10/12/19

H 10η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

969. Τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου δολοφονήθηκε με απεχθή τρόπο, την ώρα που κοιμόταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Β΄ Φωκάς.

1041. Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ Δ του Παφλαγόνα ανέβηκε στο θρόνο
 ο υιοθετημένος από την πορφυρογέννητη Ζωή , Μιχαήλ Ε΄ Καλαφάτης, ο οποίος εξόρισε αμέσως τον θειο του Ιωάννη Ορφανοτρόφο και ανατράπηκε σε πέντε μήνες.

1508.Ο Πάπας Ιούλιος Β΄, ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας, ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας σχημάτισαν τη Συμμαχία του Καμπρέ.

1520. Ο Λούθηρος έκαψε στη Βιτεμβέργη το δικό του αντίγραφο της παπικής βούλας «Exsurge Domine»,(εγέρσου Κύριε) με την οποία ο Πάπας Λέων ο 10ος τον απειλούσε με αφορισμό, αν εντός 60 ημερών δεν αποκήρυσσε τις αιρέσεις. Τον Ιανουάριο 1521 ο Λούθηρος αφορίστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

1708 . Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, παραδόθηκε Λιλ Στις συμαχικές δυνάμεις του Δούκα του Μάρλμπορο και του Ευγένιου της Σαβοίας.

1798. Ο Τσάρος της Ρωσίας Παύλος Ι, έλαβε τον τίτλο του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος της Μάλτας. Στην Ιταλία, ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία του Τορίνο.

1805. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μπρνό οι Εκλέκτορες της Βάδης, της Βαυαρίας και της Βυρτεμβέργης, ανυψώθηκαν σε βασιλείς .

1809. Με την ειρήνη του Γιονκόπινγκ έληξε ο πόλεμος Δανίας -Σουηδίας

1813. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του έκτου συνασπισμού κατά του Ναπολεόντα οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στην Τοσκάνη. 



1832 . Η  Υψηλή Πύλη εξέδωσε το μπεράτι με το οποίο καθόριζε το διοικητικό καθεστώς της Σάμου και διοριζόταν ο πρώτος χριστιανός Μπέης-Ηγεμόνας,ο οποίος θα διοριζόταν από την Υψηλή Πύλη και θα διοικούσε το νησί με τη βοήθεια του Συμβουλίου  (meclis-i-șûrâ), από προύχοντες εκλεγμένους από τους πλέον επιφανείς του τόπου. Το μπεράτι παραχωρούσε αμνηστία στους Σαμίους, όριζε την πληρωμή φόρου υποτέλειας στην Υψηλή Πύλη ύψους 400.000 γροσίων, απαγόρευε την εγκατάσταση οθωμανικών στρατευμάτων στο νησί, όριζε την απόλυτη ελευθερία στην άσκηση του εμπορίου και των λατρευτικών καθηκόντων, ενώ συμπεριλάμβανε στις αρμοδιότητες του Ηγεμόνα και την έκδοση των αδειών ναυσιπλοΐας και την άδεια εγκατάστασης ή απομάκρυνσης ξένων υπηκόων από το νησί.

1848 . Ο Λουδοβίκος Ναπολέων με συντριπτική πλειοψηφία και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ψήφους , κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία της Γαλλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα έκανε πραξικόπημα και ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ '.

1870. Στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο έληξε η διήμερη μάχη του Beaugency και  ο γαλλικός στρατός του Λίγηρα υποχώρησε  προς το  Λε ΜανΜαν.

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1877-1878), μετά από 5μηνη πολιορκία στο Πλέβεν παραδόθηκε στις 10/22 Δεκεμβρίου 1877 ο τούρκος Πασάς και η φρουρά των 40.000 επιζώντων Οθωμανών . Η ρωσική νίκη ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου και την απελευθέρωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

1880. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε κυβέρνηση του Πέτκο Καραβέλοφ.

1888. O αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ της Ρωσίας ενεγράφη πρώτος στο «ρωσικό δάνειο» των 20 εκ. Στερλινών που εξέδωσε αγγλο-γαλικός τραπεζικός όμιλος και το οποίο υπερκαλύφθηκε 6 φορές.

1893. Ο αγγλόπαις Χάρης Τ. σε ομιλία του στη 10/22 Δεκεμβρίου αναφώνησε «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»!

1896 . Έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι, το εργο του Αλφρέ Ζαρρύ «Ο βασιλιάς Ουμπού».


