31/8/19

20/31 Αυγούστου 1788, η ναυμαχία της Καρπάθου

Ο Λάμπρος Κατσώνης, με τους Ψαριανούς του, επιτέθηκε στα ανοιχτά της Καρπάθου, σε Μοίρα του τουρκικού στόλου από ένα δίκροτο των 74 πυροβόλων, μια φρεγάτα των 50 πυροβόλων και πέντε σεμπέκια των 28 πυροβόλων.
 Οι Τούρκοι , με μεγάλε ζημιές και έχοντας απώλειες 500 ανδρών, υποχώρησαν και κατέφυγαν στην Ρόδο. αφήνοντας στο έλεος των «Λαμπρινών» τα μεταγωγικά τους σκάφη. 
Από τους δικούς μας, 7 πέρασαν στη Γη των Μακάρων. 

Η ναυμαχία της Καρπάθου είναι η πρώτη κατά θάλασσα νίκη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, από τις 20 Απριλίου 1453, όταν τους σκόρπισε ο θαλασσομάχος Φλαντανελάς, μπροστά στα Κάστρα της Πόλης

Στις 21/31 Αυγούστου 1686, οι Τούρκοι παρέδωσαν το Ναύπλιο στον Μοροζίνι.

 Στις 31 Αυγούστου/13 Σεπτεμβρίου 1922, οι ι Τούρκοι πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία της Σμύρνης. 

Στις 31 Αυγούστου/13 Σεπτεμβρίου 1923 η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι τέσσερεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελίνι και τεσσάρων μελών της ιταλικής ομάδας που συμμετείχε στη Διεθνή Επιτροπή για τη χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, διέταξε την κατάληψη της Κέρκυρας. 

Ο Ιταλικός στόλος βομβάρδισε τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, στα οποία είχαν στρατοπεδεύει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 16 πρόσφυγες και υπήρξαν 30 τραυματίες και 2 ακρωτηριασμένοι.
 Η κατάληψη της Κέρκυρας έληξε όταν η Πρεσβευτική Διάσκεψη, στην οποία η Κοινωνία των Εθνών παρέπεμψε το ζήτημα ,υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρετών, και να διενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών, υπό την εποπτεία του διεθνούς παράγοντα. 

Στις 31 Αυγούστου 1971, ο Γεώργιος Γρίβας σε ηλικία 74 χρόνων, επέστρεψε στην Κύπρο σε συνεννόηση με τον Μακάριο για να συμβάλει στην αποτροπή της διχοτόμησης της νήσου του πρότειναν οι Αμερικανοί στην Χούντα των Αθηνών. 

Όλα τα σημαντικά γεγονότα της 31ης Αυγούστου, χωρίς "αμερικανιές" και λάθη θα τα διαβάσετε εδώ...……..
 https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2019/08/31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: