6/8/19

Τα εγκλήματα της Κόκκινης Φυλής

6 Αυγούστου 1943. Η μάχη στα Περιβόλια, των Ελλήνων με τους Εθνοπροδότες Κομμουνιστές

Στις 15 Μαΐου 1943, έπεσε με αλεξίπτωτα στην Πελοπόννησο η πρώτη βρετανική αποστολή με επικεφαλής τον ταγματάρχη Χένρυ Ριντ και εγκαταστάθηκε στην ορεινή Τριφυλία.
Το Συμμαχικό Στρατηγείο και ο Χένρυ Ριντ προσπάθησαν να συντονίσουν το ανταρτικά σώματα, αλλά το ΚΚΕ εξαρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του, γιατί, «στον περιορισμένο χώρο της Τριφυλίας- Ολυμπίας,  δεν ήταν δυνατή
η συνύπαρξη δύο αντάρτικων συγκροτημάτων, που ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει για κοινή διοίκηση και ενότητα και θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα και προστριβές»
Τον Ιούλιο του 1943 τα συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Σικελία, και στις 25 Ιουλίου ο Μπαντόλιο ανέτρεψε τον Μουσολίνι.
Στις 6 Αυγούστου 1943, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε φάλαγγα ανταρτών του Αντιφασιστικού «Ελληνικού Στρατού» Τριφυλίας, και Ολυμπίας, στη Γάρδιτσα, στα σημερινά Περιβόλια Ολυμπίας, στα σημερινά διοικητικά  όρια Μεσσηνίας και Ηλείας.
Υποθέτω ότι ο Ρίντ που έδινε τα όπλα γνώριζε για την επίθεση.
Συγκεκριμένα,  200-250 ελασίτες με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Βασίλη Στρατίκη διοικητή του 9/α Συντάγματος του ΕΛΑΣ, (Τριφυλίας), επιτέθηκαν εναντίον τμήματος του «Ελληνικού Στρατού» ,αποτελούμενου από 120-130 άνδρες, κοντά στο σημερινό χωριό Περιβόλια (τότε Γάρδιτσα ),κοντά στον Ποταμό Νέδα.
Οι αντάρτες του «Ελληνικού Στρατού» που δεν ανέμεναν επίθεση, δεν είχαν λάβει μέτρα αμύνης και έδωσαν μάχη από δυσχερή θέση .
Διοικητής τους ήταν ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κοκκώνης και μεταξύ τους ως Αξιωματικοί , οι Ανθυπολοχαγοί Ιωαν. Δογάνης , Αδαμ. Μιχαλακόπουλός,Ιωάννης Ντάβος, (ο μετέπειτα Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού το 1974 ), και ο Ανθυπομοίραρχος Χωροφυλακής Γεώργιος Βασιλόπουλος .
Η μάχη έληξε με επικράτηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και τον θάνατο 20 ανταρτών του ΕΛΑΣ και 12 του ΕΣ. 
Την ίδια ημέρα, άλλο τμήμα του ΕΛΑΣ υπό τον δευτεροετή Εύελπι Ναπολέοντα Παπαγιανόπουλο, από το Ψάρι, που είχε προβιβαστεί σε υπολοχαγό από το ΚΚΕ, χτύπησε στην χαράδρα της Νίβιτσας, (κοντά στην σημερινή Καλλιθέα της Ολυμπίας ), αντάρτες του Ελληνικού Στρατού υπό τον Λοχαγό Γεώργιο Θεοχαρόπουλο , από την Αρχαία Φιγαλία, και την διέλυσε.
Ο Γ. Θεοχαρόπουλος και ο Υπενωμοτάρχης Παπαδάμης πιάστηκαν αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν από τους Ελασίτες .
Ο Ναπολέων Παπαγιανόπουλος, ήταν απευθείας πράκτορας των Άγγλων.
Ο αδερφός του Γιώργος, Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν μέλος του Προμηθέα της SOE.
Η επικράτηση του ΚΚΕ/SOE στην περιοχή Τριφυλίας και Ολυμπίας στην Δυτική Πελοπόννησο είχε επιτευχθεί.
Προσοχή! Ο «Ελληνικός Στρατός» ήταν αντιφασίστες και δεν ήταν "Ταγματασφαλίτες".
Όλα τα σημαντικά γεγονότα της 6ης Αυγούστου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ 
https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2019/08/h-6.html 

ΥΓ. Ο επίορκος και εθνοπροδότης ταγματάρχης Βασ. Στρατήκης, λίγες μέρες μετά, στις 16 Αυγούστου 1943, συνελήφθη από τους Γερμανούς, οδηγήθηκε στην Τρίπολη και εκτελέστηκε. Θεία Δίκη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είδες τα παιχνίδια της μοίρας Χατζάρα; Επέζησε ο Ντάβος της επίθεσης του ΕΛΑΣ και πρόδωσε την Κύπρο...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν πληροφορίες για τον "ελληνικό στρατό" άλλες από της Βικιπαίδειας;; https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82_(%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7)

Ανώνυμος είπε...

Πάρε και αυτό το στοιχείο Χατζάρα μήπως και βρεις τα ονόματα των SOE πρακτόρων που θα έφευγαν τότε από την Ηλεία και την δράση τους εκεί.

http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a4%ce%bf-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%9a%ce%b1%cf%8a%ce%ac%cf%86%ce%b1-%cf%80/

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...