14/10/14

Ο πόλεμος του Πετρελαίου και η Ρωσία

του Σπ. Χατζάρα

Οι αμερικανοί δοκιμάζουν το ίδιο κόλπο. Διέλυσαν τη Σοβιετική Ένωση ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Στις 28 Αυγούστου με τίτλο «Ένας Εβρώ-μαλάκας» το είχα γράψει:
Έλεγα τότε: «Γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά έχει ένα κλασσικό όνομα των Εβραίων της Γερμανίας. Λέγεται Richard Henry Czarnecki και εκλέχτηκε ευραιωβουλευτής της Πολωνίας με το κόμμα «Νόμος και Τάξη» του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, και είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του «Ευραιωκυνοβουλίου». Αυτός βρήκε τι πρέπει να κάνει «η δύση» για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν. «Ο δυτικός κόσμος πρέπει να απαντήσει με μια ανοιχτή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την μείωση του κόστους της ενέργειας και την εξάλειψη του ρωσικού ρουβλίου από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Χρειαζόμαστε κυρώσεις με τη μορφή της μη μετατρεψιμότητας του ρουβλίου και δράσεις για την ελαχιστοποίηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», είπε».
Και αυτό έκαναν οι «άνωθεν», που πιστεύουν ότι η Ρωσία, δεν είναι τίποτε άλλο από «ένα βενζινάδικο μεταμφιεσμένο σε χώρα», όπως είπε και ο σακάτης Τζον ΜακΚέιν.

Εφαρμόζοντας αυτό το σενάριο οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή μηδενίζοντας σχεδόν τις εισαγωγές και μετατράπηκαν σε εξαγωγέα πετρελαίου . Σύμφωνα με τα στοιχεία τουIEA (International Energy Agency) , οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 57 ετών.
Από κοντά η Σαουδική Αραβία που αύξησε την παραγωγή της μείωσε τις τιμές του δικού της πετρελαίου αλλά και οι «επαναστάτες» της Λιβύης και το ΙΚΙΛ που πουλάνε λαθραία. 
 Η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ, ξεπερνάει τη ζήτηση. Η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου Brent έχει πέσει κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του2010.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να πέσουν μέχρι και τα 60 δολάρια, αν και οι περισσότεροι περιμένουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν περί τα 100 δολάρια ανά βαρέλι . Στις 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη μια συνάντηση του ΟΠΕΚ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου με στόχο να επιστρέψουν οι τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά το εμπόδιο είναι η Σαουδική Αραβία που θα μειώσει την τιμή της ακόμα ένα δολάριο

Οι μέσες τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται σήμερα σε 87 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο προϋπολογισμός της Ρωσίας στηρίζεται στην πρόβλεψη για μέση διεθνή τιμή 104 δολάρια το βαρέλι για το 2014 και 100 δολάρια το βαρέλι για το 2015-2017. Παράλληλα ο ρωσικός προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπόθεση ότι η μέση ισοτιμία με το δολάριο το 2014 37,7 ρούβλια ανά δολάριο, και ήδη βρίσκεται στα 43.

Ο Ρωσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τους Ρώσους ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περικοπές του προϋπολογισμού, αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να πέφτουν, και τόνισε εκτός από τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων έχουν μειωθεί και οι τιμές ορισμένων άλλων παραδοσιακών εξαγωγικών προϊόντων της Ρωσίας. Το πετρέλαιο – που μαζί με το φυσικό αέριο συνεισφέρουν πάνω από το ήμισυ στα ετήσια έσοδα της Ρωσίας, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 24% από τα υψηλά του Ιουνίου.

Η αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τατιάνα Νεστερένκο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει έως και 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο στα επόμενα τρία χρόνια, αν οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως συνεχίζουν να πέφτουν. Το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο της Ρωσίας ιδρύθηκε για να συσσωρεύσει το πλεόνασμα των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου για να στηριχτεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός κατά την εποχή που θα μειώνονταν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
(Το μάθημα από τη Σ.Ενωση της οποίας η παραγωγή από 12 εκ βαρέλια την ημέρα το 1988 έπεσε στα έξι επί Γκορμπατσόφ και η τιμή ήταν γύρω από τα 20 δολάρια ενώ το 1980 ήταν πάνω από 80).
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δαπάνησε 6.000.000.000 δολάρια τις τελευταίες 10 ημέρες για να στηρίξει το ρούβλι ενώ υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια ρούβλια από το αποθεματικό ταμείο της χώρας το 2015, εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειωθούν περαιτέρω και το ρούβλι συνεχίσει τη διολίσθηση . Σήμερα η Ρωσία, ακύρωσε δημοπρασία ομολόγων καθώς η βουτιά στις τιμή του πετρελαίου αλλά και οι κυρώσεις, εκτίναξαν το κόστος δανεισμού 9,94%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων. Η πρώτη δημοπρασία ρωσικών ομολόγων μετά τις 16 Ιουλίου έγινε (για πολιτικούς λόγους) στις 24 Σεπτεμβρίου, με απόδοση 9,37%.
Η απάντηση του Πούτιν είναι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση θα φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 Ενώ αυξάνονται και οι επενδύσεις της Κίνας στη ρωσική οικονομία. Παράλληλα η Ρωσία αγοράζει χρηματιστηριακό χρυσό. Στο τέλος Αυγούστου, είχε συνολικό όγκο αποθεμάτων χρυσού 1.112,5 τόνους. Ξεπέρασε έτσι την Κίνα (1054 τόνοι) και την Ελβετία (1040 τόνοι). Σήμερα, η Ρωσία κατατάσσεται πέμπτη, μετά από τις ΗΠΑ (8100 τόνους), Γερμανία (3300 τόνοι) Ιταλία (2450 τόνοι) και τη Γαλλία (2435 τόνοι).

3 σχόλια:

Ανωνυμος είπε...

Σπυρω,

Συγχαριτηρια

Αυτη ειναι υψιλου επιπεδου ειδισεογραφεια.

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΑΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΑ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ.ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ.

Ανώνυμος είπε...

Πεμπτη θέση,στην κατάταξη χρυσού,τυπικώς.
Διότι,για τον χρυσό ,σε φυσική μορφή,της ελβετίας που κάνει ρεφερεντουμ για να τον φέρει πίσω,τον Νοέμβριο ,της Γερμανίας που τον ζήταγε πίσω,αλλα δυστυχώς πήρε μόνο 5 τόννους και τον υπόλοιπο,δεν επιτρέπεται ούτε να τον δει,της Ιταλίας και της Γαλλίας,υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το πού βρισκεται.
Κάποιοι λένε στα θησαυροφυλάκια της Ρωσσίας,Κίνας, Χονγκ Κονγκ και Βραζιλίας.
Κομμόντιτις θα είναι η φυσική απάντηση της Ρωσσίας του Πούτιν.
Παλλάντιο και Πλατίνα ,για αρχή και έπεται συνέχεια...

Με αυτές τις τιμές,τι θα κάνει η αμερική με το shale gaς,shale oil,που ηδη πουλιότανε κάτω του κόστους και τα τρις που χρωστούν οι εταιρίες frachingk;
Ακούγεται'ότι βάζουν μπροστά πάλι τις τυπωτικές μηχανές για χαρτί ταπετσαρίας,παρότι λέγανε οτι τελείωσε η «ποσοτική χαλάρωση» και θα αυξήσουνε τα επιτόκια.

λέτε να έχει κάποια σχέση;

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...