1898.Ισπανοαμερικανικός πόλεμος: Υπογράφηκε στο Παρίσι η συνθήκη για τον τερματισμό του πολέμου. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας η Ισπανία εγκατέλειψε την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο, που έγιναν ανεξάρτητα και αντί 20 εκατομμύρια δολαρίων παραχώρησε τις Φιλιππίνες και το Γκουάμ στους Αμερικανούς. 

1900 .Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση, ο Τοντόρ Ιβαντσόφ . 

1920 .Στην Ιταλία οι Καραμπινιέροι υποκινούμενοι από τους γαιοκτήμονες σκότωσαν 11 εργάτες γής στο Κόλε σαν Λορέτζο του Κανέτο Σαμπίνο. 

1921. Στην ΕΣΣΔ στο πλαίσιο της ΝΕΠ έγινε αποκρατικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων που είχαν μέχρι 10 εργαζόμενους. 

1926.  Στο Βελιγράδι, απεβίωσε. ο Σέρβος πολιτικός Νικόλα Πάσιτς, και ένας από τους ιδρυτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος.
1929.Στο Βερολίνο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τα ναρκωτικά, που απαγόρευε το όποιο και το χασίσι.

1932. Η Ταϊλάνδη έγινε συνταγματική μοναρχία.

1936. Ο Εδουάρδος του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε την πράξη της παραίτησης από το βρετανικό θρόνο 

1940. Έληξε η μάχη στο Πόγραδετς. Οι Ιταλοί εξαπέλυσαν τις πρώτες απογευματινές ώρες της 10ης Δεκεμβρίου , αντεπίθεση κατά της αριστερής πλευράς της 17ης Μεραρχίας με ένα τάγμα Μελανοχιτώνων για ανακατάληψη του τραπεζοειδούς υψώματος νοτιοανατολικά του Καλιβάτσι. Την αντεπίθεση απέκρουσε το ΙΙΙ/29 Τάγμα, το οποίο και συνέλαβε 27 αιχμαλώτους. Λόγω των δυσμενών συνθηκών, το Γ΄ Σώμα Στρατού διέταξε την προσωρινή αναστολή των επιθετικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση του κατακτηθέντος εδάφους. Με βάση τη διαταγή αυτή, η XVII Μεραρχία εγκαταστάθηκε αμυντικά στην κατεχόμενη γραμμή: Πόγραδετς – αντέρεισμα νοτιοδυτικά από αυτό – ύψ. 1211 – ανώνυμο τραπεζοειδές. Στο Βερολίνο ο Χίτλερ μίλησε προς τους Εργάτες στο εργοστάσιο της Ραϊμετάλ.

1943. Η καταστροφή του χωριού Βραχνί. Μετά τις εκτελέσεις στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και στο χωριό Σούβαρδο, οι γερμανική δύναμη έφτασε στις 10 Δεκεμβρίου στο χωριό Βραχνί. Είχαν μαζί τους 3 άνδρες αιχμαλώτους, το φαρμακοποιό Δημητρίου από τη Βυσωκά, τον νεαρό Παύλο Σωτηρακόπουλο από την Κερπινή και τον Ηλία Κατσανιώτη από τους Ρογούς. Οι κάτοικοι που βρίσκονταν στο χωριό μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των Γερμανών το εγκατέλειψαν για να κρυφτούν. Οι Γερμανοί συνέλαβαν το Νικόλαο Σιορώκο 23 ετών, και το φύλακα Α. Τσιρώνη και μαζί με τους άλλους τρεις, που είχαν μαζί τους, τους έκλεισαν σε ένα καλύβι κοντά στο σχολείο. Πριν βραδιάσει άφησαν ελεύθερο τον Ηλία Κατσανιώτη, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος μετά από δυο-τρεις μέρες στο χωριό Σούβαρδο.Οι Γερμανοί, το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου πήραν από το καλύβι τους άνδρες, τους οδήγησαν στη θέση Ρούγα, και τους εκτέλεσαν και στη συνέχεια έκαψαν το χωριό. 
1943. Ο τρίτος βομβαρδισμός της Σόφιας από βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα. 

1944. Εκδηλώθηκε η μεγάλη επίθεση των Ελασιτών στου Μακρυγιάννη αλλά αποκρούστηκε. 

1946. Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε το ελληνικό ζήτημα. 

