11/12/19

Όταν οι Ελασίτες κομμουνιστές συγκρότησαν τιμητικό απόσπασμά και παρουσίασαν όπλα χτυπόντας προσοχή τον Άγγλο στρατηγό Αλεξάντερ στο Χασάνι.



11 Δεκεμβρίου 1944. Λίγο πριν μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Χασάνι, (Έλληνικό), προερχόμενος έξ Ιταλίας, ο νέος ανώτατος διοικητής του θεάτρου επιχειρήσεων Μεσογείου, Στρατάρχης Αλεξάντερ, μετά του υπουργού Χάρολντ Μάκ Μίλλαν και του Στρατηγού Άϊρευ, αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών. 

Ο Στρατάρχης Αλεξάντερ όταν προσγειώθηκε , απευθύνθηκε στον ΕΛΑΣ και επικοινώνησε μέσω τους ΕΛΑΣ με το στρατηγείο του Σκόμπυ, ο οποίος έστειλε τεθωρακισμένα για να μεταφέρουν τον στρατηγό και τον υπουργό στην αγγλική πρεσβεία.

 Ο ίδιος έγραψε: «….η μόνη τηλεφωνική επικοινωνία ήτο δυνατή μέσω ενός σταθμού υπό το έλεγχο του ΕΛΑΣ. Είχαν ωστόσο την ευγένεια να με συνδέσουν με το Στρατηγείο του 3ου Σώματος και έπειτα από κάποιαν καθυστέρηση έφθασε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο δια να με παραλάβη. Μετέβην με αυτό εις την Αγγλική Πρεσβείαν βαλλόμενος κατά την διαδρομή». 

Ο Αλεξάντερ καθόταν στην θέση του γεμιστή πολυβολητή ενός τεθωρακισμένο Staghound. Ο Χάρολντ Μακμίλλαν ακολουθούσε σε ένα δεύτερο Staghound. Πάντως, κατά τις 02.00, π.μ οι κομμουνιστές,  επειδή θα πέρναγε από τις στήλες του Ολυμπίου Διός ο Στρατάρχης Αλεξάντερ, διεταξαν να διακοπούν τελείως τα πυρά κατά του Μακρυγιάννη . 

Στις 11 Δεκεμβρίου, την 7η ημέρα της μάχης του Μακρυγιάννη, εκδηλώθηκε η τελευταία επίθεση των κομμουνιστών. Περίπου στις 15.30', ομάδες κομμουνιστών κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τη νότια πλευρά του περιβόλου, και ανατίναξαν τμήματα του και δημιούργησαν ρήγματα για τη νυκτερινή επίθεση. 
Τα ρήγματα παγιδεύθηκαν αμέσως με νάρκες από τους Άγγλους Αλεξιπτωτιστές. Περί της 20.00, περί τους εκατό «επίλεκτους» (μαυροσκούφηδες),  πλησίασαν με κάθε προφύλαξη το μεγάλο ρήγμα του νότιου μαντρότοιχου. Ο επικεφαλής τους όρμησε πρώτος με αποτέλεσμα να πατήσει μια από τις νάρκες και να διαμελιστεί. Στη συνέχεια τα πολυβόλα έπληξαν τους αντάρτες που υποχώρησαν ατάκτως αφήνοντας πάνω από 50 νεκρούς στο ρήγμα. 

Στις 22.00 εξαπολύθηκε νέα  σφοδρά  γενική επίθεση των κομμουνιστών διά καταιγιστικού πυρός πυροβολικού και εξόρμηση πεζικού από όλες τις πλευρές. που αποκρούστηκε. Νεα επίθεση έγινε τα μεσάνυχτα. Ό αγώνας ήταν σκληρότατος και με εναλλασσόμενες δραματικές φάσεις, και συνεχίσθηκε μέχρι της 2ας πρωινής. Οι απώλειες του Συντάγματος ήταν ένας νεκρός οπλίτης και 13 τραυματίες. 7 Αξιωματικοί και 6 Οπλίτες.  Οι νυκτερινές αυτές επιθέσεις ήταν και οι τελευταίες σοβαρές προσπάθειες των κομμουνιστών να καταλάβουν το συγκρότημα Μακρυγιάννη. Στις 02.00, επειδή θα πέρναγε ο Στρατάρχης Αλεξάντερ τα πυρά διακόπηκαν τελείως και απότομα.
Τις επόμενες ημέρες 12, 13 και 14ης Δεκεμβρίου, οι κομμουνιστές συνέχισαν τον βομβαρδισμό, διέκοψαν την παροχή νερού και έκαψαν ορισμένα σπίτια πέριξ του Συντάγματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...