρόνια είχαν αγωνιστεί να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι, έρχονται εφιάλτες να τα καταστήσουν πραγματικότητα.

ΥΓ. Καϋμένη δεοντολογία. Κατά σύμπτωση σήμερα -με το καταστατικό κουρέλι- δίνουν εξετάσεις για εγγραφή σην ΕΣΗΕΑ οι νέοι δημοσιογράφοι, που ουδείς γνωρίζει που θα βρουν δουλειά.


ΥΓ.2. Ο γιατρός Μόσιαλος οικουρεί χωρίς να έχει ολοκληρώσει την "θεραπεία" της Ενημέρωσης, που είχε ξεκινήσει ο ποιητής Χυτήρης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος, θυμίζουν ή ακόμα ομοιάζουν με τον Αδόλφο Χίτλερ στο καταφύγιο, λίγες μέρες πριν τελειώσει εκείνη η παρτίδα. Σκέπτονται, πράττουν, ζουν σε έναν κόσμο της φαντασίας τους. Οι ιδιοκτήτες τους για να είμαστε ρεαλιστές.

Κρίμα.

Πλέον, όσοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα πρέπει να σκεφθούν το "από 'δω και πέρα".

Είναι πλέον αυστηρά αναγκαίες κινήσεις απλές , καίριες, αποφασιστικές και αποτελεσματικές ώστε ο "δράκος" να φονευθεί.


Η Ιστορία δεν πρόκειται να αντέξει δύο φορές , σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όπως είναι αυτό των 70 και πλέον ετών το ίδιο εγκληματικό λάθος.

Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή από αυτήν του μανιακού τύπου με ένα κολοβό μουστάκι...είναι αυτή μίας αυτιστικής χρεοκοπημένης γερμανίδος νοικοκυράς και ενός γάλλου , επίσης χρεοκοπημένου , φανφαρόνου. Θα είναι ίσως αρκούντως καταστρεπτικοί στα χέρια των νοσταλγών.


Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό.


Ο Συντηρητής.

Ανώνυμος είπε...

νασαι παντα καλα κ Χατζαρα ,εισαι μια μοναδκη οαση σ' αυτη την ερημη πολιτικα και πολιτισμικα χωρα

Ανώνυμος είπε...

http://taxalia.blogspot.com/2011/12/blog-post_3767.html