1947.Στη Βουλγαρία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε για πρωθυπουργό τον Γκεόργκι Ντιμιτρόφ και του ανέθεσε να σχηματίσει την κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου.

1948 . Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

1949.Οι κομμουνιστές στην Κίνα  κατέλαβαν την πόλη Τσεντού, την τελευταία μεγάλη πόλη που κατείχε   το Κουομιτάνγκ στην ηπειρωτική χώρα. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας είχε ηδη αποσυρθεί στην Ταϊβάν. 


1954. Στο Νόβι Σαντ, 25 κομμουνιστές συγγραφείς και γλωσσολόγοι, 7 Κροάτες 15 Σέρβοι και τρείς  από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπέγραψαν τη συμφωνία του Νόβι Σαντ.


1957 . Αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την αστυνομία. Την ίδια μέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.  Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμηθηκε από κοινού στους Αλμπέρτ Καμί και Ζαν Πολ Σαρτρ.

1963 . Η Ζανζιβάρη, που ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1890 απέκτησε την ανεξαρτησία της εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. 

1966. Στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ ο μάρτυρας κατηγορίας, έφεδρος ανθυπολοχαγός Κ. Γεωργόπουλος ανακάλεσε την κατάθεσή του στον ανακριτή, επικαλούμενος «υποδείξεις και πιέσεις» ανωτέρων. 

1969 . Στο Παλέρμο στον οδό Λάτσιο εκτελεστές της Κόζα Νόστρα εκτέλεσαν αφεντικό της μαφίας Μικέλε Καβατάιο και τρεις άλλους άνδρες. Ηταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών της μαφίας της Σικελίας που έβαλε τέλος στην «pax mafiosa». 

1982. Στη Τζαμάικα ολοκληρώθηκε η ιστορική διάσκεψη στο Μοντέγκο Μπέι (Montego Bay) και υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ρυθμίζει τις ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, την γειτνιάζουσα ζώνη, και προνοεί για τις περιπτώσεις διενέξεων.Την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη, ο τότε υφυπουργός Κάρολος Παπούλιας. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη.

1989. Στην Τσεχοσλοβακία παραιτήθηκε ο κομμουνιστής πρόεδρος Γκούσταβ Χούζακ.

1991. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάαστριχτ υιοθέτησε  τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και δημιουργία μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμισμα. Δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση στη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός, (JNA) αποσύρθηκε από το Ζάγκρεμπ .


1992. Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίον του Άρεως έγινε  μεγάλο Εθνικό Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με 1.500.000 κόσμο  που έδωσαν μεγαλειώδη  απάντηση στους «παραχαράκτες» και στους κλεπταποδόχους της ιστορίας.
1998.Το δικαστήριο του ΟΗΕ της Χάγης καταδίκασε τον Κροατοβόσνιο Άντε Φουρούντζια σε 10 χρόνια φυλάκιση για το βασανισμό και βιασμό κρατουμένων στον πόλεμο της Βοσνίας. Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση που χαρακτήρισε το βιασμό ως έγκλημα πολέμου.



1999. Στην Αλβανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε την θανατική ποινή αντισυνταγματική.
2000.  Κατά τον δεύτερο γύρο  των προεδρικών εκλογών  στη Ρουμανία ο Ιόν Ιλιέσκου πήρε το 66,83% και νίκησε τον "εθνικιστή"  Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ.


2003. Μετά από μια «δίκη παρωδία» το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην αξιωματικό του στρατού της Σέρβικης Δημοκρατίας και Υποδιοικητής της Ταξιαρχίας του Ζβόρνικ, Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, σε 17 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα που ουδέποτε διέπραξε, εναντίον Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. O αμερικανός εισαγγελέας Πήτερ Μακλόσκι, μετά την καταδίκη έγραψε ο ίδιος στο διαδίκτυο: «Hey guys, you know something, we didn’t have anything on him, anyway…» 
Ο επικεφαλής της UNMIK Χάρι Χόλκερι στην Πρίστινα παρουσίασε το έγγραφο αξιολόγησης του κατά πόσον το Κοσσυφοπέδιο έχει φτάσει τα πρότυπα μιας δημοκρατικής κοινωνίας.



2004. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αθωώθηκε από Δικαστήριο στο Μιλάνο από τις κατηγορίες της δωροδοκίας,



2007. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, σύζυγος του Νέστορ Κίρχνερ έγινε πρόεδρος της Αργεντινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: